İstanbul'da sabah saatlerinde paralel polislere yönelik 2. dalga operasyon düzenlendi. Yasadışı dinlemelerle ilgili 13 ilde 33 kişi gözaltına alındı. Operasyonların Fetullah Gülen'in dünkü bedduasının hemen ardından geldiğine, paralel yapının inlerine kararlılıkla girilmeye devam edileceğine dikkat çekiliyor. Operasyonların yargıya uzanıp uzanmayacağı merak ediliyor.
05.08.2014 10:19 Emniyette "cemaat tabanlı paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen operasyon kapsamında İstanbul'un yanı sıra Ankara, Van, Mardin, Hakkari, Batman, Diyarbakır, Şırnak, Bitlis, Bingöl, Iğdır, Ağrı, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'ta belirlenen adreslerde arama yapıldığı bildirildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan kişi sayısı 33'e yükseldi.
Soruşturma kapsamında, İstanbul, Ankara, Van, Mardin, Hakkari, Batman, Diyarbakır, Şırnak, Bitlis, Bingöl, Iğdır, Ağrı, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'ta belirlenen adreslerde arama yapıldığı öğrenildi.
İLK DALGA 22 TEMMUZ'DA
Emniyet'te "paralel yapı" iddiasıyla 22 Temmuz'da başlatılan ilk dalga operasyonlarda 115 polis gözaltına alınmış, 31'i tutuklanmıştı. Selam-Tevhid dosyasında kumpas, yasadışı dinleme ve Casusluk suçlamalarıyla tutuklananlar arasında eski İstanbul İstihbarat Daire Başkanı Ali Fuat Yılmazer ile eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün de vardı.
DÜN BEDDUA, BUGÜN OPERASYON
Bugünkü operasyonların Fetullah Gülen'in dünkü bedduasının hemen ardından geldiğine, paralel yapının inlerine kararlılıkla girilmeye devam edileceği kanaatinin kamuoyunda oluştuğuna dikkat çekiliyor.
YARGIYA UZANACAK MI?
Operasyonların yargıya uzanıp uzanmayacağı merak ediliyor.
DETAYLAR
Saat: 12.59 - Operasyonların halen devam ettiği belirtiliyor. Öte yandan operasyonun detayları da belli olmaya başladı. İstanbul'da çeşitli adreslere sabah erken saatlerde düzenlenen operasyonda, bazı emniyet mensupları gözaltına alındı. Şüpheler evlerinde yapılan aramaların ardından sağlık kontrolü için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi.
Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne ait yelekler giyen sivil polislerce hastane getirilerek, sağlık kontrolünden geçirilen şüphelilerden biri, "Gecemi gündüzüme kattım, çalıştım. Karşılığı bu oldu" dedi.
-Operasyonun yapıldığı iller belli oldu-
Soruşturma kapsamında, İstanbul, Ankara, Van, Mardin, Hakkari, Batman, Diyarbakır, Şırnak, Bitlis, Bingöl, Iğdır, Ağrı, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'ta belirlenen adreslerde arama yapıldığı öğrenildi.
Şüphelilerin sağlık kontrolü için hastaneye getirilişleri sürüyor.
-Ankara'da 3 kişi gözaltına alındı-
Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında başkentte 3 kişiyi gözaltına aldı.
Gözaltına alınan şüphelilerin Ankara Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin tamamlanmasının ardından soruşturmanın merkezi bulunan İstanbul'a sevk edileceği öğrenildi.
-Iğdır'da komiser yardımcısı gözaltına alındı-
Yasadışı dinleme operasyonu nedeniyle bu sabah Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli komiser yardımcısı H.A. evine gelen polisler tarafından gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğüne götürülen komiser yardımcısı H.A. İstanbul'a gönderilecek.
-Van, Hakkari ve Bitlis'te 8 polis gözaltına alındı-
İkinci dalga operasyonu kapsamında Van, Hakkari ve Bitlis'te 8 polis gözaltına alındı. Van'da 4, Bitlis'in Tatvan İlçesi'nde 1 polis, Hakkari'de ise 3 komiser gözaltına alındı. Yapılan gözaltılarla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı
-Güneydoğu'da 11 gözaltı-
İstanbul merkezli emniyette yasadışı dinleme operasyonun ikinci ayağında, Diyarbakır'ın merkez ile Silvan ve Ergani ilçelerinde görev yapan 3 komiser yardımcısı, Mardin'de 1 komiser yardımcısı, Bingöl'de 1 komiser yardımcısı, Batman'da aralarında biri başkomiser 3'ü komiser yardımcısı olmak üzere 4 kişi ve Şırnak'ta ise 2 komiser yardımcısı gözaltına alındı.
Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak ve Bingöl'de gözaltına alınan 11 emniyet görevlisinin soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul'a gönderilecekleri belirtildi.
İKİNCİ DALGA DÜŞÜK RÜTBELİLERE
Saat: 14.58 - Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin İstanbul merkezli soruşturma kapsamında 33 kişi hakkında Cumhuriyet Savcısı Okan Özsoy'un talimatıyla gözaltı kararı alındı.
Bugünkü operasyonların ilk dalgadakilerden farkı, bu kez şüpheliler listesindeki isimlerin neredeyse tamamının düşük rütbedeki emniyet mensubu olması. Gözaltı listesindeki en yüksek rütbelinin “komiser" rütbesinde olduğu belirtiliyor.
Hakkında gözaltı kararı bulunanların 12'sinin komiser, 12'sinin komiser yardımcısı, 2'sinin başpolis, 6'sının polis memuru, 1'inin de emekli polis olduğu bildirildi.
Öte yandan operasyonu dün akşam Twitter'da yazan FuatAvni'nin hesabı kapandı. Bu hesabın Taraf gazetesinin cemaatçi yazarı eski polis Emre Uslu'ya ait olduğu iddia edilmişti. MİT bu konudaki delilleri savcılığa teslim etmiş, Uslu hakkında bu hesaptan yaptığı bazı haberler nedeniyle soruşturma açılmasını istemişti.
28 KİŞİ GÖZALTINDA, 5 KİŞİ ARANIYOR
Operasyon kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan 33 kişiden 28'i yakalandı. Diğer 5 kişinin yakalanması için operasyonların sürdüğü bildirildi.
Gözaltı kararı bulunan polislerden 7'sinin İstanbul'da, 5'inin Diyarbakır'da, 4'ünün Van'da, 3'ünün Ankara'da, 3'ünün Hakkari'de 2'sinin Şırnak'ta, 2'sinin Batman'da diğerlerinin de Mardin, Bingöl, Bitlis, Iğdır, Ağrı, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'ta bulunduğu kaydedildi.
İŞTE GÖZALTI LİSTESİNDEKİ 33 İSİM
Saat: 17.13 - Haklarında gözaltı kararı verilen ve 28'ine ulaşılıp gözaltı işlemi yapılan 33 kişinin ismi de belli oldu. İsimler şu şekilde:
Abdulkerim Anaçoğlu, Ahmet Sarı, Akif Yılmaztürk, Burhan Alioğlu, Ebubekir Özer, Ebubekir Gül, Emre Durak, Engin Yaşar, Ergün Acun, Erhan Sazil, Fatih Yılmaz, Fürkan Donkar, Hacı Şerif Erikmen, Halil Kocaman, Haluk Ural, Hasan Aladağ, Hüseyin Duş, Hüseyin Türk, İhsan Şirin, Metin Güneş, Murat Turan, Osman Kılıç, Ömer Hüseyin Eroğlu, Sadettin Karataş, Safa Tarık Oğuz, Seçkin Tesadif, Serdal Kurtoğlu, Serkan Durmaz, Süleyman Bağlan, Şemsettin Dündar, Şerif Yiğit, Ubeydullah Çelik, Veli Karlı.
------------------------------------------------------------------------------
ADALET BAKANINDAN DEĞERLENDİRME
Saat: 10.46 - Emniyette "paralel yapı"ya ilişkin 13 ilde başlatılan operasyonla ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ "algı operasyonları ile yargıyı etkilememek gerekiyor" dedi. Adalet Bakanı Bozdağ'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:
"Pek çok şey yargısal faaliyet olarak değerlendiriliyor ama bazı olaylar olduğunda da başka bir şekilde değerlendirme yapıldığını da görüyoruz. HSYK'nın sigorta görevini ağırlıklı biçimde yapmasıdır. Hukukun sigortasıdır HSYK. (HSYK 3. Başkanı Ahmet Hamsici'nin, "Hakim ve savcılar korkutulmaya çalışılıyor" açıklamasına ilişkin) Sayın Hamsici'nin korsan bildirisi, her ne kadar erkler ayrılığına atıflar yapsa bile HSYK'nın üçüncü dairesinin nasıl taraf pozisyonunda olduğunu ortaya koyuyor. Benim tam da itiraz ettiğim budur. HSYK kimseye sopa göstermez. Anayasamızın gereği neyse onu yapar. Bizim dileğimiz de odur. HSYK'nın hukukumuza sahip çıkmasıdır."
İKİNCİ DALGA OPERASYONU
"Yargı süreçlerine ilişkin değerlendirmeler yapmayı doğru görmüyorum. Süren bir adli süreç var. Eğer süreç usül mevzuatına uygun işliyorsa orada sorun yoktur. Önemli olan sürecin sağlıklı işlemesidir. Ama bu süreçlerle ilgili bazı çevreler bakımından algı operasyonu yapıldığını görüyoruz. Algı operasyonlarıyla yargılama faaliyetlerini etkilemek doğru değil. Bir sürü hadise oldu, Ergenekon oldu 17-25 Aralık... Soruşturmalarda biz bunu görüyoruz. Diyoruz ki bırakın soruşturma hukuka uygun şekilde ilerlesin. Hepimiz onun sonuçlarını bekleyelim diyorum."
OPERASYONUN YARGI AYAĞI DA OLABİLİR Mİ?
"Hakim ve savcıların soruşturulması usulü farklı. Onlarla ilgili farklı bir usül var. Bizim bir planlamamız yok. Bizimle bir alakası yok bunların. Soruşturma vesaire varsa yetkili olanlar görevlerini yapar."
BAŞBAKAN YARDIMCISI ATALAY: OPERASYONLAR DEVAM ETMELİ
Saat: 15.18 - Operasyonlarla ilgili bir açıklama da Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'dan geldi. Atalay, Emniyet'teki “paralel yapı” operasyonu kapsamında yapılan ikinci dalga gözaltılar için, "operasyonlar devam etmeli" dedi... Paralel yapının yargı ayağı olduğunu da söyleyen Atalay, “HSYK seçimleri çok önemli" ifadesini kullandı. Atalay, dikkatli olunmazsa, organize olan küçük bir grup şu an olduğu gibi tüm yargıya, HSYK'ya hakim olur" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, gündemin başlıklarını A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün'e değerlendirdi. Emniyet'teki “paralel yapı” operasyonu kapsamında yapılan ikinci dalga göz altılara değinen Atalay, "operasyonlar devam etmeli" dedi...
"Bizim beklentimiz bu operasyonların devam etmesidir. Tahminimiz ve düşüncemiz bunun artarak devam etmesidir. Çünkü bunların çok haksızlıklar yaptığı, insanlara iftiralar attıkları, hayatlarıyla oynadıkları hem emniyet içinde, hem genel manada çok sayıda dinlemelerin olduğu belli. Bu dinlemeleri yapanlar ve bu dinlemelerin yapılmasına izin veren yargı kesimleriyle ilgili bu operasyonların devam etmesi gerekiyor. Bu manada operasyonları anlamlı, önemli ve olumlu buluyorum."
"Paralel Yapı dediğinizde, devlet içinde yoğunlaşma Emniyet ve Yargı'da ama bu diğer kurumlarda yok anlamına gelmiyor. Polis ve istihbarat birimi bu işte en önemli rolü oynadığı için bu operasyonlar ilk orada başlamış oluyor. Bu dosyalar olgunlaştıkça, bu kişiler dinlendikçe, yeni yerlere de gidecektir. Gitmesi lazım."
EKİM'DEKİ HSYK SEÇİMİ HAYATİ
Atalay Ekim'de yapılacak olan HSYK seçimleri ile ilgili de önemli mesajlar verdi. Seçimlerin "son derece hayati" olduğunu belirten Atalay, "seçimde dikkatli olunmazsa, organize olan küçük bir grup şu an olduğu gibi tüm yargıya, HSYK'ya hakim olur" dedi.
"Bilindiği gibi Eylül (Ekim) ayında yeni bir HSYK seçimi var. Bu seçimde HSYK'nın yapısının nasıl oluşacağı şu an gündemdeki en önemli konulardan birisi. HSYK'daki sorunu herkes biliyor. 2010 referandumundan sonra, organize bir Paralel Yapı oluşumu HSKY'ya hakim olmuş. Şu anda bunun devam edip, etmeyeceği veya değişip, değişmeyeceği konusu bu seçimle önem kazanıyor."
"Türkiye'de kurumlara güven araştırması yaptırıyoruz. Şu anda Yargı, vatandaşın, milletin en az güvendiği kurumlardan birisi. Bu çok vahim. Bir ülkede Yargı'ya güven bırakın %50'nin altına düşmeyi, %90 bile olsa bu iyi bir şey değildir. Yargıya müthiş bir güvensizlik var ve bu giderek artıyor. Bu kutuplaşmalar oldukça, vatandaş yargıya nasıl güvensin? Yargı ile ilgili konular eskiden beri şöyle değerlendirilir; ya tuz da koktuysa? Tuz da koktuysa, o zaman oradaki toplumsal hayat çok zordur. Vatandaşın haksızlıkları, sorunları götüreceği yer yargıdır ve oradan adalet beklenir. Şuan da vatandaş oradan adalet çıktığına inanmıyor. Şuan da yargıya güven %50'nin altında, %40 civarında. Bir ülke için, bu felakettir."
-Organize bir grup HSYK'ya hakim-
"Bir grubun elinde asla HSYK olamaz, olmamalı. Bu kabul edilebilinir bir şey değil. İnşallah hakimler ve savcılar hangi görüşte olursa olsun, bu durumda Eylül'deki seçimde düzeltirler. Aklı başında olanlar bir araya gelirler, bir dar grubun organizasyonunu orada başarılı kılmamak lazım. Dikkatli olmaları gerek. Olmazsa Türkiye'yi zor günler bekler. Yargı'yı da HSYK dizayn ederse, geçmişte şikayet ettiğimiz, şu anda üzerinde çalışılan yapı daha da güçlenerek devam eder. O zaman haksızlıklar, adaletsizlikler bir grubun siyaseti etkilemesi devam eder. Yargı çok önemlidir ve bu seçim çok hayatidir. Yargı erkinin tarafsız, bağımsız ve objektif çalışması çok önemlidir. Şuan da yargıda bu yok ve vatandaş da buna inanmıyor. Bunun da merkezi HSYK'dır. Bu seçim çok önemlidir, Eylül'de yapılacak HSYK seçimini bu manada çok hayati görmek lazım."
(05 Ağustos 2014, 10:19), son güncel.: (05 Ağustos 2014, 17:13)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: