2010 yılında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ile ilgili usülsüzlük iddialarıyla ilişkin bu sabah eş zamanlı operasyon başlatıldı. Polis ekipleri, aralarında Ankara, İstanbul, İzmir, Isparta, Sivas, Samsun ve Kayseri'nin de bulunduğu 19 ilde tespit edilen adreslere saat 06.00'da baskın düzenledi. 82 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldığı, bunlardan 63'ünün şu ana kadar gözaltına alındığı, 10 kişinin de yurtdışına kaçtığı açıklandı. Akşama doğru geniş bir açıklama yapan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı; 'Cumhuriyetimizin büyük bir tehdit altında olduğu, belli bir yapıya mensup kişilerin verilen talimat ve telkinler ile devlet kurumlarına yerleşme ve sızma faaliyetine giriştikleri, örgütlü bir yapı kurarak birlikte hareket edip, bu amaç doğrultusunda kamu kurumlarına yerleşmek için sınavdan önce hile ile haksız bir şekilde elde ettikleri soruları kullandıkları, atamalarda öncelik elde ettikleri ve aileleri göz önüne alındığında milyonlarca kişinin hakkının yendiği yönünde delillere ulaşılmıştır' açıklaması yaptı ve açıkça adını vermeden Gülen cemaatini suçladı. Açıklamada, 'Jandarma Kriminal Raporu, Emniyet Bilişim Uzmanlığı Raporu, YÖK Denetleme Kurulu Raporu, ÖSYM, TÜBİTAK, MASAK, YÖK, SGK, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünden alınan bilgiler, şüphelilerin ikrarları, müştekilerin beyanları, matematik ile ölçme ve değerlendirme uzmanı bilirkişilerin raporları, HTS analiz çalışması raporu ve Cumhuriyet Başsavcılığımızla toplanan tüm delillere göre, ilk etapta gözaltı kararı bulunan şüphelilerin kamuoyunda bilinen bir yapıyla doğrudan bağlantılarının olduğu ve bu kişilerin sınav sorularını sınavdan önce örgütlü bir şekilde ele geçirip dağıttıkları, bu suretle atamalarda diğer adaylara göre öncelik elde ederek, haksız ve hileli bir şekilde kamu kurumlarına memur olarak atandıkları ve bu nedenle de yüz binlerce adayın haksızlığa uğratıldığı anlaşılmıştır' bilgisine yer verildi.
23.03.2015 21:42 2010 yılında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ile ilgili usülsüzlük iddialarıyla ilişkin bu sabah eş zamanlı operasyon başlatıldı. Polis ekipleri, aralarında Ankara, İstanbul, İzmir, Isparta, Sivas, Samsun ve Kayseri'nin de bulunduğu 19 ilde tespit edilen adreslere saat 06.00?da baskın düzenledi.
Operasyon kapsamında 82 kişi hakkında gözaltı kararı bulunduğu belirtildi.
Bu kişiler arasında KPSS sınavında başarılı olarak kamu kurumlarına yerleşen 40 kişi de bulunuyor.
Gözaltına alınan zanlılar, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra yeniden emniyete getirildi.
Zanlılara ?Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak?, ?nitelikli dolandırıcılık?, ?evrakta sahtecilik?, ?görevi kötüye kullanma?, ?gizli kalması gereken bilgileri elde etmek? gibi suçlamalar yöneltildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği?nin talimatıyla KPSS'de "usulsüzlük", "soruların sızdırılması" ve "kopya" iddialarıyla ilgili soruşturma başlatılmıştı.
Operasyonun 2010 yılında Isparta'nın Yalvaç ilçesinde başlatılan KPSS soruşturmasının devamı olduğu öğrenildi.
19 İLİ KAPSAYAN OPERASYON
Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün Organize ve Mali Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri 2010 yılındaki KPSS'de usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin, Ankara merkez olmak üzere 19 ili kapsayan operasyon başlattı.
82 GÖZALTI KARARI
Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğinin talimatıyla 2010 yılında yapılan KPSS'de usulsüzlük, soruların sızdırılması ve kopya iddialarıyla başlatılan soruşturma kapsamında 82 kişi hakkında gözaltı kararının bulunduğu, bu kişilerden 62'i gözaltına alındığı öğrenildi.
BU KİŞİLER ARASINDA KAMUYA YERLEŞENLER DE VAR
Bu kişiler arasında KPSS sınavında başarılı olarak kamu kurumlarına yerleşen 40 kişi de bulunuyor. Başkentte gözaltına alınan ve aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu zanlıların ifadelerine diğer illerdeki zanlıların getirilmesinin ardından başlanacak.
34 ZANLI SAĞLIK KONTROLÜNDEN GEÇİRİLDİ
Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) usulsüzlük iddialarına ilişkin 19 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında Ankara'da gözaltına alınan 34 zanlı sağlık kontrolünden geçirildi
ÇOĞUSU CEMAATE MENSUP OKULLARDA VE KURUMLARDA ÇALIŞTIĞI İDDİA EDİLİYOR
Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, soruşturmaya ilişkin KPSS tarihinde 119 net yapılan hiçbir dönemin olmadığını, ancak 2010 sınavında 420 kişinin 119 net, 350 kişinin ise 120 net yaptığını bildirdi. Yetkililer tarafından, bu kişilerin büyük çoğunluğunun cemaate mensup okullarda ve kurumlarda çalıştığının tespit edildiği bilgisi verildi.
BAŞSAVCI: 10 KİŞİ YURT DIŞINA KAÇTI
Ankara merkezli başlatılan operasyon ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak şu değerlendirmeyi yaptı:
?Gözaltı haberi doğru. Başsavcılığımızın yürüttüğü soruşturma kapsamında toplam 82 kişilik şüpheli gözaltı listesi bulunuyor. Bu liste kapsamında gözaltılar bu sabah başlatıldı. Şu ana kadar Ankara da toplam 62 gözaltı yapıldı. Listede yer alan şüphelilerden 10 kişinin yurtdışına kaçtığı tespit edildi. Soruşturma devam ediyor. Daha fazla ayrıntı veremem. Şimdilik bu kadar.?
SİVAS
Sivas Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 2010 yılındaki KPSS'de usulsüzlük iddialarına yönelik Ankara merkezli 19 ilde başlatılan operasyon kapsamında, biri il merkezinde, diğeri Şarkışla ilçesinde 2 kişiyi gözaltına aldı.
Öğretmen oldukları belirtilen bu kişilerin, emniyetteki işlemlerinin ardından Ankara'ya gönderilecekleri kaydedildi.
SAMSUN
Samsun Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, 2010 yılındaki KPSS'de usulsüzlük iddialarına yönelik Ankara merkezli operasyon kapsamında Bafra Milli Eğitim Müdürlüğünde memur olan G.B. (40) ile Havza'da öğretmenlik yapan H.A'yı (42) gözaltına aldı.
SAKARYA
2010'da yapılan KPSS'de usulsüzlük, soruların sızdırılması ve kopya iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında Serdivan ilçesindeki özel okulda öğretmenlik yapan C.U. gözaltına alındı.
ISPARTA
Isparta Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2010 yılındaki KPSS'de usulsüzlük iddialarına yönelik Ankara merkezli operasyon kapsamında Yalvaç ilçesinde bir kişiyi gözaltına aldı.
İSTANBUL
2010'da yapılan KPSS'de usulsüzlük, soruların sızdırılması ve kopya iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, İstanbul'da 4 kişi gözaltına alındı. Hastanede doktor kontrolünden geçirilerek İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan yerleşkesine getirilen şüpheliler, işlemlerinin ardından Ankara'ya gönderilecek.
BURSA
2010 yılındaki KPSS'de usulsüzlük yapıldığı iddialarına yönelik Ankara merkezli başlatılan operasyon kapsamında, Mustafakemalpaşa ilçesinde bir öğretmen ile Bursa merkezde bir kişi gözaltına alındı.
EMNİYETE ÇEVİK KUVVET TAKVİYESİ YAPILDI
Savcılık kaynakları, ilk etapta adı geçen toplam 770 kişi hakkında soruşturmanın yoğunlaştırıldığını belirttiler. Gözaltına alınanların yakınlarının emniyete akın etmesi üzerine çevik kuvvet şube müdürlüğünden takviye güç getirilerek önlemler alındı.
SAVCI 3 BİN 230 KİŞİNİN İZİNİ SÜRÜYOR
2010?da kopya çekildiği belirlenen ve tekrarı yapılan Eğitim Bilimleri testinde, 120 sorudan 100 ve üzerini doğru yanıtlayan 3 bin 230 aday soruşturulurken, son olarak Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularında kopya çekildiği iddia edilmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 3 bilirkişi atayarak, 807 bin adayın yanıtlarını incelemeye aldı. Bilirkişiler, o dönem soruların ulaştığı tespit edilen Baki Saçı?ya giden ve savcılığın elinde olan 48 Genel Kültür ve 55 de Genel Yetenek sorularının aynısını işaretleyenleri belirlemek için çalışmalara başlamıştı.
BU KEZ FUATAVNİ DEĞİL AVUKAT DUYURDU
KPSS operasyonunun bu sabah başlayacağını ve çok geniş çaplı olacağı dün akşam Twitterı dalgalandırmıştı. Bu kez operasyon haberini veren Fuatavni değil Hanefi Avcı'nın avukatı Fidel Okan oldu.
BAŞSAVCILIKTAN FLAŞ AÇIKLAMA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'KPSS'de usulsüzlük soruşturması'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Başsavcılık, KPSS'de usulsüzlük iddialarına ilişkin, "Bu soruşturmada, Cumhuriyetimizin büyük bir tehdit altında olduğu, belli bir yapıya mensup kişilerin verilen talimat ve telkinler ile devlet kurumlarına yerleşme ve sızma faaliyetine giriştikleri, örgütlü bir yapı kurarak birlikte hareket edip, bu amaç doğrultusunda kamu kurumlarına yerleşmek için sınavdan önce hile ile haksız bir şekilde elde ettikleri soruları kullandıkları, atamalarda öncelik elde ettikleri ve aileleri göz önüne alındığında milyonlarca kişinin hakkının yendiği yönünde delillere ulaşılmıştır" açıklamasında bulundu.
Başsavcılığın soruşturmaya ilişkin iki sayfalık yazılı açıklamasında, 2010 KPSS'ye ilişkin "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, üye olmak; resmi belgede sahtecilik, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık, suç delillerini yok etme, görevi kötüye kullanma, yasaklanan bilgileri açıklama ve temin etme" suçlarından 2010/100074 soruşturma sırasına kayden soruşturma yürütüldüğü ifade edildi.
Konuyla ilgili bazı bilgilerin paylaşılmasının, kamuoyunun bilgi alma hakkı açısından faydalı olacağının değerlendirildiği bildirilen açıklamada, Anayasa'nın 1'inci maddesinde, "Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir", 2'nci maddesinde "Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devletidir", 10'uncu maddesinde ise "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz" hükümlerinin yer aldığına işaret edildi.
Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu soruşturmada, Cumhuriyetimizin büyük bir tehdit altında olduğu, belli bir yapıya mensup kişilerin verilen talimat ve telkinler ile devlet kurumlarına yerleşme ve sızma faaliyetine giriştikleri, örgütlü bir yapı kurarak birlikte hareket edip, bu amaç doğrultusunda kamu kurumlarına yerleşmek için sınavdan önce hile ile haksız bir şekilde elde ettikleri soruları kullandıkları, atamalarda öncelik elde ettikleri ve aileleri göz önüne alındığında milyonlarca kişinin hakkının yendiği yönünde delillere ulaşılmıştır.
Bu kapsamda; yapılan soruşturmada 10 Temmuz 2010 tarihinde ÖSYM tarafından Eğitim Bilimleri (120 soru), Genel Yetenek (60 soru), Genel Kültür (60 soru) alanlarında yapılan KPSS'de, sınav sorularının sınavdan önce ele geçirildiği ve dağıtıldığı yönünde önemli delillere ulaşılmıştır.
KPSS tarihinde daha önce hiçbir dönemde Eğitim Bilimleri Alanında 120 sorunun 120'sini ve 119'unu doğru cevaplayan olmadığı halde, 2010 sınavında tam 350 kişinin 120 sorunun 120'sini de doğru cevapladığı görülmüştür. Bu 350 kişinin 70'inin karı-koca, 23'ünün akraba, 52 adayın ise aynı adreste veya aynı apartman, site veya sokakta ikamet ettiği anlaşılmıştır.
Yine aynı sınavda tam 423 kişinin 120 sorunun 119'unu doğru cevapladığı, 100 ve üzeri net doğru yapan kişi sayısının 3 bin 227 olduğu, bunlardan 637'sinin birinci derece akraba, 446'sının karı-koca oldukları bilgisine ulaşılmıştır. Ayrıca bu kapsamda 980 adayın aynı adres, apartman, site veya sokakta ikamet ettikleri görülmüştür.
Anılan sınavın iptal edilmesi sebebiyle tekrarlanan ikinci sınava ise 100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 adaydan bin 174'ünün girmediği anlaşılmıştır. Ayrıca 2 bin 260 adayın telefonla irtibatlı oldukları ve 2 bin 39 adayın 10 ve üzeri işçi çalıştıran kurum ve şirketlerde kaydının bulunduğu tespit edilmiştir.
Soruşturma kapsamında Genel Yetenek Alanında 2009 yılında 60 sorudan 60'ını doğru cevaplayan kişi sayısı 6 olduğu halde, 2010 sınavında 60 sorudan 60'ını bin 28 kişinin doğru cevapladığı, Genel Yetenek ve Genel Kültür Alanında sınav sorularının deneme sınavı adı altında ve doğru cevapları koyulaştırılmış olarak dağıtıldığı anlaşılmıştır. Genel Yetenek Alanında yer alan 30 matematik sorusunu birçok adayın hiç işlem yapmadan veya çözüme yönelik işlem yapmadan doğru cevapladığı, matematikçi bilirkişiler ile ölçme ve değerlendirme uzmanı bilirkişilerin hazırladıkları rapordan anlaşılmıştır.
MASAK'tan alınan rapor, SGK, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünden alınan bilgiler doğrultusunda, ilk etapta gözaltı kararı verilen 82 şüpheli ile toplamda bin 435 şüphelinin kamuoyunca bilinen belirli bir yapıyla mali, sosyal ve ekonomik bağlarının olduğu tespit edilmiştir."
Açıklamada, "Jandarma Kriminal Raporu, Emniyet Bilişim Uzmanlığı Raporu, YÖK Denetleme Kurulu Raporu, ÖSYM, TÜBİTAK, MASAK, YÖK, SGK, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünden alınan bilgiler, şüphelilerin ikrarları, müştekilerin beyanları, matematik ile ölçme ve değerlendirme uzmanı bilirkişilerin raporları, HTS analiz çalışması raporu ve Cumhuriyet Başsavcılığımızla toplanan tüm delillere göre, ilk etapta gözaltı kararı bulunan şüphelilerin kamuoyunda bilinen bir yapıyla doğrudan bağlantılarının olduğu ve bu kişilerin sınav sorularını sınavdan önce örgütlü bir şekilde ele geçirip dağıttıkları, bu suretle atamalarda diğer adaylara göre öncelik elde ederek, haksız ve hileli bir şekilde kamu kurumlarına memur olarak atandıkları ve bu nedenle de yüz binlerce adayın haksızlığa uğratıldığı anlaşılmıştır" bilgisine yer verildi.
Açıklamada ayrıca söz konusu soruşturmaya titizlikle devam edileceği de bildirildi.
-Gözaltına alınanların sayısı 63'e çıktı-
Bu arada, Ankara merkezli 19 ilde düzenlenen operasyon kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan 82 zanlıdan 63'ünün gözaltına alındığı, 10 kişinin yurtdışında bulunduğu, 9 kişinin de yurtiçinde arandığı bildirildi. Gözaltında bulunanların Emniyetteki işlemleri ise sürüyor.
İŞTE BAŞSAVCILIĞIN AÇIKLAMASI
PARALEL MEDYADAN OPERASYONA TUHAF TEPKİ
Öte yandan operasyonlara cemaate bağlı medyadan tepki geldi. Paralel örgütün merkez yayın organı olduğu iddia edilen Zaman gazetesi, "Başsavcılık'tan tuhaf KPSS operasyonu açıklaması: 119 net yapmışlar!" başlıklı haberinde operasyonları aşağıdaki satırlarla duyurdu:
"2010 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) kopya çekildiği iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından algı operasyonu başlatıldı. Muhalefetin belgeleriyle ortaya koyduğu VIP torpil ve üniversiteye AKP'li yakınlarının sınavsız kayıt haberlerini yalanlayamayan iktidarın, yine bir algı operasyonuna sarılması şaşırtmadı.
Başsavcılık yetkililerinin operasyona ilişkin yaptığı açıklama ise, kamuoyunda oldukça tuhaf karşılandı. Bazı haber sitelerinde yer alan açıklamaya göre, 2010 KPSS'de 420 kişinin 119 net, 350 kişi de 120 net yapması operasyona gerekçe gösterildi.
Başsavcılığın açıklaması hukuki görülecek olursa, SBS, TEOG gibi sınavlarda da kopya çekilmiş olması gerekiyor. ÖSYM'nin resmi verilerine göre, 2011 SBS'de 921 öğrenci, 2012 SBS'de 677 öğrenci soruların tamamını doğru cevapladı. 2013 SBS'de ise 110 öğrenci sınavda 'full' çekti. Son yapılan 2015 TEOG'da da, 4742 öğrenci, 6 ayrı testte soruların hepsini doğru cevapladı.
ÖSS 12?NCİSİNİ DE ŞÜPHELİ YAPTLILAR
Sınavda yüksek net yaptığı için kopya çekmekle itham edilenler arasında daha önce Türkiye ÖSS 12?ncisi, 23?ncüsü, 26?ncısı, 55?ncisi ve KPSS 78?ncisi de bulunuyor. 3227 kişilik listede yer alıp çeşitli sınavlarda ilk 10 bine giren kişi sayısının ise 693 olduğu öğrenildi.
BAŞARILARI TESCİL EDİLDİ
İptal edilen 2010 KPSS sınavına ilişkin soruşturmada 100 net yapan 3227 kişi şüpheli sayılıyor. Ancak 2010 KPSS?de kopya çektiği suçlaması yöneltilen kişilerin başarısı daha önceki sınavlarda da tescil edildi. Bu kişilerin milyonlarca adayın ter döktüğü ÖSS, ÖYS ve KPSS gibi sınavlarda ilk 1000 veya ilk 10 bine girerek Türkiye derecesi yaptığı belirlendi.
YGS ŞAMPİYONLARINI BİLE SUÇLUYORLAR
Yıllarca çalışıp didinerek Türkiye derecesi yapan başarılı isimler şimdi Ankara Savcısı Yücel Erkman?ın yaptığı soruşturmada soruları önceden alıp kopya çekmekle suçlanıyorlar. Derece yapanların soruşturmada şüpheli yapılması amacın Hizmet Hareketi?nin eğitimdeki başarısını gölgelemek olduğunu gösteriyor.
Başarılı sonuçlarıyla Türkiye genelinde yapılan ÖSS sınavında ilk 100?e giren ancak KPSS soruşturmasında 100 net ve üzeri yaptığı için şüpheliler arasında yer alan isimler şöyle:
ÖSS 2005 Türkiye 12?ncisi K.Ç.
ÖSS 2004 Türkiye 23?ncüsü D.M.
ÖSS 2006 Türkiye 26'ncısı G.D.
ÖSS 2003 Türkiye 55?ncisi M.Ö.
2002 Ortaöğretim KPSS Türkiye 78?ncisi Z.Ş."
PARALEL ÖRGÜT KALEMŞÖRLERİ PANİKTE
Sadece Zaman gazetesi değil diğer Paralel Suç Örgütü medyası da günlerdir beklenen KPSS operasyonunu sulandırmaya çalışıyor. Peki bu panik neden? Paralel örgütün en güçlü olduğu dönem olan 2010 yılında KPSS sorularını cemaat üyelerine nasıl pervasızca dağıttılar? Hiçbir zaman hesap vermeyeceklerini düşündükleri için ardından yüzlerce delil bırakan Paralel Suç Örgütü şimdi hesap veriyor.
Paralel yapı ile ilişkili kalemler, günlerdir ayak seslerini aldıkları bu operasyonu itibarsızlaştırmak için çaba sarf etti. Gerek soysal medyadan gerekse de gazete ve televizyonlarından içeriğini bile bilmedikleri KPSS soruşturmasının balon olduğunu iddia ettiler.
İŞTE TELAŞIN NEDENLERİ?
Peki cemaat kalemleri, neden bu kadar telaşta ve bu noktaya nasıl gelindi? İşte detaylar:
Bilindiği gibi geçmiş yıllarda çıkan söylentiler üzerine bu sınavın eğitim bilimleri testi iptal edilmişti. Bu iptal ardından da bu sınavda usulsüzlük olduğu hep konuşuldu. Isparta'da Baki Saçı isimli bir adayın bilgisayarından sorular çıkmıştı. Önce Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma yürütüldü. Baki Saçı ve soruları paylaştığı iddia edilen bir arkadaşının ifadesi de alındı. Sonradan ÖSYM'nin merkezi Ankara olduğu için dosya bu ile gönderildi. Amaç daha kapsamlı soruşturma yapmaktı ama paralel yapının etkinliği sebebiyle hiç de öyle olmadı. O dönem dosyanın teslim edildiği Başsavcı Vekilinin işi ağırdan alması üzerine dosya ile ilgili yaklaşık 4 yıl gelişme kat edilemedi.
SINAV SORULARINI DENEME TESTİ GİBİ DAĞITMIŞLAR!
Soruşturma dosyası geçtiğimiz günlerde tekrar raftan indirildi ve Savcı Yücel Erkman'a teslim edildi. Savcı Erkman TÜBİTAK'tan kapsamlı bir rapor istedi. TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Abdullah Çavuşoğlu'nun başında bulunduğu uzman ekip, ilk olarak daha önce sınav bilgisayarına yüklendiği için bu testin iptaline sebep olan Baki Saç'ın dizüstü bilgisayarına takılı harddiski incelemeye aldı. Öncelikli silinmiş veriler arasından 2010 KPSS Eğitim Bilimleri Testi ile ilgili bilgi ve belgelerin araştırılması yapıldı ve çok sayıda dosya kurtarıldı. Kurtarılan belge içeriğinin 10-11 Temmuz 2010'da yapılan KPSS Eğitim Bilimleri Test sorularını içerdiği tespit edildi. Belge açıldığında toplam 20 sayfa ve 120 sorundan oluşan Eğitim Bilimleri soruları ile karşılaşıldı. Soruların 5 Temmuz 2010'da saat 14.22'de yani sınavdan 5 gün önce oluşturulduğu tespit edildi. İncelemede Eğitim Bilimleri Sınavı'nın yanı sıra Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da çalındığı tespit edildi. Kurtarılan dosyada 2010 KPSS sınavında sorulacak olan Türkçe ve Genel Yetenek soru-cevapları bulundu. Sorular sanki dershane deneme testiymiş gibi adaylara sızdırılmıştı.
MERKEZ ÜSLERİ TURGUT ÖZAL DÜŞÜNCE VE HAMLE DERNEĞİ
2010 KPSS sorularının çalındığının kamuoyuna yansıması sonrasında ÖSYM, Eğitim Bilimleri sınavını tekrarlamış ancak Genel Yetenek ve Genel Kültürü iptal etmemişti. Bilgisayarında 2010 KPSS'sine ait sorular bulunan Baki Saçı'ya soruların Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'nde çalışan bir kişi tarafından e-mail aracılığıyla gönderildiği iddia edildi. Saçı o dönem verdiği ifadede, "KPSS sorularını Berat Koşucu'dan aldım. Berat'a nasıl ulaştığını bilmiyorum. Cemaat bağlantılı olarak gönderilmiş olabilir, cemaatten birileri tarafından Berat'a verilmiş olabilir. Üniversite döneminde Gülen cemaatinin evlerinde kaldı. Berat da cemaatle bağlantısı var. Ancak ben üniversite bittikten sonra cemaatle bağlantım kesildi" demişti. Baki Saçı ve soruları gönderdiği öne sürülen Berat Koşucu'nun ortak arkadaşı olan Süleyman Mustafa İnanıcı, Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı'na daha önce verdiği ifadede, "Baki Saçı'nın kendisine 'Sorular bana cemaatten e-mail yoluyla geldi. Bunları senin bilgisayarda açıp bakmıştım. Flash belleğime kopyalayıp daha sonra da silmiştim. Ancak hard diskte kayıtlı olup, burada bulabilirler. Senin başın yanar' dedi" ifadesinde bulundu.
BİRÇOĞU İKİNCİ SINAVA GİRMEDİ!
2010 yılında Eğitim Bilimleri alanında 100 ve üzeri soruya doğru cevap veren aday sayısı 3 bin 227 olduğu tespit edilmişti. Eğitim Bilimleri sınavı iptal edildikten sonra 'büyük başarıya' imza atan adayların birçoğu ikinci sınava girmedi. Öğretmen olmak için sınava giren adayların büyük çoğunluğu Genel Yetenek ve Genel Kültür alanından aldıkları puanla kamuda düz memur olmayı tercih etti. Dolayısıyla soruların çalındığı gerekçesiyle iptal edilen Eğitim Bilimleri sınavının binlerce dahileri kamuda düz memur olarak görev yapıyor.
MEHMET BARANSU'NUN YENGESİ DE VAR
Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da çalındığı ve dağıtıldığının ortaya çıkmasının ardından o yıl memur olarak atanan binlerce ismin görevinin sona erebileceği belirtiliyor. Bu isimlerin başında gazeteci Mehmet Baransu'nun yengesi A.B. de bulunuyor.
HIRSIZLARIN ÇOĞU CEMAATE YAKIN OKUL VE DERSANELERDEN!
Ankara Savcılığı, 120 tam net yapan kişilerin eski mezunlar olduğunu belirlemesi üzerine nere çalıştıklarını araştırdı. İşte bu noktada çok önemli deliller elde edildi. Bu kişilerin büyük bölümü cemaate yakınlığı ile bilinen dershane, okul ve şirketlerde çalışıyorlardı.
------------------------------------------------------------------------------
GÜLEN'İN AVUKATINDAN BAŞSAVCIYA DAVA
17.04.2015, 19:12 Fethullah Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak hakkında manevi tazminat davası açtıklarını, disiplin ve suç soruşturması için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) başvurduklarını bildirdi. Avukat Nurullah Albayrak'ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:
"Ankara Cumhuriyet Başsavcısı tarafından 23.03.2015 tarihinde KPSS soruşturması gerekçesi ile bir basın açıklaması yapılmıştır. Hukuk ilkelerini yok sayan bu açıklama nedeniyle Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na disiplin ve suç soruşturması başlatılması için başvuru yapılmış, ayrıca görev dışına çıkılarak yapılan açıklama nedeniyle kendisi aleyhine manevi tazminat davası açılmıştır.
Başsavcılık tarafından yapılan açıklama, Anayasa, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla tanınıp korunan, adil yargılanma hakkı kapsamında yer alan masumiyet karinesi ile lekelenmeme hakkı, hakim ve Cumhuriyet savcısının tarafsızlığı ile mahkemelerin bağımsızlığı ilkeleri yanında ilgililerin kişilik hakları ve soruşturmanın gizliliği prensipleri yok sayılarak yapılmıştır.
MASUMİYET KARİNESİ İHLAL EDİLMİŞTİR
Başsavcılık eğer bir açıklama yapacaksa, adil yargılanma hakkının en önemli unsurlarından olan masumiyet karinesinin ihlalini önleme adına açıklama yapmalıdır. Masumiyet güvencesinin tavizsiz bir şekilde gerçekleşebilmesi için soruşturmanın gizliliği ilkesinin hayati bir öneme haiz olduğunu gösterme adına yapmalıdır. Soruşturma evresinde ismi geçen kişilerin 'suçlu' olarak kamuoyuna duyurulmasına sebebiyet verilmemesi için yapılmalıdır. Anayasa, AİHS, TCK., CMK. ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla tanınıp korunan, adil yargılanma hakkı kapsamında yer alan masumiyet karinesi ile lekelenmeme hakkı ve soruşturmanın gizliliği prensipleri göz önünde bulundurularak açıklama yapılmalıdır. Yoksa, soruşturmanın gizliliğini ihlal eder tarzda ve henüz yargılaması başlamamış kişilerin suçlu ilan edilmesini sağlamak adına değil. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."
Paralel yapı-Sınav yolsuzlukları manşetlerimiz
(23 Mart 2015, 21:42), son güncel.: (17 Nisan 2015, 19:12)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: