Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şehit edilmesi ve çıkan olaylarda 16 kişinin ölümüyle ilgili açılan davaya çarşamba günü İzmir'de devam edilecek. Davada daha önce yargılamanın durdurulması kararı alınmıştı. Gerekçe olarak da, sanıklar dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ'ın, üst düzey kamu görevlisi olmasından dolayı, HSYK'dan yargılamanın yapılıp yapılmayacağı yönünde izin alınması gerektiği gösterilmişti. Ardından dosya Adalet Bakanlığı'na gönderilmişti.
02.04.2015 18:26 Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 1993 yılında dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın şehit edilmesi ve çıkan olaylarda 16 kişinin ölümüyle ilgili açılan davaya çarşamba günü İzmir'de devam edilecek. Olaya ilişkin iki yıl önce dava açılmıştı.
İzmir'e nakledilen dava, 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanmıştı. Mahkemede 13 Haziran 2014 tarihinde yapılan ilk duruşmada, yargılamayı durdurup soruşturma izni alınması için dosyayı Adalet Bakanlığı'na göndermişti. Gerekçe olarak da, sanıklar dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ'ın, üst düzey kamu görevlisi olmasından dolayı, HSYK'dan yargılamanın yapılıp yapılmayacağı yönünde izin alınması gerektiği gösterilmişti. Müdahil avukatların girişimleri sonucu HSYK soruşturma izni verdi.
BAHTİYAR AYDIN NASIL VURULDU?
Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın, 22 Ekim 1993 tarihinde Lice Asayiş Bölük Komutanlığı binası önünde uzun menzilli bir tüfek kurşunuyla vurularak öldürüldü. Bahtiyar Aydın suikastının PKK tarafından gerçekleştirildiği duyuruldu. Askeri soruşturma bu sonuçla kapatıldı.
Bir kaç yıl sonra Yüksekova Çetesine yönelik bir soruşturma kapsamında sorgulanan bir çete üyesi verdiği ifadede Aydın'ın JİTEM adına çalışan itirafçılar tarafından öldürüldüğünü iddia etti. Bu bilgi yetkililere iletildiği halde bir gelişme olmadı. Genelkurmay, yıllarca bu iddiaları ve o iddialarda geçen JİTEM oluşumunu inkar etti, Aydın'ın PKK tarafından öldürüldüğünde ısrar etti.
Bir kaç yıl önce Ergenekon soruşturmasında ifade veren ve bir dönem PKK içinde sözde üst düzey yönetici olarak faaliyet gösteren "Deniz" kod adlı (Şemdin Sakık) gizli tanık ise, Aydın'ın bir asker tarafından öldürüldüğünü, cinayeti işleyen askeri de başka bir askerin öldürdüğünü iddia etti. 2010 yılında Aydın dosyası tekrar açıldı. Ancak bir ilerleme yaşanmadı.
ZAMAN AŞIMI OLACAĞI GÜN DAVA AÇILDI
Gündemi sarsan haber ise Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan geldi. Aralarında uğradığı suikast sonucu öldürülen dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Aydın'ın da bulunduğu 2'si asker 16 kişinin ölümüne dair Lice olaylarıyla ilgili soruşturma 20 yıllık zaman aşımına gireceği gün tamamlandı. Hazırlanan iddianame, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İddianamede, suikastle ilgili olarak dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ve Üsteğmen Tünay Yanardağ, 'şüpheli' sıfatıyla yer aldı. Hatipoğlu ve Yanardağ hakkında, 'Taammüden öldürme', 'Halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik', 'Cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma' suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 24 yıla kadar hapis cezası istendi.
BAŞBUĞ VE ERGENEKON ŞÜPHELİ
Olaya Ergenekon hükümlüsü eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un adı da karıştı. Aydın'a Lice'ye git emrini komutanı İlker Başbuğ'un verdiği ortaya çıktı. Başbuğ konuyla ilgili iddiaları avukatı aracılığıyla yalanladı. Başbuğ'un üzerine de çatışmada kurşun yağdını ileri süren avukat İlkay Sezer, Aydın'a Lice'ye git emrini Başbuğ'un vermediğini de savundu. Ancak Başbuğ'un yalanlamalarının aksine Bahtiyar Aydın savcısı Lice'de gerçek bir çatışma yaşanmadığını, olayın mizansen olduğunu savunuyor. Aydın'ın eşi de Başbuğ'la görüştüğünü ve eşini Lice'ye bizzat Başbuğ'un yolcu ettiğini söylediğini ileri sürüyor. Başbuğ'u sıkıntıya sokacak bir başka bulgu da Ergenekon davasından geliyor.. Bahtiyar Aydın'ın da öldürüldüğü 1993 yılında TSK içinde Hurşit Tolon önderliğinde Tushad isimli çok gizli bir Ergenekon hücresi kurulduğu Malatya Zirve davasında ileri sürülmüştü. Genelkurmay'ın yalanladığı bu birimin varlığını gösteren belgeler Ergenekon davasında mahkemece Genelkurmay bilgisayarlarında yapılan 'internet andıcı' incelemelerinde tespit edildi. İlker Başbuğ'un internet andıcı soruşturmasından Ergenekon davasına dahil olduğu ve müebbet hapis cezasına çarptırıldığı da hatırlandığında Başbuğ hakkındaki şüphenin sürdüğü anlaşılıyordu. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(02 Nisan 2015, 18:26)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
TUĞGENERAL BAHTİYAR AYDIN SUİKASTİYLE İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Lice´de kovan tezgahı
Kaymakam: Lice´yi asker yaktı
Başbuğ´un yeni korkusu: Lice
Başbuğ.. Lice.. Ergenekon..
Flaş!!! Bahtiyar Aydın davası açıldı
Bahtiyar Paşa´dan derin görev
Bahtiyar Aydın suikastinde Balyoz izi
Tuğg. Aydın dosyası 17 yıl sonra açıldı
Tuğg. Aydın´ı Kanas´lı albay öldürdü
Komutanları JİTEM öldürttü
Albay: Bitlis´in ekibi öldürülecek
Fotoğraftaki 10 subaydan 7´si öldü
Kanlı ve Kara Yıl: 1993.. PKK´nın tasfiyesi durduruldu
PKK´nın bitirilememesi gücünden değil ihanetten
Ergenekon-PKK bağlantısıyla ilgili manşetlerimiz
Tanık: Özal´ı Tushad zehirledi
Özal ve komutan cinayetleri bağlantılı
Özal: Dertleri beni tasfiye etmek
Ergenekon 1993´e uzandı: Tushad
TUSHAD ile ilgili manşetlerimiz
Ergenekon ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon, Balyoz ve benzer davalarda delil tartışmaları
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap