Başbakanlık ofisi ve konuta böcek yerleştirmekle suçlanan iki firari polisin ABD günleri mercek altına alındı. Savcılık, firari polislerin, ABD'de nerelere gittikleri ve kimlerle görüştüklerinin tespiti için Emniyet'ten bilgi istedi. Emniyet istihbarat, Gülen'in yaşadığı Pensilvanya'ya üç saat mesafedeki New York'a uçan Özdoğan ve Zavar'ın, ABD'deki sır günlerini araştıracak.
17.01.2015 15:19 "Böcek" soruşturmasında savcılık beşi firari, yedi şüphelinin gizemli yurtdışı seyahatlerinin peşine düştü. Emniyet istihbarat, Pensilvanya'ya üç saat mesafedeki New York'a uçan Özdoğan ve Zavar'ın, ABD'deki sır günleri araştıracak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, çalışma ofisi ve ikametgahına "böcek" tabir edilen dinleme cihazı yerleştirilmesine ilişkin iddianameyi hazırlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu Savcısı Durak Çetin'in, "suçun örgüt çatısı altında işlendiği" gerekçesiyle, 13 şüpheliden 7'si hakkında başlattığı ek soruşturma ise devam ediyor.
SEYAHATLERİ İNCELEMEYE ALINDI
Savcı Serdar Coşkun tarafından yürütülen "örgüt" soruşturmasının son gelişmesi ise, firari sanıklardan Ali Özdoğan, Sedat Zavar, Serhat Demir, Enes Çiğci, İlker Usta ile Başbakanlık Koruma Dairesi eski müdürlerinden Ahmet Dürer ve TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz'ın, yurtdışı seyahatlerinin mercek altına alınması oldu. Savcı Durak Çetin'in, Yargıtay üyeliğine seçilmeden önce bu konuda, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na yazı gönderdiği ortaya çıktı.
ABD TEMASLARI MERCEK ALTINDA
Yazıda, şüphelilerin örgüt, cemaat, yabancı ülke veya yabancı istihbarat teşkilatı ile bağlantıları bulunup bulunmadığının ortaya çıkarılması için, Ocak 2011 ila Ocak 2014 tarihleri arasında resmi görevle veya senelik izin kapsamında yurtdışına yaptıkları seyahatlerdeki faaliyetlerine ilişkin detaylı bilgi ve belge istendi.
9 DEFA ABD'YE GİTMİŞ
Savcılık tarafından yapılan araştırmada, Ocak 2011 ila Ocak 2014 tarihleri arasında Ali Özdoğan'ın resmi görevler de dahil toplam 11 kez yurtdışına çıktığı, bu seyahatlerden 9'unun ABD'ye yapıldığı da tespit edildi. Aynı süreler içinde Sedat Zavar'ın ise 6 kez yurtdışına gittiği, bu seyahatlerden 3'nün ABD'ye yapıldığı belirlendi.
Ali Özdoğan ve yardımcısı Sedat Zavar'ın, 1 Haziran 2011 ve 28 Ekim 2011 tarihlerinde, "Almanya Stuttgart" adresini vererek iki kez senelik izin kullandıkları, ancak her iki seyahatte de gizlice ABD'ye gittikleri belirlenmişti. Özdoğan ve Zavar'ın, yalan beyanla ABD'ye yaptıkları seyahat Akşam gazetesinin manşetinden duyurduğu, havalimanı kamera kayıtlarıyla da tespit edilmişti.
5 şüpheli buhar oldu
Haklarında "siyasi casusluk" suçundan dava açılan ve "örgüt" şüphesiyle ek soruşturma yürütülen 7 zanlıdan, rütbeli polisler Ali Özdoğan, Serhat Demir, Sedat Zavar, Enes Çiğci ve polis memuru İlker Usta'nın ise firar ettikleri ortaya çıkmıştı. Beş zanlının yurtdışına kaçtığı tahmin ediliyor. (Akşam)
Cihaz yerleştirmeden önce ve sonra ABD’ye gitmişler
Erdoğan’ın başbakanlığı sırasında çalışma ofisine böcek yerleştirdikleri iddia edilen sanıkların, olayın öncesi ve sonrası ABD’ye uçtukları belirlendi. Sanık Serhat Demir’in de ABD’de Gülen’in yardımcısı ile görüştüğü raporlarda yer aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı sırasında kullandığı çalışma ofisine böcek yerleştirdikleri iddia edilen sanıkların seyahatleri dikkat çekti. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet İstihbaratının raporlarında, böceklerin yerleştirilmesi ve bulunması öncesi ve sonrasında sanıkların ABD’ye yaptıkları ziyaretler “dikkat çekici” bulundu. Sanık Ali Özdoğan’ın, ‘Almanya’ya gidiyorum’ diye ABD’ye gitmesi de raporlarda yer aldı. Öte yandan çalışma ofisinde bulunan dinleme cihazlarının alındığına dair faturalar da dava dosyasına girdi. MİT Müsteşarlığı Hukuk Müşaviri imzasıyla 22 Nisan 2014’te Ankara Başsavcılığı’na gönderilen yazıda bazı şüphelilerin yurt dışı bağlantıları hakkında bilgi verildi. MİT’in bazı sanıklarla ilgili tespitleri şöyle:
Gülen’in yardımcısı ile..
Serhat Demir: 27 Aralık 2012’de kardeşi Serkan Demir, Gündüz Erdoğan ve Av. Ertunç Öztürk ile 10 günlük bir seyahat kapsamında ABD’ye gitti. Demir ile ilgili yapılan değerlendirmede ise “S.Demir’in bacanağı, emniyet mensubu Ahmet Türer başta olmak üzere emniyet teşkilatında çok sayıda görevli ile irtibatı bulunan 170..17 ve 157..31 numaralı ABD telefonları dikkat çekici görülmüştür. Söz konusu ABD telefonlarının kullanıcısının Sinan Dursun olduğu belirlenmiştir” denildi. Dursun’un Fethullah Gülen’in yardımcısı olduğu biliniyor.
Yerleştirdikten sonra..
Ali Özdoğan: Serkan Bağdu adlı emniyet görevlisiyle birlikte ABD’deki 155..33, 186...09, 186..28 numaralı telefonlarla benzer dönemlerde temas kurdu. Bağdu’nun 1-13 Aralık 2011, Özdoğan’ın ise 15-23 Ocak 2012 tarihleri arasında ABD’de bulundukları dönemde Türkiye ile irtibat kurmak için 186...09 numaralı telefondan istifade ettikleri değerlendirmesi yapıldı. MİT yazısında “S.Bağdu’nun 1-13 Aralık 2011 arasındaki ABD seyahatinin, anılan dinleme cihazlarının yerleştirildiği kanaatine varılan tarihlerden (24-25 Kasım 2011) hemen sonra olması, A.Özdoğan’ın 15-23 Ocak 2012 arasındaki ABD seyahatinin ise söz konusu dinleme cihazlarının tespit edilme tarihlerinin (28-29 Aralık 2011) ardından gerçekleştirilmesi dikkat çekici görülmüştür” denildi.
Sedat Zavar: 2011-2014 yılları arasında 3 kez ABD olmak üzere toplam 6 kez yurt dışına çıktı. Özdoğan’la ilk ziyaret 1-7 Haziran 2011, ikinci ziyaret ise 28 Ekim-4 Kasım 2011 tarihleri arasında gerçekleşti. Böceklerin ise 24 Kasım’da yerleştirildiği tespit edilmişti.
Serhat Demir: 2011-2014 tarihleri arasında ikisi ABD olmak üzere 10 kez yurt dışına çıktı.
BÖCEKLER İÇİN 60 BİN EURO
Erdoğan’ın çalışma ofisinde bulunan dinleme cihazlarına benzer cihazların Danimarkalı Cobham şirketinden alındığına dair faturalar da dava dosyasında yer aldı. Güçlü vericiler olan Loke III Tx, Loke II mini receiver’ın da bulunduğu cihazlar için verilen teklif ve alındığına dair faturalarda 60 bin Euro fiyat çıkarıldığı görüldü.
ALMANYA DEDİ, ABD’YE UÇTU
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı imzasıyla Ankara Başsavcılığı’na gönderilen 4 Mart 2014 tarihli yazıda ise dikkat çekici tespitler yer aldı. MİT ziyaret tarihlerini “dikkat çekici” bulduğu Ali Özdoğan’ın Almanya’ya CEBİT fuarına katılmak için 2 emniyetçiyle birlikte görevlendirildiği ancak onun ‘Almanya’ya gidiyorum’ diye ABD’ye gittiği belirtildi. Konuyla ilgili Emniyet İstihbarat yazısında şöyle denildi: “Ali Özdoğan’ın 28 Şubat 2011 tarihinde Almanya’ya gitmek üzere söz konusu şahıslarla birlikte aynı uçağa binmeyerek aynı gün başka bir uçakla yurt dışına çıkış yaptığı, gittiği ülkeye ilişkin resmi bir bilgiye ulaşılamadığı fakat Ali Özdoğan’ın 28 Şubat 2011 tarihinde ABD’ye gittiği ve 12 Mart 2011 tarihine kadar ABD’de bulunduğu.....” değerlendirilmektedir.” (Star)
(17 Ocak 2015, 15:19)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: