22 Temmuz soruşturması kapsamında tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 49 kişinin avukatları, tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek'in reddini istedi. Ret talebinin reddine karar veren mahkeme, şüphelilerin sorgusuna devam etti.
27.07.2014 12:32 22 Temmuz soruşturması kapsamında tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 49 kişinin avukatları, tarafsızlığını yitirdiği gerekçesiyle Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek'in reddini istedi. Ret talebinin reddine karar veren mahkeme, şüphelilerin sorgusuna devam etti.
Avukatlarca, Nöbetçi 3. Sulh Ceza Hakimliği'ne sunulan dilekçede; 'Müvekkilleri yasal olarak tüm gözaltı sürelerinin kullanımı halinde en son 26 Temmuz 2014 saat 01.30 itibariyle serbest bırakılması ya da Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmesi gerekmekte iken saat 1.50 itibariyle Cumhuriyet Savcısı İrfan Fidan'a dilekçe de verilmesine rağmen müvekkillerin serbest bırakılmasına veya Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmemesi yönünde karar vermemiştir. Bu durum üzerine hemen serbest bırakılmaları için Sulh Ceza Hakimine başvurmak istenmiş ancak hakime ulaşılamamıştır.
Sulh Ceza Hakimi ve Cumhuriyet Savcısının uygulamaları ile müvekkilin hakları ihlal edilmiştir. Müvekkilin hakları ihlal edilmesi nedeniyle şu anda mahkemeye yapılan sevk işlemi hukuka aykırı hale gelmiştir" denildi. Dilekçede, hakim İslam Çiçek'in tarafsızlığını yitirdiği iddiasıyla reddi hakim talebinde bulunuldu. Ancak bu talep yerinde bulunmadı. Talebin reddedilmesinin ardından sorguya devam edildi.
SULH CEZA HAKİMİ ALTUN: YORGUNUM DEMEDİM YOĞUNUM DEDİM
Gözaltına alınan Terörle Mücadele Şube Polisleri savcılıkça 1. Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilmişti. Ancak 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun'un 'yorgunum' dediği gerekçesiyle dosyayı kabul etmediği iddia edilmişti. Bunun üzerine de dosya, Rıza Sarraf ve Bakan çocuklarını tahliye eden Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek'e verilmişti. 'Yorgunum' dediği iddia edilen Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun, Radikal'e yaptığı açıklamada, "Yorgunum demedim. Yoğunum dedim. Diğer polislerin dosyasına bakıyordum. Hak kaybı olmasın diye bir başka hakimin de bakmasını talep ettim. Yoğun olduğum için bakamadım. Bilgi kirliliği var. Lütfen siz doğrusunu yazın" dedi.
Tevhid-i Selam terör örgütü kapsamında yapılan soruşturmada yasa dışı dinleme yaptığı ifade edilen TEM Şube polisleri de gözaltında tutuluyor. Savcılık tarafından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen polislerin dosyasına 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun bakacaktı. Ancak Bekir Altun, yoğun olduğu gerekçesiyle Selam dosyasında yasa dışı dinleme yaptığı ileri sürülen polislerin dosyasına bakamadı. Radikal'in edindiği bilgiye göre Selam dosyasında bulunan 150'ye yakın telefon dinleme ve takip kararında 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun'un da imzası vardı. Bu iddiayı Altun'a sorduğumuzda ise, "Kabul ediyorum. Ben Selam soruşturmasında dinleme kararı verdim" diyerek dinleme kararlarına imza attığını kabul etti.
38 SAATTE 7 POLİSİN İFADESİ ALINDI
27.07.2014 17:29 22 Temmuz operasyonu kapsamında gözaltına alınan emniyet mensuplarının avukatları Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. 38 saat süren gözaltı süresi içerisinde 49 kişiden sadece 7 kişinin sorgulandığını belirten avukat Bilal Çalışır "Bu tür dosyalarda bir hakimle soruşturma süreci yürütülmez. Asgari 3-4 hakimle yürütülür. Biz burada bir tane hakimle yürütmek zorundayız. Hakimin tarafsızlığı ile ilgili ciddi şüpheler var. Hakim belli bir noktadan sonra kilitleniyor, yoruluyor. Süreç yürümüyor" diye konuştu. Avukat Ömer Turanlı ise "Hakimden karar talep ediyoruz, 2-3 saat ara veriliyor. 2-3 saatlik arada ’Kaç İsmail’ler oluyor. Süreci tıkayanlar ’Kaç İsmailler’, ’Kaç İsmail’lerle görüşenlerdir" dedi. Avukat Bilal Çalışır’ın yaptığı basın açıklamasında sistematik bir kara propaganda ile algı oluşturulmaya çalışıldığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: "Sahur vakti evlerinden alınmış, medyaya intikam görüntüleri vermek için arkadan kelepçe takılmış, Ağustos ayında nezarethane kaloriferleri açılmış, 2 kişilik odada 4 kişi kalmaya mecbur bırakılmışlardır. Uyumamaları için 24 saat ışıklar açık bırakılmıştır"
Müvekkillerinin nezarethanede bekletildiklerini ifade eden Çalışır, "Hakim önünde değiller. Hakim tarafından sadece UYAP üzerinden kimlik tespiti yapılmıştır" diye konuştu. Çalışır, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, HSYK üyelerine, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a çağrıda bulunarak "bu hukuksuzluğa derhal son verilmeli, müvekkillerimiz serbest bırakılsın" dedi.
Sorgusu devam eden 49 kişinin rehin alındığını söyleyen Turanlı "Adliyenin Yediemin deposunda bulunan bir eşya gibidir" ifadelerini kullandı. Sanıkların 6 günlük gözaltı süresi içerinde, 2 günden bu yana adliyede tutulduğunu belirten Turanlı, "Banyo yapamıyorlar. Ciddi şekilde kaşıntı ve hastalık belirtisi oluştu. 1 kişi hastaneye kaldırıldı" dedi. Turanlı reddi hakim taleplerinin reddedildiğini de sözlerine ekledi.
İŞTE SORGUSU TAMAMLANAN 6 KİŞİ.. 7'NCİSİ SORGUDA
Saat: 20.03 - Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında, tutuklanmaları talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen 49 kişiden 6'sının sorgusu tamamlandı. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından dün gece saatlerinde sorgu işleminin 24 saattir sürmesi, sahur ve yorgunluğu dikkate alınarak sorguya sabah 09.00'a kadar ara verildi. Nöbetçi hakim İslam Çiçek, 49 kişiden 6'sının sorgusunu tamamladı. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği sorgu işlemine sabah saatlerinde yeniden başladı.
AVUKATTAN AÇIKLAMA
Şüpheli polislerin avukatlarından Ömer Turanlı, emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında, son 48 saatte, 6 şüphelinin mahkeme sorgusunun tamamlandığını ve halen bir şüphelinin sorgusunun devam ettiğini bildirdi. Gözaltı süreci bittikten sonraki 48 saatte, şüpheliler Erhan Körtek, Ensar Doğan, Bilal Gümüşdağlı, Bahadır Kıcır, Ali Fuat Altıntaş ve Adem Demir'in sorgularının tamamlandığı bilgisini veren Turanlı, halen şüpheli Aytekin Koçak'ın sorgusunun devam ettiğini ve iftardan sonra şüpheli eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün sorgusunun başlayacağını kaydetti.
GÖZALTI SÜRESİNİN DOLDUĞUNA DAİR İTİRAZ REDDEDİLDİ
Saat: 20.08 - İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Atayün'ün de aralarında bulunduğu şüphelilerle ilgili yapılan gözaltı süresinin dolduğuna ilişkin itirazı, mahkemenin bu hususta karar vermeye yetkili ve görevli olmadığı gerekçesiyle reddetti.
Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen ve savcılıkça serbest bırakılan 49 şüpheliye ilişkin yapılan gözaltı süresinin dolduğuna yönelik itiraz, İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliğince, mahkemenin bu hususta karar vermeye yetkili ve görevli olmadığı gerekçesiyle reddedildi.
İstanbul 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından hazırlanan kararda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu'nun soruşturması kapsamında alınan gözaltı kararlarına, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu şüphelilerin avukatlarınca itiraz edildiği ve talebin incelendiği belirtildi.
Soruşturma sonucunda dün bazı şüphelilerin tutuklama istemiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildiği, diğer itiraz eden şüphelilerin ise serbest bırakıldığının anlaşıldığını aktaran mahkeme, söz konusu itiraz dilekçelerinin toplu olarak cumhuriyet başsavcılığınca üst yazıyla mahkemeye gönderildiğini ve dün saat 13.00 itibariyle havale edildiğini kaydetti.
Mahkeme, şüpheli avukatlarının, "gözaltı süresi geçtiği halde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca şüpheliler hakkında herhangi bir karar verilmediği, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 5/3, Anayasa'nın 19/3 ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 91 ve 101. maddelerine aykırı davranılarak şüphelilerin özgürlüğünün kısıtlandığı, azami gözaltı sürelerinin dolduğu" gerekçeleriyle müvekkillerinin salıverilmelerini talep ettiklerini aktararak, itirazla ilgili CMK'nın 91. maddesi ile Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği'nin 4 ve 13. maddelerinin birlikte değerlendirildiğini ifade etti.
"MAHKEME İTİRAZ İÇİN YETKİLİ DEĞİL"
Değerlendirme sonucunda, "yakalanan kişinin cumhuriyet savcılığınca bırakılmadığı takdirde soruşturmanın tamamlanması için gözaltına alınabileceği ve gözaltı süresinin, yakalama yerine en yakın hakim ve mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç tutulmak kaydı ile yakalama anından itibaren 24 saati geçemeyeceği"nin anlaşıldığını kaydeden mahkeme, "yakalama yerine en yakın hakim ve mahkemeye gönderilmesi için zorunlu sürenin 12 saatten fazla olamayacağı, toplu olarak işlenen suçlarda delillerin toplanmasındaki güçlük ve şüpheli sayısının fazlalığı da nazara alınarak her defasında bir günü geçmemek kaydı ile bu sürenin üç gün süre ile uzatılabileceğine" de vurgu yaptı.
Verilen kararlara ilişkin itiraz yolunun açık olmadığını belirten mahkeme, gözaltı süresi geçtiği halde şüphelilerin serbest bırakılmadığı veya sorguya sevk edilmediğine dair oluştuğu iddia edilen fiili durumu itirazen incelemeye ve bu hususta karar vermeye hakimliklerinin yetkili ve görevli olmadığının anlaşıldığını ifade etti. Mahkeme, tüm şüpheli avukatlarının itirazlarının reddine karar verdi.
BARANSU SORGU ODASINA GİRMEK İSTEDİ
27.07.2014 21:11 Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelen cemaat gazetecisi Taraf muhabiri Mehmet Baransu, elinde kamerayla, paralel yapı operasyonunda gözaltına alınan polislerin ifadelerinin alındığı sorgu odasına girmeye çalıştı. Polisler tarafında kovulan Baransu, bu defa da gözaltında olan polislerin bulunduğu nezarethaneye girmek için çabaladı. Baransu hakkında polisler tutanak tuttu.
16 KİŞİNİN SORGUSU BİTTİ
28.07.2014 11:05 Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında, tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen şüpheli polislerden 16'sının sorgusu dün gece (27 Temmuz) itibarıyla tamamlandı.
İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, gece ara verdiği sorgu işlemlerine, 28 Temmuz saat 10.00 itibariyle yeniden başladı. Mahkemede, ilk olarak eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün sorgusu yapılıyor. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayının 6. katındaki mahkemede hakim İslam Çiçek, dün gece geç saatlere dek süren sorgulama işlemini, şüpheli Serkan Durmaz'ın da 16. kişi olarak sorgulanmasıyla sona erdirdi. Diğer 33 kişinin sorgu işlemini bu sabaha erteleyen Hakim Çiçek, saat 10.00 itibariyle ilk olarak Yurt Atayün'ü sorgulamaya başladı. Atayün'ün sorgusunun diğerlerinden uzun sürmesi bekleniyor.
"4-5 gün süresince ifade verebilir"
Atayün, savcının tutuklanmasını istediği 49 kişiden 17'incisi olarak hakim karşısına çıktı. 32 şüpheli ifade verme sırası bekliyor. Yurt Atayün'ün avukatı, müvekkilinin ifadesinin 4 ya da 5 gün sürebileceğini iddia etti.
Paralel yapı-22 Temmuz (2014) operasyonları manşetlerimiz
(27 Temmuz 2014, 12:32), son güncel.: (28 Temmuz 2014, 11:05)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: