Paralel yapıya yönelik soruşturmanın 'yasadışı dinleme' ayağı kapsamında dün yapılan ikinci dalga operasyonlarda gözaltına alınan polislerden 11'i emniyet sorguları tamamlanarak adliyeye sevk edildi. Öte yandan haklarında gözaltı kararı bulunan 33 polisten 32'sinin İçişleri Bakanlığı tarafından açığa alındıkları da öğrenildi. Akşam saatlerinde savcılık sorgusu tamamlananlardan 10'u tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi. 1 kişi ise serbest bırakıldı. Savcılık sorgusunda yine kriz yaşandığı, zanlılar ile avukatlarının sorgulamayı çeşitli bahanelerle engellemeye ve geciktirmeye çalıştıkları öğrenildi. Bunun üzerine savcı zanlıları dosya üzerinden tutuklama talebiyle mahkemeye sevketti. Zanlıların mahkeme sorgusunda da kriz yaşanıp yaşanmayacağı merak ediliyor. Asıl önemli olan o aşama çünkü. Eğer sorguya girmemeyi başarırlarsa zanlıların mahkemece serbest bırakılacakları beklentisi içinde oldukları ileri sürülüyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan benzer krizde sorgusu yapılamayan 17 zanlı, içlerinde 8'i hakkında tutuklamaya yeter deliller olduğu halde serbest bırakılmak zorunda kalmıştı.
06.08.2014 12:52 Paralel yapı iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmanın 'yasadışı dinleme' ayağı kapsamında dün yapılan ikinci dalga operasyonlarında gözaltına alınan polislerden 11'i adliyeye sevk edildi. İstanbul merkezli yürütülen soruşturma kapsamında dün İstanbul başta olmak üzere 14 ilde eş zamanlı operasyonlar düzenlenmişti. Operasyonlarda 33 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmış, çoğu gözaltına alınmıştı. Gözaltındaki polislerden 11'inin İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgu işlemleri tamamlandı. Bu kişiler Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na sevk edildi.
32 POLİS AÇIĞA ALINDI
Öte yandan Emniyet mensuplarına yönelik "22 Temmuz operasyonu"nun dün gerçekleşen 2'inci ayağında şu ana kadar 32 kişinin gözaltına alındığı, bunların da İçişleri Bakanlığı kararıyla açığa alındığı öğrenildi.
11 ZANLI SUSMA HAKKINI KULLANDI
Saat: 14.00 - İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde gözaltında bulunan ve susma hakkını kullandıkları için ifade vermedikleri öğrenilen şüpheli 11 polisin, emniyetteki işlemleri tamamlandı. İşlemlerinin tamamlanmasının ardından, öğle saatlerinde Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirilen ve adliye nezarethanesinde tutulan şüphelilerin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Okan Özsoy'a ifade vermesi bekleniyor. Emniyette tutulan diğer şüphelilerle ilgili işlemlerin ise devam ettiği öğrenildi.
ALT KADROLARI YILMAZER İHBAR ETTİ
Dünkü 2. dalga operasyonlarla ilgili detaylar da açığa çıkıyor. Buna göre, yasadışı dinleme belgelerinde imzası olan ve ilk dalga operasyonda gözaltına alınarak tutuklanan eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, dinleme faaliyetini 'alt kadroların başlattığını' ifadesinde belirtti. Yılmazer, kendisinin yalnızca mahkemeye gidecek talep yazılarına imza attığını söyledi. Yılmazer'in usulsüz dinlemelerle ilgili 'astlarını' işaret etmesiyle gerçekleşen 2'nci dalga operasyonda gözaltına alınanlardan en yüksek rütbelinin 'komiser' olması dikkat çekti. Gözaltına alınan şüphelilerin tamamının, usulsüz dinlemelere imza atan ve dinlemeyi yapan isimler olduğu öğrenildi. Şüpheliler arasında emniyet müdürü ya da amiri bulunmuyor.
TAMAMI İSTİHBARATÇI
Operasyon, İstanbul, Ankara, Van, Hakkari, Mardin, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Bingöl, Bitlis, Ağrı, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Iğdır'da eşzamanlı düzenlendi. Gözaltı listesinde 33 kişi yeralırken bunların 12'sinin komiser, 5'inin komiser yardımcısı, 7'sinin ödül olarak 'memurluktan geçme komiser yardımcısı', 8'inin polis memuru, 1'inin ise polis emeklisi olduğu öğrenildi. Listede bulunan polislerin tamamının, bir dönem İstanbul İstihbarat Şube 'de görev yaptıkları belirtildi.
YASADIŞI DİNLEMEYE TERFİ ÖDÜLÜ
Gözaltına alınan isimlerle ilgili en ilginç detay ise, listedeki 7 polisin 'ödül' olarak komiser yardımcılığına geçirilmesi oldu. Polislerin, memur kadrosunda yeraldıkları şubelerde, yaptıkları dinleme faaliyetlerinden dolayı ödül olarak 'komiser yardımcılığı'na yükseltildikleri öğrenildi.
İŞTE HAKLARINDA GÖZALTI KARARI OLAN 33 ZANLI
Abdulkerim Anaçoğlu, Ahmet Sarı, Akif Yılmaztürk, Burhan Alioğlu, Ebubekir Özer, Ebubekir Gül, Emre Durak, Engin Yaşar, Ergün Acun, Erhan Sazil, Fatih Yılmaz, Fürkan Donkar, Hacı Şerif Erikmen, Halil Kocaman, Haluk Ural, Hasan Aladağ, Hüseyin Duş, Hüseyin Türk, İhsan Şirin, Metin Güneş, Murat Turan, Osman Kılıç, Ömer Hüseyin Eroğlu, Sadettin Karataş, Safa Tarık Oğuz, Seçkin Tesadif, Serdal Kurtoğlu, Serkan Durmaz, Süleyman Bağlan, Şemsettin Dündar, Şerif Yiğit, Ubeydullah Çelik, Veli Karlı.
10 KİŞİYE TUTUKLAMA TALEBİ
Saat: 18.00 - Akşam saatlerinde savcılık sorgusu tamamlanan zanlılardan 10'una tutuklama talep edilirken Ömer Hüseyin Eroğlu ise serbest bırakıldı.
Tutuklanması istenen isimler şu şekilde: Furkan Donkar, Haluk Ural, Hacı Şerif Erikmen, Ergün Acar, Hasan Aladağ, Ebubekir Özen, Veli Karlı, Serdar Kurtoğlu, Ebubekir Gül ve Burhan Alioğlu.
SAVCI SORGUSU ENGELLENMEYE ÇALIŞILDI
Saat: 20.20 - İstanbul merkezli 14 ilde gerçekleşen yasadışı dinleme operasyonunda, Emniyetteki işlemlerinin ardından savcılığa sevk edilen 11 kişiden 1’i savcılıktaki ifadesinin ardından serbest kaldı. 10 polis ise hem kendileri hem de avukatlarının ifade alma işlemini kasıtlı olarak kilitlemeye çalıştıklarına kanaat getirilince, tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi.
Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nin yürüttüğü operasyonla gözaltına alınan ya da teslim olan 32 polis memurundan 11’i, Emniyet’teki işlemlerinin ardından öğle saatlerinde Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edildi. Adliye bünyesindeki Adli Tıp’ta sağlık kontrolünden geçirilen 11 şüpheli polis memuru, sorgulamalarının yapılması amacıyla soruşturmayı yürüten Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Okan Özsoy’un karşısına çıkarıldı. Sorgusu yapılan şüpheli polislerden Ömer Hüseyin Eroğlu, İstanbul Barosu tarafından atanan avukat eşliğinde verdiği ifadenin ardından serbest bırakıldı.
YİNE GECİKTİRME TAKTİKLERİ: SAVCI’NIN DEĞİŞMESİNİ İSTEDİLER
Diğer şüpheli 10 polisin avukatları ise İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu’na bir dilekçe vererek, soruşturmayı yürüten savcı Özsoy’un müvekkillerinin sorgusundan alınarak, sorgunun başka savcı tarafından yapılmasını istedi. Avukatlar, dilekçelerinde, bir gazetede Savcı Okan Özsoy hakkında yayınlanan yazıyı gerekçe göstererek, tarafsız olamayacağını öne sürdüler. Şüpheli polisler de, avukatlarının Başsavcı Salihoğlu’na verdiği dilekçenin sonucunu bekleyeceklerini gerekçe göstererek, Savcı Özsoy’a ifade vermedi. Bu nedenle sorguya bir süre ara verildi. Ancak Başsavcı Salihoğlu, soruşturmayı yürüten Savcı Okan Özsoy’un değiştirilmesi talebini kabul etmedi.
SAVCIYA İFADE VERMEDİLER
Savcının değiştirilme talebi kabul edilmeyen şüpheli 10 polis memuru Savcı Okan Özsoy’a ifade vermeyi kabul etmedi. İfade alamayan Savcı Özsoy da, polislerin soruşturmayı kilitlemeyi amaçladıkları gerekçesiyle dosya üzerinden Furkan Donkar, Haluk Ural, Hacı Şerif Erikmen, Ergün Acar, Hasan Aladağ, Ebubekir Özen, Veli Karlı, Serdar Kurtoğlu, Ebubekir Gül ve Burhan Alioğlu’nu tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk etti.
HERŞEYE İTİRAZ
Şüphelilerin avukatları, savcılık kararının ardından adliye önünde yaptıkları açıklamada, ifade alınmadan mahkemeye sevk işlemi yapılmasının hukuka aykırı olduğunu savunarak, karara tepki gösterdi.
AVUKATLAR: BAŞKA KAPIMIZ YOK
Avukat Ahmet Aslan, “10 tane müvekkilimiz için bu açıklamayı yapan savcının bu soruşturmayı yürütemeyeceğine çünkü savcının sadece aleyhe değil, lehe olan delilleri de toplaması gerektiği için, değiştirilmesi gerektiğini, görevden alınması gerektiğini beyan eden bir dilekçe verdik. Bunu bizzat başsavcıya verdik. Başsavcı dilekçelerimizi inceledi. Sürecin uygun yürütüldüğü için taleplerimizin reddine karar veriyoruz şeklinde karar verdi. Bizim bu karardan sonra gidecek başka bir kapımız yok. Bundan sonra müvekkillerimizin ifadesine katılmayı düşünürken savcı müvekkillerimizin 10 tanesinin de ifadesini almadan tutuklanması talebiyle mahkemeye sevkine karar verdi. Bu yapılanlar müvekkillerimizin savunma hakkının kısıtlanmasından başka bir şey değildir.” dedi.
SAVUNMA USULLERİ DEĞİŞTİ: ENGELLE, SORGULATMA, SERBEST BIRAKTIR!
Zanlılar ile avukatlarının sorgulamayı engelleme gayretlerinin, geçtiğimiz günlerde 49 kişinin sorgusundaki benzer gayretlerin işe yaraması üzerine devreye sokulduğu ileri sürülüyor. Mahkeme sorgusunu çok çeşitli bahanelerle geciktirmeye çalışan zanlılar ve avukatları, mahkeme başkanını yıldırmış, hakim, sorgusunu yapamayacağına karar verdiği diğer 17 zanlı için serbest bırakma kararı vermişti. Hakim, 17 kişiden 8'i için tutuklamaya yeter delil olduğunu, ancak sorgu yapılamadığı için yasa gereği serbest bırakma kararı vermek zorunda kaldığını belirtmişti. İşte o günlerdeki geciktirme taktiğinin bu şekilde işe yaraması üzerine bugünkü zanlıların da aynı geciktirme gayretlerine yöneldiği belirtiliyor. Bu nedenle zanlıların bugün başlayan mahkeme sorgusunda da benzer bir kriz yaşanıp yaşanmayacağı merak ediliyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
Ayrıntılar geldikçe eklenmektedir...
(06 Ağustos 2014, 12:52), son güncel.: (06 Ağustos 2014, 20:20)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: