MİT'e ait tırların durdurulmasına yönelik 'casusluk' soruşturması kapsamında haklarında müebbet hapis cezası istemiyle dava açılan 33 askerin yargılanmasına devam edildi. Duruşmaya, hükümeti devirme amacıyla 'Selam-Tevhid' soruşturmasını başlatmak ve manipüle ederek kumpas kurmak ile suçlanan ve geçtiğimiz günlerde tutuklanan paralel örgüt üyesi 17 asker katılmadı.
13.04.2015 15:43 MİT'e ait tırların durdurulmasına yönelik "casusluk" soruşturması kapsamında haklarında müebbet hapis cezası istemiyle dava açılan 33 askeri personelin yargılanmasına devam edildi. Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve gizlilik kararı bulunan duruşmada 13 tutuksuz asker ve avukatları hazır bulundu. Üç sanık ise mazeretleri dolayısı ile mahkemeye gelmedi. Duruşmaya, kamuoyunda "Selam-Tevhid" olarak bilinen sözde "Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin ''paralel yapıya" yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan 17 muvazzaf asker katılmadı.
'Devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgeleri' dolayısı ile 'yayın yasağı ve gizlilik' kararı bulunun duruşmanın öğleden önceki bölümünde sanıkların yüzüne davanın iddianamesi okundu.
Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulmasına ilişkin "casusluk" soruşturması kapsamında, 20 askeri personelin yargılandığı davanın dosyası, benzer suçtan 13 askeri personelin yargılandığı davayla birleştirilmişti.
Sanıklar hakkında, "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek ve açıklamak" suçlarından kamu davası açılmıştı.
Sanıklar, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" (TCK madde 328/1) suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla açıklama" (TCK madde 330/1) suçundan müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
SANIK AVUKATLARI: İSTANBUL'DAKİ SORUŞTURMA MÜKERRER
'Devletin gizli kalması gereken bilgi ve belgeleri' dolayısı ile 'yayın yasağı ve gizlilik' kararı bulunun duruşmanın öğleden önceki bölümünde sanıkların yüzüne davanın iddianamesi okundu. Duruşmada, sanık askerlerin ifadelerinin alındığı da ileri sürüldü.
Celse arasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan askeri personelin avukatlarından Tolga Kaan Pataz, mahkeme heyetine tutuklu müvekkilleri hakkında aynı fiilden dolayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca da mükerrer soruşturma yürütüldüğünü hatırlattı. Bu aşamada söz konusu kovuşturmanın yapılmaması gerektiğini dile getiren Pataz, “Mahkeme heyeti husustaki değerlendirmelerimizi aldı. Birleşen dava dosyalarının iddianamesini okudu. Birleşen dava dosyaları ile toplam sanık sayısı 33. Bu sanıklar İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nın dosyasında şüpheli olarak yer alıyorlar. Kanunlarımız ifadelerin birlikte alınmasını öngörüyor. Halihazırda aynı dosyadan yargılanan ancak başka bir suçtan dolayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada müvekkillerin şüpheli olarak tutuklu olmaları nedeniyle biz bütün sanıkların aynı anda ifade vermelerini talep ettik. Hâlihazırda 17 sanık burada olmadığı için onlar ifade veremeyecek.” dedi.
İstanbul’daki soruşturma kapsamında 6 günlük bir sorgu aşamasının yaşandığına işaret eden Pataz, “Cezaevi’ndeki şüphelilerin fiziksel, psikolojik ve savunma anlamında hukuki yardım alabilecekleri müdafileri dahi hazır değil. Müvekkillerin fiziksel ihtiyaçlarının giderilmesi, üzerlerinde psikolojik baskının azaltılması anlamında savunmalarının daha sonraki bir celsede alınmasını istedik. Mahkeme heyeti, bu konudaki kararını duruşma sonunda verecek. Eğer mahkeme yine de savunmalara geçecek olursa da 17 tutuklu sanığın burada olmaması nedeniyle hazır olanlardan (tutuksuz) devam edeceğini düşünüyorum. 17 asker Hadımköy’de, bildiğimiz kadar içerisinde herhangi bir tutuklu ve hükümlünün olmadığı askeri cezaevinin mevcudiyetinden bahsettiler bize. Zannedersem bu 17 muvazzaf asker şu anda burada tutuluyor. Adeta onlar için özel olarak açılış gibi bir sonuç ortaya çıktı. ” diye konuştu.
Pataz, gazetecilerin sorusu üzerine şunları söyledi: “İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada da müvekkillere Adana'da durdurulan MİT'e ait olduğu iddia edilen TIR'larla alakalı sorular soruldu. İstanbul'da da MİT'e ait olduğu belirtilen TIR'ların soruşturması yapılıyor. Mükerrer bir soruşturmanın olduğundan bahisle hem burada hem İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda hem de sorgu hakimliğinde bu durumu ileri sürdük. Ancak ne orada ne de burada 'mükerrerlik' konusunda karar verilmiş değil. Öğleden sonraki oturumu bunun için önemsiyoruz. Daha önce usul yönünden yetki, görev ve işbölümü noktasındaki itirazlarımızın hepsini Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yapmıştık. Buradaki itirazlarımız İstanbul’da bu konuda yeni bir soruşturmanın başlatılmış olmasıdır. İstanbul’daki mükerrer soruşturmanın sona erdirilmesi veya buraya gönderilerek birleştirilmesi noktasında talebimiz var.”
(13 Nisan 2015, 15:43)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: