Tahşiye kumpasına karışan polislerin, evdeki mühimmatı yerleştirmeden önce bina etrafında keşif yaptıkları, baz istasyonuna takılan cep telefonu sinyallerinden de belirlendi. Kumpası derinlemesine araştıran savcılık, polislerin bir izleme kararı olmadan evi gözetlediğini belirledi. 4'ü tutuklu 37 kişi hakkında sürdürülen Tahşiye kumpası soruşturmasında örgüt lideri olarak Fethullah Gülen 1 numaralı şüpheli konumunda.
14.03.2015 20:54 Fetullah Gülen’in talimatıyla yapılan Tahşiye operasyonunda ele geçtiği iddia edilen bombaları paralel polislerin koyduğu tespit edildi.
17-25 Aralık yargı darbesi girişimin ardından deşifre olan paralel yapıyla ilgili soruşturma devam ediyor. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Fetullah Gülen hakkında ilk yakalama kararı Tahşiye kumpası dosyasından verilmişti. Paralel Devlet Yapılanmasının (PDY) lideri Gülen hakkındaki bu somut yasal işlemleri doğuran Tahşiye kumpası soruşturmasında yeni somut gelişmeler yaşandı. Kumpasın mağdurlarının eğitim yeri olarak kullandığı evde bulunan bombaları polislerin koyduğu tespit edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 14 Aralık 2014’te gerçekleştirdiği operasyonla Tahşiye grubuna yönelik kumpası deşifre etmişti. Soruşturma kapsamında Samanyolu Medya Grup Başkanı Hidayet Karaca, eski polis şefleri Tufan Ergüder, Ertan Erçıktı ve Mustafa Kılıçarslan tutuklanmıştı. Şüpheliler, “Silahlı terör örgütü üyesi olma, iftira ve sahte delil üretme” iddiasıyla tutuklanmışlardı.
Gülen hakkında da “Silahlı terör örgütü kurma ve yönetme”, “Cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “İftira” suçlarından yakalama kararı çıkartılmıştı.
Polis telefonunun sinyali
Savcılık, 22.01.2010 tarihinde Tahşiye grubuna yönelik İstanbul Bahçelievler’de Turgut Yıldırım’ın sorumluluğunda olan evde yapılan aramanın detaylarını araştırdı. Aramada görev alan polislerin bazılarının 22.01.2010 gününden bir gece önce bombalar ile diğer silahlı mühimmatları eve yerleştirdikleri tespit edildi. Savcılık, görevli polislerin o dönem kullandıkları telefon numaraları üzerinde detaylı araştırma yaptırdı.
Baz istasyonu kayıtları mercek altına alındı ve polislere ait telefonların tam da o gece Bahçelievler’deki evin çevresinden sinyal verdiği tespit edildi. Bombaların ve diğer silahlı mühimmatın eve nasıl yerleştirildiğine dair yapılan araştırmada, Turgut Yıldırım’ın sorumluluğunda olan evin dini eğitimler için kullanıldığı belirtildi. Eğitimlerin sabahları başladığı ve akşam belli bir saatten sonra bittiği, eğitime katılanların dağıldıktan sonra söz konusu evde kimsenin kalmadığı görüldü.
Turgut Yıldırım’ın da bu evde değil başka bir evde kaldığı saptandı. Savcılığın tespitlerine göre, 22.01.2010 sabahı arama için eve gelen polisler kimseyi bulamayınca Turgut Yıldırım’ın yaşadığı eve giderek kendisini çağırdılar. Oysaki ne Turgut Yıldırım’ın yaşadığı ev ne de bombaların ele geçtiği eve dair o dönemki kumpas dosyasında bir izleme kararı yoktu. Buna rağmen o evde bomba olduğu ve Turgut Yıldırım’ın nerede yaşadığının bilinmesi dikkat çekiciydi.
Bombalar aynı seriden
O dönem hazırlanan bomba irtibat raporunda ise ele geçen bombaların başka bir yerde benzerinin olmadığı iddia ediliyordu. Ancak, son yapılan araştırmada benzer seriden bombalar Ergenekon soruşturmasında Zir Vadisi, Gölbaşı ve Poyrazköy kazılarında ele geçenlerle aynı seri ve kafileden olduğu ortaya çıktı.
‘ŞEY KALIRSAK SİLAH DA VAR’
Bombaların ele geçtiği belirtilen eve giden polisler, arama yapmaya başladıktan bir süre sonra kamera kaydı başladı. Kayıtta bombaların bulunma anına dair diyaloglar dikkat çekiciydi. Arama sırasında bulduğu cihaz için bir polis “Bomba yapımında kullanılır, açma kapama anahtarı” diyor. Bir başka polis bunun üzerine “O zaman odur. Sal gitsin” cevabını veriyor. Başka diyalogda bir polis “Şey kalırsak silah da var” diyor. Aramada bazı polislerin kullandığı eldivenlerinin yırtık olduğu görülmüştü.
Polislerden biri ifadesinde “Aramaya başladıktan 2 saat sonra bombaları bulduk” derken bir başkası “15-20 dakika sonra bulduk” demişti.
ELE GEÇEN SİLAHLI MÜHİMMAT
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından o dönem yapılan operasyonda Bahçelievler’deki evde yapılan aramada (1) adet seri ve kafile numaraları silinmiş Savunma Tipi El Bombası (1) adet rakam grubu olmayan Savunma Tipi El Bombası 1 adet taarruz tipi el bombası gövdesi (1) adet renkli sis kutusu (1) adet kablolar ile irtibatlı açma-kapama siviç anahtarı, çeşitli ebat ve renklerde çok sayıda tek telli kablolar, (50) adet MKE MP5 ibareli fişek, (60) adet SMI 94 ibareli fişek, (34) adet 11-16 ibareli fişek, (20) adet 6704 ibareli fişek (11) adet 393 ibareli fişek, (2) adet 92 ibareli fişek,-(1) adet HP762X39 ibareli fişek - (3) adet 8209 ibareli fişek,- (1) adet 1009 ibareli fişek, (1) adet DAG68203 ibareli fişek (1) adet MKE 77 ibareli fişek,- (42) adet MKE MP5 ibareli fişek,- (6) adet MKE MP5 ibareli fişek, (30) adet EC 42 ibareli fişek, (21) adet EC 43 ibareli fişek, ele geçmişti.
FETULLAH GÜLEN 1 NOLU ŞÜPHELİ
İstanbul merkezli "paralel yapı" soruşturması çerçevesinde, "Tahşiye grubuna yönelik soruşturmada usulsüzlükler yapıldığı" iddiasına ilişkin İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve başsavcılığa sunulan fezlekede Fethullah Gülen, bir numaralı "firari" şüpheli bulunuyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından, "devletin egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanıp örgütsel yapı oluşturarak bu yapılanma altında iftira, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve belgede sahtecilik" suçlarından Hidayet Karaca'nın aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 37 kişi hakkında yürütülen soruşturmaya ilişkin, savcılığa gönderilen 429 sayfalık fezlekenin detayları ortaya çıkmıştı.
Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın "terör örgütü kurmak ve yönetmek", eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Tufan Ergüder, eski İstanbul Asayiş Şube Müdürü Ertan Erçıktı ve emniyet amiri Mustafa Kılıçaslan'ın da "terör örgütü üyeliği" suçundan tutuklandığı, 8 kişinin ise adli kontrol hükümleri uygulanarak serbest bırakıldığı soruşturmaya ilişkin fezlekede, 1 numaralı şüpheli olarak Fethullah Gülen'e "firari" nitelemesiyle yer veriliyor.
(14 Mart 2015, 20:54)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: