HSYK Başmüfettişleri Türkmenlere yardım götüren TIR'lara baskın yapan 5 savcının casusluk faaliyeti içinde olduğunu belirledi. Savcıların meslekten ihraç edilmesi istenen müfettiş raporu HSYK Teftiş Kurulu'nda onaylandı ve gereğinin yapılması için HSYK 3'üncü Daire'ye gönderildi. Ancak 3. Daire, paralel yapıya yönelik soruşturmaları engellemek için bir çok kez devreye girmişti. Şimdi aynı engellemenin Tır savcıları için de yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor.
19.08.2014 10:25 Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başmüfettişleri, Suriye Türkmenlerine yardım götüren MİT TIR’larına operasyon yapan savcıların “casusluk” suçu işlediklerini belirledi.
Star'dan Kemal Gümüş'ün haberine göre, Star'ın ele geçirdiği rapor işleme konulması için HSYK 3’üncü Daire’ye gönderildi. 19 Ocak’ta Adana’da Suriyeli Türkmenlere yardım götüren TIR’lara baskın emrini veren savcılar Aziz Takçı, Özcan Şişman, Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca ile Yaşar Kavalcıoğlu hakkında HSYK müfettişleri görevlendirildi. HSYK başmüfettişleri 5 savcının “devletin gizli sırlarını ifşa etme kastı ile hareket ederek mesleğin şeref ve onurunu bozan, mesleğe olan genel saygı ve güveni gideren eylemlerde bulunduklarını” tespit etti.
Bilerek ve isteyerek yaptılar
Beş savcının meslekten ihracını talep eden müfettiş raporu HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığına sunuldu. Raporu inceleyen Teftiş Kurulu Başkanlığı dosyayı işleme koyarak HSYK 3’üncü Daire’ye gönderdi.
Raporda Adana eski Başsavcısı halen Antalya Savcısı Süleyman Bağrıyanık, Adana eski Başsavcıvekili halen Gaziantep Savcısı Ahmet Karaca, Adana eski savcısı, halen Zonguldak Savcısı Aziz Takçı, Adana eski savcısı, halen Mersin Savcısı Özcan Şişman, Kırıkhan eski Başsavcısı halen Aksaray Savcısı Yaşar Kavalcıoğlu’nun “casusluk” yaptıkları belirtildi. Raporda beş savcının “Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümetini, gerek yurtiçinde gerekse uluslararası platformda zor durumda bırakmak ve itibarsızlaştırmak, El Kaide vb. terör örgütlerine yardım ettiği görüntüsü vererek uluslararası yargı organları nezdinde hukukî ve cezaî sorumluluk altına sokmaya yönelik, bilerek ve isteyerek, görevleri dışında hareket ettikleri” bildiriliyor.
Sistematik bir organizasyon
Raporda, “Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme ve açıklama” suçlarının işlendiğini kaydediliyor. Savcıların Adana 7’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde haklarında dava açılan asker şüphelilerle birlikte planlı, sistematik yürütülen bir organizasyonun parçası olarak hareket ettiği vurgulanan raporda, beş savcının “mesleğin şeref ve onurunu bozan veya mesleğe olan genel saygı ve güveni gideren nitelikte eylemlerde bulundukları” ifadesi yer aldı.
Beş savcının dosyası sümen altı yapılacak mı?
Şimdi gözler savcıların ihanet dosyasını görüşecek HSYK 3’üncü dairede... Hakim ve savcılarla ilgili şikayet ile ihbarlara ilişkin işlem yapma yetkisi bu dairede bulunuyor. Savcıların casusluk suçlamasıyla meslekten ihraç talebini içeren dosyanın ne zaman gündeme alınacağına 3’üncü Daire Başkanı karar verecek. Başbakan Erdoğan’a “Sonun Saddam ve Kaddafi gibi olacak” diyerek ölümle tehdit eden Bolu savcısı Zekeriya Öz hakkında hiçbir işlem yapmamasıyla dikkat çeken an HSYK 3’üncü Daire’nin şimdi casusluk ve vatana ihanetle suçlanan beş savcı için nasıl bir karar vereceği merakla bekleniyor.
HSYK 3’üncü daire paralele kalkan mı?
HSYK 3’üncü Daire’nin kumpas davalarda rol alan hakim ve savcılarla ilgili şikayetleri bir türlü karara bağlamaması dikkat çekmişti. 3’üncü Daire bu güne kadar paralel yapıyla ilişkili olduğu iddia edilen hakim ve savcılarla ilgili şikayetler kapsamında hiçbir dosyayı karara bağlamadı.
Eski Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, hakkındaki onlarca şikayete rağmen işlem yapılmayanlar arasında yer aldı. Daire, Zekeriya Öz’ün twitter paylaşımları nedeniyle yapılan şikayeti çoğunluk olmadığı gerekçesiyle karara bağlamadı. 3’üncü Daire, Savcı Öz hakkında inceleme yapan müfettişi de “yetkin yok” diyerek engellemişti.
------------------------------------------------------------------------------
5 SAVCININ İHRACI İSTENİYOR
24.08.2014 13:46 Adana ve Reyhanlı'da MİT TIR'larının durdurulmasına adı karışan Adana Cumhuriyet eski Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık'ın da aralarında bulunduğu 5 savcı için müfettiş meslekten ihraç talep etti. Başmüfettiş Arif Sami Kaya tarafından hazırlanan rapor, geçtiğimiz hafta HSYK 3. Dairesi'ne ulaştı. Raporda Adana eski Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, dönemin Cumhuriyet Savcıları Aziz Takçı, Özcan Şişman ve dönemin Reyhanlı Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu'nun Türk Ceza Kanunu'nun casusluk suçunu işledikleri belirtilerek meslekten çıkarılmaları talep edildi.
CUMHURİYET TARİHİNDE İLK OLACAK
Raporda, ihraca gerekçe olarak, "MİT TIR'larında usul ve yasaya aykırı arama yapmak, yapmaya teşebbüs etmek ya da sessiz kalmak veya görüntü ve numune aldırmak suretiyle devletin gizli sırlarını ifşa etme kastı ile hareket ederek mesleğin şeref ve onurunu bozan veya mesleğe olan saygı ve güveni gideren nitelikte eylemde bulundukları anlaşılmıştır" denildi. Fakat HSYK 3. Dairesi, raporu, gereğinin yerine getirilip getirilmeyeceğine karar vermesi gereken 2. Daire'ye henüz göndermedi. Gönderirse müfettiş raporu bu dairede oylamaya sunulacak. Müfettiş raporunun gereği yerine getirilirse cumhuriyet tarihinde ilk kez bir başsavcı casusluk suçlaması ile meslekten ihraç edilecek. Müfettiş raporda şüpheli 5 savcı hakkında idari işlem yanı sıra adli işlem de talep etti. 5 savcı hakkında cumhuriyet savcılığına ayrıca suç duyurusu yapılması talep edildi. Suç duyurusunun yine TCK'nın 328/1 ve 330/1. maddeleri çerçevesinde yapılması istendi. HSYK suç duyurusu yapmaya karar verirse bu savcılar casusluk suçundan ayrıca adli soruşturma geçirecek ve hâkim karşısına çıkacaklar.5 savcının meslekten ihracına gerekçe gösterilen TCK'nın 328/1 ve 330/1. Maddeleri siyasal ve askeri casusluğu düzenliyor. Bu da müebbetle yargılanabilecekleri anlamına geliyor. (Sabah)
'5. KOL' SAVCILARI
24.08.2014 13:59 HSYK Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan rapora göre, MİT'in yardım TIR'larına yapılan baskınla ilgili 5 savcı, ihbar telefonuyla operasyona kılıf uydurdu. MİT personeli de uyuşturucu kaçakçısı gibi gösterilerek aylarca dinlendi. Paralel yapının, Türkiye'yi uluslararası arenada yargılatmayı hedeflediği "MİT TIR'ı baskını"yla ilgili akıl almaz planının ayrıntılarına SABAH ulaştı. HSYK Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan inceleme raporunda savcıların suç trafiği tüm detayları ile anlatıldı. TIR'ların Türkmenler'e yardım götürmek üzere yola çıktığını bilen savcılar, ihbar telefonu ile operasyona kılıf uydurdu. Savcı Özcan Şişman, nöbetçi olmadığı halde teamüllere aykırı şekilde olay yerine gitti. MİT personeli uyuşturucu kaçakçısı kisvesi altında aylarca dinlendi.
HEDEF TÜRKİYE'Yİ YARGILATMAK
Adana ve Hatay'da Türkmenler'e yardım götürmek üzere yola çıkan MİT'e ait TIR'ları durduran 5 savcı için müfettişlerin hazırladığı rapor tamamlandı. HSYK Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan raporda Adana eski Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Adana Başsavcı Vekili Ahmet Karaca, Kırıkhan Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu, Savcı Aziz Takçı ve Savcı Özcan Şişman'ın, "Devletin gizli sırlarını açığa çıkarmak ve casusluk" suçlarını işledikleri belirtildi. Raporda 5 savcının, "Devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" suçunu işledikleri iddia edildi. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Devleti ve Hükümeti'ni yurt dışında itibarsızlaştırmak isteyen savcıların yetkilerini aşarak planlı olarak hareket ettikleri ortaya çıktı. 5 savcının yanı sıra casusluk suçundan gözaltına alınan askerlerin de savcılarla birlikte hareket edip Türkiye'yi uluslararası yargı organları nezdinde hukuki ve cezai sorumluluk altına sokmayı hedeflediği anlaşıldı. Yapılan tüm işlemlerin yasaya aykırı olduğu HSYK Teftiş Kurulu'nca hazırlanan inceleme raporunda da ortaya çıkarken, 5 savcının mesleğin şeref ve onurunu bozan, mesleğe olan genel saygı ve güveni giderir nitelikte eylemlerde bulunduğu iddia edildi. Raporda, 1 Ocak'ta Hatay'da 19 Ocak'ta da Adana'da durdurulan TIR'ların Türkmenler'e yardım için yola çıktığının savcılar tarafından bilindiği ancak ihbar telefonu ile operasyona kılıf hazırlandığı kaydedildi.
NÖBETÇİ OLMADIĞI HALDE GİTTİ
MİT TIR'larına yönelik operasyonuyla ilgili hazırlanan kumpasın ayrıntıları ise dudak uçuklatıyor. Savcı Özcan Şişman nöbetçi olmadığı halde teamüllere aykırı şekilde arama kararını uygulamak üzere olay yerine gitti. Yardımları Türkmenler'e ulaştırmak üzere yola çıkan MİT TIR'larındaki görevliler aylar öncesinden dinlenmeye başlandı. MİT görevlileri ile ilgili Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden alınan dinleme kararında, MİT personelleri uyuşturucu kaçakçısı olarak gösterildi. Savcı, polis ve jandarmadan bazı isimler TIR'ların durdurulduğu günlerde, hem operasyon öncesi hem de operasyon sırasında Ankara bağlantılı yüzlerce telefon görüşmesi yaptı. Bu görüşmelerden de örgütlü şekilde hareket ettikleri belgelendi. (Sabah)
(19 Ağustos 2014, 10:25), son güncel.: (24 Ağustos 2014, 13:59)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: