Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Twitter'dan yaptığı paylaşımlar nedeniyle şikayette bulunduğu Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz hakkında açılan davanın ilk duruşması görüldü. Duruşmaya katılmayan Savcı Öz, iddianamede yer alan yazılı savunmasında paylaşımlarda isim belirtmediğini, kimseyi hedef göstererek hakaret ve tehditte bulunmadığını savundu. Savcı, iddianamesinde Öz'ün hedef gösterdiği kişinin Erdoğan olduğunu belirtti.
13.12.2014 13:15 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla kendisine yönelik tehdit ve hakaret suçlarını işlediği gerekçesiyle Temmuz ayında avukatları aracılığıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Zekeriya Öz’ün Bolu’da görev yapması nedeniyle Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın dosyaya bakamaması üzerine dosya Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek imzasıyla düzenlenen iddianame kapsamında Zekeriya Öz hakkında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ve tehditte bulunduğu iddiasıyla Düzce Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmak üzere dava açıldı.
Düzce Cumhuriyet Savcısı Akif Celalettin Şimşek’in hazırladığı iddianamede, Zekeriya Öz’ün Twitter hesabından 16 ve 22 Temmuz tarihleri arasında yaptığı paylaşımlarla dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a karşı tehdit ve hakaret içeren sözler kullandığı iddiasıyla müşteki vekili tarafından Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na 21 Temmuz, 22 Temmuz tarihinde de Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’na vermiş olduğu dilekçeler üzerine Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatıldığı belirtildi. Müşteki vekilinin, müvekkilinin Başbakan ve 12’nci Cumhurbaşkanı adayı olduğunu, şüpheli Zekeriya Öz’ün kendisine ait Twitter hesabından değişik tarihlerde isim belirtmeden başbakanı hedef alarak paylaşımlarda bulunduğunu, bu paylaşımlarda tehdit ve hakaret içerir sözler sarf ettiğini, bu nedenle ilgilinin cezalandırılması için kamu davası açılmasını talep ettiğini belirtti.
''İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ SINIRLARI İÇİNDE''
İddianamede, Zekeriya Öz’ün Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nda vermiş olduğu yazılı savunmasına da yer verildi. İddianamede, Öz’ün savunmasında şikayete konu yapılan yazılarında kişi adı zikretmediğini, hiç kimseyi hedef göstererek hakaret ve tehditte bulunmadığını, yazıların bütün hali ile değerlendirildiğinde siyasi ve sosyal konularda var olan sorunlarla ilgili güncel ve devam eden kamusal tartışmalara katkı niteliğinde eleştiriler olduğunu, tehdit ve hakaret suçunun yasal unsurlarının oluşmadığını, ayrıca sözlerinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin birçok kararında da ifade özgürlüğü sınırları içerisinde kaldığına dair örnekler oluştuğunu, Yargıtay’ın da benzer kararlarının bulunduğunu, suçlamaları kabul etmediğini beyan etti.
"İSİM ZİKRETMESE DE BAŞBAKAN OLDUĞU AŞİKAR"
Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, iddianamede kanaatini şöyle yazdı: "Şüpheli her ne kadar isim zikretmese de paylaşmış olduğu Twitter hesabında hedef olarak belirlediği kişinin müşteki ve dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan olduğu aşikardır. Tehdit suçunun unsurları irdelendiğinde kişinin hayatı, vücut bütünlüğü ve mal varlığına karşı bir saldırının olacağına dair beyanın bulunması, kötülüğün mutlaka tehdit eden tarafından gerçekleştirilmesi şart olmayıp, üçüncü kişilerin de bunu yapabileceğini beyan etmesi suçun oluşması için yeterlidir. Söz konusu tweette ’Son asırda kimse diktatörlüğe özenmesin, sonu Saddam gibi, Kaddafi gibi olacaktır...’ sözleri tehdit suçunun olduğunu göstermektedir. Hakaret suçu kişilerin onur, şeref ve itibarına yönelik söz ve davranışları kapsamakta, toplumda bu değerlerin önemi ve önceliği çerçevesinde failin kamu görevlisine karşı görevinden kaynaklanan eylemleri bahane ederek Twitter paylaşımlarında ’Hırsız, rüşvetçi, ihaleye fesat karıştıran, devletin parasını çalan ve benzeri’ sözleri sarf ederek mağdurun onur, şeref ve saygınlığını rencide edici tutum ve davranışlarda bulunduğu anlaşılmıştır. Şüphelinin kamu görevlisine karşı hakaret ve tehdit suçlarını işlediği kanaatiyle cezalandırılmasına karar verilmesi kamu adını talep ve iddia olunur."
DURUŞMA 20 OCAK TARİHİNE ERTELENDİ
Bugün, Düzce 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk davaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatları Ali Özkaya ile Burhanettin Sevencan katıldı. Duruşmaya katılmayan Zekeriya Öz’ün savunma ve delilleri ile ek savunmasının tespiti için Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazılan talimata verilen cevap okundu. Sanık Öz'ün Cevap yazısında 9 Aralık'ta ki duruşmada sanığa yazılı savunmalarını hazırlayıp sunması için süre verilmesine karar verilerek duruşmanın 20 Ocak tarihine bırakıldığı belirtildi.
Sanığın cumhuriyet savcısı olması nedeniyle dosyanın safahati hakkında HSYK'ya bilgi verilmek üzere Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Muhabere Bürosu'na müzekkere yazıldığı kaydedildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Ali Özkaya, savunmasında, 5651 Sayılı Yasa gereğince sosyal medya ortamının aleni bir ortam olduğunu kaydederek; "Bu sebeple sanığın tecziyesine karar verilsin. Şikayetimiz devam ediyor. Ayrıca eğer talep olur ise sanığın görevi ve konumu gereğince CMK'nın 231/5 maddesinin uygulanması gerektiği kanaatindeyiz" dedi.
Cumhuriyet savcısı ise sanığın savunma ve delilleri ile ek savunmasının tespiti için Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazılan talimat cevabının beklenilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti, Zekeriya Öz'ün savunma ve delilleri ile ek savunmasının tespiti için Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazılan talimat cevabının beklenmesine, şikayetçi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davaya katılma talebinin kabulüne karar verdi.
Davanın safahati hakkında HSYK'ya bilgi verilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı 5 Şubat 2015 tarihine erteledi.
Avukat Ali Özkaya duruşmanın ardından yaptığı basın açıklamasında, "Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde Twitter sosyal medya ortamından kendisine hakarette bulunan ve tehdit eden cumhuriyet savcısı Zekeriya Öz ile ilgili HSYK kanunundan kaynaklanan şahsi suçlarda en yakın ağır ceza mahkemesi olan Düzce Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın duruşmasına katıldık. Kendisi savunma için süre istediğinden ve henüz talimat cevabı gelmediğinden 5 Şubat tarihine dava ertelendi. Hakimler ve Savcılar Kanunu gereğince hakim ve cumhuriyet savcısının şahsi suçuna en yakın ceza mahkemesinde bakılır" dedi.
------------------------------------------------------------------------------
ZEKERİYA ÖZ YAZILI SAVUNMA SUNDU
28.03.2015 12:55 Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) görevden uzaklaştırılan Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Başbakanlığı döneminde "hakaret ve tehditte bulunduğu'' iddiasıyla yargılandığı dava kapsamında, talimatla ifadesinin alınacağı mahkemeye yazılı savunma sundu.
PARALEL YAPI'NIN KARAKTERİSTİK YÜZÜNÜ ORTAYA KOYDU
Attığı her twitle kimi hedef aldığı toplum tarafından bilinen Zekeriya Öz'ün, ne demek istediğini Erdoğan'ı seven-sevmeyen herkes biliyorken, "lafı ortaya söyledim" anlamına gelen bir savunma yapması, paralel yapının gerçek yüzünü bir kez daha ortaya koydu.
Savcıyken, savcılık zırhına bürünen, "cesur savcı" imajı oluşturmaya çalışan, işadamlarını parasıyla Dubai'de tatil yapan, belediyelerde "iş bağlamaya" çalışan Öz'ün, kendini hakim karşısında bulunca böyle bir ifade vermesi şaşırtmadı.
ZEKERİYA ÖZ DURUŞMAYA KATILMADI
Anadolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen talimat duruşmasına, sanık Zekeriya Öz ve avukatı katılmadı.
Mahkeme heyeti, sanık Öz'e duruşma gününü bildiren davetiyenin tebliğ edildiğinin anlaşıldığını, Öz'ün daha önceden Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde kimlik tespitinin yapıldığı ve yazılı savunmasını sunmak için süre istediğini belirttiğini tutanağa geçirdi.
Sanık Zekeriya Öz ve avukatı İsmail Yanar'ın, Nöbetçi Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi aracılığıyla yazılı savunma verdiğini kaydeden mahkeme, yazılı savunmaların davanın esas mahkemesi olan Düzce 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.
ÖZ'DEN YAZILI SAVUNMA
Zekeriya Öz, Düzce 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na sunulmak üzere, Anadolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği 8 sayfalık yazılı savunmasında, 16 ve 22 Temmuz 2014 tarihlerinde Twitter üzerinden yazdığı mesajlar nedeniyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Başbakanlığı döneminde "hakaret ve tehditte bulunduğu'' iddiasıyla hakkında dava açıldığını anımsattı.
ERDOĞAN'A HAKARET ETMEMİŞ, LAFI ORTAYA SÖYLEMİŞ
Savunmasında, iddianamede yer alan hakaret ve tehdit içerikli olduğu iddia edilen sözlerine de yer veren Öz, "Ancak bu sözleri şikayetçiye yönelik olarak söylediğimin nasıl anlaşıldığına ilişkin bir açıklama yapılmamıştır" ifadelerini kullandı.
GÜNCEL TARTIŞMALARA KATKI NİTELİĞİNDE ELEŞTİRİ YAPMIŞ
Öz, şikayete konu edilen hiçbir yazısında kişi adı zikredilmediğini savunarak, şunları kaydetti:
"Hiç kimse hedef gösterilerek hakaret ve tehdit edilmemiştir. Paylaşımlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde, başta ülkemizi ve tüm dünyayı ilgilendiren siyasi ve sosyal konularda, var olan sosyal sorunlarla ilgili güncel ve devam eden kamusal tartışmalara katkı niteliğinde eleştiri oldukları görülecektir."
Twitter hesabında hakaret ve kötü söz kullanılmamasına ilişkin uyarılarının yer aldığını aktaran Öz, "Şikayete konu edilen yazıların hiçbirinde, kişi adı zikredilerek tehdit sözleri sarf edilmemiştir. Kaldı ki tehdit olarak nitelendirilen cümle, tarihsel bir gerçekliği ifade etmektedir. Şikayetçiye yönelik bir saldırı yapılacağından, kendisine zarar verileceğinden, böyle bir saldırının tarafımca yapılacağından bahsedilmemiştir. Tehdit isnadına konu eylemin tarafımca gerçekleştirilme imkan ve ihtimali hiç yoktur" savunmasını yaptı.
Öz, yazılı savunmasının sonuç ve talep bölümünde ise tweetlere konu edilen paylaşımlarının güncel konulara ait düşünce açıklamaları olduğunu ileri sürerek, yargılama sonucunda hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.
OLAYIN GEÇMİŞİ...
"SONU KADDAFİ GİBİ, SADDAM GİBİ OLACAKTIR"
Zekeriya Öz, "son asırda kimse diktatörlüğe özenmesin. Sonu Saddam gibi Kaddafi gibi olacaktır. Kim olursa olsun hukuksuzluğu benimseyen hesabını verecektir" şeklinde twitler atmış, bu twitler yargıya intikal etmişti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nden Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne atanan ve son olarak Bolu Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan Zekeriya Öz, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) görevden uzaklaştırılmıştı.
Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı'nca savcı Öz hakkında, Twitter'daki hesabından çeşitli tarihlerde isim zikretmeden o dönemde Başbakanlık görevini yürüten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef alan paylaşımlarda bulunduğu, tehdit ve hakaret içerikli sözler sarf ettiği öne sürülerek, iddianame hazırlanmıştı.
Öz'ün 16-22 Temmuz 2014'te Twitter hesabındaki paylaşımlarının incelendiğine işaret edilen iddianamede, "Her ne kadar isim zikretmese de Twitter'da hedef belirlenen kişinin müşteki ve dönemin Başbakanı Erdoğan olduğu aşikardır. Tehdit suçunun unsurları irdelendiğinde kişinin hayatı, bütünlüğü ve mal varlığına karşı saldırı olacağına dair beyanın bulunması, kötülüğün mutlaka tehdit eden tarafından gerçekleştirilmesi şart olmayıp, üçüncü kişilerin de bunu yapabileceğini beyan etmesi, suçun oluşması için geçerlidir" ifadesine yer verilmişti.
Düzce 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 5 Şubat'ta yapılan duruşmada, mahkeme heyeti, sanık Öz'ün ikamet adresinin Üsküdar'da olması nedeniyle ifadesinin alınması için İstanbul Anadolu Adliyesi Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat yazılmasına karar vererek, duruşmayı ertelemişti.
AYNI TWİTLERİ TEKRAR ATARIM DEMİŞTİ
Kendisine dava açıldığını ilk öğrendiğinde ise Zekeriya Öz, "Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı'nın benimle ilgili dava açtığından haberim yok. Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı benimle ilgili dava açamaz. Ben birinci sınıf savcıyım ve benim bildiğim kadarıyla benimle ilgili davayı ancak Yargıtay açabilir. Neye istinaden böyle bir dava açılmış bilemiyorum. Benim attığım tweetlerde suç unsuru taşıyan ifadeler yok. Eğer hakkımda dava açılırsa aynı tweetleri tekrar tekrar atacağım" ifadelerini kullanmıştı.
------------------------------------------------------------------------------
SAVCI ÖZ'E BİR HAKARET DAVASI DAHA
28.03.2015 13:01 Eski savcı Zekeriya Öz'ün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren tweetleri retweetlemesi başına iş açtı. Erdoğan, Öz'den davacı. Ergenekon'un mimarı eski savcı Zekeriya Öz, Twitter hesabı üzerinden bazı tweetleri retweetleyerek Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla Düzce 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan ikinci bir davadan yargılanmaya başladı.
ZEKERİYA ÖZ KATILMADI
İlk duruşmaya Zekeriya Öz ve avukatı katılmazken, şikayetçi dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız hazır bulundu. Duruşma, Zekeriya Öz’ün adresinin tespiti ile savunmasının alınması, diğer eksik evrakların ve işlemlerin tamamlanabilmesi için ileri bir tarihe ertelendi.
İŞTE ZEKERİYA ÖZ'ÜN O TWEETLERİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın avukatlarının şikayeti üzerine ve Düzce Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede şunlara yer verildi:
"Müşteki vekillerinin vermiş oldukları şikayet dilekçesinde şüpheli Zekeriya Öz’ün değişik tarihlerde kendisine ait Twitter hesabından yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle yorum yapan bazı şahıslara ait tweetleri retweetleyerek yayınladığı, bu şekli ile dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a sosyal medya aracılığı ile aşağılayıcı ve hakaret içerir sözler sarf ettiğini gerekçe göstererek şikayetçi olmuşlardır. Yapılan soruşturma neticesinde şüphelinin değişik tarihlerde başka kişilere ait hesaplardaki aşağıda belirtilen tweetleri;
Samanyoluhaber.com’un Yalova’da uyuşturucu bağımlısı olması nedeniyle öldürüldüğü iddia edilen Fatih Mehmet Öğürü isimli şahısla ilgili açıklamalarını gerekçe gösteren ve Emre Uslu isimli şahsa ait olduğu tespit edilen 'bu katili baş tacı yapın, bakın Erdoğan için öldürmüş, pişman değilim diyor, eserinle gurur duy RTE';
Amberin Zaman isimli gazeteci hakkında söyledikleri iddia edilen sözler bahane edilerek Deniz ve Martı 1 isimli kişiye ait 'bütün bayanlara sesleniyorum, bu ırkçı, katil, şiddet söylemlerini kınayın lütfen. Yayalım'
Hülya Yağız isimli kişiye ait 'hepsi Müslüman’ım deyip zulmetti. Zulmedenden cumhurbaşkanı olmaz. AKP’ye aldanma, RTE’ye oyunu çaldırma',
ÜlkücüRT isimli kişiye ait olan 'biz namus borcunu ödemeyenlerin safında yer almayacağız, AKPKK el ele yalancı aday RTE',
Hüseyin özkan-MHP isimli şahsa ait 'AKP’ye aldanma RTE’ye oyunu çaldırma' retweetlediği, ayrıca yine kendi Twitter hesabından 'Zulüm ile abad olanın ahiri berbat olur diye kişi zulmünü artırıp kendi kötü sonuna doğru füze hızıyla yol aldığını anladığında geç olacak' sözleri tweetlediği, daha sonra Düzce Emniyet Müdürlüğü’nün 25/12/2014 tarih ve 1588 sayılı yazısına göre adı geçen kayıtları sildiği tespit edilmiştir. Yukarıda izah edilen yasal gerekçeler çerçevesinde şüphelinin kamu görevlisine karşı hakaret suçunu işlediği kanaatiyle sevk maddeleri uyarınca cezalandırılmasına karar verilmesi kamu adına talep ve iddia olunur."
(13 Aralık 2014, 13:15), son güncel.: (28 Mart 2015, 13:01)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: