Amerikan İç Güvenlik Teşkilatı'nın (FBI) ABD'deki paralel yapı okullarının bağlı bulunduğu kuruluşlardan 'Concept Schools'a yönelik nitelikli dolandırıcılık soruşturmasının devam ettiği öğrenildi. Haziran ayında Concept Schools'un Illinois'deki merkezi dahil üç eyalette 19 büro ve okul için çıkarılan arama emriyle başlayan 'beyaz yakalı suç soruşturması', devletin teknoloji ürünleri edinmede okullara sağladığı imtiyazların 'paralel yapı'yla bağlantılı kişi ve kurumlara kazanç sağlama amacıyla kullanıldığı şüphesi etrafında şekilleniyor. Savcılık, iddianame hazırlandığında açıklama yapılacağını söyledi.
01.02.2015 12:51 ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) ülkedeki "paralel yapı" okullarının bağlı bulunduğu kuruluşlardan Concept Schools'a yönelik nitelikli dolandırıcılık şüphesiyle başlattığı soruşturma devam ediyor.
Haziran ayında Concept Schools'un Illinois'deki merkezi dahil üç eyalette 19 büro ve okul için çıkarılan arama emriyle başlayan "beyaz yakalı suç soruşturması", devletin teknoloji ürünleri edinmede okullara sağladığı imtiyazları içeren "E-Rate" programının "paralel yapı"yla bağlantılı kişi ve kurumlara kazanç sağlama amacıyla kullanıldığı şüphesi etrafında şekilleniyor.
Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan FBI Cleveland Ofisi sözcüsü Vicki Anderson, soruşturmanın devam ettiğini belirtti.
FBI'ın ABD Eğitim Bakanlığı ve "E-Rate" programından sorumlu Federal Haberleşme Komisyonu'nun işbirliğiyle yürüttüğü incelemenin detaylarıyla ilgili bilgi vermeyen Anderson, bir sonraki aşamada iddianame hazırlanınca savcılık tarafından açıklama yapılacağını söyledi.
Soruşturma, Concept Schools'un Illinois'e bağlı Des Plaines şehrindeki merkezine haziran ayında düzenlenen baskınla başlamış, şirketin "E-Rate programına ilişkin faaliyetleriyle ilgili" kontratlar, fiyat teklifleri, banka belgeleri, faturalar, yazışmalar ve ödemeler dahil "tüm belgeleri" FBI ajanları tarafından aranmıştı.
Yerel medyanın edindiği mahkeme kayıtlarına göre, FBI ajanlarına, şirketin o dönemdeki başkanı Sedat Duman ve bilgi teknolojileri yöneticisi Hüseyin Ülker ile ilgili tüm belgeler dahil 13 kişi ve kuruma ilişkin dokümanlara el koyma yetkisi de verildi.
Arama yetki belgesi, Concept Schools'a E-Rate programı dahilinde hizmet sağlayan şahıs ve şirketlerle ilgili dokümanlara el konulması emrini de içeriyor.
Belgede adı geçen şirket ve kişiler arasında "Advanced Solutions for Education of Schaumburg" ve kurucusu Özgür Balsoy, "Signature Maker Inc of Hoffman Estates" ve başkanı Ergun Koyuncu, "Cambridge Technologies of Chesterland" ve sahibi Stephen Draviam ile "Core Group Inc" ve başkanı Ertuğrul Gürbüz bulunuyor.
Yerel medyada çıkan haberlere göre Balsoy'un, Concept Schools'un Ohio eyaletine bağlı Columbus'taki okullarından Horizon Science Academy'de daha önce idareci olarak görev yaptığı, kurucusu olduğu şirketin ise Concept Schools'a E-Rate program fonlamalarına danışmanlık yaptığı belirtiliyor.
Illinois merkezli Core Group'un da Concept Schools'un E-Rate programı kapsamındaki faaliyetlerinin büyük bir kısmını yürüttüğü iddia ediliyor.
En uygun fiyatı veren yerine tanıdık kişilerden hizmet alımı iddiası
Federal Haberleşme Komisyonu'nun denetiminde bulunan E-Rate programı, ülke genelinde okul ve kütüphanelere telefon, bilgisayar ve internet dahil birçok teknolojik ürünü indirimli fiyatlarla edinme fırsatı veriyor.
Ülkenin en geniş kapsamlı eğitim teknolojileri programı olan E-Rate, federal bütçeden yaklaşık 2 buçuk milyar dolara yakın bir pay alıyor.
Program kapsamında teknolojik ürün ve hizmet edinmek isteyen okulların en uygun maliyetli teklifi yapan şirketi seçmesi gerekiyor.
FBI soruşturması, "paralel yapı"yla bağlantılı Concept Schools'un bu noktada kendisiyle ilişkili kişi ve kurumlardan program kapsamında hizmet aldığı şüphesi etrafında yürütülüyor.
Concept Schools'un ABD'nin "Orta Batı" olarak bilinen bölgesinde 32 okulu bulunuyor.
Ohio eyaletinde yerel yayın yapan The Columbus Dispatch'in haberine göre, şirketin Ohio'daki 19 okulunun kasasına E-Rate programı kapsamında toplam 7,4 milyon dolar para girdi.
Şirketin, ülkedeki tüm "paralel yapı" okullarıyla birlikte, edindiği fonların bir kısmını bu yapıya bağlı Türk öğretmenlere ABD'den çalışma vizesi almak için kullandığı da iddia ediliyor.
Söz konusu H-1B vizesi sahibi bir kişi, ABD'de kendisine sponsor olan bir şirkette çalışma iznine sahip oluyor.
"Charter" okul tartışması
Diğer yandan ülkede son dönemde, "charter school" olarak bilinen sözleşmeli okulların devletten aldığı fonlardan haksız kazanç elde etmeleri yeni bir tartışma konusu olarak gündemde.
ABD'de 25-31 Ocak tarihleri arasında kutlanan Ulusal Okul Seçimi Haftası'nda, ülke genelinde 2,57 milyon öğrencinin kayıtlı olduğu 6 binden fazla sözleşmeli okulun faaliyetleri tartışılıyor. "Center for Popular Democracy" ve "Integrity in Education" adlı kuruluşların ülke genelindeki sözleşmeli okullarla ilgili hazırladığı ortak raporda, milyonlarca çocuğun eğitiminde yaşanan aksaklıklara dikkat çekilmişti.
Charter okullarda israf, yolsuzluk ve istismar sorunlarına değinen raporda, Amerikalıların vergilerinden aktarılan en az 100 milyon doların sözleşmeli okullar tarafından "sahtekarlık yapılarak, israf edilerek veya gereği gibi kullanılmayarak" kaybolduğu ifade edilirken, ABD'de, sözleşmeli okul sektörünün en iyi şekilde eğitim verebilmesi için vergilerden aktarılan bu paraların amaç dışı kullanılmaması noktasında büyük bir ilerleme sağlanması gerektiği" belirtilmişti.
Raporda, "charter" okullarda dolandırıcılığın söz konusu olduğuna dikkat çekilmişti.
''Kamu fonları kişisel kazanç kapısı olarak kullanılıyor''
Okulları yönetenlerin kamu fonlarını kişisel kazanç ve diğer işleri için kullandığı ifade edilen raporda, okulların hizmet sunmadıkları alanlar için de kamu parası talebinde bulunduğuna belirtilmişti.
Raporda ayrıca, okulların haksız kazanç sağlamak için öğrenci sayılarını yüksek gösterirken, okul idarecilerinin kamudan aktarılan paralar ile okulları hatalı yönettiği değerlendirmelerine yer verilmişti.
Raporda, şaibeli eylemlerle kaybedilen milyonlarca dolara rağmen okul yöneticileri için, "sahtekarlık ve israfı" önlemeye yönelik güçlü adımlar atılmasını sağlayacak yasal boşluklara dikkat çekilmişti.
Bunun yanında, ABD'de sözleşmeli okullarla ilgili yasalar denetleyicilere yeterince izin vermezken, denetleyicilerin, okullara eğitim hizmeti sağlayan şirketlerin operasyonlarını yasal olarak izleyemediği ifade ediliyor.
Ohio'daki usulsüzlük denetçi raporlarına yansımıştı
ABD'nin Ohio eyaletinde 30 okulda yapılan teftiş sonucunda 16 okulda devletten haksız kazanç sağlamaya yönelik usulsüzlük yapıldığı, paralel yapı ile bağlantılı bir lisede de yetkililere verilen rakamdan daha az sayıda öğrenci bulunduğu ortaya çıkmıştı.
Ohio Eyaleti Başdenetçisi Dave Yost'un geçen hafta, eyalette eğitim veren "charter school" olarak bilinen sözleşmeli okullarla ilgili açıkladığı rapora göre, ekim ayında yapılan bir teftiş sırasında "Horizon Science Academy Dayton High School" adlı lisede Eyalet Eğitim Müdürlüğü'ne daha önce bildirilen sayıya göre 36 öğrencinin eksik olduğu tespit edilmişti. Dayton şehrindeki okul yetkililerinin eğitim dönemi başında Ohio Eğitim Müdürlüğü'ne bildirdiği kayıtlı öğrenci sayısı 342 iken, eyalet müfettişlerinin 1 Ekim 2014'te yaptığı teftişte okulda 306 öğrenci bulunduğu belirtilmişti.
Paralel yapı-Finansal uzantıları manşetlerimiz
Paralel yapı-Eğitim alanındaki uzantıları manşetlerimiz
Paralel yapı-Sınav yolsuzlukları manşetlerimiz
Paralel yapı-Finansal yolsuzluklar manşetlerimiz
Paralel yapı-Taltif yolsuzluğu operasyonları manşetlerimiz
Paralel yapı-Dış ülke bağlantıları manşetlerimiz
Paralel yapı-ABD bağlantıları manşetlerimiz
Paralel yapı-Dershane manşetlerimiz
(01 Şubat 2015, 12:51)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: