Paralel yapının Polis Akademisi'ne Geçiş Sınavı soru kitapçıklarını öğrencilere 'yemin' karşılığında gösterdiği ortaya çıktı. 2012'de sınava giren öğrenci İ.A. yaşanan skandalı 'Abdest alıp, namaz kıldırdılar, yemin ettirip kitapçıkları verdiler' sözleriyle anlattı. Öte yandan soruların çalındığı belirlenen 2010'daki KPSS'de paralel yapı mensuplarının hemen hemen tüm sorulara doğru cevap vermesi dikkat çekti. Bu kapsamda, örgütün yayın organı AktifHaber muhabiri Mustafa Yurttav'ın eşi ve kız kardeşinin de derece alarak kamuya yerleştiği ileri sürülüyor. Sınava öğretmen olmak için giren bir çok adayın öğretmenliği bir kenara bırakarak TRT'ye geçmesi dikkat çekti. Bunların arasında 17 Aralık komplosunu yürüten ekipten Başkomiser İsmail Arpacı'nın eşi de var. Tutuklanan iki polisin eşi de aynı sınavda yüksek derece yaptı. Paralel yapı operasyonlarında yasadışı dinleme ya da taltif yolsuzluğu suçlamalarıyla gözaltına alınan polisler 'Çok şükür hırsız değiliz' demiş, adliye önünde kendilerine destek veren yakınları da aynı mesajları vermişti.
01.02.2015 13:25 Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) soruları çalarak paralel yapı mensuplarına dağıttığı ve bir dizi hırsızlığa imza attığı ortaya çıkan paralel yapının soruları nasıl verdiğini Polis Akademisi Giriş Sınavı’na katılan bir öğrenci anlattı. 2012 yılında yaşanan skandalı ise bizzat soruları teslim alan 21 yaşındaki İ.A., 2011 yılında ilk sınava girip kazanamadığını 2012 yılında paralel yapıya ait evlerde kaldığını söyledi.
KUR'AN OKU DA ABİ GÖRSÜN
Paralel yapının kendisine polis akademisi için kesin söz verdiklerini dile getiren İ.A. şu itiraflarda bulundu: “Evde sisteme uygun davranmamız halinde bizi akademiye yerleştireceklerdi. Sınavdan 1 hafta önce bizi Eyüp’te bir eve çağırdılar. Cep telefonlarımızı kapatıp, başka bir odaya koydular. Abdest alıp 2 rekat namaz kılmamızı istediler. Evdeki abi ‘Kur'an okuyun şimdi Ankara’dan abi gelir. Sizi Kur'an okuyorken görsün’ dedi. Bölge abisi geldi. Çantasından yemin metni çıkardı.”
ÖZEL YEMİN METNİMİZ VARDI
İ.A. şöyle devam etti: “Kur'an-ı Kerim’e el basarak yemin metnini okuduk. Metinde, soruların gösterilmesinin gizli kalması gerektiği yazıyordu. Namus ve şeref üzerine yemin metni vardı. Yeminler edildikten sonra abi çantasından edebiyat - sosyal ve fen-matematik kitapçığı çıkardı. Yanımda bir arkadaşım daha vardi. Sadece İngilizce’yi vermediler. Sorulara bakıp cevapları ezberledik. Uzun bir süre kontrol ettikten sonra kitapçıkları geri verdik. Telefonlarımızı da geri alıp evden ayrıldık.”
DÜŞÜNME BİAT ET YETER
İ.A. sınav sorularına baktıktan sonra ‘Bu kul hakkı değil mi? diye sorduğunu söyledi. Aldığı cevabı dile getiren İ.A. “Serseriler, ateistler mi girsin akademiye. Sizin gibi namazlı temiz çocuklar girsin. Sen onu düşünme biat et yeter” diye konuştu. Sınavı kazanıp Polis Akademisi'ne asil üye olarak seçildiğini ifade eden İ.A. “Sağlık kontrolümde hastalık çıktı. O yüzden akademiye alınmadım. Bunu abilere anlatınca ‘hastanede bizden nasıl kimse olmaz, mutlaka olmalıydı’ dediler” şeklinde yaşadıklarını anlattı.
ŞİMDİ PİŞMANLIK DUYUYOR
Sınav sorularını gördüğüne pişman olduğunu sözlerine ekleyen İ.A. “Bu grupla dershanelerinde tanıştım. Çevremde herkes ‘bu abiler iyidir’ diyerek benim bu grupla devam etmemi destekledi. Bunu nasıl kabul ettik bilmiyorum. Sadece büyük bir psikolojik baskı altındayım onu hatırlıyorum” dedi. Soruları aldığını ailesinden uzun zaman gizlediğini belirten İ.A., paralel yapının gerçek yüzü ortaya çıkınca ailesine durumu anlattığını dile getirdi.
Savcı belgeleri istedi
Polis Akademisi’nde, 2012'de yapılan komiser yardımcılığı sınavının sorularının önceden elde edildiğine dair iddialarla ilgili Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, sınava giren 687 kişinin eğitim dönemlerine ait not dokümanları üç kurumdan talep edildi. Bin 949 kişinin başvurduğu sınavda 687 kişi yazılı sınava katılmaya hak kazanmıştı. Yazılı sınava girenlerden 200 asil 200 yedek 400 kişi sınavı kazanmıştı. Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesinde komiserlik sınavını kazanan 200 kişiden 188’inin, 80 ila 100 arası puan aldığı belirtildi. Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı 16 Ocak'ta soruşturma başlatmıştı.
350 adaydan 150’si FEM’li
ÖSYM ve YÖK’ten de bilgi isteyen Savcı Dalgalı, 2010 yılı KPSS'de 120 net yapan 350 adayı mercek altına almıştı. Soruşturma kapsamında adrese dayalı kayıt sisteminden 120 net yapan adayların aynı dershane ve okullarda öğretmen olduğu tespit edilmiş, 120 net yapan 350 adaydan 150’sinin FEM Dershaneleri 100’ünün de cemaat okullarında öğretmenlik yaptıkları saptanmıştı. (Yeni Şafak)
AİLE BOYU BAŞARI!
Öte yandan soruların çalındığı belirlenen 2010'daki KPSS’de paralel yapı mensuplarının hemen hemen tüm sorulara doğru cevap vermesi dikkat çekti. Bu kapsamda, örgütün yayın organı AktifHaber muhabiri Mustafa Yurttav’ın eşi ve kız kardeşinin de derece alarak kamuya yerleştiği ileri sürülüyor. Sınava öğretmen olmak için giren bir çok adayın öğretmenliği bir kenara bırakarak TRT’ye geçmesi dikkat çekti. Bunların arasında 17 Aralık komplosunu yapan ekipten Başkomiser İsmail Arpacı’nın eşi de var. Tutuklanan iki polisin eşi de aynı sınavda yüksek derece yaptı.
HIRSIZ DEĞİLLER, PEKİ YA SINAV SORULARI?..
Binlerce gencin umutlarının söndüğü 2010 yılında yapılan KPSS sorularının çalınmasıyla ilgili soruşturmada ‘paralel’ bağlantılar çıkmaya devam ediyor. Paralel yapının dershane ve kolejlerinde çalışan bazı adayların 18 yıl sonra girdikleri KPSS’de ful çektikleri belirlendi. 2010 KPSS dahileri arasında paralel yapının yayın organı olan Aktif Haber muhabiri Mustafa Yurttav’ın eşi ve kız kardeşinin de olduğu tespit edildi. Derece yaptıkları sınava öğretmen olmak için giren paralel yapının kurumlarında çalışan birçok adayın öğretmenliği bir kenara bırakarak TRT’ye yerleştikleri tespit edildi. Aynı sınavda 22 Temmuz operasyonunda tutuklanan polislerin arasında yer alan Ali İhsan Tezcan’ın eşi Filiz Tezcan ile Muhammed Fatih Tezcan’ın eşi Ayşenur Tezcan’ın da derece yaptığı belirlendi.
SAHTEKARLIKLARI ORTAYA ÇIKTI
10 Temmuz 2010’da yapılan KPSS sorularının çalınmasıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu’nda görevli Savcı Yücel Erkman’ın yürüttüğü soruşturma derinleştikçe paralel yapının gerçekleri de gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Eğitim Bilimleri’nin yanı sıra Genel Yetenek ve Genel Kültür sınav sorularının da çalındığının tespit edilmesinin ardından korkuya kapılan paralel yapının adaylarının sahtekarlıkları da bir bir deşifre oluyor.
GÖZ YAŞARTAN SONUÇLAR
“Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, bu örgüt faaliyeti çerçevesinde nitelikli dolandırıcılık ve örgütlü olarak sahtecilik” suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında, 100 ve üzerinde net yapan adaylar mercek altına alındı. Söz konusu adayların bazılarının ise paralel yapının dershane ve kolejlerinde çalıştığı belirlendi. Söz konusu adayların bazılarının ise başarı grafiği dikkat çekti. Tam 18 yıl sonra KPSS’ye öğretmen olmak için giren bazı adaylar Eğitim Bilimleri sorularının tümüne de doğru cevap vermeyi başardı. (!)
2010 KPSS'nin ihtiyar dahisi
Bazı adaylar da soruların tamamına yakınını doğru yanıtladı. 1994 yılında mezun olan 3 kişi de Eğitim Bilimleri’nde ful çeken adayların arasında yer aldı. Ful çekenler arasında dikkat çeken isimlerden birisi de İrfan A. 43 yaşında sınava giren İrfan A., Eğitim Bilimleri sorusunun tamamına doğru yanıt verdi. Söz konusu isimlerden bazıları öğretmen olmak için girdikleri sınavın ardından Dışişleri Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme gibi kurumlara yerleşirken bazıları da cemaatin kurumlarında çalışmaya devam etti.
Öğrenmenlikten TRT’ye geçtiler
2010 KPSS’de öğretmenlerin ataması P10 puan dilimine göre yani Eğitim Bilimleri, Genel Yetenek ve Genel Kültür’den alınan puanların hesaplanmasıyla yapılıyordu. Ancak o yıl yapılan sınavda, P10 puan diliminde ‘derece yapan’ adayların, ikinci kez yapılan Eğitim Bilimleri sınavına girmek yerine tercihlerini düz memurluktan yana kullandığı tespit edildi. Hayatını öğretmen olmaya adayan ve girdikleri sınavda adeta büyük bir başarıya imza atan adayların, P3 puan dilimine göre, yani Genel Yetenek ve Genel Kültür’den alınan puana göre tercih yapması dikkat çekici bulundu. Adayların bu şekilde yerleştikleri kurumlardan biri de TRT. İşte 2010 KPSS’de derece yaptıkları halde tekrarlanan Eğitim Bilimleri sınavına girmek yerine TRT’yi tercih eden bazı isimler:
- Ayşe A. 17 Aralık operasyonunu yapanlardan İstanbul Mali Şube’de görevli Başkomiser İsmail A.’nın eşi. Eğitim Bilimleri’nden 116 nete aldı. İkinci sınav yerine TRT’yi tercih etti.
- Hüseyin E. Eğitim Bilimleri sorularının tamamına doğru yanıt verdi. 2003-2011 arasında paralel yapının eğitim kurumlarında çalışan Elmas, tekrarlanan ikinci sınava girmek yerine TRT’yi tercih etti. Eşi de aynı sınavla öğretmen olarak atandı.
- İbrahim T. Eğitim Bilimleri’nden ise 111 nete imza attı. Paralel yapının eğitim kurumlarından çalıştığı belirlenen T. de öğretmenliği bırakarak P3 puanı ile TRT’ye yerleşti. T.’nin eşi de 2010 KPSS ile öğretmen olarak atandı.
- Asım K. Eğitim Bilimleri’nden 118.75 nete imza attı. Paralel yapının eğitim kurumlarında çalışan K. da Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavının iptal olmamasından yararlanarak TRT’ye yerleşti. K'nın eşi de o yıl aldığı puanla öğretmen olarak atandı.
- Ersan Y. Eğitim Bilimleri’nden 118.75 net yaptı. 2010 KPSS’de derece yapmasına rağmen öğretmenlik hayalini bir kenara bırakarak P3 puan türüyle TRT’yi tercih etti.
- Mevlüt Y. Eğitim Bilimleri’nden 118.75 nete imza attı. 2001-2011 cemaatin eğitim kurumlarında çalışan Y. de TRT’yi tercih edenler arasında yer aldı.
Soruların kokusunu iyi almışlar
Şaibeli KPSS’de derece yapanların arasında Aktif Haber muhabiri olarak görev yapan Mustafa Yurttav’ın eşi M. Yurttav ile kız kardeşi H. Yurttav da bulunuyor. Niğde Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği’nden 2008'de mezun olan M. Yurttav, 2010'daki sınavda Eğitim Bilimleri’nde 118.75 net yaparken, Genel Yetenek’ten 58, Genel Kültür’den 51.5 nete imza attı. Öğretmenlik için P10 puanı 96.251 olan Yurttav, Eğitim Bilimleri sınavının iptal edilmesinin ardından ikinci sınava girdi. Yurttav, tekrarlanan sınavdan aldığı 88 puan ile öğretmen olarak atandı.
96 aldı ama beğenmedi
Kastamonu Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği’nden 2009 yılında mezun olan H. Yurttav da 2010 yılındaki sınavda yengesi M. Yurttav’ın aldığı puanı alarak önemli bir başarıya imza attı. (!) Eğitim Bilimleri’nden 118.75, Genel Yetenek’ten 58,Genel Kültür’den 51 net yaparak 95.968 puan alan H. Yurttav, Eğitim Bilimleri sınavının iptal olmasının ardından öğretmenlik hayalini bir kenara bırakarak, TRT’yi tercih etti. O yıl Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavının iptal olmamasını fırsatını kaçırmayan H. Yurttav, tekrarlanan Eğitim Bilimleri sınavına girmek yerine P3 puan türüyle TRT’ye yerleşti.
Polis eşleri dahi çıktı!
22 Temmuz'da tutuklanan polislerden Ali İhsan Tezcan’ın eşi F. Tezcan, Genel Yetenek’ten 52.5, Genel Kültür’den 46 net yaparken, Eğitim Bilimleri’nden 105.5 nete imza attı. 2009'da Eğitim Bilimleri'nden 48 net yapan Tezcan’ın 2010'da 105 net yapması dikkat çekti. Eğitim Bilimleri sınavının iptalinin ardından ikici sınava giren F. Tezcan, 71 net yapabildi. Tezcan, Genel Yetenek ve Genel Kültür netlerinin yüksek olmasından dolayı öğretmen olarak atanabildi. Polis eşi A. Tezcan’ın da başarısı dikkat çekti. Tezcan, Genel Yetenek’ten 55.5, Kültür’den 55 net yaparken, Eğitim Bilimleri’nden ise 115 nete imza attı. Fule yakın net yapan A. Tezcan, tekrarlanan Eğitim Bilimleri sınavından 70 net yapmasına rağmen öğretmen olarak atandı. (Yenişafak)
PARALEL İLAHİYATÇILAR KPSS DAHİSİ Mİ?..
Paralel örgütün 2010 yılındaki KPSS sınavını devlet kurumlarına sızmak için çok geniş şekilde kullandığı iddiaları giderek belirginleşiyor. KPSS yolsuzluğu iddialarını soruşturan savcılar yeni detaylarla karşılaşıyor. Sınav sorularının çalındığı ortaya çıkan 2010 KPSS’sinde paralel yapıyla bağlantısı olduğu belirlenen 61 ilahiyatçı ile 19 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeninin ya ful çektiği ya da ilk sıralarda dereceye girdiği tespit edildi.
2010 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) Eğitim Bilimleri sorularının yanı sıra Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da çalındığının ortaya çıktığı soruşturmada paralel bağlantılar bir bir dökülmeye devam ediyor. Paralel yapıyla bağlantısı olduğu belirlenen 61 ilahiyatçı ile 19 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği mezununun 2010 KPSS’sinin dehâları arasında yer aldığı tespit edildi. 61 ilahiyatçının 3’ü Eğitim Bilimleri sorularının tamamını doğru yanıtlarken, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği mezunu 1 aday Eğitim Bilimleri’nden, 1 aday da Genel Yetenek’ten ful çekti.
2010’NUN İLAHİYATÇI DAHİLERİ
10 Temmuz 2010’da yapılan KPSS sorularının çalınmasıyla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu’nda görevli Savcı Yücel Erkman’ın yürüttüğü soruşturma derinleştikçe paralel yapının binlerce gencin umudunu söndürdüğü sahtekarlıkları da gün yüzüne çıkıyor. 2010 yılındaki KPSS’de 100 ve üzeri net yapan adaylar mercek altına alındı. Yapılan inceleme neticesinde 61 İlahiyat mezunu aday, 100 ve üzeri nete imza atarken, bunların 3’ü ise Eğitim Bilimleri sınavında ful çekti.
KARI KOCA SÜPER ZEKA
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği mezunlarından 19 aday 100 ve üzeri net yaparken, bunların da biri Eğitim Bilimleri’nden biri de Genel Yetenek alanından ful çekmeyi başardı. Yapılan incelemede bu adaylardan çoğunun sınav öncesinde paralel yapının eğitim kurumlarında çalıştığı belirlendi. Söz konusu adaylardan bazılarının eşlerinin de aynı sınavda yüksek başarı (!) gösterdiği görüldü.
BAŞARILARI BİR ANDA ARTTI!
2010 yılındaki sınavda göz dolduran başarıya imza atan bazı adayların bir önceki yıl yapılan KPSS’de ise adeta döküldükleri görüldü. Bazı adayların ise soruların çalındığının anlaşılması üzerine tekrarlanan Eğitim Bilimleri sınavına girmedikleri, bunun yerine P3 puan türüyle kamuda düz memur olmayı tercih ettikleri belirlendi.
İşte deha örnekleri!
- 2009 KPSS’de sadece 60 puan alan Zafer B. 1999 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat’tan mezun oldu. 1999-2012 yılları arasında cemaatin eğitim kurumlarında çalıştığı belirlenen Zafer B., Eğitim Bilimleri sınavından 120 nete imza attı.
- 2004'te Hitit Üniversitesi İlahiyat’tan mezun olan Nurşen Ç. de Eğitim Bilimleri’nden 120 net yapan dâhilerden. Nurşen Ç., 2011 yılında Diyanet’te kadrolu işe başladı.
- Eğitim Bilimleri’nden 120 net yapan bir başka aday ise 2000 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat’tan mezun olan Süreyya İ.
- 2009 yılındaki sınavdan 63 puan alan, 2002 İstanbul Üniversitesi İlahiyat mezunu Kenan G. de Eğitim Bilimleri’nden 117 net yaptı. Kenan G., tekrarlanan sınavda ise aynı başarıyı gösteremedi. Kenan G.’nin eşi Hatice G. de 2010 sınavında büyük başarıya imza atanlardan(!). Fule yakın netler yapan Hatice G., Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavının iptal olmamasından yararlanarak öğretmen olarak atanmayı başardı.
- 2006 yılında Erciyes Üniversitesi İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği’nden mezun olan Hatice A. da 2006-2012 yılları arasında cemaatin eğitim kurumlarında çalışan biriydi. O da Eğitim Bilimleri’nden 120 nete imza attı. (Yenişafak)
Paralel yapı-Eğitim alanındaki uzantıları manşetlerimiz
Paralel yapı-Sınav yolsuzlukları manşetlerimiz
Paralel yapı-Finansal yolsuzluklar manşetlerimiz
Paralel yapı-Taltif yolsuzluğu operasyonları manşetlerimiz
(01 Şubat 2015, 13:25)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: