Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı, paralel yapıya yönelik operasyonların bilgilerini sızdıranları bulmak için 81 ilde soruşturma başlattı. Çok gizli soruşturma bilgilerinin elden verildiğinde deşifre olmadığını ancak UYAP'a girilenlerin sızdırıldığını tespit eden savcılık, bilgi girişlerinin hemen ertesinde UYAP'a girmiş olan isimlerin peşine düştü. Geçtiğimiz haftalarda başlatılan diğer bir soruşturmada Ankara ve İstanbul'da 17 polisi operasyon bilgisi sızdırdıkları gerekçesiyle operasyonel görevlerden uzaklaştırılmıştı. Havuz (ortak) hesap olarak nitelendirilen 'FuatAvni' twitter hesabından son zamanlarda sızdırılan bilgilerin miktarı azalmış olsa da yine de bazı gözaltı operasyonlarının haber alınıp twitterde yayınlandığı ve bu yolla şüphelilerin kaçmasına imkan sağlandığı dile getiriliyor.
30.04.2015 23:06 Paralel yapı iddiasıyla yapılan operasyon bilgilerin önceden sızdırılmasıyla ilgili Türkiye genelinde büyük Ulusal Yargı Ağı’na (UYAP) soruşturması başlatan savcılık, 81 ilde Adli ve İdari Yargı’ya bakmakla görevli UYAP personelini mercek altına aldı. Soruşturma kapsamında dosyalara ulaşma yetkisi bulunan UYAP görevlilerinin operasyonlar öncesi sisteme giriş-çıkış log kayıtları incelemeye alındı. Emniyet Genel Müdürlüğü de bünyesindeki bilgilerin sızdırılmasına yönelik operasyonel polisler hakkında inceleme yapıyor.
Paralel Yapı bağlantılı yürütülen operasyonları önceden sızdırılması, Twitter’da “Fuat Avni” adlı hesaptan paylaşılması üzerine Gölbaşı Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. İlk incelemede, Sivas’ta usulsüz dinlemelere ilişkin emniyetteki “paralel yapı” iddialarıyla ilgili operasyonun bilgisi UYAP’a girilmedi ve savcılık talimatı operasyona katılan polislere elden verildi.
KPSS soruşturmasının 1. dalgasında da aynı yöntem uygulanınca bu iki operasyonun önceden sızmadığı belirlendi. Bunun üzerine operasyon bilgisinin sızmasında şüpheler UYAP’ta yoğunlaştı ve soruşturma UYAP üzerinden derinleştirildi.
81 İLDE UYAP PERSONELİNE SORUŞTURMA
Hürriyet'in haberine göre, soruşturma, arama-gözaltı, elkoyma, bilgilerin UYAP girilmesinden hemen sonra sosyal medyadan paylaşıldığı belirlendi. Soruşturmayı bu yönde derinleştiren Cumhuriyet Savcılığı, dosyalara ulaşma yetkisi bulunan 81 ildeki UYAP görevlileri hakkında soruşturma başlattı. Bu çerçevede, görevlilerin operasyonlar öncesi sisteme giriş-çıkış log kayıtları incelemeye alındı. UYAP’ta yapılacak incelemelerde hangi görevlilerin operasyonlardan önce sisteme giriş çıkış yaptığı belirlenmeye çalışılıyor.
EMNİYETTE SORUŞTURMA YÜRÜTÜYOR
Savcılığın “Köstebek” soruşturmasının yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü de bünyesinde soruşturma yürütüyor. EGM, operasyonel birimlerde görev yapan polislerle ilgili inceleme başlatarak, polislerin içinde köstebek olup olmadığını araştırıyor. EGM daha önce köstebek şüphesiyle başlattığı soruşturmada Ankara ve İstanbul’da 17 polisi operasyon bilgisi sızdırdıkları gerekçesiyle operasyonel görevlerden uzaklaştırmıştı.
UYAP NEDİR
Savcılık ve mahkemelerin soruşturma ve gözaltı süreçleriyle ilgili tüm çalışmalar UYAP sistemine girilerek yapılıyor. Mahkeme ve savcılıklar, şüpheliler ile ilgili arama, yakalama, gözaltı, elkoyma gibi kararları operasyon öncesi UYAP’a giriyor. Adli ve İdari Yargı’yla ilgili yürütülen soruşturmalarla ilgili bilgilerin sisteme girişi ise 81 ilde görevli UYAP personeli tarafından yapılıyor. UYAP’a, güvenlik gerekçesiyle sadece yönetici şifresi olan görevliler girebiliyor.
KRİTİK OPERASYONLAR SIZDI
Paralel yapı iddialarıyla ilgili yürütülen kripto, böcek, KPSS 2. dalga, casusluk, TÜBİTAK ve usulsüz dinlemeler gibi kritik operasyonlar, Twitter’da “Fuat Avni” adlı hesaptan operasyondan saatler öncesi paylaşılmıştı. Operasyon bilgilerinin sızması nedeniyle haklarında gözaltı kararı çıkartılan çok sayıda şüphelinin yakalanmadığı ve bazıların da yurt dışına kaçtığı iddia edilmişti.
SIZDIRMA AZALDI ANCAK DEVAM EDİYOR
Geçtiğimiz haftalarda başlatılan diğer bir soruşturmada Ankara ve İstanbul’da 17 polis, operasyon bilgisi sızdırdıkları gerekçesiyle operasyonel görevlerden uzaklaştırılmıştı. Belki bu müdahalenin etkisiyle havuz (ortak) hesap olarak nitelendirilen 'FuatAvni' twitter hesabından son zamanlarda sızdırılan bilgilerin miktarının azaldığı gözleniyor. Ancak yine de bazı gözaltı operasyonlarının haber alınıp twitterde yayınlandığı ve bu yolla şüphelilerin kaçmasına imkan sağlandığı dile getiriliyor. 17 Aralık darbe girişimi sonrası cemaat yapılanmasına mensup bir çok polisin tasfiye edildiği, ancak kendisini kamufle etmeyi başaran bir çoklarının hala etkin konumlarda bulunduğu ve operasyon bilgilerini önceden elde edebildiği belirtiliyor.
(30 Nisan 2015, 23:06)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: