HSYK, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihraçlarına karar verdi. 5'e 2 oy çokluğuyla alınan karara her zamanki gibi cemaat mensubu 2 üyenin muhalif kaldığı ileri sürüldü.
12.05.2015 21:56 HSYK, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihraçlarına karar verdi. Karara tepki gösteren Zekeriya Öz, ''Haberler doğruysa HSYK yetki gaspı yapmıştır. Verdiği karar yok hükmündedir verdiği kararda milletinden gecikmeden ötürü özür de dilememiştir. HSYK anayasa ve yasaları çiğneyerek savunmamızı dahi almadan yukardan aldığı talimatla bu kararları vermiştir yazıklar olsun bağımlı HSYK'ya'' dedi. HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz ise “Kararları herkes kendi vicdani kanaatlerine göre vermiştir. Hiçbirisinin hiç kimseden etkilenmesi söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.
Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten 4 savcı ve 1 hakimin meslekten ihracına karar verdi. HSYK 2. Dairesi, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihracına karar verdi.
Dairenin kararını, Hakimler ve Savcılar Kanunun 69. maddesinin son fıkrasına göre aldığı öğrenildi.
Kanunun 69. maddesi, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmünü içeriyor.
Karar oy çokluğuyla alındı
İhraç kararları 5'e 2 oy çokluğuyla alındı. Dairenin kararını, Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 69. maddesinin son fıkrasına göre aldığı öğrenildi. Kanunun 69. maddesi, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmünü içeriyor.
SÜREÇ
HSYK 3. Dairesinin "17-25 Aralık soruşturmaları"nın savcılarıyla ilgili aldığı soruşturma izni kararı, o tarihte HSYK Başkanı da olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından onaylanmıştı. Daire, savcılarla ilgili soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmaları talebinde de bulunmuştu.
HSYK 2. Dairesi de Cumhuriyet savcıları Öz, Kara, Akkaş ve Yüzgeç ile hakim Karaçöl'ün haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar vermişti.
YARGITAY'DA YARGILANACAKLAR
Bu kişiler hakkında yargılama izni de verildiğinden savcılar ile hakim Karaçöl hakkındaki dosya, iddianame hazırlanmak üzere Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmişti.
Dosyanın gönderildiği Bakırköy Başsavcılığı, savcı Akkaş ve hakim Karaçöl ile ilgili iddianameyi tamamlamış, Başsavcılık da hazırladığı iddianameyi Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesine göndermişti.
Bu kişiler, birinci derece hakim ve savcı olmaları nedeniyle ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay'da yargılanacak.
ZEKERİYA ÖZ: YAZIKLAR OLSUN BAĞIMLI HSYK'YA
Kararın ardından Twitter'da açıklama yapan Zekeriya Öz, ''Haberler doğruysa HSYK yetki gaspı yapmıştır. Verdiği karar yok hükmündedir verdiği kararda milletinden gecikmeden ötürü özür de dilememiştir. HSYK anayasa ve yasaları çiğneyerek savunmamızı dahi almadan yukardan aldığı talimatla bu kararları vermiştir yazıklar olsun bağımlı HSYK'ya'' dedi.
MUAMMER AKKAŞ: AYNI ŞEYİ YAPARIM
Meslekten ihraç edilen savcı Muammer Akkaş kararı duyunca patladı : “Herşeyi gören Allah var diyorum. Dosya yine önüme gelse aynı şeyi yaparım”.
HSYK'nın meslekten attığı savcı Muammer Akkaş 25 Aralık soruşturmasındaki rolüyle hafızalara kazındı. Dosya elinden alınınca adliye önünde içeriği medyaya açıklayan Muammer Akkaş, ihraç kararı sonrasında şunları söyledi;
“Savunmanın kurul üyelerine ulaşması Cuma gününü bulmuştur. Bugün de ihraç kararı çıkıyor. Bizim savunmada reddi hakim, delil toplanması müfettişlerin tarafsızlığına dair itirazlarımız da dahil bir çok itiraz vardı. Ancak , ihraç kararından anlıyorum ki, savunmam okunmamış".
“HSYK bu kararıyla yetki gaspı yaptı. Bizim yasanın 17. Maddesi ‘Yargısal takdirle ilgili konularda inceleme ve soruşturma yapılamaz’ diyor. 25 Aralık soruşturması bir yargı sürecidir ve bunun itiraz mercileri vardır. Bu mercilerin hiçbirisi işletilmeden, hukukun dışına çıkılıp çıkılmadığına bakılmadan böyle karar verilmeden karar verilmesi tamamen yetki gaspıdır. Özellikle HSYK 2. Dairenin başkanı yıllarca teftiş yaptı. Beraber teftişe de gittik onunla. Bize, ‘Hakim savcıların yargısal takdir haklarını hiçbir zaman karışmayacağız, bu konuda tavsiyede bile bulunmayacağız’ diyen bir insandır Mehmet Yılmaz. Kendisi bu sürecin hukuksuz olduğu bizzat bilen birisi. Bunları bilerek böyle karar veriyorsa kendisini vicdanlara havale ediyorum.”
HSYK’nın talimatla hareket ettiğini söyleyen Akkaş, “Gelen talimat üzerine herhalde bir karar hazırladılar ve bunu uyguluyorlar. Bu kararı ne vicdanda ne de hukukta bir karşılığı var. Tamamen birilerinin kendi akli melekelerini bir tarafa bırakarak vermiş olduğu bir karar bu. Her şeyi gören bir Allah vardır diyorum” dedi.
“Cemaatten talimat aldı” iddialarına tepki gösteren Akkaş şöyle devam etti:
“Bu soruşturma tekrar önüme gelse yine yaparım. Ben 17 yıldır bu mesleği yapıyorum. Ben şu ana kadar dosyalarıma kimseyi müdahale ettirmedim, vicdanıma göre karar verdim. Ben soruşturmalarımın hiç birinde hukuk dışına çıkmadım. Şuanda kim olursa ihraç edileceğimi bilsem bile ben yine 25 Aralık soruşturmasını yapar ve milletin hakkını hukukunu savunurum. Suçluyu takip etmek bizim asli görevimiz. Bu görevi sonuna kadar yerine getirirdim. Karara itiraz edeceğiz ama sonucun değişeceğini sanmıyorum. Yani şerefsizlerin de bir onuru gururu, haysiyeti ve vicdanı vardır. Ne diyeyim..”
CELAL KARA: AİHM'E GİDECEĞİZ
17 Aralığın savcısı da Zekeriya Öz gibi meslekten atıldı. Kara kararla ilgili olarak şunları söyledi;
“Yaptığımız bir yolsuzluk soruşturması, şüphelilerin kimliğine bakmadık. Hukuk ne diyorsa onu yaptık. Hukukun üstünlüğünü savunduk, üstünlerin hukukçusu olmadık. Henüz savunmam alınmadı, savunmam alınmadan, hakkımda dava açıldı. Ayrıca akabinde meslekten atılma kararı verildi. Bunlar AİHM mahkumiyet konusu olacaktır. Söylenecek pek fazla bir şey yok. Şu an bir hukuk devletine yakışmayacak birçok mağduriyet yaşanıyor. Bu durumda ne denilebilir. Herkes kendi tarihini yazar. Ve herkes herkesin tarihe nasıl geçtiğini görecek. Bizlere onur ve şeref düştü, diğerleri utansın.”
HSYK 2. DAİRE BAŞKANI YILMAZ: ÜYELER KİMSEDEN ETKİLENMEZ
HSYK 2. Dairesi Başkanı Mehmet Yılmaz, ihraç kararına ilişkin açıklamada bulundu. Başkan Mehmet Yılmaz, “Kurul'daki arkadaşlarımızın hepsi onurlu hukuk insanlarıdır. Kararları herkes kendi vicdani kanaatlerine göre vermiştir. Hiçbirisinin hiç kimseden etkilenmesi söz konusu değildir” dedi.
(12 Mayıs 2015, 21:56)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: