17-25 Aralık soruşturmalarının savcıları ve hakimi hakkında hazırlanan iddianame, mahkeme tarafından kabul edildi. Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 17-25 Aralık soruşturmasını yürüten savcılar Celal Kara ile Muammer Akkaş hakkında 'görevi kötüye kullanma', hakim Süleyman Karaçöl hakkında ise 'görevi ihmal' suçlarından hazırlanan iddianameleri kabul etti.
30.04.2015 23:43 Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 ve 25 Aralık soruşturmalarını yürüten savcılar Celal Kara ile Muammer Akkaş hakkında ''görevi kötüye kullanma'', hakim Süleyman Karaçöl hakkında ise ''görevi ihmal'' suçlarından hazırlanan iddianamelerin kabulüne karar verdi.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 3 Mart'ta, savcılar Celal Kara, Muammer Akkaş ve hakim Süleyman Karaçöl hakkında yargılama izni verdi. Bu kararın ardından Kara, Akkaş ve Karaçöl hakkındaki dosyalar, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
Başsavcılık, savcılar Muammer Akkaş, Celal Kara ile hakim Süleyman Karaçöl hakkında iddianame hazırlayarak, Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
"Şüphe sebebi belirlemeden mal varlığına el konuldu"
İddianamede, 17 Aralık soruşturmasını yürüten savcı Kara'ya ilişkin şu ifadeler yer aldı:
"Soruşturmada maddi gerçeğin araştırılması ve adil bir yargılamanın yapılabilmesi için dosyadaki şüphelilerin lehine ve aleyhine bütün delilleri toplamadan, suçun işlendiğine ve mal varlıklarının bu suçlardan elde edildiğine dair kuvvetli şüphe sebebi belirlemeden mal varlığına el konulması için mahkemeden talepte bulunarak görevini kötüye kullanmıştır."
İddianamede 25 Aralık soruşturmasını yürüten Muammer Akkaş hakkında ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde dahi ayrıntılı bilgi bulunmadığı halde, soruşturmaya ilişkin bilgilerin basında yer almasına neden olduğu, basına bilgi sızdırarak, gizliliğe riayet etmediği, adliyenin önünde dağıttığı bildiride de gerçeğe aykırı bilgilere yer verdiği kaydedildi.
"Görevi kötüye kullanma" suçundan 3 yıl hapis istemi
Hakim Karaçöl hakkında ise iddianamede, şu ifadelere yer verildi:
''Muammer Akkaş tarafından yürütülen soruşturmada, sanığa ve şüpheliye ait mal varlığına tedbir koyabilmek için aranılan suçun işlendiğine dair kuvvetli şüphenin olup olmadığı, mal varlığının suçtan elde edilip edilmediği hususlarında hiçbir inceleme ve araştırma yapmadan UYAP sistemine kaydedilmeyen cumhuriyet savcılığı uhdesinde mühürlü torba içinde bulunan soruşturma evrakı getirilip incelenmeden ancak talep yazısı okunarak kararın yazılmasına yetebilecek 24 dakika gibi kısa bir sürede CMK'nın 128. maddesine aykırı bir şekilde gerçek ve tüzel kişiler adına kayıtlı tüm mal varlığına el konulmasına karar verdiği anlaşılmıştır.''
Savcı Akkaş ile hakim Karaçöl hakkında hazırlanan iddianamede, savcı Akkaş'ın ''görevi kötüye kullanma'' suçundan 3 yıl, hakim Süleyman Karaçöl'ün ise ''görevi ihmal'' suçundan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.
Savcı Celal Kara için ayrıca düzenlenen iddianamede ise ''görevi kötüye kullanma'' suçundan 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
HENÜZ SON SORUŞTURMA AÇILMADI
Düzenlenen iki ayrı iddianameyi kabul eden Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi, taraflara iddianamenin de içinde bulunduğu tebligatı göndererek, savunmalarını ve ek delillerini talep etti.
Savcılar Celal Kara ile Muammer Akkaş ve hakim Süleyman Karaçöl'ün savunmalarından sonra Bakırköy 16. Ağır Ceza Mahkemesi "iddianameler hakkında son soruşturmanın açılıp açılmaması" kararını verecek.
Mahkemenin ''soruşturma açılması'' kararı doğrultusunda Akkaş, Karaçöl ve Kara, birinci sınıf hakim ve savcı oldukları için ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay'da yargılanacak.
Görevlerinden uzaklaştırılmışlardı
Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş, İstanbul Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı'na savcı olarak atanmıştı. Tekirdağ Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Akkaş, HSYK tarafından tedbiren görevden uzaklaştırılmıştı. Hakim Süleyman Karaçöl ise İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi'nde hakimken Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığı'na hakim olarak atanmıştı. Karaçöl de HSYK tarafından görevinden tedbiren uzaklaştırılmıştı. Cumhuriyet Savcısı Celal Kara, İstanbul Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaparken Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na savcı olarak atanmıştı. Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Kara, HSYK tarafından tedbiren uzaklaştırılmıştı.
(30 Nisan 2015, 23:23)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: