HSYK seçimleri tamamlandı. Büyük bir sürpriz yaşandı. 1o asıl üyelikten 8'ini hükümet destekli Yargıda Birlik Platformu'nun adayları kazandı. Paralel yapıyı şok eden bu farklı sonuç bütün hesapları da değiştirdi. Bu sonuçla paralel yapının HSYK'daki hakimiyetinin tamamen bittiği değerlendiriliyor. YBP'nin listesinde seçimi kazanan adayların ülkücü+sol+dindar kesimlerden oluşması dikkatleri çekti. Bu durum, yargının paralel tehlikeyi gördüğü ve ona karşı birleştiği şeklinde değerlendiriliyor. 27 Ekim'de görevlerine başlayacak olan yeni kurulun paralel yapıya karşı gecikmeksizin derhal harekete geçmesi bekleniyor.
15.10.2014 19:15 Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 10'u asil, 6'sı yedek üyesi Pazar günü yapılan seçimler sonucu belirlendi. Kritik seçimin galibi, 'Yargıda Birlik Platformu' oldu.. Türkiye'nin uzun süredir sonucunu merakla beklediği seçim Pazar günü gerçekleşti. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 10 asil, 6 yedek üyesini belirlemek maksadıyla 12 bin 520 adli, bin 474 idari yargıdan olmak üzere 13 bin 994 hakim ve savcı sandık başına gitti. Adli yargıdan 45, idari yargıdan ise 16 ismin yarıştığı seçimlerde adli yargıdan 7 asil 4 yedek, idari yargıdan ise 3 asil 2 yedek üye belirlendi. Oy kullanma işlemi 09:00 ile 17:00 arasında yapıldı. Seçimlerde Yargıda Birlik Platformu ile Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) desteklediği adaylar yarıştı.
Seçimin sonuçlarını, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven açıkladı. Buna göre, HSYK'nın adli yargıdan seçilen 7 asil üyesi, Metin Yandırmaz, Mehmet Yılmaz, Mehmet Durgun, Ömür Topaç, Ramazan Kaya, İsa Çelik ve Turgay Ateş, 4 yedek üye de İlker Çetin, Selahattin Menteş, Zeynep Şahin ve Orhan Gödel. İdari yargıdan seçilen asil üyeler ise, Halil Koç, Ahmet Berberoğlu, Mahmut Şen, yedek üyeler de Cafer Ergen, ve Mehmet Gürpınar.
Bu sonuçlara göre zafer, Yargıda Birlik Platformu'nun oldu. Platform, 10 asil üyeliğin 8'ini alırken, 2 üyeliği de bağımsız adaylar kazandı. Yargıçlar Sendikası ve YARSAV'ın varlık gösteremediği seçimler sonunda platformun 22 üyeli HSYK içindeki temsil gücü 15 üyeye çıktı.
HSYK Genel Kurulu, 22 üyeden oluşuyor. Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı, toplantı yeter sayısı 15, karar yeter sayısı ise 12 olan kurulun tabii üyesi. Diğer 20 üyenin 4'ü cumhurbaşkanı tarafından doğrudan atanıyor. Yargıtay Genel Kurulu 3, Danıştay Genel Kurulu 2, Adalet Akademisi Genel Kurulu'nca da 1 üye seçiliyor.
'HEGEMONYAYI REDDETTİLER'
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ seçim sonuçlarını değerlendirirken şunları ifade etti: “Hakim ve savcılarımız, tekçi bir anlayışa, ideolojik bir yargı anlayışına 'hayır' demişlerdir. Demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve çoğulculuğa sahip çıkmışlardır. Üzerlerine yapıştırılan yaftayı da kaldırıp atmışlardır. Yargı üzerindeki bir cemaatin kurmak istediği hegemonyaya 'hayır' demişlerdir. 'Biz bir cemaatin değil, milletin yargısıyız' diye karar vermişlerdir.
Yargı bağımsızlığı açısından büyük önem atfedilen HSYK seçimlerinden, bütün kesimlerin temsil edildiği Yargıda Birlik Platformu’nun zaferle çıkması olumlu karşılandı. Paralel yapının desteklediği adayların liste dışı kalması HSYK’daki vesayetin bitişi olarak yorumlandı.
Şantaj tutmadı yargı bağımsız
Paralel yapının hakim ve savcı kanadı, hükümete karşı darbe girişimi için HSYK seçimlerini milat olarak kabul ederek, tüm imkanlarını seferber etti. Özellikle genç hakim ve savcıları markaja alan paralel yapı, tehditlerde bulundu. Kobani olayları sonrasında hükümet eleştirisi geliştiren yapı, bölgede görev yapan hakimleri etkilemeye çalıştı. Ancak tüm çabaları hakim vicdanına takıldı.
YARSAV LİSTESİNDE KRİPTO KUŞKUSU
Seçimler öncesinde tehdit başta olmak üzere bir çok yöntemi devreye sokan paralel yapı, “tavşan aday” formülüyle bazı kripto kişileri YARSAV listesinden gösterdi. Kendi adaylarını başka listeler içinde gizleyerek, seçtirmeye çalıştı.
PARALEL DESTEKLİ ADAYLAR HEZİMET YAŞADI
Adli yargıda toplam 12 bin 519 hakim ve savcı seçmen durumundaydı. Toplamda 12 bin 311 seçmen 116 sandıkta oy kullandı. Bu oyların 12 bin 183’ü geçerli sayıldı. Adli yargıda 45 kişi üye olmak için yarıştı. İdari yargıda ise toplam seçmen sayısı bin 474 olarak açıklandı. Bin 459 idari yargı hakim ve savcısı 28 sandıkta oy kullandı. Oyların 1451’i geçerli sayıldı. İdari yargıda 16 isim adaylığını açıkladı. Adli yargıda her seçmen 11 aday için ayrı ayrı oy kullandı. İdari yargıda ise her bir seçmen 5 aday için oy verdi.
Seçimlerde en çok oyu YBP adayları aldı. Adli yargıda fazla oyu 5 bin 836 oy ile Metin Yandırmaz alırken, Cemaatin desteklediği adaylardan en fazla oyu ise İlker Çetin 5 bin 312 oy ile aldı. Çetin ancak, yedeklerin ilk sırasına yerleşebildi. İdari Yargıda da en fazla oyu YBP adayı aldı. YBP adayı Halil Koç 736 oy alarak idari yargıda ilk sırada yer aldı. Cemaatin adayı Ahmet Berberoğlu ise 735 oy aldı. İdari Yargıda Cemaatin desteklediği aday sadece 7 puan farkla YBP adayının önüne geçmeyi başardı. Mahmut Şen 713, Cafer Ergen ise 706 oy aldı.
ADLİ YARGIDA 7-0
İlk derece mahkemelerinden HSYK’ya 10 asil, 2 yedek üye için önceki gün yapılan seçimlerde paralel yapının desteklediği adaylar gerekli çoğunluğu elde edemedi. Adli yargı hakimleri arasında yapılan seçimlerde 7 asil üyenin yedisini de Yargıda Birlik Platformu (YBP) adayları kazandı.
İdari yargıda ise 3 asil üyeliğin 2’sini paralel yapının desteklediği bağımsız adaylar aldı. Alınan bu sonuçlar paralel yapının tüm umutlarını da boşa çıkarmış oldu.
Asıl iş şimdi başlıyor!
Bolu Cumhuriyet Savcısı Osman Karlı, adalet.org sitesinde seçim sonuçlarını değerlendirdi. Karlı, “Gerilim dolu, yorucu seçim maratonundan demokrasimiz zaferle çıkmıştır. Kaybedenler; bu ülkenin yargısı eliyle bizatihi bu ülkeye, demokratik sisteme operasyon çekmek isteyenler olmuştur” dedi.
Emekli Başsavcı Reşat Petek de, “Bu tip anayasal kuruluşların kimseye hesap vermeyen, hesap verebilirlik ilkesi dışında dizayn edilmesi yanlıştı. Bu nedenle 2010 referandumunda ‘yetmez ama evet’ diyerek HSYK’nın yapısının değişmesini bu millet onayladı. Ama onaylanan ve temel ilke olarak demokratikleşmesi olumlu olan bu Kurulun, bir Cemaat eline çoğunluğunun geçmesi, bu noktada hakim ve savcıların kandırılması, takiyye yapılması, nedeniyle 4 yıldır olumsuz sonuçları hakim ve savcılar gördüler. Herşey bitti mi? Hayır. Seçilen adayların taahhüt ettikleri ilkeleri, prensipleri yerine getirip getirmediklerinin denetlenmesi gerekir” dedi.
Yargıya güven geldi
KTÜ Öğretim Üyesi Prof. Yusuf Şevki Hakyemez: “HSYK, 2010 öncesi ve sonrasında belli bir görüşün elindeydi. Şimdi çoğulcu bir görüş hakim oldu. HSYK’dan yapması beklenen, tekelci görüşün kendi benimsediği siyasi amaçların dışında hukuka uygun davranmasını bekliyoruz. Böylece yargıya olan güven de yeniden kazanılmış olacak.
İstanbul Üni. Öğ. Üy. Prof. Ersan Şen: “Her şeyiyle hayırlı bir sonuç olsun. Artık yargı mensupları kendileri adına adalet dağıtan kurumda adaletli bir şekilde muamele görsünler. YBP’nin üyeleri pek çok kimlikten geliyor. Bu noktada da temsiliyet sağlanmıştır denilebilir. Umarız eski kurulun verdiği hatalı kararlar nedeniyle meslekten ayrılmak zorunda kalan hakim ve savcılarla ilgili de düzenlemeler yaparlar. Ve eski kurumun hatalarını tekrar etmezler. Beklenti budur. Bu seçime ilişkin de spekülasyon artık yapılmamalıdır. Yargı, kendi kararını vermiştir.”
Temizlik sırası Danıştay ve Yargıtay'da
AK Parti MKYK üyesi Anayasa Hukukçusu Prof. Osman Can, Yargıda Birlik Platformu’nun zaferiyle sonuçlanan, paralel yapının temizlendiği 12 Ekim HSYK seçimlerini STAR’a değerlendirdi. AK Parti MKYK üyesi Prof. Osman Can, yargının artık tarafsız şekilde işleyeceğini belirtti. Yaşanan krizlerin yargının yargı olmaktan çıkması nedeniyle meydana geldiğini belirten Prof. Can, “Belli başlı karanlık odaklar yargıyı meşru hükümete, topluma ve hukuka karşı kullanmaya karşı olan bir yapı vardı. Yıllardır uğraşmışlardı. Yargının kritik noktalarına gelmişlerdi, bir yerlerden düğmeye basarak, politik ajandalarını gündeme geçirmişlerdi. Ama hakimler ‘Yargı yargı olarak kalsın’ dedi” diye konuştu. 17-25 Aralık’ın hukukun silah olarak kullanıldığı dönem olduğuna işaret eden Prof. Osman Can, şunları söyledi: “Şimdi bu silahın hukuki olarak incelenmesi lazım.
Gereksiz yere insanların zan altında bırakılmaması lazım. 17-25 Aralık, politik bir mesele olarak görüldü ki yargı tarafından şimdi onlar tarihe karıştı...Orada irade gaspı yapan çeteler temizlendi, hukuk yeniden tesis edilecek. Bir restorasyon dönemine girilecek. Yargıçlık yapamayacak, çünkü farklı yapının parçası olanların temizlenmesi gerekiyor. Başka işler yapsınlar ama yargıçlık yapmasınlar. Seçimi paralel yapı kazansaydı, egemenliği üç ayağından biri onların eline geçerdi ve egemenlik çökerdi. Buna tahammül etmek mümkün olmazdı.Şu an Türkiye nefes alıyorsa, hangi temel yasaya dayalı, çoğulculukla yapıyor. Çoğulculuk bu memleket için önemli HSYK’dan başlayarak Yargıtay ve Danıştay’a taşınınca, Türkiye başka bir ülke olur” dedi.
Tüm tuzakları boşa çıktı
Paralel yapı, özellikle Çözüm Sürecine karşı doğrudan hükümeti hedef aldı. Bunun için önce 7 Şubat olayını yani MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı tutuklamayı denedi. Bu hamle tutmayınca, 17-25 Aralık operasyonlarıyla bazı bakanlarla birlikte doğrudan dönemin Başbakanı Erdoğan’ı hedef aldı. Bu tuzak da ortaya çıkınca, tüm imkanlarını 12 Ekim için kullandı. Amaç, 12 Ekim’de HSYK’da çoğunluğu alarak, yarım bıraktığı soruşturmaları tamamlamak ve hükümeti düşürmekti. Ancak bütün tuzaklar boşa çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Ekim seçimleriyle ilgili olarak “Yeni HSYK üyelerine başarılar diliyorum. Yargıya, vicdanlara vesayet koymak isteyenlere hakim ve savcılarımız gereken cevabı vermiştir” tweeti attı.
HANGİ ADAY KAÇ OY ALDI
1-Metin Yandırmaz 5836 (YBP)
2-Mehmet Yılmaz 5758 (YBP)
3-Mehmet Durgun 5695(YBP)
4-Ömür Topaç 5665(YBP)
5-Ramazan Kaya 5657(YBP)
6-İsa Çelik 5429(YBP)
7-Turgay Ateş 5400(YBP)
Yedek üyeler:
8- İlker Çetin 5312
(Paralel destekli aday)
9-Selahattin Menteş 5302 (YBP)
10-Zeynep Şahin 5291 (YBP)
11-Orhan Gödel 5202
(Paralel destekli aday)
Seçilemeyenlerin oy dağılımı:
12-Levent Ünsal 5143
(YARSAV listesinden girdi. Ancak Cemaatin kripto adayı olduğu iddia edildi)
13-Bilgin Başaran 5100 (YBP)
14-Yeşim Sayıldı 5009
(Paralel destekli aday)
15-İdris Berber 5003
(Paralel destekli aday)
16-Yaşar Akyıldız 4943
(Paralel destekli aday)
17-Mehmet Kaya 4864
(Paralel destekli aday)
18-Ayşe Neşe Gül 4816
(Paralel destekli aday)
19-Teoman Gökçe 4797
(Paralel destekli aday)
20-Nesibe Özer 4545
(Paralel destekli aday)
21-Ahmet Çiçekli 4499 (YBP)
22-Hasan Ünal 4495 (Bağımsız aday)
23-Murat Aydın 2078 (YARSAV-Cemaatin desteklediği kripto aday olduğu iddia edildi.)
24-Nuh Hüseyin Köse 1498 (YARSAV)
25-Bülent Yücetürk 1416 (YARSAV)
26-Leyla Köksal 1406 (YARSAV)
27-Aydın Başar 1338 (Bağımsız aday)
28-Hayrettin Türe 1296 (Bağımsız aday)
29-Süleyman Demirel 1190 (YARSAV)
30-Ayşe Pehlivan Sarısu 1131(YARSAV)
31-Berrin Lale Şenoymak 1102 (YARSAV)
32-Mustafa Bağarkası 1068 (YARSAV)
33-Mustafa Karadağ 998 (YARSAV)
34-İbrahim Fikri Talman 886 (YARSAV)
35-İbrahim Okur 821 (Paralel destekli aday. Ancak Cemaatin desteklediği kişiler listesinde ismi yer almadı. Kripto aday olduğu iddia edildi.)
36-Kemal Şahin 326 (Demokrat Yargı)
37-Arif Alemdar 243 (Bağımsız aday)
38-Mehmet Güven 207 (Bağımsız aday)
39-Cengiz Topel Çiftçioğlu 146
(Bağımsız aday)
40-Murat Gökçe 122
(Bağımsız aday)
41-Necmettin Karabacakoğlu 110
(bağımsız aday)
42-Alaettin Soylu 80 (Bağımsız aday)
43-Cihan Ergün 47 (Bağımsız aday)
44-Dursun Yalçınkaya 38
(Bağımsız aday)
45-Hüsnü Çalmuk 35
(Paralel destekli aday. Cemaat destekli listede ismi yer almadı.)
İdari yargıdaki seçimlerinde 3 asil üyeliğin birini YBP, diğer ikisini ise Paralelin desteklediği bağımsız adaylar aldı.
Adaylar ve aldıkları oylar şöyle:
3 asil üyelik:
1-Halil Koç 736 (YBP)
2-Ahmet Berberoğlu 735
(Paralel destekli aday)
3-Mahmut Şen 713
(Paralel destekli aday)
2 yedek üyelik
4-Cafer Ergen 706 (YBP)
5-Mehmet Gökpınar 695 (YBP)
İdari yargıda seçilemeyen diğer adaylar ise şöyle:
6- Saadettin Kocabaş 692
(Paralel destekli aday)
7-Hasan Odabaşı 673 (YBP)
8-Gönül Sayın 655 (YBP)
9-Ali Bilen 651
10-Eğemen Devrim Durmuş 626
(Paralel destekli aday)
11-Tarık Özdirek 91
12-Berrin Karınca 86 (YARSAV)
13-Muhammet Önder Tekin 61
14-Selim Kurçenli 8
15-Cevdet Erkan 7
16-Adil Memiş 5
(15 Ekim 2014, 19:15)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: