Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 2013 yılında sonuçlanan Ergenekon davasında verilmiş olan mahkumiyet kararlarının bozulmasını talep etti. Yargıtay, savcının talebini kabul ederse, Ergenekon davası da Balyoz davası gibi yeni baştan görülecek. Bu gelişme, paralel yapı tartışmalarının gölgesi altında darbe davalarının örtbas edildiği iddialarını güçlendirdi. Çünkü ne Balyoz davasında ne de Ergenekon davasında tek bir delil mahkumiyetlere neden olmadı. Çok fazla delil sözkonusu. Birbiriyle örtüşen tüm bu delillerin paralel örgüt tarafından kurgulandığını ve bu davaların oluşturulduğunu söylemek imkansız.
09.05.2015 15:35 Türkiye tarihinin en büyük davası olan Ergenekon’da çarpıcı bir gelişme yaşandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, davanın esastan bozulmasını talep etti. Başsavcılık, tebliğnameyi temyiz incelemesi yapılmak üzere Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi’ne gönderdi. Daire, temyiz incelemesinin ardından Ergenekon kararlarının bozulup bozulmayacağına karar verecek. Kapatılan Özel Yetkili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 4 yıl 10 ayda karar verdiği, 254 sanığın ceza aldığı 7 yıl süren tarihi Ergenekon davasının gerekçeli kararı, 2014 yılından beri Yargıtay’ın gelen evrak kısmında tutuluyordu.
TÜM SANIKLAR SERBEST
Ümraniye’de 13 Haziran 2007’de bir gecekonduda 27 el bombasının bulunmasıyla başlayan Ergenekon davasında 13. Ağır Ceza Mahkemesi kararını 5 Ağustos 2013’te açıklamıştı. Ancak hem yargılamanın uzun sürmesi hem de gerekçeli kararın uzun süre açıklanmaması nedeniyle Anayasa Mahkemesi 10 Mart 2014’te sanıkların uzun tutukluluk nedeniyle mağdur olduklarını belirterek tahliye edilmeleri gerektiğine dair karar verdi. Soruşturmadan kısa bir süre sonra ise mahkeme 3 Nisan 2014’te 16.798 sayfalık gerekçeli kararını açıkladı. Kararın temyiz edilmesi için sanık avukatları da Yargıtay’a başvururken kapatılan 13. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı Yargıtay’a göndermek için harekete geçti. Kararın tebliğ işlemlerinin ardından kamyonete konulan dosyalar Yargıtay’a gönderildi.
19 SANIĞA MÜEBBET
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Gazeteci Tuncay Özkan, 1. Ordu eski Komutanı Hasan Iğsız, Ege Ordu eski Komutanı Hurşit Tolon, İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek, Emekli tuğgeneral Veli Küçük ve Danıştay tetikçisi Avukat Alparslan Arslan gibi sanıklara müebbet hapis cezası veren mahkeme, CHP’li vekillerden Haberal’a 12 yıl 6 ay, Balbay’a 20 yıl, Sinan Aygün’e de 13 yıl 6 ay hapis cezası vermişti.
AVCI'NIN KARARINI BOZAN DAİRE
Balyoz cezasını onayan Yargıtay 9. Ceza’nın yerine kurulan yeni terör Dairesi olan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın “Devrimci Karargah Örgütü” davasında daha önce onanan mahkûmiyet kararlarını bozmuştu. Avcı bu karar sonrası İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanacak.
7 YILDA 18 DALGA
7 yıl süren davada, tam 18 dalga operasyon yapıldı, 23 ayrı iddianame birleştirildi. Toplam sanık sayısı 275’i buldu.
PARALEL YAPI BAHANE EDİLEREK DARBE VE ÖRGÜT DAVALARI ÖRTBAS EDİLİYOR
Bu gelişme, paralel yapı tartışmalarının gölgesi altında darbe davalarının örtbas edildiği iddialarını güçlendirdi. Çünkü ne Balyoz davasında ne de Ergenekon davasında tek bir delil mahkumiyetlere neden olmuş değil. Çok ama çok fazla delil söz konusu. 10 bin sayfayı aşan ve Danıştay saldırısı gibi 20 civarında örgütsel eylemi kapsayan iddianamede bu deliller sıralanıyor. Yine davanın binlerce sayfalık gerekçeli kararında da bu deliller detaylı olarak değerlendiriliyordu. Birbiriyle örtüşen tüm bu delillerin paralel örgüt tarafından kurgulandığını ve bu davaların oluşturulduğunu söylemek imkansız. İnsan aklıyla alay etmek demek. Belki araya bazı sahte delillerin yerleştirildiği kabul edilse bile bu durum delillerin ayrı değerlendirmesini gerektirirdi. Ancak bu adım yeniden görülen Balyoz davasında atılmadı. Muhtemelen Ergenekon'da da aynı durum yaşanacak. Balyoz'da skandal şekilde dava dosyası örtbas edildi. En büyük delillerden biri olan; dönemin en üst komutanlarının "darbeyi sen değil ben önledim" şeklindeki tartışmalarına rağmen sanıkları suçlu gösteren tüm delillere bir şekilde aklama getirildi. Mahkeme, "hayatın akışına uygun değil.. mantıksız.. darbeye başlandığı kabul edilse bile sonuca ulaşmamıştır.. " gibi skandal ifadeler kullanarak darbe girişimini örtbas etti. "Cambaza bak cambaza" olayında olduğu gibi herkesin dikkati darbenin paralel türüne yönelmişken, darbenin askerisi örtbas edildi. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
Balyoz örtbasında skandal detaylar
Ergenekon: Sanıklara ceza yağdı
Flaş!!! Mütalaa: Ergenekon var
Ergenekon ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon, Balyoz ve benzer davalarda delil tartışmaları
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
Paralel yapı-Çeşitli davalardaki kumpaslar manşetlerimiz
Paralel yapı-Ergenekon manşetlerimiz
Paralel yapı ile ilgili tüm haberlerimiz
(09 Mayıs 2015, 15:35)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: