Emniyetteki paralel yapıya yönelik 22 Temmuz tarihli operasyonlar kapsamında tutuklanan eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü şube müdürleri Yurt Atayün ile Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 5 polis müdürünün, Tahşiye Kumpası konulu 14 Aralık tarihli soruşturmada da tutuklanmaları istendi. Tutuklama talebinin gerekçesi; 'İftira', 'Terör örgütü üyeliği' ve 'Kamu görevlisinin gerçeğe aykırı evrak tanzimi' suçları.. Mahkemeye sevk edilen 5 isim, tutuklama kararı verilmesi durumunda ikinci kez tutuklanmış olacak. Öte yandan 14 Aralık soruşturmasında sorgulanmaları ve tutuklanmak üzere mahkemeye sevkedilmeleri, baş şüphelileri bu isimler olan 22 Temmuz soruşturmasının da kumpas ve paralel yapı bağlantılı olduğuna önemli bir delil olacak.
26.12.2014 22:58 5 Emniyetteki 22 Temmuz tarihli "paralel yapı" operasyonu kapsamında tutuklanan eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü şube müdürleri Yurt Atayün ile Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 5 kişi, 14 Aralık tarihli İstanbul merkezli "paralel yapı" soruşturmasında da tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi.
İŞTE O İSİMLER
Yurt Atayün (Eski İstanbul Terörle Mücadele Şube müdürü)
Ömer Köse (Eski İstanbul Terörle Mücadele Şube müdürü)
Ali Fuat Yılmazer (Eski İstanbul İstihbarat Şube müdürü)
Erol Demirhan (Eski İstanbul İstihbarat Şube müdürü)
Kazım Aksoy (Eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı)
Tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi'nden getirildikleri Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarınca ifadeleri alınan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse, eski İstanbul İstihbarat Şube müdürleri Erol Demirhan ve Ali Fuat Yılmazer ile eski İstanbul Terörle Mücadele Şubesi amirlerinden Kazım Aksoy'un ifade verme işlemi sona erdi. İfade verme işlemi yaklaşık 9 saat sürdü.
Soruşturma savcısı Hasan Yılmaz, bu şüphelilerin, "kamu görevlisinin gerçeğe aykırı evrak hazırlaması", "terör örgütü üyeliği" ve "iftira" suçlarından bir kez daha tutuklanmaları istemiyle nöbetçi İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmesine karar verdi.
Bu soruşturmadan önce yine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen "yasa dışı dinleme" ve "siyasal, askeri casusluk" suçlarına konu, 22 Temmuz tarihli İstanbul emniyetindeki paralel yapı soruşturması kapsamında tutuklanmalarına karar verilen şüphelilerin, hakimlik sorgusuna başlanması bekleniyor.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından "devletin egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanıp örgütsel yapı oluşturarak bu yapılanma altında iftira, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve belgede sahtecilik" suçlarından 14 Aralık'ta 37 kişi hakkında soruşturma başlatılmış, adliyeye sevk edilen şüphelilerden aralarında Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın da yer aldığı 4 kişi tutuklanmış, gazeteci Ekrem Dumanlı ile 7 kişi adli kontrol hükümleri uygulanarak, 1 kişi ise tedbir uygulanmaksızın serbest bırakılmıştı.
MAHKEME SORGUSU YARINA ERTELENDİ
26.12.2014 23:52 İlerleyen dakikalarda sürpriz bir gelişme yaşandı. 14 Aralık soruşturmasında tutuklama istemiyle adliyeye gönderilen ve aralarında Yurt Atayün, Ali Fuat Yılmazer'in gibi isimlerin bulunduğu 5 eski emniyet müdürünün ifadesi yarına ertelendi. 14 Aralık soruşturması kapsamında savcı tarafından sorgulandıktan sonra tutuklanma talebiyle nöbetçi hakimliğe gönderilen 5 eski polis müdürüyle ilgili karar, UYAP sistemindeki aksaklık nedeniyle yarına kaldı.
Yaklaşık 5 aydır Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse, eski İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan ve eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy, Savcı Hasan Yılmaz ve İrfan Fidan'a 8,5 saat ifade verdikten sonra, tutuklanma talebiyle Nöbetçi 5. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmişti.
Yüksel Koç’un DHA’da yer alan habere göre, 5. Sulh Ceza Hakimi Cevdet Özcan, "İftira", "Terör örgütü üyeliği" ve "Kamu görevlisinin gerçeğe aykırı evrak tanzimi" suçlarından tutuklanmaları istenen 5 polis müdürünün ifadesini alamadı. Hakim UYAP'taki bakımı gerekçe gösterdi
Hakim Özcan, tuttuğu tutanakta, 18.19 itibari ile tutuklanma talebiyle kendisine sevk edilen 5 şüphelinin ifadelerini, Ulusal Yargı Ağı Projesi'nin (UYAP) bakıma alınmasını gerekçe göstererek alamayacağını belirtti. Bakımın yarın sabah saat 11.00'e kadar süreceğini belirten Hakim Özcan, UYAP dışında ifade alma işleminin de uzun sürebileceğini dikkate alarak, 5 şüphelinin yarın saat 12.00'de hazır edilmelerini istedi.
-Saat 10.00'da Çağlayan Adliyesi'ne getirildiler-
22 Temmuz Operasyonu kapsamında tutuklanan İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'nin eski Müdürü Yurt Atayün ile eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 5 kişi, "14 Aralık" soruşturması kapsamında ifade vermek için sabah saat 10.00'da Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi.
-Hasan Yılmaz ve İrfan Fidan'a ifade verdiler-
Yaklaşık 5 aydır Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse, eski İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan ve eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy, Savcı Hasan Yılmaz ve İrfan Fidan'a ifade verdi.
-Nöbetçi hakimliğe sevk edildiler-
Yaklaşık 8,5 saat süren ifade alma işleminin ardından, 5 eski polis müdürü tutuklanma talebiyle Nöbetçi 5. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. 5 kişinin, "İftira", "Terör örgütü üyeliği" ve "Kamu görevlisinin gerçeğe aykırı evrak tanzimi" suçlarından tutuklanması istendi.
(26 Aralık 2014, 22:58), son güncel.: (26 Aralık 2014, 23:52)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: