Kamuoyunda 'Selam-Tevhid' olarak bilinen 'Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü' adlı soruşturmada usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin 'paralel yapıya' yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında bir binbaşının da bulunduğu 34 muvazzaf asker hakkında gözaltı kararı alındı. Bu şüphelilerden şu ana kadar 27'si gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili İrfan Fidan'ın talimatı ile gerçekleşen operasyon, 1 ve 19 Ocak 2014'te MİT TIR'larını durduran çoğu subay 34 askere yönelik oldu. Gözaltıların 16'sının Adana'da görev yapan askerler olduğu bildirildi.
06.04.2015 16:48 İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, ''yasa dışı dinleme, casusluk, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, resmi belgede sahtecilik, terör örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' iddiasıyla ''paralel yapıya'' yönelik yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen 3. dalga operasyon askere uzandı.
Soruşturma kapsamında İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yapılan operasyonda, aralarında bir binbaşının da bulunduğu 34 muvazzaf asker hakkında gözaltı ve yakalama kararı çıkarıldı. Soruşturma kapsamında, elde edilen yeni deliller doğrultusunda, Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasının ''Selam-Tevhid'' dosyası kapsamında yapıldığı belirtiliyor.
Söz konusu şüpheliler, MİT'e ait tırların durdurulmasına ilişkin Adana Ağır Ceza Mahkemesi'nde ''casusluk'' suçundan yargılanıyor.
Bu operasyon kapsamında ise aynı şüpheliler hakkında ''Terör örgütüne üye olmak'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından işlem yapılacağı kaydedildi.
27 ASKER GÖZALTINA ALINDI
Soruşturma kapsamında yapılan operasyonda şu ana kadar 27 asker gözaltına alındı. Gözaltına alınan askerlerin Adana Adli Tıp Birimi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul'a gönderileceği öğrenildi. Adana’da erken saatlerde başlayan operasyon kapsamında gözaltına alınan askerler Adli Tıp Kurumu’na getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Geniş güvenlik önlemi altında Adana Devlet Hastanesi bahçesindeki Adli Tıp Kurumu’na Askeri İnzibat görevlileri tarafından getirilen şüpheliler, görevli doktor tarafından sağlık kontrolüne alındı.
'PKK İLE TSK’YI KARIŞTIRIYORLAR'
Şüphelilerden biri Adli Tıp Kurumu çıkışında, "PKK ile TSK’yı karıştırıyorlar arkadaşlar. Terörist değilim" dedi. Gözaltına alınan bu kişiler, daha sonra Merkez Komutanlığı’na götürüldü. Konuyla ilgili açıklama yapılmadı.
-Soruşturmanın geçmişi-
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen ''Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz'da yapılan operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı.
Soruşturmayı genişleten savcılık, yeni deliller doğrultusunda Şubat 2015'de düzenlenen 2. operasyonda, ''terör örgütü kurmak ve yönetmek', "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs'' suçlarından 29 şüpheli polis hakkında gözaltı kararı vermişti. Operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden, 17'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı. Bu operasyonda Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.
''Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü'' soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin ''paralel yapıya'' yönelik 22 Temmuz'dan bu yana yürütülen soruşturma kapsamında toplam 28 kişi tutuklanmıştı.
PARALEL MEDYA GÖZALTILARA TEPKİLİ
Öte yandan gözaltılara paralel medyada tepki gösterildi. Paralel yapının merkez yayın organı olduğu iddia edilen Zaman gazetesinde gözaltılar "MİT TIR'larıyla ilgili alınan gözaltı kararı için akıllara zarar gerekçe" başlığıyla verildi. Bir diğer paralel gazete olarak bilinen Bugün'e dayandırılan haberde şu satırlar yer aldı:
"İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü algı operasyonunda, durdurulan TIR’larla ilgili yargılaması süren 32 askeri personel için gözaltı kararı verildi. Washington Post’ta çıkan yazı ve Hocaefendi'nin Müslümanlıkta terörün olmadığını anlattığı sohbeti ise operasyona gerekçe yapıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Jandarma personeline yönelik gözaltı operasyonu yapıldı. Bugün'ün haberine göre, Adana ve Hatay’da durdurulan tırlar ile ilgili yargılaması devam eden 32 isme 2 isim daha eklendi ve 34 kişi için gözaltı kararı alındı. Gözaltına alınan jandarma personelinin Selam-Tevhid Dosyası kapsamında gözaltına alındığı ve polislerle ilgili fezlekeye eklendiği öğrenildi.
TWEET, YAZI VE SOHBET
Ancak fezlekede jandarma personeline yönelik akıllara ziyan gerekçeye yer verildi. Fezlekeye göre Amerikalı gazeteci olan David Ignatius, Washington Post’ta çıkan bir yazısı ile askerlere talimat vermiş ve onlar da harekete geçmiş. İddiaya göre Emre Uslu bir tweet atmış, Fethullah Gülen Hocaefendi bir sohbet yapmış, David Ignatius da köşesinde bir yazı yazmış ve askerler bunun üzerine organize olarak tırları durdurmuş.
CİDDİYETTEN UZAK VE KOMİK
Hukukçuların büyük tepkisini çeken akıldışı bağlantılar kurularak hazırlanan fezlekeyle 34 askeri gözaltına alınmış oldu.
Fezlekede Fethullah Gülen Hocaefendi’nin 25 Eylül 2013 tarihinde yaptığı “Din Adına Cinayetler” adlı sohbeti delil olarak alıyor. Hocaefendi ise söz konusu sohbetinde Müslümanlıkta terörün olmadığını anlatıyor. Bu sohbet iddianamede talimat olarak giriyor. Ayrıca David Ignatius’un 16 Ekim 2013 tarihinde yazdığı yazının hiçbir yerinde askerlere talimat olabilecek bir ifade geçmiyor. Hukukçular askerlere yönelik gözaltı kararına gerekçe olan fezleke için “ciddiyetten uzak ve komik” değerlendirmesini yaptı.
DOSYAYA MÜDAHALE
Soruşturma sırasında bir çok tartışmalı karara imza atıldı. MİT TIR’larının durdurulmasına Nisan ayında gerçekleştirilen operasyonla iki asker gözaltına alınmıştı. Haklarında tutuklama kararı verilen bu askerler itiraz üzerine delil yetersizliğinden serbest bırakıldı. Bu gelişmelerin ardından askerleri serbest bırakan iki hakimin yeri HSYK kararı ile değiştirildi.
Adana ve Hatay’daki MİT TIR’larının durdurulması olaylarıyla ilgili iki iddianame hazırlandı. İlk iddianamede 13, ikinci iddianamede ise 19 askerin yargılanması istendi. İlk duruşması geçtiğimiz Mart ayında yapılan davanın ikinci duruşmasının 13 Nisan’da yapılması kararlaştırılmıştı. Duruşmaya 1 hafta kala askerlerle ilgili dosyaların İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Selam ve Tevhid operasyonu ile birleştirildiği iddia ediliyor. Askerlerin yargılamalarının İstanbul’a taşınmasının planladığını öne sürülüyor.
ÖZEL ATANAN SAVCIYLA OPERASYON
Algı operasyonlarına dayanak olan operasyonlar geçtiğimiz yıl Adana ve Hatay’da gerçekleştirilmişti. Dosya 19 Ocak 20104’te Adana-Ceylan Sirkeli Otoban Gişeleri’nde MİT’e ait durdurulan üç tır ile 1 Ocak 2014’te Hatay Kırıkhan’da durdurulan MİT’e ait bir TIR ile ilgili operasyonları içeriyordu. Soruşturmayı 22 Ocak 2014 HSYK kararnamesi ile Adana’ya özel olarak atandığı iddia edilen Başsavcı Vekili Ali Doğan yürütmüştü. Soruşturmada Adana İl Jandarma Komutanlığı’nda görevli 58 jandarma personeli ile Ankara İl Jandarma’da görevli 10 askerin ifadesi alındı."
OPERASYONUN DETAYLARI: GÜLEN'DEN İKİ TALİMAT
Operasyonun detaylarına gelince; paralel yapının sözde Selam-Tevhit soruşturması mercek altına alınınca kumpas üstüne kumpas çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı adım adım izleyen ve dış politikayı ilgilendiren toplantıları takibe alan çete, firari örgüt lideri Gülen’in talimatıyla MİT’in yardım TIR’larını durdurdu.
Paralel yapının yürüttüğü 17-25 Aralık darbe soruşturmalarının başarısız olmasından sonra deşifre olan sözde Selam-Tevhid soruşturması üzerine soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan önemli bilgilere ulaştı. Sözde Selam-Tevhid soruşturması kapsamında Suriye’ye yardım götüren MİT TIR’ları için düğmeye basıldığı ortaya çıktı. 1 ve 19 Ocak 2014 tarihlerinde Hatay ve Adana’da başlatılan kumpas operasyonları engellendikten sonra Şubat ayında Selam Kumpası da deşifre edildi.
İnsani yardım konuşuldu
Savcılık paralel yapının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Bakanlar ile gazetecileri dinlediği sözde Selam dosyasında yer alan 554 GB’lık veriyi inceledikten sonra TIR’ların da Selam Kumpası kapsamında durdurulduğunu belirledi. Paralel çete, 24.11.2012 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Fidan ile Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Muaz El Hatip’in görüşmesini izledi ve kayda aldı. Burada Suriye’ye yapılacak insani yardımlar ve Suriye politikası konuşuldu.
Uydurma soruşturmalar
Dosyada bu görüşmelere ait paralel çetenin yaptığı teknik ve fiziki takip verilerine de ulaşıldı. Paralel yapının Dolmabahçe Başbakanlık Ofisinin güvenlik sistemlerine sızdığı ve buradan da görüntü aldığı belirlendi. Çetenin sözde Selam için delil olabilecek alternatif MOBESE kayıtlarını da dosyaya eklediği öğrenildi. Bu kapsamda yapılan çalışmada “Fethullah Gülen liderliğindeki FETÖ/PDY örgütünün devlet kurumları içerisine paralel bir yapılanma oluşturarak hazırladıkları uydurma soruşturmalarla üst düzey devlet yöneticilerini sözde Kudüs Ordusu terör örgütü ile irtibatlı göstererek yapacakları operasyonel çalışmalarla Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin görevini yapamaz hale getirmeyi planladıkları ve bu kapsamda kendi güdümlerinde olan ve örgüt içerisinde yönetici üye konumunda bulunan basın yayın kuruluşlarında dizi senaryoları ve köşe yazarları ile amaçları doğrultusunda kamuoyu oluşturmaya çalıştıkları” değerlendirmesi yapıldı.
Hedef Tayyip Erdoğan
Yine örgütün “kendi güdümündeki basın yayın kuruluşları aracılığıyla hem 17 Aralık 2013 öncesi hem de sonrasında kamuoyunda kabul ettirmeye çalıştıkları uydurma Selam-Tevhid soruşturması kapsamında da MİT’i İHH üzerinden El Kaide’ye silah ve mühimmat yardımında bulunduğu ve böylelikle Türkiye’nin terörü destekleyen ülkelerden olduğu bu eylemlerden de doğrudan ve dolaylı olarak MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve MİT’in bağlı bulunduğu Başbakanlığın, dolayısıyla Erdoğan’ın sorumlu olduğu kurgusu oluşturmaya çalıştığı” belirtildi.
Paralel medya desteği
Savcılığın tespitlerine göre başta Emre Uslu olmak üzere örgüt güdümündeki basın yayın kuruluşlarının kamuoyu oluşturmaya yönelik yazılar yayınladıkları ve sosyal paylaşım sitelerindeki hesaplarından paylaşımlarından bulundukları Kasım 2013 tarihinde Adana’da yakalanan TIR ile 1 Ocak 2014 ve 19 Ocak 2014 tarihlerinde Hatay ve Adana illerinde durdurulan MİT TIR’larının durdurulması olayının öncesi ve sonrasında yine örgüt güdümündeki basın yayın kuruluşlarında da aynı kurgusal haberler yayınlandı.
ERDOĞAN’I TAKİP EDİN
Paralel yapı, firari terör örgütü lideri Gülen’in talimatının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı yakın takibe aldı. Erdoğan’ın telefonu dışında gerçekleştirdiği önemli toplantıları da dinleyen örgüt, devletin teknik olanaklarını da kullandı.
HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILMIŞTI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca, daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen ‘’Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü’’ soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz’da yapılan operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklanmıştı. Soruşturmayı genişleten savcılık, yeni deliller doğrultusunda Şubat 2015’de, ‘’terör örgütü kurmak ve yönetmek’, “kurulan örgüte üye olmak”, “terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk”, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs’’ suçlarından 29 şüpheli hakkında gözaltı kararı vermişti. 22 Temmuz’dan bu yana yürütülen soruşturma kapsamında toplam 28 kişi tutuklanmış, Fethullah Gülen ve Emre Uslu hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmıştı.
34 MUVAZZAF ASKER GÖZALTINA ALINDI
Kamuoyunda “Selam-Tevhid” olarak bilinen sözde ‘Kudüs Ordusu Terör Örgütü’ adlı soruşturmada usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin ‘’Paralel Yapıya’’ yönelik yürütülen soruşturmada, hakkında yakalama kararı verilen 34 kişiden 24’ü gözaltına alındı, 10 şüpheliyi yakalama çalışmaları ise sürüyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında Ankara, Adana, Kayseri Hatay, Mersin ve Diyarbakır’da, 1 Jandarma Yarbay, 2 Jandarma Binbaşı, 2 Jandarma Yüzbaşı, 7 Jandarma Üsteğmen, 1 Jandarma Teğmen, 12 Jandarma Astsubay ve 8 Jandarma Uzman Çavuş rütbesinde 33 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltına alınan 24 şüpheli, MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin Adana Ağır Ceza’da ‘Casusluk’’tan da yargılanıyor. Bu operasyon kapsamında ise aynı şüpheliler hakkında ‘’Terör örgütüne üye olmak’’ ve ‘’Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs’ suçlarından göz altına alındı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu yaptığı açıklamada Toplam 34 şüpheli hakkında yakalama ve gözaltı kararı verilmiştir. MİT’e ait yardım tırlarının durdurulmasının sebebinin, aynı soruşturmada uydurma gerekçelerle şüpheli konumuna sokulan MİT ve İHH isimli sivil toplum kuruluşu üzerinden devlet kurumlarını terörle ilişkilendirmek olduğu anlaşılmıştır” ifadelerini kullandı.
(06 Nisan 2015, 16:48)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: