Ak Parti'den iki yetkili, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, HSYK'nın 12 Ekim'deki seçimle birlikte paralel örgüt tarafından ele geçirilmesi durumunda hükümetin durumu seyretmekle yetinmeyeceğini ve gereken adımları atacağını ifade etti. Bu açıklamalar, bu adımların başında 2010 yılında yapılan HSYK yapısını değiştiren anayasa değişikliği referandumunun bir benzerinin yapılmasının geldiği yorumlarına neden oldu.
25.09.2014 21:26 AK Parti'den iki yetkili; Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, HSYK'nın 12 Ekim'deki seçimle birlikte paralel örgüt tarafından ele geçirilmesi durumunda hükümetin durumu seyretmekle yetinmeyeceğini ve gereken adımları atacağını ifade etti. Bu açıklamalar, bu adımların başında 2010 yılında yapılan HSYK yapısını değiştiren anayasa değişikliği referandumunun bir benzerinin yapılmasının geldiği yorumlarına neden oldu.
YALÇIN AKDOĞAN: GEREKEN ADIMLAR ATILIR
AK Parti hükümetinin desteklediği bilinen Yargıda Birlik Platformu’nun adayları Yargıtay'daki HSYK seçimini kaybetmiş, seçim sonucunda HSYK üyeliğine cemaate yakın isimler seçilmişti.
Şimdi gözler 12 Ekim’de Türkiye çapında yaklaşık 12 bin hâkim ve savcının yapacağı seçimlerde. HSYK’nın 10 üyesi, adli ve idari yargıda görev alan hâkim ve savcıların oylarıyla belirlenecek.
Yargıtay'daki HSYK üye seçiminin yapıldığı salı günü Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile görüşme yaptı. O görüşmenin detaylarını bugünkü köşesine taşıyan Çakırözer, "B Planı: Referandum" başlıklı bir yazı kaleme aldı ve Akdoğan'ın HSYK seçimlerine ilişkin açıklamalarını paylaştı.
Yalçın Akdoğan'ın HSYK seçimlerine ilişkin açıklamaları şöyle:
YARGITAY'DAN ÇIKAN SONUÇLARI NASIL YORUMLADI?
“Ben 12 Ekim’de böyle bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum. Bu vesayet odaklarına karşı mücadele sadece AK Parti’nin meselesi değil. Ben tüm yargı mensuplarının bu hassasiyetle hareket edeceklerini düşünüyorum.”
HÜKÜMET HSYK'DA KONTROLÜ SAĞLAYAMAZSA NE OLACAK?
Akdoğan kafalarındaki B planının işaretini şu sözlerle veriyor:
“Hiçbir organ devlete meydan okuma yeri değildir. Ülkenin kaderini de 12 bin kişinin (HSYK seçimlerinde oy kullanacak hâkim ve savcı sayısını kastederek) yapacağı seçim değil, 55 milyonun yapacağı seçim belirler. Bu yüzden HSYK seçimleri her şeyin başıdır ya da sonudur gibi abartılması doğru değil. Önemlidir bu doğru. Çünkü yargının belli vesayet odaklarının denetimine geçmemesi açısından önemlidir ama ülkenin kaderini, geleceğini etkileyecek diye bakmak da bence doğru değildir.”
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ Mİ GELİYOR?
Çakırözer, Akdoğan'ın “Kaderimizi 12 bin kişinin seçimi değil, 55 milyonun seçimi belirler” sözlerinin altında yeni bir anayasa referandumunun gizli olduğu yorumunda bulundu.
Çakırözer'e göre, "Akdoğan bu sözleriyle sadece hâkim ve savcıların değil tüm seçmenlerin sandığa gideceği bir süreci işaret ediyor. Bunun anlamı bir anayasa değişikliği referandumu. Akdoğan açıkça söylemiyor ama anlaşılıyor ki Yargıtay’daki seçim sonuçlarını gören AKP, 12 Ekim’de benzer bir sonuçla karşılanma olasılığına karşı bir ‘B planı’ hazırlamaya başlamış gözüküyor. Yargıda Birlik Platformu HSYK’da çoğunluğu sağlayamazsa hükümet HSYK üye seçimini kendi kontrolü altına alacak bir anayasa değişikliği için kolları sıvayacak."
------------------------------------------------------------------------------
MAHİR ÜNAL: GEREKEN YAPILIR
Akdoğan gibi bir diğer AK Parti yetkilisi Grup Başkanvekili Mahir Ünal da hemen hemen aynı içerikte bir mesaj verdi. Ünal, HSYK seçimleriyle ilgili, "TBMM, bu konuda yapılmış böyle bir örgütlü ele geçirme eylemine sessiz kalamaz. Gereken neyse o yapılır" dedi.
Ünal, gazetecilerin HSYK seçimleriyle ilgili sorularını yanıtlarken, "sözü eğip bükmeye gerek olmadığını" belirterek, şunları kaydetti: "Türkiye'de son iki yıldan beri Pensilvanya'nın iradesini temsil eden; Emniyet'te, yargıda, medyada yapılanmış bir grup; bu ülkenin seçilmiş, meşru hükümetini yıkmak için çaba sarfediyor. Yargı üzerinden bunu denediler, Emniyet üzerinden bunu denediler. Başbakanı, milletvekillerini dinlediler. Ben bir milletvekiliyim. Bu yapı beni dinliyor, benim konuşmalarımı tape haline getiriyor ve sosyal medyada yayınlıyor. Ben şunu soruyorum; bir irade kaynağını, meşruiyetini halktan almıyorsa nereden alıyordur? Pensilvanya'nın iradesinin meşruiyeti nedir, kaynağı nedir? Emri, talimatı oradan alan, onun çizdiği yol haritası çerçevesinde hükümete ömür biçenlere siyaset, yargıyı ele geçirmeye kalkışmaları ya da yargıyı ele geçirmeleri durumunda sessiz mi kalacaktır? Tabii ki sessiz kalmayacaktır. Yani iki yıldan beri sürekli Hükümet'e ömür biçen, efendim 'Ekim'de gidiyorlar, Şubat'ta yıkıyoruz, şurada bunu yapıyoruz, Başbakan'ın elini kelepçeleyeceğiz, bunlara şunu yapacağız' diyen, milletin iradesini yansıtan seçilmiş hükümeti alaşağı etmeye kalkışanlar bugün HSYK'da örgütlenerek, koordine olarak orayı ele geçirip, oranın üzerinden hakimleri, savcıları tehdit ediyorlar, insanları baskı altına alıyorlar. TBMM bu milletin iradesinin tecelli ettiği yerdir. Burasının bu iradeye sessiz kalması ve bu iradenin yargıyı ele geçirmesine sessiz kalmasını bekleyemezsiniz herhalde..."
Ünal, "Sessiz kalmamaktan kastınız nedir?" sorusuna, "Hukuk, yasa çerçevesinde TBMM yasama organı olarak üzerine düşeni yapar. TBMM; bu konuda yapılmış böyle bir örgütlü ele geçirme eylemine sessiz kalamaz. Bunu o gün görürüz beraberce" karşılığını verdi.
"Yeni bir Anayasa değişikliği mi bekleyelim? Bu konu referanduma gider mi?" sorusuna, "Gereken neyse o yapılır" dedi.
Ünal, "Muhalefetin şöyle bir çıkış noktası var; 'bu bir seçim..." denilmesi üzerine, "Bu seçimde biz taraf değiliz. 'Biz bu seçimi kazanamazsak gayrimeşru ilan ederiz' gibi bir ifade kullanmadım. HSYK seçiminde de biz taraf değiliz. Fakat ben bir parlamenter olarak, TBMM'nin bir üyesi olarak milletin iradesi dışında bir iradeyi temsil eden paralel bir yapının yargıyı ele geçirmesi durumunda, yasama organının nasıl tavır alacağını söyledim" diye konuştu.
(25 Eylül 2014, 21:26)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: