Binlerce gencin umutlarının söndüğü 2010 yılındaki KPSS sorularının çalınmasıyla ilgili bir skandal daha ortaya çıktı. Sorular çalındığı için iptal edilen Eğitim Bilimleri sınavı gibi Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da çalındığı tespit edildi. Polisin, soruların bilgisayarda bulunduğunu gizlediği belirlendi.
16.01.2015 20:43 Şaibeli 2010 KPSS soruşturmasında skandallar bitmek bilmiyor. 3.5 yıl uyutulan soruşturma dosyasında savcı değişikliğinin ardından paralel yapının oyunu tüm çıplaklığıyla ortaya çıktı. Soruşturma kapsamında soruların kendisine gönderildiği tespit edilen Baki Saçı’nın bilgisayarında Eğitim Bilimleri sorularının yanı sıra Genel Yetenek ve Genel Kültür soruları da bulundu.
MAİL HAMLE DERNEĞİ’NDEN
10-11 Temmuz 2010 tarihinde yapılan KPSS’de soruların çalındığı iddialarının basına yansıması üzerine Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı, 31 Ağustos 2010 tarihinde soruşturma başlattı. Savcılık, mahkeme kararıyla şüpheli adaylardan bir kısmını dinlemeye aldı. Dinlemeye takılan Baki Saçı’ya soruların Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’nde çalışan Bekir Koşucu tarafından e-mail aracılığıyla gönderildiği tespit edildi.
JANDARMA TESPİT ETTİ
Bunun üzerine Yalvaç’ın bir kasabasında oturan şüpheli Baki Saçı ile arkadaşı Süleyman Mustafa İnanıcı’nın evinde arama yapıldı ve bilgisayar, flash bellek, hafıza kartı ve CD’lere el konuldu. Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı, şüphelilerden elde edilen bilgisayar ve malzemeleri incelenmek üzere Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı’na gönderdi. Yapılan incelemenin ardından hazırlanan rapora göre, Baki Saçı’ya ait bilgisayarın hard diskinin silinen alanlarında 3 adet klasör tespit edildi.
SAVCIYI TASFİYE ETTİLER
Yalvaç Cumhuriyet Başsavcısı Ayhan Gökalp, aldığı ifadeler ve yaptığı incelemeler sonucu KPSS sorularının cemaate yakın kişilere servis edildiğini ortaya çıkardı. Gelişmeler üzerine harekete geçen paralel yapı, Başsavcı Gökalp’ı tasfiye etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ÖSYM’nin Ankara’da olması ve daha geniş çaplı soruşturma başlatma bahanesiyle ısrarla dosyayı istedi. Dosya, yetkisizlik kararı ile 22 Haziran 2011 tarihinde Ankara’ya gönderildi. Bu tarihten sonra soruşturma Ankara Başsavcıvekili Şadan Sakınan’a verildi.
EMNİYETTE SORULAR NEDENSE BULUNAMADI
Jandarma Kriminal Daire Başkanlığınca yapılan incelemede soruların Baki Saçı’ya ait bilgisayarda olduğu tespit edilmesine rağmen Başsavcıvekili Sakınan, bilgisayarı incelenmek üzere Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı’na gönderdi. Burada yapılan incelemede ise 20 sayfadan oluşan ‘eğitim bilimleri testi’ başlığı adı altında 120 sorunun bulunduğu ‘PDF’ uzantılı dosyanın olmadığı belirtildi.
DİĞER SINAVLARIN SORULARI DA BULUNDU
YÖK Denetleme Kurulu ve Jandarma tarafından hazırlanan iki raporda soruların sızdırıldığı tespit edilmesine rağmen Şadan Sakınan, 3 buçuk yıl hedef şaşırtarak dosyayı sümenaltı etmeye çalıştı. Sakınan’ın ardından Memur Suçları Bürosu’nda görevli savcı Yücel Erkman’ın dosyayı devralması ile gerçekler de gün yüzüne çıkmaya başladı. Jandarma tarafından bulunan ancak emniyetin bulamadığı soruların içerisinde yer aldığı bilgisayar TÜBİTAK’a gönderildi. TÜBİTAK bilirkişilerinin Baki Saçı’ya ait bilgisayarda yaptığı incelemede Jandarmanın bulduğu Eğitim Bilimleri sorularının bilgisayarda oluşturulan bir dosya içerisinde olduğu tespit edildi. Ancak yapılan incelemede çok önemli başka bilgilere de ulaşıldı. Bilirkişiler, 2010’da iptal edilmeyen Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavına ait soruların da Baki Saçı’nın bilgisayarında bulunduğunu ortaya çıkardı. 2010 yılında KPSS sorularının çalındığının kamuoyuna yansıması sonrasında ÖSYM, Eğitim Bilimleri sınavını tekrarlamış ancak Genel Yetenek ve Genel Kültürü iptal etmemişti.
Sınavdan 5 gün önce oluşturulmuş
Baki Saçı’nın bilgisayarında tespit edilen birinci klasörün içerisinde iki dosya bulunduğu bu dosyaların ilkinde 20 sayfadan oluşan ‘eğitim bilimleri testi’ başlığında 120 soru bulunduğu ‘PDF’ uzantılı dosya belirlendi. Birinci klasördeki ikinci dosyada ise “62, 71, 82 ve 117” yazılı metin dosyası bulundu. İkinci klasörde de 4 adet HTML dosyası, bir adet metin dosyası ve iki adet doküman dosyasının olduğu tespit edildi. Son klasörde ise 17 adet HTML dosyasının bulunduğu belirlendi. KPSS sorularının içerisinde yer aldığı belirlenen dosyanın sınavdan 5 gün önce yani 5 Temmuz 2010 tarihinde saat 14.22’de oluşturulduğu tespit edildi.
Cemaatin evinde kaldım
Bilgisayarında 2010 KPSS’sine ait sorular bulunan Baki Saçı ifadesinde, “KPSS sorularının Berat’a nasıl ulaştığını bilmiyorum. Cemaat bağlantılı olarak gönderilmiş olabilir, cemaatten birileri tarafından Berat’a verilmiş olabilir. Üniversite döneminde Gülen cemaatinin evlerinde kaldı. Berat da cemaatle bağlantısı var. Ancak ben üniversite bittikten sonra cemaatle bağlantım kesildi” demişti.
Ful çekenlerin çoğu karı-koca
Eğitim Bilimleri’nde 120 sorunun hepsine doğru cevap veren 350 adayın akrabalık ilişkilerine bakıldı ve 70 adayın karı-koca, 23 adayın da akraba olduğu ortaya çıktı. Eğitim Bilimleri’nde 100 ve üzerinde doğru soru cevaplayan 3 bin 227 adayın 579’unun birinci derece akraba oldukları, bunların da 446’sının karı-koca olduğu belirlendi. Genel Yetenek alanında 60 sorunun tamamını doğru yapan bin 29 adayın 101’inin karı-koca, 139’unun ise akraba olduğu sonucuna varıldı. Genel Yetenek alanında 55 ve üzeri soruya doğru cevap veren 27 bin 284 adayın 328’inin karı-koca, 470’inin akraba olduğu tespit edildi. YÖK raporuna göre, akrabaların dışında komşuların da ilginç bir şekilde aynı yüksek başarıyı gösterdikleri tespit edildi. Buna göre; Eğitim Bilimlerinde 100 ve üzeri soruya doğru cevap veren 3 bin 227 adaydan 980’ninin aynı adreste, aynı apartman, aynı sitede ya da sokakta ikamet ettiği belirlendi. Genel Yetenek alanında ise 55 ve üzeri soruya doğru cevap veren 27 bin 284 adayın 3 bin 221’inin aynı dış kapı numarasına sahip adreslerde ikamet ettiği bilgisine ulaşıldı.
Dershaneler tavan yaptı
YÖK raporunda ayrıca bazı dersanelerin 2010 KPSS sonuçlarına da yer verildi. Raporda, Ankara, İzmir ve Van’daki toplam 3 dershanedeki öğrencilerin Eğitim Bilimleri alanında 100 ve üzeri puan alanların sayısının dikkat çekici olduğu vurgulandı. Raporda ayrıca, 2010 KPSS sorularının sınav öncesinde sayıları binlerle ifade edilebilecek adaya bir şekilde ulaştırıldığı, bu anlamda bir usulsüzlük gerçekleştiği kanaatine varıldığı belirtilmişti. Baki Saçı ve soruları gönderdiği öne sürülen Berat Koşucu’nun ortak arkadaşı olan Süleyman Mustafa İnanıcı, Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği ifadede, “Baki Saçı’nın kendisine “Sorular bana cemaatten e-mail yoluyla geldi. Bunları senin bilgisayarda açıp bakmıştım. Flash belleğime kopyalayıp daha sonra da silmiştim. Ancak hard diskte kayıtlı olup, burada bulabilirler. Senin başın yanar” demişti.
YÖK dikkate alınmadı
YÖK Denetleme Kurulu, 10-11 Temmuz’da gerçekleştirilen KPSS’de soruların çalınmasıyla ilgili o dönem incelemelerde bulunmuş ve rapor hazırlamıştı. 7 kişilik bilirkişi heyetinin önemli tespitlerde bulunduğu raporun, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildiği ancak soruşturmanın savcısı Şadan Sakınan’ın raporda yer alan şüpheli adayların çok az bir kısmının ifadesine başvurduğu ve bu ifadeler doğrultusunda hiçbir işlem yapmadığı tespit edilmişti. Bilirkişi heyeti, KPSS Eğitim Bilimleri’nde tüm soruları doğru cevaplayanlar dahil en başarılı 3 bin 227 aday ile Genel Yetenek testinde tüm sorulara doğru yanıt veren bin 29 adayın geçmiş sınavlardaki başarı durumları da dikkate alarak incelemeye tabi tuttu. Soruşturmanın önünü tıkayan Savcı Sakınan’ın dikkate almadığı YÖK raporunda şu ifadelere yer verilmişti: 2009 yılında Genel Yetenek alanında 60 sorunun hepsini bilen aday sayısı sadece “6” iken, Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri alanında soruların hepsini doğru yanıtlayan aday bulunmamaktadır. 2010 yılında ise Eğitim Bilimleri alanında 120 sorunun tamamını doğru cevaplayan aday sayısı “350”, Genel Yetenek alanında 60 sorunun tamamını doğru yanıtlayan aday sayısı “1029”, Genel Kültür alanında ise bu sayı “5”tir.
Binlerce kişinin memurluğu yanabilir
2010 yılında Eğitim Bilimleri alanında 100 ve üzeri soruya doğru cevap veren aday sayısı 3 bin 227 olduğu tespit edilmişti. Eğitim Bilimleri sınavı iptal edildikten sonra ‘büyük başarıya’ imza atan adayların birçoğu ikinci sınava girmedi. Öğretmen olmak için sınava giren adayların büyük çoğunluğu Genel Yetenek ve Genel Kültür alanından aldıkları puanla kamuda düz memur olmayı tercih etti. Dolayısıyla soruların çalındığı gerekçesiyle iptal edilen Eğitim Bilimleri sınavının binlerce dahileri kamuda düz memur olarak görev yapıyor. Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da çalındığı ve dağıtıldığının ortaya çıkmasının ardından o yıl memur olarak atanan binlerce ismin görevinin sona erebileceği belirtiliyor. Bu isimlerin başında gazeteci Mehmet Baransu’nun yengesi A.B. ile 17 Aralık darbe girişimin ardından tutuklanan eski İstanbul Mali Şube’de görevli Başkomiser İsmail Arpacı’nın eşi A. Arpacı da bulunuyor. Ayrıca bu yolla kamuda düz memur olarak göreve başlayan birçok kişinin paralel yapının dershanelerinde ve kolejlerinde öğretmen olduğu tespit edilmişti.
Hırsızlıkları çıkınca yalana sarıldılar
KPSS sorularının çalınarak örgüt elemanlarının kamuya yerleştirilmesi için kullanıldığının ortaya çıkması üzerine paralel yapıda panik başladı. Usulsüzlüklerinin tek tek deşifre olacağını anlayarak telaşa kapılan paralel yapının medyası yalan bilgilerle haber yaparak algı operasyonu başlattı
2010'da yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’nda (KPSS) Eğitim Bilimleri’nin yanı sıra Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da çalındığının ortaya çıkmasının ardından paralel yapıyı korku sardı. KPSS’de yaptıkları usulsüzlüklerin deşifre olacağını anlayınca telaşa kapılan paralel yapının medyası yalan bilgilerle algı operasyonu başlattı.
KPSS KONUŞULDUĞUNDA DÜĞMEYE BASIYORLAR
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu’nda görevli KPSS soruşturması tüm hızıyla devam ediyor. Savcı Yücel Erkman’ın gelmesinin ardından gerçeklerin bir bir ortaya çıktığı soruşturma, paralel yapıyı telaşlandırdı. Yeni Şafak’ın Eğitim Bilimleri sorularının yanı sıra Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da çalındığını manşetten duyurmasının ardından paralel yapı, harekete geçti. Binlerce gencin umutlarının söndüğü KPSS’de yaptıkları usulsüzlüklerin ortaya çıkacağını anlayınca panikleyen yapı, algı operasyonu için düğmeye bastı.
OYUNLARI DEŞİFRE OLDU
2010 yılında ÖSYM’den KPSS sorularını sızdıran, sonra da bu soruları Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği üzerinden yandaşlarına dağıtan paralel yapının ‘KPSS oyunu’ deşifre oldu. Ancak oyunun deşifre olmasından dolayı büyük bir telaşa kapılan paralel yapının yayın organları, yalan bilgilerle algı oluşturmaya çalışıyor. KPSS sorularının çalındığı iddiaları basın yansımasının ardından ilk soruşturmayı ÖSYM başlattı. ÖSYM yaptığı incelemelerin ardından soruşturmasını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Dosya eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan’a verildi. Bu sırada, Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk, “sınavdan 5 gün önce soruların bir kişinin e-mail adresine gönderildiğini” açıklaması üzerine soruşturma derinlik kazandı. 2010 Eylül ayının başlarında Ankara Adliyesi’ne getirilen Berat Koşucu ve Baki Saçı, Şadan Sakınan’a ifade vermiş, daha sonra da serbest bırakılmıştı.
BAKANLIĞI YANILTTI
Soruların gönderildiği tespit edilmesi ve şüpheli adayın bunu ifadesinde beyan etmesine rağmen Şadan Sakınan, Adalet Bakanlığı’nı da yanılttı. Sakınan, Adalet Bakanlığı’na 09 Kasım 2010 tarihinde gönderdiği bir raporda, “henüz bir suçlu ve örgütsel yapılanma tespit edilememiştir” dediği öğrenildi. Soruların B.S.’ye gönderildiği belirlenmesine, diğer şüphelilerin de tespit edilmesine rağmen Sakınan’ın bakanlığa gönderdiği raporda hiçbir şüphelinin olmadığını belirtmesi yaptığı usülsüzlüğü gözler önüne serdi.
HABERLERİ KONUŞTULAR
Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı, 31 Ağustos 2010’da başlattığı soruşturma kapsamında şüpheli Berat Koşucu, Baki Saçı ve Süleyman Mustafa İnanıcı’ya ait telefonların geriye dönük HTS raporlarını çıkartmıştı. HTS raporlarına göre Koşucu’ya ait 11 adet telefon numarasının bulunduğu tespit edildi. KPSS’nin yapıldığı 10 Temmuz 2010 öncesinde ve sonrasında numaralar arasında yoğun görüşme yapıldığı belirlenirken, numaralardan birinin de Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’nin kurucuları arasında yer alan Mehmet Hanefi Sözen tarafından kullanıldığı tespit edildi. Mahkemeden alınan tedbir kararıyla iletişimin tespiti esnasında telefon görüşmelerinin KPSS sorularının çalındığının ortaya çıkmasının ardından basında çıkan haberlerle ilgili olduğu belirlendi.
Arkadaşını yalanladı
2010 KPSS’nin tüm soruları bilgisayarında çıkan Baki Saçı’nın Yalvaç Cumhuriyet Başsavcısı Ayhan Gökalp’e verdiği ifadesini arkadaşı Süleyman Mustafa İnanıcı yalanladı. Saçı, soruların sınavdan 3 gün önce yani 7 Ağustos 2010'de e-maille geldiğini ve 9 Ağustos’ta İnanıcı’nın dükkanında soruları gördüğünü ifade etmişti. Ancak İnanıcı ifadesinde ise, Saçı’nın ifadesini kabul etmeyerek, “Sınavdan 1 ay önce Baki gelerek Berat’tan paket geleceğini, pakette CD olduğunu ve paketi garajdan almamı söyledi. 1 hafta sonra Berat’ın paketi otobüsle göndermediğini öğrendim. Baki sonra arayarak e-mail adres ve şifresini vererek, postayı bilgisayarıma kaydetmemi ve maili silmemi istedi. Sınavdan 15 gün önceydi.
CEMAATE GİREN ÇIKAMAZ
Ertesi gün Baki bize ait iş yerine elinde bir flaş bellek ile gelerek benden sakınır şekilde bilgisayarı kendisine gelen maili bilgisayarına kaydetti, bilgisayardan sildi. Bu cemaatin işi olabilir, cemaatin dershanesine gidenler bu sınavda yüksek puan alan kişilerdir” dedi. İnanıcı cemaat evlerinde kaldığı dönemde kendisine, “Siz işe girecek yakınlarınızın isimlerini verin, tek şart KPSS’ye girmiş olmaları, almış oldukları puanları önemli değil. Biz istediği yere yerleştiririz” dendiğini anlattı. 4 ay evde kaldıktan sonra cemaatten ayrıldığını öne süren İnanıcı, “Cemaatin yetkilisi, bana ‘ayrılma, sen bize lazımsın’ dedi. Ben cemaatten ayrılacağımı söylemem üzerine ‘biz mafya gibiyiz, giren çıkamaz’ dedi. ‘Öyleyse adam da vurur musunuz?’ dediğimde, ‘vururuz’ karşılığını verdi. Bu konuşmadan sonra cemaatten tamamen koptum” ifadelerini kullandı.
O bilgisayarın imajı kayıp
Çalınan 2010 KPSS sorularının bulunduğu Berat Koşucu’ya ait bilgisayarın disk imajının özel programla silindiği ortaya çıktı. Savcılık, şimdi Koşucu'nun bilgisayarının imajının peşinde
2010 KPSS soruşturmasına 3,5 yıl bakan ancak bir arpa boyu kadar bile yol alamayan eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan’ın Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’ne yaptırdığı operasyonda Berat Koşucu’ya ait bilgisayarın imajının alındığı ancak polislerin imajı açamadıkları öğrenildi. Bunun üzerine bilgisayarın imajı ikinci kez alındı, ancak hiçbir bilgiye ulaşılamadı. Değişen soruşturma savcısının talimatıyla yeniden incelemeye alınan ikinci imajda bilgisayardaki bilgilerin polislerin ilk arama yaptığı gün silindiği tespit edilirken, ‘açılmadı’ denilen ilk imajın ise kayıplara karıştığı öğrenildi.
SORULARIN ÇALINDIĞINI ORTAYA ÇIKARDI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu’nda görevli Yücel Erkman’ın yürüttüğü soruşturmada yeni bilgiler ortaya çıktı. Yeni Şafak’ın dün manşetten duyurduğu “Hırsızlar” başlıklı haberde Eğitim Bilimleri sorularının yanı sıra Genel Yetenek ve Genel Kültür sorularının da çalındığı, söz konusu soruların Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’nde çalışan Berat Koşucu tarafından soruların Baki Saçı’ya gönderildiği ifade edilmişti. Soruların gönderildiği yer olarak gösterilen Hamle Derneği’nde soruşturma dosyasının eski savcısı Şadan Sakınan’ın arama yaptırdığı, delillerin de yok edildiği ortaya çıktı.
SAVCI HEDEF SAPTIRDI
Soruların gönderildiği tespit edilmesi rağmen Şadan Sakınan, 2010 KPSS haricindeki bütün sınavlarla ilgilenerek sürekli hedef saptırmış, dosyayla ilgisi olmamasına rağmen 2004 ve 2005 ÖSS ihaleleri ile 2011 YGS’yi incelediği ve takipsizlik verdiği öğrenildi. Sakınan ayrıca ÖSYM’de ve soruların basıldığı METEKSAN’da çeşitli aramalar yaptırdı. Ancak yapılan aramalara, incelemelere şüphelilerin itiraf gibi ifadelerine rağmen soruşturmada bir adım yol alınamadı.
İMAJ AÇILMIYOR NUMARASI
Şadan Sakınan ayrıca, soruları Baki Saçı’ya gönderen Berat Koşucu’nun çalıştığı Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’ne de operasyon yaptırdı. Polisler, dernekte çeşitli aramalar yaparken Berat Koşucu’nun kullandığı bilgisayarın da imajını aldı. Alınan imaj incelenmek üzere emniyete götürüldü. Ancak polis ekipleri imajın açılmadığını (!) öne sürdü. Bunun üzerine polisler, bilgisayarın imajı ikinci kez almak için derneğe gitti. İkinci kez alınan imajda ise hiçbir şey bulunamadı.
Dosya bilerek uyutuldu
10-11 Temmuz 2010’da yapılan KPSS’den sonra, Genel Yetenek sınavından bin 29 adayın, Eğitim Bilimleri sınavından ise 350 adayın tüm sorulara doğru yanıt vererek tam puan aldığının ortaya çıkması, sınavla ilgili “şaibe” iddialarını gündeme taşıdı. Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı soruların çalındığı ve kopya çekildiği iddialarının basına yansıması üzerine 31 Ağustos 2010 tarihinde soruşturma başlattı. Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, bu örgüt faaliyeti çerçevesinde nitelikli dolandırıcılık ve örgütlü olarak sahtecilik” suçlarından başlatılan soruşturmanın dosyası yetkisizlik nedeniyle 22 Haziran 2011 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Soruşturmayı 3.5 yıl boyunca Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan yürüttü.
UYAP'A KAYDEDİLMEDİ
Yetkisizlik ile Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen KPSS dosyası, Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre, soruşturmaya ilişkin tüm verilerin ‘gecikmeden, eksiksiz, doğru ve istisnasız olarak’ UYAP'a kaydedilmesi gerekirken, kaydedilmedi. Dosya, 2 buçuk yıl boyunca adliyenin deposunda tutuldu. Bu durum ise soruşturma savcısının değişmesiyle 11 Ekim 2013'te ortaya çıktı. ÖSYM’de ve soruların basıldığı METEKSAN’da çeşitli aramalar yapıldı. Sınava giren adayların soru kitapçıklarına el konuldu. Ancak dosyanın en önemli kanıtları tam 3 bin 227 adet kitapçığın soruşturma savcısı Sakınan’ın ‘oluru’ ile imha edilmişti.
KİTAPÇIKLAR İMHA EDİLDİ
Soruşturma tamamlanana kadar adli emanette saklanması gereken kitapçıkların imha edilmesi soruşturma savcısı Yücel Erkman’ın ÖSYM’ye yazdığı talimat ile ortaya çıkmıştı. Soruşturmaya 3.5 yıl boyunca bir arpa boyu kadar bile yol aldıramayan Şadan Sakınan HSYK kararnamesiyle Konya’ya atanmıştı.
Özel yazılımla kalıcı olarak silmişler
Savcı Erkman, Berat Koşucu’ya ait bilgisayardan alınan imajların tekrar incelenmesini istemesiyle gerçekler de gün yüzüne çıktı. İmajları incelemek isteyen polisler, ‘açılmadı’ denilen imajı bulamadı. Derneğe giden ekibe ilk imajı soran savcılık, imajın ortada olmadığını tespit etti. Bunun üzerine ikinci imajı inceleyen emniyet ekipleri, bilgisayara “arama ve silme” programının yüklendiğini tespit etti. Dernekte yapılan ilk aramanın hemen ardından harekete geçen paralel derneğin, bilgisayardaki tüm bilgileri özel bir programla geri döndürülemeyecek şekilde sildiği ortaya çıktı.
İÇİNDE SORULAR MI VARDI
Programın ne zaman yüklendiği ise alınan ikinci imajda net bir şekilde belli olurken, emniyet kaynakları bilgisayarda soruların olduğu bu yüzden bilgisayardaki tüm bilgilerin geri döndürülemeyecek şekilde silindiğini belirtiyor. İlk imajın da ortada olmaması, ‘imaj bilerek mi açılmadı?’ sorusunu akıllara getirdi. TÜBİTAK’ın Baki Saçı’nın KPSS sorularını tespit etmesinin ardından Hamle Derneği’ndeki bilgisayardaki bilgilerin ve imajın yok edilmesi delillerin karartılmak istendiğini gösteriyor. (Yenişafak)
(16 Ocak 2015, 20:43)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: