TÜBİTAK'tan bir süre önce görevinden istifa eden kurumun eski başkanı Yücel Altunbaşak ve iki görevli terörle mücadele ekiplerince gözaltına alındı. İsmi öğrenilemeyen dördüncü kişinin ise yurt dışında olduğu ya da oraya kaçtığı bildirildi. Altunbaşak, Ağustos 2011'den bu yana TÜBİTAK başkanlığı görevini yürütüyordu. Gözaltılara gerekçe olarak 'görevi kötüye kullanmak' belirtildi ve detaylar henüz ortaya çıkmadı. Ancak olayın TÜBİTAK'ta çok sayıdaki gözaltıların yaşandığı paralel yapı soruşturmasıyla bağlantılı olabileceği ileri sürülüyor. Akşam saatlerinde savcılık tarafından sorgulanan Altunbaşak, tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartı konulması talebiyle mahkemeye sevkedildi. Mahkeme Altunbaşak'ı adli kontrol şartı ile serbest bıraktı.
14.04.2015 17:00 Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Yücel Altunbaşak, geçen Cuma günü verdiği istifasının ardından, bu sabah terörle mücadele ekipleri tarafından gözaltına alındı. Altunbaşak'la birlikte TÜBİTAK TÜSSİDE (Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü) Genel Müdürü Prof. Dr. Osman Kulak ve TÜBİTAK Özel Kalem Müdürü Eren Yazıcıoğlu da gözaltında.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, gözaltıların ifadeye başvurulmak için yapıldığını açıkladı ve suçlamanın ne hakkında olduğunu bilmediğini söyledi.
Suçlama: Görevi kötüye kullanma
Şüpheliler görevi kötüye kullanmakla suçlanıyor. Hakkında gözaltı kararı bulunan bir TÜBİTAK çalışanı ise yurtdışında olduğu için gözaltına alınamadı.
Böcek soruşturmasında daha önce tutuklanan TÜBİTAK'ın eski başkan yardımcısı Hasan Palaz hakkında da gözaltı kararı var. Palaz cezaevinden getirilerek ifadesi alınacak.
Böcek soruşturmasında Palaz'la birlikte kurumda görevli Gökhan Vıcıl ve Hamza Turhan daha önce tutuklanmıştı.
Fikri Işık: Bilirkişiler konusunda sıkıntı vardı
Görevinden geçen Cuma günü istifa eden Altunbaşak'ın yerine yeni atama yapılana kadar vekaleten Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çelik görevlendirilmişti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık istifa kararının karşılıklı mutabakatla alındığını söylemiş, 'Kurumla ilgili tartışmalar da bu kararda etkili oldu' demişti.
Işık söz konusu gelişmenin son dönemde yaşanan olaylardan tamamen bağımsız olmadığını vurgulayarak, şunları söylemişti;
"İki saik var; bir tanesi TÜBİTAK'ın özellikle bu bilirkişiler konusunda yaşadığı büyük sıkıntı. Oradaki kadrolaşma bu kararın alınmasında mutlaka bir etken ama diğer taraftan da TÜBİTAK'ın yürüttüğü çok önemli bir misyon var. Türkiye'nin bilimsel ve teknik araştırmaları açısından TÜBİTAK kritik bir kurum. Orada işlerin yavaşlamasına müsaade etmemek açısından Yücel Bey'in kendi arzusu, bizim de karşılıklı mutabakatımızla bu karar alındı."
Bakan, TÜBİTAK'ın son dönemdeki tartışmaların odağında yer aldığına dikkat çekti ve şunları da söyledi:
"Aslında TÜBİTAK Başkanımız çok iyi bir akademisyen, TÜBİTAK'a da güzel hizmetleri oldu. Ama belli bir süre sonra artık bu iddialar falan biraz TÜBİTAK'ta işlerin yavaşlama endişesiyle bir kan değişimine ihtiyaç olduğu ortaya konulduktan sonra karşılıklı mutabakatla bu işi sonlandıralım diye görüştük.. Ne istifa ne görevden alma, karşılıklı mutabakatla ayrılma diye bunu belki özetlemekte fayda var."
Erdoğan: Sırtımızdan hançerlediler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakan olduğu dönemde çalışma ofisine dinleme cihazı yerleştirildiğini ve bundan TÜBİTAK'ın sorumlu olduğunu iddia etmiş ve şunları söylemişti;
"TÜBİTAK'ın içine yerleşen bir urun bu kurumu çürütmeye başladığını, bu gayeyi taşıdığını gördük. Siz 'bilim, araştırma' diyorsunuz. Birileri kurumun içine kanser hücresi gibi sızıyor, sizin gayretlerinizi çürütüyor. Öyle bir ihanet şebekesi yerleşiyor ki bunu bilim için değil, ihanet için kullanıyor. Kriptolu telefonu bana verenler dinliyorsa, farklı bir yaklaşım asla gösteremeyiz. Bizim sırtımızdan hançerlendiğimizin göstergesi bu TÜBİTAK'taki tiplerdir. Önden vurduğu zaman erkekçe vurdu dersin ama bu arkadan vurunca kalleşçe dersin." (AA)
ALTUNBAŞAK SERBEST BIRAKILDI
14.04.2015 21:32 Emniyetteki ifadesinin ardından adliyeye sevk edilen TÜBİTAK eski Başkanı Yücel Altunbaşak savcının talebi üzerine mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
ALTUNBAŞAK'TAN ÖNEMLİ BİLGİLER
15.04.2015 18:13 TÜBİTAK soruşturmasında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, "bakanlığın bilgisi olmadan personel alınamayacağına" ilişkin 31 Aralık 2013' tarihli genelgesine rağmen kuruma 145 kişinin usulsüz alındığı belirlendi. Serbest bırakılan Altunbaşak önemli bilgiler verdi.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince dün sabah düzenlenen operasyonla gözaltına alınan ve emniyetteki sorgusunun ardından sevk edildiği mahkeme tarafından serbest bırakılan eski TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, ifadesinde kurumda yaşananlara ilişkin bilgi verdi.
Emniyetteki ifadesinde, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmediği öğrenilen Altunbaşak'ın, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 31 Aralık 2013 tarihli "bakanlığın bilgisi olmadan personel alınamayacağına" ilişkin genelgeyi, kendisine ulaştıktan sonra alt birimlere gönderdiği ve usulsüz personel alımlarından bakanlık müsteşarının aramasıyla haberdar olduğunu söylediği öğrenildi.
Altunbaşak ifadesinde, 17 Aralık sürecinden yaklaşık 3 ay önce, TÜBİTAK Başkanlığı sırasında, o dönem BİLGEM Merkez Başkanı olan Hasan Palaz hakkında "paralel yapı" ile bağlantılı olduğu yönünde duyum aldığını, bunun üzerine görüştüğü Palaz'ın kendisine "evet sohbet toplantılarına katılıyorum" dediğini anlattı. Palaz'ın bu görüşmelerde kendisine söz konusu yapıyla bağlantılı bir kaç kişinin ismini vererek kendisine üstü kapalı "mesaj" vermeye çalıştığını söyledi.
TÜBİTAK'a usülsüz personel alımının bilgisi dışında yapıldığını ve kendisi haricinde personel almaya yetkili kişilerin Hasan Palaz ile Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü Başkanı Osman K. ve eski TÜBİTAK Başkanının Özel Kalem Müdürü Eren Y. olduğunu savunan Altunbaşak, bakanlık genelgesinin sümen altı edilerek 145 kişinin projelerde görevlendirme adı altında işe alındığını sonradan öğrendiğini söyledi. Altunbaşak, işe alımların genelgenin yayımlandığı tarihten önce yapılmış gibi gösterildiğini de aktardı.
Diğer zanlı Osman K. ise ifadesinde, bakanlık genelgesinden haberi olmadığını, kendilerine bu konuda bir tebliğ yapılmadığını söylediği öğrenildi. (AA)
GÜLEN YAPILANMASINDAN UZAK DURDUM
16.04.2015 18:06 Prof. Altunbaşak’a polis, “basında, kamuoyunda bahsedilen paralel yapılanma içinde bulundunuz mu? Kurum içinde böyle bir yapılanma var mı? Bakanlık genelgesine neden uymadınız?” sorularını yöneltti. Suçlamaları kabul etmeyen Altunbaşak, “Kuruma eleman alırken MİT’e sorar, görüşlerini alırız” yanıtını verdi. Bir süre önce ‘resmi belgede sahtecilik’ ve ‘kamu kurumları aleyhine dolandırıcılık’ suçlamasıyla tutuklanan eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz’la ilgili de Altunbaşak, “Bana, Mustafa Latif Topbaş ile ortak olduklarını, referansının o olduğunu anlattı” iddiasında bulundu. Avukatı Mustafa Hisar eşliğinde polis ve savcılıkta ifade veren Prof. Altunbaşak şunları söyledi:
“ABD’de çalıştığım dönemde, 2000 yıllarında, ABD’de Charter okullarında Fulton Science Academy olarak bilinen bir okulun kuruluşunda benim de imzam istendi. O yıllarda paralel devlet yapılanmasının ABD’deki okulları bilinmediği için bir Türk okulunun açılması için imzam istendi. Daha sonra okulun şu anda paralel devlet yapılanması olarak bilinen Fethullah Gülen yapılanması ile bağlantılarını öğrenince istifa ettim. Hiçbir toplantısına katılmadım. Fiziksel olarak ayak basmadım. Oturduğum bölgenin iyi okullarından olmasına rağmen çocuklarımı göndermedim ve uzak durdum.
PALAZ’IN REFERANSI
Bakanlık genelgesi gereği personel alımlarının durdurulduğunu sanıyordum. Müsteşar beni arayıp ‘Genelge var ama personel alımları yapıyorsunuz’ dedi. ‘Haberim yok araştırıp size bilgi vereyim’ dedim. BİLGEM Başkanı Hasan Palaz’ı aradım (bir süre önce tutuklandı). Palaz bana, genelgeden önce işe alınan personelin işlemlerinin bitirildiğini söyledi. Ben bu konuyu müsteşara ve bakana arz ettim.
Personel alımı konusunda hassasiyetimi kurum yöneticileri çok iyi bilir. Ayrıca alınacak personel Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) bildirilerek görüşleri alınmakta ve bu doğrultuda hareket edilmekteydi.
BİLGEM Başkanı Hasan Palaz ile ilgili olarak 17-25 Aralık sürecinden üç ay kadar önce Fethullah Gülen yapılanmasına yakın olduğu yönünde bilgi geldi. Bunu bana BİLFEM Başkan Yardımcısı S.G. söyledi. Ben de Palaz ile görüştüm. Palaz bana, ‘Mustafa Latif Topbaş ile ortak bir şirket kurduklarını, her hafta cuma günleri birlikte sohbete katıldıklarını, kısaca referansının o olduğunu’ söyleyerek, kendisini Topbaş’a sorabileceğimi beyan etti. 17-25 Aralık sürecinden sonra Hasan Palaz’ın bu konuşma ile bana da mesaj verdiği kanaatine vardım.
KANAAT OLUŞTU, ATTIK
17-25 Aralık sürecine kadar TÜBİTAK bünyesinde bu şekilde bir yapılanma olduğunu bilmiyordum. 17-25 Aralık gelişmeleri en çok beni üzmüştür. Şu an TÜBİTAK bünyesinde bazı kişilerin bu yapılanma ile irtibatlı oldukları hakkında kuvvetli kanaatim oluştu. Bu gelişmeler üzerine kurumda çok titiz bir çalışma yürütülerek paralel yapılanma ile ilgileri olduklarına kanaat getirdiğimiz 700 personel görevden uzaklaştırılmıştır. Birçoğu bana ve kuruma dava açtı.”
Soruşturmayı yürüten savcı Serdar Coşkun’un, Prof. Yücel Altunbaşak, Osman K. ve Eren Y. ile ilgili ‘görevi kötüye kullanmak’ suçlamasıyla hazırladığı iddianameyi mahkemeye sunduğu belirtildi.
ALTUNBAŞAK'A YURTDIŞI YASAĞI
18.04.2015 10:07 TÜBİTAK'a personel alımında görevin kötüye kullanıldığı iddialarına ilişkin olarak hakkında açılan soruşturma kapsamında gözaltına alınıp ardından serbest bırakılan kurumun eski Başkanı Yücel Altunbaşak için adli kontrol uygulanması ve yurt dışına çıkış yasağı kararı getirildi. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, Altunbaşak'ın adli kontrol uygulaması bulunduğunu savunarak serbest bırakılmasına itiraz etti. İtirazı değerlendiren nöbetçi sulh ceza hakimliği, Altunbaşak hakkında adli kontrol uygulaması ve yurt dışına çıkış yasağı kararı aldı.
Paralel yapı-TÜBİTAK'taki uzantıları manşetlerimiz
(14 Nisan 2015, 17:00), son güncel.: (18 Nisan 2015, 10:07)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: