Paralel yapının gazeteleri Zaman ve Bugün, 2010 KPSS soruşturmasını 'hukuksuz' olarak göstermeye çalışırken, toplu kopyayı aleni şekilde itiraf edip, o tarihte yasal olarak suç ve cezası olmadığı gerekçesinin arkasına sığındılar. Paralel medyanın bu haberleri, sosyal medyada paralel örgüt üyelerinin dahi eleştiri konusu oldu. Öte yandan o dönem ÖSYM'de çalışan üç kişi için soruşturma izni verildi. Bu şüpheli görevlilerin ana bilgisayarlara ulaşabildikleri belirlendi.
21.03.2015 10:59 Paralel medyadan itiraf gibi haber... KPSS sınav sorularının çalındığını ve toplu olarak kopya çekildiğini itiraf eden gazete yasalara göre bunun bir suç olmadığını iddia etti ve bunu büyük bir pişkinlikle "KPSS kumpası hukuken çöktü" başlığıyla duyurdu. Suç işlemekten ve bunu itiraf etmekten korkmayan Paralel örgüt, Bugün'ün haberiyle kendi üyelerini bile şaşırttı. Bugün'ün bu itirafı sosyal medyada Paralel örgüt üyelerinin de eleştiri konusu oldu.
"KPSS kumpası çöktü" başlığıyla verilen haberde, "Ceza Hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, KPSS soruşturması dosyasına 22 sayfalık mütalaa sundu. Soruşturmada algı için ortaya atılan iddiaları tek tek irdeleyen Prof. Dr. Şen, kumpasa gerekçe gösterilen 'toplu kopya çekme' eyleminin 2010'da Türk Ceza Kanunu'nda suç sayılmadığını, 2011'den itibaren suç sayıldığının altını çizdi. Şen, söz konusu olay için 'hırsızlık' veya 'evrakta sahtecilik' suçlarının da ortaya çıkamayacağını ifade etti" sözlerine yer verildi.
Haberde yer alan ifadelerle kopyayı aleni şekilde itiraf ederek, suç ve cezası olmadığı gerekçesinin arkasına sığındılar.
KPSS soruşturmasında ÖSYM’den üç şüpheli
Öte yandan kopya çekildiği iddia edilen 2010 KPSS soruşturması, resmi görevlilere ulaştı. O dönem ÖSYM’de çalışan üç kişi için soruşturma izni verildi. Görevlilerin ana bilgisayarlara ulaştıkları belirlendi.
2010 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) kopya çekildiği ve soruların önceden sızdırıldığı üzerine başlatılan soruşturmada önemli bir gelişme yaşandı.
Vatan'da yer alan habere göre, Ankara Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkmen’in yürüttüğü soruşturmada, o dönem sorulara erişebilen ÖSYM görevlileri de inceleme kapsamına alındı. Geçen ay Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sınavın yapıldığı dönemde ÖSYM’de görev yapan Mustafa Asil, Ahmet Burak Özdemir ve Erkam Dündar için YÖK’ten soruşturma izni istendi. YÖK de veri analisti uzmanı Mustafa Asil ve ÖSYM test geliştirme uzmanları ve server yöneticileri Ahmet Burak Özdemir ve Erkam Dündar’ın soruşturulması için 5 Mart’ta izin verdi.
İkinci inceleme
Soruşturma kapsamında daha önce yapılan incelemede üç görevlinin kullandığı bilgisayarların internete kapalı olduğu belirtildi. Bilgisayarların CD-rom sistemlerinin olmadığı, ana bilgisayarlara da erişemedikleri yönünde bilgi verildi. Yeniden yapılan incelemede farklı bulgulara ulaşıldı.
Üç görevlinin o dönem kullandıkları donanımlar da tekrar savcılık talimatıyla emniyet birimleri tarafından incelendi. İkinci incelemede üç görevlinin bilgisayarında da yasak olmasına rağmen flash bellek kullanıldığı ve ana bilgisayarlara da erişebildikleri belirlendi. Hatta KPSS sorularının da bu bilgisayarlara kopyalandıkları saptandı. Soruşturma izni verilenlerden Mustafa Asil’in ise Yeni Zelanda’da Otago Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olduğu öğrenildi. Savcılığa göre baş şüpheli olan Asil’in sorular üzerinde işlem yapan kişi olduğu öne sürüldü.
807 bin adayın yanıtı inceleniyor
2010’da kopya çekildiği belirlenen ve tekrarı yapılan Eğitim Bilimleri testinde, 120 sorudan 100 ve üzerini doğru yanıtlayan 3 bin 230 aday soruşturulurken, son olarak Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularında kopya çekildiği iddia edilmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 3 bilirkişi atayarak, 807 bin adayın yanıtlarını incelemeye aldı. Bilirkişiler, o dönem soruların ulaştığı tespit edilen Baki Saçı’ya giden ve savcılığın elinde olan 48 Genel Kültür ve 55 de Genel Yetenek sorularının aynısını işaretleyenleri belirlemek için çalışmalara başladı.
(21 Mart 2015, 10:59)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: