13 Nisan'da gözaltına alınan ve savcılık tarafından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevkedilen 29 polisin 3 gündür süren mahkeme sorgusu halen sonuçlanmadı. 26 şüphelinin sorgusu tamamlanırken 3 kişinin ise henüz tamamlanmadı. 29 polisin tamamı 'hükümeti devirme girişiminde bulunmak' ile suçlanıyor. İlerleyen saatlerde 3 kişinin sorgusu da tamamlandı. Kararın 21:00 gibi açıklanacağı belirtildi. Saat 23.00 sıralarında açıklanan karara göre 17 polis tutuklandı, 12 polis ise tutuksuz yargılanma üzere serbest bırakıldı. Tutuklanan isimlerin arasında eski Emniyet Müdürleri Mahir Çakallı ve Nazmi Ardıç da yer alıyor.
20.04.2015 17:57 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafında başlatılan soruşturmada 13 Nisan'da 20 ilde düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan ve savcılık tarafından tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevkedilen 29 polisin mahkeme sorguları halen sonuçlanmadı. Alınan bilgilere göre 26 şüphelinin ifade işlemi tamamlanırken 3 kişinin ise sonuçlanmadı. Mahkeme bu sorguları da tamamladıktan sonra kararını açıklayacak. Bu açıklamanın ilerleyen saatlerde gelebileceği bildiriliyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafında başlatılan soruşturmada, 13 Nisan Pazartesi günü 29 polis hakkındaki yakalama ve gözaltı kararı alınmıştı. 20 ilde yapılan operasyonda aralarında eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç'ın da bulunduğu 29 polis, Vatan'da bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. 29 polisin ifadesini Cumhuriyet Savcısı Okan Özsoy'un da aralarında bulunduğu 5 savcı, emniyette aldı. Emniyette ifade alma işlemi 17 Nisan Cuma gece 02.00'da bitmesinin ardından 29 şüpheli polis, 17 Nisan Cuma günü saat 9.30'da Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na tutuklama talebiyle sevk edildi.
Avukat Necdet Solmazgül 29 polisin "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "Suç delillerini yok etme gizleme veya değiştirme", "Sistemi engelleme, bozma verileri yok etme veya değiştirme" iddiasıyla tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiğini söyledi.
HAKİMLİKTE TEK TEK İFADE VERDİLER
Cuma günü İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan polisler saat 13.30 itibariyle tek tek avukatları eşliğinde ifade vermeye başladı. Cuma günü saat 24.00'da polislerin ifade alma işlemine ara verildi. 18 Nisan Cumartesi ve 19 Nisan Pazar günü şüpheli polislerin ifade alma işlemi saat 12.00'de başladı 24.00'da bitti. Haftasonu açıköğretim sınavına giren adliye personeli olduğu için ifade alma işlemine geç başlandığı avukatlara bildirildi.
GECELERİ ADLİYE NEZARETHANE DE GEÇİRDİLER
Bugün ise ifade alma işlemi saat 10.00'da başladı. Adliyede 3 gün boyunca 26 kişinin ifadesini alan hakim, 3 şüpheli polisin daha ifadesini aldıktan sonra kararını açıklayacak. Öte yandan adliyede kalan 29 polis, 3 gündür geceyi ise adliyenin nezarethanesinde geçirdi.
BAŞSAVCILIK AÇIKLAMA YAPMIŞTI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu Salı günü yaptığı yazılı açıklamada, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yürütülen soruşturma kapsamında, 'suç örgütü kurmak', 'örgüt üyesi olmak', 'siyasal casusluk', 'resmi evrakta sahtecilik', 'kişisel verileri usulsüz kaydetme', 'bilgisayar verilerini silme' suçlarından dolayı, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şubesi eski çalışanları olan içlerinde emniyet müdürü ve müdür yardımcılarının da olduğu 29 şüpheli hakkında 13 Nisan 2014 tarihinde yakalama ve gözaltına alma kararı verilmiştir" ifadelerine yer vermişti.
SANIK AVUKATLARI: ÇAĞLAYAN'DA OHAL HUKUKU UYGULANIYOR
Gözaltındaki sanıkların avukatları sorgulamanın uzamasına tepki gösterdi. Avukatlara göre; 13 Nisan 2015 Pazartesi günü saat 10.35 itibariyle gözaltına alınmaya başlanan polislerin hakimliğe sevk işlemleri 17 Nisan 2015 günü saat 11.45 sıralarında gerçekleştirildi. Polislerin Nöbetçi 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından gerçekleştirilen sorgu işlemlerine ise saat 12.30 sıralarında başlanabildi. Ancak yasal gözaltı süresi saat 10.35 itibariyle doldu. Bu durumun Anayasa'ya açıkça aykırı olduğunu ifade eden polis avukatlarından Osman Ertürk, gözaltı süresinin toplu olarak işlenen suçlarda 96 saat olduğu ve bu sürenin sadece olağanüstü hal (OHAL) / sıkıyönetim ve savaş halinde uzatılabileceğine dikkat çekiyor. Ertürk, emniyet mensupları için ancak OHAL dönemlerinde uygulanabilecek yasal usulün uygulamaya konulduğunu vurguladı. Bu durumun Anayasa, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunun altı çizdi. Yasal süre dolduğu halde hakim karşısına çıkarılamayan şüphelilerin derhal serbest bırakılmak zorunda olduğunu kaydeden Ertürk, müvekkillerinin derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.
SORGULAR TAMAMLANDI, KARAR BEKLENİYOR
20.04.2015 22:17 29 şüphelinin sorgusu akşam saatlerinde tamamlandı. İfade veren son isim eski Organize Şube Müdürü Nazmi Ardıç 4 saat kadar savunma yaptı. 5'nci Sulh Ceza Hâkimi Cevdet Özcan kararını saat 21.00’da açıklayacağını kaydetti. Ancak saat 22:00'yi geçtiği halde karar açıklanmış değil.
17 POLİS TUTUKLANDI
20.04.2015 23:21 Karar saat 23.00 sıralarında açıklandı. Buna göre 17 polis tutuklandı, 12 polis ise tutuksuz yargılanma üzere serbest bırakıldı. Tutuklanan isimlerin arasında eski Emniyet Müdürleri Mahir Çakallı ve Nazmi Ardıç da yer alıyor. Tutuklanan diğer isimlerden bazıları da şöyle; Sait Gök, Yunus Memiş, Ramazan Helvacı, Akif Sakarya, İsmail Erçelik, Ahmet Kalender, Ahmet Üzümcü.
İŞTE TUTUKLANAN İSİMLER
21.04.2015 09:11 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin görevini yapmasını kısmen engellemeye teşebbüs'' suçundan tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen 29 şüpheli polisin, hakimlik sorgusu, saat 20.00'de sona erdi. Verilen aranın ardından kararını açıklayan İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, öngörülen cezanın alt ve üst sınırı, kaçma şüphesi, soruşturmanın henüz tamamlanmaması, delilleri yok etme ile adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağını dikkate alarak, 17 şüphelinin ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin görevini yapmasını kısmen engellemeye teşebbüs'' suçundan tutuklanmasına karar verdi.
Tutuklanan isimler şu şekilde:
Ayhan Arıkanoğlu,
Polat Kongur,
Tunahan Tuncay,
Veysel Barlas,
Yunus Memişbey,
Mahir Çakallı,
Mehmet Akif Sakarya,
Ahmet Üzümcü,
İsmail Erçelik,
Talip Yıldırım,
Ramazan Haktan Helvacı,
Said Gök,
Ahmet Kalender,
Metin Güneş,
Ali Kavlak,
Nazmi Ardıç,
Ramazan Bal.
Kanser tedavisi gören anne dikkate alındı
Hakimlik, diğer şüpheliler Samed Arıkan, Osman Gazi Ateşçi, Mustafa Yıldız, Mesut Aydın, Mehmet Büyükköse, İrfan Erdaş, Hanifi Öpaydın, Habib Aslan, Gökmen Bayrak, Ahmet Karakaya, Ahmet Kahraman ve Adem Atik'in haklarında isnat edilen suçların bir kısmını işledikleri hususunda kuvvetli suç şüphesi ve delilin bulunduğunu ancak şüphelilerin görev ve rütbeleri, katkı ile rolleri, ailevi durumları ve adli kontrol hükümlerinin yeterli olacağını göz önüne alarak, serbest bırakılmalarına karar verdi. Adli kontrol hükümleri kapsamında, şüpheliler hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu.
Hakimlik, kararında serbest bırakılan şüphelilerden Ahmet Kahraman'ın ''kanser tedavisi gören annesine refakat etmesini, bu anlamda muhtemel mağduriyetin önlenmesi'' hususunu da tutanağa geçirdi.
17 polis Silivri Cezaevi'nde
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, tutuklanan aralarında eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ile eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Nazmi Ardıç'ın da bulunduğu 17 polis Silivri Cezaevi'ne konuldu. Tutuklu polisler, sivil polis eskortu eşliğinde, 4 çevik kuvvet otobüsüyle Silivri Cezaevi'ne girdi. Tutuklu polislerden bazıları, cezaevi girişinde kendilerini görüntüleyen gazetecilere el salladı.
(20 Nisan 2015, 17:57), son güncel.: (21 Nisan 2015, 09:11)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: