Paralel Yapı'nın ana finansörü Bank Asya'nın yönetimi TMSF'ye geçti. Aralarında Kaynak Holding, Ortadoğu Tekstil ve Forum İnşaat'ın da olduğu 122 kişinin hisseleri fona devredildi. BDDK'nın aldığı kararın gerekçesi 185 ortaktan 122'sinin Bankacılık Kanunu'na göre sunmaları gereken belgeleri TMSF'ye sunmamış olmaları. Diğer 63 ortak bu belgeleri sunmuştu. TMSF'den yapılan açıklamada batan bankalara bir yenisinin eklenmemesi için, Bank Asya'ya el konduğu belirtildi. El koyma sonrası TMSF'nin atadığı yeni yönetimin incelemelere başladığı ve paralel yapıya dair gündeme gelen yasadışı finansal işlemlerin ilerleyen süreçte ortaya çıkarılabileceği belirtiliyor. Öte yandan el koymanın ardından ilginç bir gelişme yaşandı. Asya'nın Ümraniye'deki Genel Müdürlük binası önüne gelen ve cemaat mensubu olduğu ileri sürülen kadınlar, ellerinde bulunan ve Gülen cemaatinin sık sık okuduğu dua kitabı cevşeni okuyarak bankaya destek verdi. Yine bankaya el konulması sonrası bazı cemaat mensuplarının da hatim indirmeye ve ilahi yardım için dua etmeye başladığı bildiriliyor.
07.02.2015 18:29 Darbenin finansörü Paralel Yapı'nın bankası Bank Asya'nın yönetimi TMSF'ye geçti. Aralarında Kaynak Holding, Ortadoğu Tekstil ve Forum İnşaat'ın da olduğu 122 kişinin hisseleri fona devredildi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Paralel Yapı'nın bankası Bank Asya'yla ilgili önemli bir karara imza attı. Kurul, Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi. Karar, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 18'inci maddesinin (5) numaralı fıkrasına istinaden alındı. Bu çerçevede, A grubu hissedarlardan 122 kişinin ortaklık hakları temettü hariç fona devredildi. Ortaklık hakları devredilenler arasında Paralel Yapı'nın en önemli finans kaynaklarından olan Naci Tosun (Kaynak Holding'in şirketi Sürat Basım), Ali Akbulut (Ortadoğu Tekstil) ve Forum İnşaat da bulunuyor. Ortadoğu Tekstil'in yüzde 4.89, Forum İnşaat'ın 3.85, Sürat Basım'ın da yüzde 2.70 hissesi vardı.
ŞEFFAF DEĞİLLER
BDDK, Bank Asya'nın ortaklık yapısına ilişkin denetimlerin sonucunu değerlendirdi. Bank Asya'nın Bankacılık Kanunu kapsamında "Kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon şemasına sahip olması" şartını ihlal ettiğini belirleyen Kurul, bankanın yüzde 63'lük imtiyazlı payının, TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi.
KAYNAKLARI KESİLDİ
BDDK'nın kararı Bankacılık Kanunu'nun 18'inci maddesinin 5'inci fıkrası çerçevesinde alındı. Söz konusu maddede, "Nitelikli paya sahip olan ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıması şarttır. Kurucularda aranan nitelikleri kaybeden nitelikli paya sahip ortaklar temettü dışındaki ortaklık haklarından yararlanamaz" deniliyor. Bu şartları kaybedenlerin temettü hariç ortaklık hakları kurul kararıyla fona devredilebiliyor. Bank Asya'da da gerçek ve tüzel 185 kişiye BDDK kurucularda aranan şartlara ilişkin bilgi ve belgelerini getirmeleri için süre tanımıştı. Bunlardan 63 tanesi gerekli belgelerini sundu. BDDK toplantısında bu 122 A Grubu hissedarının ortaklık haklarının fona devredilmesine karar verildi. Bundan sonra darbenin finansörü Bank Asya'nın 122 ortağı temettü hariç bankanın ortaklık paylarından yararlanamayacak. Böylece Paralel Yapı'nın finans kaynakları kesilmiş oldu. Ancak gerekli belgeleri sağlamaları halinde ortaklar hisselerini alabilecek.
POLİS İNTERNETİ KESTİ
Kararın ardından mali polis Bank Asya'nın Genel Müdürlük binasına gitti. Öncesinde binanın krokisini çıkaran polisin girer girmez bilgiler çalınmasın diye bilgisayarların internetini kestikleri öğrenildi.
AYNI MADDE ARAP TÜRK BANKASI'NA DA UYGULANMIŞTI
Aynı madde 2011'de Arap Türk Bankası A.Ş.'ye de uygulanmıştı. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 18'inci maddesinin (5) numaralı fıkrasına istinaden, Libyan Foreign Bank'ın mülkiyetinde bulunan Arap Türk Bankası'nın yüzde 62.37 oranındaki hissesinin temettü dışındaki ortaklık haklarının, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1970 ve 1973 sayılı kararları ile 2011/2001 sayılı Bakanlar Kurulu kararının uygulanması Libyan Foreign Bank açısından sona erdirilinceye kadar TMSF tarafından kullanılmasına karar verilmişti.
80 ŞUBESİNİ KAPATMIŞTI
Bank Asya'dan 80 şubesinin kapatılması ve personel sayısının azaltılmasıyla ilgili Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na gönderilen açıklama şöyle:
"Bankamız finansal büyüklerinde meydana gelen değişim doğrultusunda, bankamızın 80 adet şubesi diğer şubelerimiz ile birleştirilerek kapatılırken, personel sayımız 2013 yılı sonuna göre 1.708 kişi azalmıştır. Bankamız ölçeğinde meydana gelen söz konusu değişim faaliyet giderlerimizi azaltarak 2015 yılı kârlılığımıza katkı sağlayacaktır."
249 MİLYON LİRA ZARAR ETTİ
Geçen yıl üçüncü çeyrekte 60.6 milyon net kâr elde eden Bank Asya, bu yıl üçüncü çeyrekte, krediler ve mevduattaki düşüş ile gelirlerdeki azalmanın etkisiyle 301 milyon lira zarar açıklarken; bu yılın ilk dokuz ayında da 249.6 milyon lira zarar yazdı.
BANKADA PARASI OLANLAR NE YAPACAK?
Bank Asya'da parası olanlar için TMSF yetkilileri açıklamada bulundu. Katılım bankalarında da 100 bin TL’ye kadar sigortanın geçerli olduğunu söyleyen yetkililerinin bu açıklamasına göre, Bank Asya'da 100 bin TL'nin altında parası olanlar sigorta güvencesi altında olacaklar.
------------------------------------------------------------------------------
GAZETECİ VE YAZARLAR VAKFI'NDAN TEHDİT: HESAP SORACAĞIZ!
Bank Asya'ya el konulmasına Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'ndan bir açıklama ve tepki geldi. Bank Asya'nın Gülen cemaatinin bankası olduğunu delillendiren tuhaf gelişmeye göre bankaya el konulmasına bir tepki de ilk planda olayla ilgisi olmayan bir gruptan geldi. Fethullah Gülen'in onursal başkanı olduğu Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı, Bank Asya yönetimine el konulmasına sert çıktı.
Cemaate yakınlığıyla bilinen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV), Bank Asya yönetimine el konulmasını kınadı. Açıklamada "Türkiye’nin elbet bir gün hukuk devletine döneceğine, Bank Asya’ya yapılan bu zulüm ve hukuksuzlukların hukuk çerçevesinde hesabının sorulacağına inancımız tamdır." denildi.
17 Aralık operasyonu sonrası iktidar-cemaat kavgasında bir yılı aşkın süredir spekülasyonlara konu olan Bank Asya'nın TMSF'ye devri gündeme oturdu. Gülen'in onursal başkanlığını yaptığı vakıftan yapılan açıklama şöyle:
"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), Bank Asya’nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63’lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılması kararını iletme gerekçesiyle dün gece Bank Asya’ya polis baskını düzenlendi. Bu hukuksuz uygulamayla ‘bankaya el koyuldu’ algısı oluşturularak banka mevduat sahiplerinin korkutulması amaçlanmıştır. Yüzde 18 ile en yüksek sermaye yeterlilik oranına sahip Bank Asya’nın mali dengesinin bozulması için mudilerin korkutularak paralarının çektirilmesi hedeflenmiştir.
"HESABI SORULACAK"
Oysa BDDK’nın kendi sitesinde yaptığı açıklamaya göre bankaya el konulmuş değildir. Bankanın yönetimiyle ilgili evrakların kendilerine ulaştırılamamasını gerekçe gösteren üst kurul, bu bilgi ve belgelerin incelenmesi sonuçlanana kadar hisselerin yönetimini TMSF’ye devretmiştir. Uzmanlar, bu gerekçenin makul olmadığını, çünkü Bankacılık Kanunu’na göre genel müdür yardımcılarından genel müdüre, yönetim kurulu üyelerinden başkanına kadar her banka yöneticisinin BDDK’nın onayından sonra göreve başlayabildiğini belirtiyor. Yani mevcut yöneticilerin tamamı kurumdan onay almış kişilerdir, dolayısıyla yapılanlar hukuksuzdur.
Türkiye’nin elbet bir gün hukuk devletine döneceğine, Bank Asya’ya yapılan bu zulüm ve hukuksuzlukların hukuk çerçevesinde hesabının sorulacağına inancımız tamdır.”
------------------------------------------------------------------------------
İŞTE BANKANIN GİZLİ ORTAKLARI: EV HANIMI DA VAR, DEVLET MEMURU DA
BDDK’nın peşine düştüğü Bank Asya’daki imtiyazlı ortaklar arasında ev hanımının yanısıra ülke imamı da var, kamuda idari görevlerde bulunan da. Kardeş iki ortaktan Enver Özeren; Gülen grubunun Azerbaycan’daki okullarının başında, Rafet Özeren ise Burdur'da memur. Bank Asya’daki muvazaalı ortaklar arasında kayda değer bir işi olmadığı halde A grubu hisselerini elinde bulunduran CK, LA, OCP gibi isimler de dikkat çekiyor. Durumları bankacılık mevzuatına aykırılık teşkil eden bu imtiyazlı ortakların, bankalardan kolayca kredi kullanabilme imtiyazları bulunuyor.
Bank Asya'nın 2008'e kadar düzenli olarak ortakların ve pay adetlerinin yer aldığı izahnamelerini tuttuğu dönemlerde BDDK'nın 238 gerçek ve tüzel kişiliğin olduğu A grubu imtiyazlı ortaklar hakkında da inceleme yapmadığı ortaya çıktı. Böylece dinleme operasyonlarının başladığı 2011 yılından itibaren hisse paylarındaki ortaklar arasındaki yoğun devir, satış işlemlerini de takip etmeyen BDDK'nın, banka ortaklığı vasfına sahip olmayan kişilerin banka ortağı olduğunu hiçbir zaman göremedi.
50 KİŞİ AYIKLANDI AMA...
Bu kapsamda BDDK, Asya Katılım Bankası A.Ş'nin sermaye vasfı olmayan 'ev kadını', 'şu anda hayatta olmayan' 50 civarında banka ortaklığı şartlarını taşımayan kişileri ortaklık yapısında bulundurduğunu da hiçbir zaman göremedi. Bank Asya yetkililerinin, BDDK'nın kendilerini hiç izlemediği, murakıplarının raporlamadığı, kurucu ortaklıkta "gerekli mali güç ve itibara sahip bulunması" şartı yasada yer aldığı halde, bu vasfı taşımayan kişileri imtiyazlı ortak olarak bünyelerinde nasıl tuttuğu merak ediliyor.
BDDK ARAMAYINCA KALMIŞ
Bu kapsamda bu listelerde yer alıp, 2011-2013 döneminde hisseleri devreden, yeniden alan ortakların işlemleri arasında o tarihlerde de ev kadını, Türkiye'de hiçbir mal varlığı olmayan Azerbaycan'da yaşayan paralel yapının Azerbaycan imamının da olduğu belirlendi.
ÖZEREN KARDEŞLER
BDDK'nın peşine düştüğü Bank Asya'daki imtiyazlı ortaklar arasında ev hanımının yanısıra ülke imamı da var, kamuda idari görevlerde bulun da. Kardeş iki ortaktan Enver Özeren; Gülen grubunun Azerbaycan'daki okullarının başında, Rafet Özeren ise yakın zamana kadar Burdur Altınyayla Tarım İlçe Müdürlüğü yapıyordu.
Ev hanımının hisse alışverişi
M.K isimli ev kadınının da bankacılıkla ilgili bir işleminin olmadığı, buna karşın bankanın A grubu imtiyazlı ortağı olduğu belirlendi. M.K'nın 2011-2013 arasında yine bankacılıkla alakası olmayan bir yabancı firmaya hisselerini devrettiği de dikkat çekiyor. M.K, aynı hisseleri BDDK'ya bildirilmeden yabancı firmadan geri aldığı hisseler bu kez paralel yapının şirketlerinden birine devretti.
Muvazaalı diğer isimler
Yüklü hisseleri olan ortaklar arasında O.C.P isimli kişinin de hiçbir ciddi faaliyette olmadığı, buna karşın yüklü miktarda A grubu imtiyazlı hisseye sahip olduğu görüldü. O.C.P'nin hisselerin kaynağı konusunda bir bilgiye rastlanılamadı. Aynı şekilde C.K ve L.A isimli hissedarların da hiçbir faaliyetlerinin olmadığı, ancak yüklü miktarda bankanın A tipi imtiyazlı hisselerine sahip olduğu belirlendi.
Ortakların kredi rahatlığı
5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 50. Maddesi "Dahil olunan risk grubu ve mensuplarına kredi kullandırma koşulları"nı düzenliyor. Bu düzenlemede banka sermayesinde doğrudan veya dolaylı nitelikli paya sahip gerçek kişi ve ortaklara kredi açılabileceği getiriliyor. Bu durumda Bank Asya'nın; ev kadını konumundaki nitelikli paya sahip ortaklarına kredi verebileceği ortaya çıkıyor.
------------------------------------------------------------------------------
HANGİ İŞADAMLARI HANGİ SUÇ ŞEBEKESİNE PARA AKTARDI?
Konuyla ilgili bir değerlendirme de A Haber’de yapıldı. Salih Nayman’ın sunduğu ve AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Gazeteciler Melih Altınok, Ahmet Kekeç ve Murat Gener’in katıldığı ‘Memleket Meselesi’ programında Bank Asya’nın yüzde 63’ünün TMSF’ye devri konusu mercek altına alındı. “Bu gelişmeden çok mutluyum” diyen Metiner, “Yakın zamanda ‘Paralel’ suç şebekesini destekleyen büyük işadamlarının kim olduğunu öğreneceğiz” dedi.
Metiner, sözlerine devamla şunları söyledi:
Çok sevindim, hatta geç kalındığını bile düşünüyorum. Ortada bir suç örgütü var. Biz meydanlarda halkımıza şu sözü verdik: Paralel suç şebekesinin inine gireceğiz. Mudiler rahatsız olmasın. Mudiler paralarımız gitse de diyerek ‘Paralel’ suç şebekesini ayakta tutmaya çalıştı. Ben örgütsel ilişkileri olmayan, sıradan vatandaşların oraya para aktardıklarını sanmıyorum. Pensilvanya’daki çağdaş haşhaşilerin, haramilerin başı Gülen’in talimatıyla Bank Asya’yı ayakta tutmak için para yatırdıklarını biliyorum. TMSF’nin el koymasından çok mutluyum.
“ANANASLARI HARAMDAN SAYMIYORLAR”
TMSF ne ilginç bağlantılar ortaya çıkacak, göreceksiniz. Son zamanlarda bankayı kurtarmak için hangi şirket sahiplerinin bankaya hangi büyük meblağları yatırdığını göreceksiniz. Ankara Çukurambar’ın yarısından çoğu birine ait. İsmi bende kalsın. O kadar bilgiler var ki. Burada kirli bir para akışı var. Haram yemedik diyorlar, herhalde ananasları haramdan saymıyorlar.
------------------------------------------------------------------------------
BURSA ŞUBESİNE GEÇEN AY BASKIN YAPILMIŞTI
BDDK'nın Bank Asya'ya el koyma kararı aslında bankaya yönelik ilk operasyon değil. Paralel Yapı'nın adeta kozmik odası ve en önemli finansman kaynağı olarak nitelendirilen Bank Asya'ya yönelik bir önceki operasyon Bursa şubesine yönelik olarak geçtiğimiz ay gerçekleşmişti. Mali polis, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ekipleri, banka avukatının eşliğinde Bursa şubesinde inceleme başlattı. Ekiplerin, 'bankacılık işlemlerinde usulsüzlük yapıldığı' iddiasıyla bankadaki dosyaları ve bilgisayarları incelemeye aldığı öğrenildi. Baskının ihbar mektupları üzerine başladığı da öğrenildi. Paralel Yapı'nın yüklü bağışlar topladığı Bursa'daki Yıldırım Şubesi'nin kontrolünün cemaatin Marmara Bölgesi'nden sorumlu imamı Cansun'un kontrolünde olduğu, yurtdışındaki okullar için gereken teminat mektuplarının da, bu şubeden usulsüz olarak gönderildiği belirlendi. Ayrıca 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerinden sonra bankadan parasını çekmek isteyen ya da ticari hesaplarını başka bankaya kaydırmak isteyenlerin de geri çevrildiği ortaya çıktı. İşte Ocak ayındaki bu operasyon sürecinde gündeme gelen iddiaların daha geniş kapsamlı olarak Bank Asya'ya el koyma operasyonunda da gündeme gelmesi bekleniyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
Paralel yapı-Finansal uzantıları manşetlerimiz
(07 Şubat 2015, 18:29)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: