TÜBİTAK'ta usulsüz işe alım yaptıkları ve Gülen terör örgütüne para topladıkları iddiasıyla 28 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Ankara merkezli 11 ilde gerçekleşen operasyonda, eski MAM Başkanı Murat Aydın ile 11 şüphelinin yurt dışında firarda olduğu ortaya çıktı. Şüphelilere, 'terör örgütü kurmak ve yönetmek', 'terör örgütüne para toplamak', 'kamu malına zarar vermek', 'usulsüz işe almak' ve 'devleti zarara uğratmak' suçlamaları yöneltiliyor.
28.04.2015 22:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde ofisinde bulunan böceklerle ilgili sahte rapor hazırlamakla gündeme gelen TÜBİTAK'a Ankara merkezli 11 ilde yeni bir operasyon düzenlendi. TÜBİTAK'ta usulsüz işe alım gerçekleştirdikleri ve terör örgütüne para topladıkları iddiasına yönelik soruşturma kapsamında yeni bir operasyon düzenlendi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma çerçevesinde 28 kişi hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. 16 kişi gözaltına alınırken 11 kişinin firarda olduğu belirtiliyor.
Gözaltına alınan ve çoğu Marmara Araştırma Merkezi (MAM) görevlisi 16 kişiden 3'ü emniyetteki işlemlerin ardından serbest bırakıldı, 13 kişinin ise işlemleri devam ediyor.
Eski MAM Başkanı Murat Aydın ile 11 şüphelinin de yurt dışında firarda olduğu öğrenildi. Kanada'nın Oshawa kentinde olan Aydın ve 9 şüphelinin yurtdışına kaçtığı belirlendi.
PALAZ'A DA GÖZALTI
Gözaltı listesinde halen bir başka soruşturmada tutuklanan eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz da yer alıyor. Palaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde ofisinde bulunan dinleme böcekleriyle ilgili sahte rapor hazırlanması soruşturmasında tutuklanmıştı.
Şüphelilere, "terör örgütü kurmak ve yönetmek", "terör örgütüne para toplamak", "kamu malına zarar vermek", "usulsüz işe almak" ve "devleti zarara uğratmak" suçlamaları yöneltiliyor.
18 Mart Üniversitesi öğretim görevlisi Ziya Sedat Ç. aranırken, hamile olan 1 şüpheli telefonla ifadeye çağırıldı. İki ayrı dosya ile yürütülen soruşturmada şüphelilerin kod isim kullanıp kurum çalışanlarından tehditle her ay para topladıkları ve Paralel örgüte bağlı dergi ve gazetelere zorla abone yaptıkları öne sürüldü. Şüpheliler "Görevi kötüye kullanmak, örgüt kurmak ve üye olmak, devleti zarara uğratmak ve hükümeti yıkmaya çalışmak" ile suçlanıyor. Şüphelilerden Vedat K.'nin (Yusuf), Hüseyin Y.'nin (Hamza), Ali Veysel T.'nin ise (Bedirhan) takma ismini kullandıkları belirlendi.
SORUŞTURMA SAVCI COŞKUN'UN
Soruşturmayı Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun'un yürüttüğü belirtiliyor. Savcı Coşkun'un aynı zamanda paralel yapıya yönelik en kapsamlı soruşturmayı yürütmekte olduğu da biliniyor.
BAKAN IŞIK: BİLİMSEL ARAŞTIRMA DIŞINDA HER ŞEYİ YAPIYORLAR
Yerli Dizel Motor Üretimi Çalıştayı'na katılan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık TÜBİTAK operasyonuyla ilgili soruya yanıt verdi. Bakan Işık "Bilimsel araştırmanın dışında her şeyi yapıyorlar" yorumunu yaptı. Bakan Işık şöyle konuştu:
"Bilimsel araştırmanın dışında her şeyi yapıyorlar. Ve kendilerine o kadar fazla güvenmişler ki, yahu bu yanlış yaptığımız işlerin hesabı sorulur diye akıllarına getirmemişler. Suçsuz olanın aklanması, suçlu olanın ceza alması beklentimiz. Amirinden değil de abisinden talimat alanlarla yolumuzu ayırmıştık. Ama adalet sistemimiz yanlış yapanın, yaptığı yanlışın tescili konusunda da gereken çalışmayı yapmak durumunda. Ben bir daha ülkemizde hiçbir yapının devlet içerisinde çöreklenip devleti içten ele geçirilmesine müsaade etmeyecek bir zeminin oluşmasını temenni ediyorum."
(28 Nisan 2015, 22:12)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: