Paralel Yapı operasyonunda gözaltına alınan 104 emniyet mensubunun 75'i hakkında 24 saatlik ek gözetim süresi alındı. Sorgu işlemleri tamamlanan diğer şüphelilerin ise bugün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor. Sorgularda sanıklara 'Hükümeti yıkmaya çalışmak, darbe' suçlamasının da yöneltildiği öğrenildi. Bu açıklama sanık avukatlarından geldi. Öte yandan gözaltına alınamayıp kendisine ulaşılamayan 11 şüpheliden 8'inin emniyete gelerek teslim olduğu öğrenildi. Operasyonlarda bazı polislerin kelepçelenmelerini bizzat kendilerinin istediği ve bunun tutanaklara da geçtiği ancak basını görünce şov yaptıkları ortaya çıktı. Operasyonla ilgili bir diğer ayrıntı da, savcılığın dosyayı UYAP'a girdikten kısa süre sonra sızdırıldığının anlaşılması oldu.
24.07.2014 12:47 Paralel yapı iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerden 75’i için ek gözaltı süresi alındı. Sözde Selam-Tevhid adlı örgüt üyeliği yönündeki soruşturma vasıtasıyla casusluk yapıldığı iddialarına ilişkin 75 emniyet mensubu önceki gün yapılan baskınla gözaltına alınmıştı. Çok sayıda kişinin sahte kimlik ve belgelerle değişik zaman dilimlerinde özel amaçlı dinlenmesi ile ilgili de İstanbul Emniyet İstihbarat Şubesi’nde görevli 39 şüpheli hakkında yakalama, arama, gözaltı talimatı verilmiş, bu şüphelilerden de 29’u gözaltına alınmıştı. Emniyette işlemleri tamamlanan şüphelilerden 75’i için 24 saatlik ek gözaltı süresi alındı. Sorgu işlemleri tamamlanan diğer şüphelilerin ise bugün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.
SANIKLARA DARBE SUÇLAMASI DA YÖNELTİLDİ
Öte yandan sanık avukatlarından Hüseyin Ataol, polislere 'Hükümeti yıkmaya çalışmak" iddiasıyla 312. maddeden de suçlama yöneltildiğini ifade etti.
İŞTE 76 KİŞİLİK GÖZALTI LİSTESİ
Casuslukla suçlanan 76 kişilik gözaltı listesi ise şöyle: Ömer Köse, Kazım Aksoy, Ömer Özüyılmaz, Oğuzhan Ceylan, Bahadır Kıcır, Çetin Öztürk, Erhan Körtek, İsa Ardıç, İsmail Yalınız, Mehmet Şerif Güney, Metin Sayılgan, Muhammet Yasin Akyar, Mustafa Altunbulak, Recep Güleç, Mehmet Kuru, Ertan Çıktı, Serdar Bayraktutan, Murat Çetiner, Ramazan Candan, Muhammed Kaya, Mehmet Işık, Serkan Durmaz, Hasan Basri Kahraman, İlyas Turan, İbrahim Demir, Bilal Gümüşdağlı, Ali Fuat Altıntaş, Rıfat Aslan, Mustafa Büyükkarakurt, Adem Demir, Yurt Atayün, Hayati Başdağ, Özgür Açıkgöz, Gafur Ataç, Selam Yuyucu, Yunus Emre Uzunoğlu, Aytekin Koçak, Mehmet Ali Doğan, Mehmet Ersoy, Mustafa Uyanık, Ramazan Alay, Ramazan Avşaroğlu, Sezai Örnek, Sinan Karataş, Ziya Yalabuk, Erkan Ünal, Hüseyin Özkan, Ramazan Bolat, Reşat Nuri Bolat, Muhammet Yakup Acar, Ensar Doğan, Muhammet Arcan, Abdulkadir Ağır, Abdulbasit Köroğlu, Faruk kıvrak, Hasan Yüksek, Hidayet Kemal, Mehmet Ay, Mehmet Kılıç, Mehmet Örs, Mustafa Becerikli, Mustafa Arsu, Mustafa Atıcı, Mustafa Şahin, Mücahit Gökoğlu, Şahin Akdeniz, Kürşat Durmuş, Necati Arslan, Samet Sincar, Cezmi Gücüyener, Nizamettin Uğurlu, Mehmet Bakır, Mehmet Torus, Ahmet Yurtsever, Faruk Nazlı, Abdullah Şahin.
Gözaltı sayısı 104, 11 kişi firari
Paralel yapının emniyetteki uzantılarına yönelik operasyonda "casusluk" ve "yasadışı dinleme" soruşturmaları kapsamında haklarında yakalama ve gözaltı kararı alınan 115 emniyet görevlisinden 104 kişi önceki gün gözaltına alındı. Firari kişilerin sayısının 9 değil 11 olduğu öğrenildi. Ancak bunlardan bazılarının bugün emniyete gelerek teslim olduğu öğrenildi. Havalimanı ve sınır kapılarını alarma geçiren emniyet ekipleri, firari konumdaki 9 kişinin yakalanması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Emniyet ekipleri, önceki gün yaklaşık 200 adreste arama yaptı. Soruşturma kapsamında "casusluk" iddiası ile 76 kişiden 75'i, "yasa dışı dinleme" yaptıkları iddiası ile de aranan 39 kişiden 29'u gözaltına alınarak emniyete götürüldü.
İFADELERE BAŞLANDI
Dün sabah saatlerinden itibaren gruplar halinde hastaneye götürülerek doktor kontrolünden geçirilen şüphelilerin emniyette ifadelerinin alınmasına da başlandı. İlk ifadelerin polis memurlarından alınmaya başlandığı, ardından emniyet amirlerinin, en son ise şube müdürlüğü yapmış şüphelilerin ifadelerinin alınmasıyla emniyetteki işlemlerin sona ereceği öğrenildi.
11 KİŞİDEN 8'İ TESLİM OLDU
Öte yandan operasyonlarda adresinde bulunamadığı için gözaltına alınamayan ve kendisine ulaşılamayan şüphelilerden emniyet amiri İsmail Aslan, bugün Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gelerek teslim oldu. “Casusluk” ve “sahte kimlik ve belgelerle dinleme” iddialarına ilişkin yürütülen iki soruşturma kapsamında 104 kişi gözaltına alınmıştı. Hakkında yakalama ve gözaltı kararı bulunan 9 emniyet mensubuna ise ulaşılamamıştı. Bu kişilerin cep telefonlarının da kapalı olduğu belirlenince kaçmış olabilecekleri değerlendirilmişti.
İlerleyen saatlerde 9 şüpheliden 5'i daha teslim oldu: İstihbarat Şubesinde görev yapan Erol Demirhan, Ahmet Öztürk, Muhammed İkbal Karaduman, Muhammed Ali İkli ve Murat Hamarat. Böylece kendilerine ulaşılamayan 11 şüpheliden 6'sı teslim olmuş oldu. Diğer 5 sanıktan ise henüz haber yok.
Akşam saatlerinde bu kişilerden 2'sinin daha teslim olduğu öğrenildi: Emniyet müdürü Halil K. ile emniyet amiri İsmail A.. Böylece 115 kişiden 113'ü gözaltına alınmış oldu.
Haklarında gözaltı ve yakalama kararı olmasına rağmen bulunamayan emniyet müdürü Mehmet Y. ve başkomiser Fatih T.'nin yakalanması için çalışmalar sürüyor.
Ayrıca İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan dosyanın dışında "bilgi sızdırdıkları" iddiasıyla emniyet müdürlüğünün güvenliğinden sorumlu 2 emniyet personeli de gözaltına alındı. Dolayısıyla operasyonda toplam gözaltı sayısı 117'ye, fiilen gözaltına alınanların sayısı ise 115'e yükselmiş oldu.
Öte yandan, gözaltına alınan bir emniyet görevlisinin adının hem Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde hem de Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü bünyesinde hazırlanan dosyada geçtiği öğrenildi.
KELEPÇE ŞOV MİZANSEN ÇIKTI
Bu arada Paralel Yapı’nın emniyet ayağına yapılan operasyonda gözaltına alınan emniyet müdürlerinin ‘kelepçe oyunu’ da deşifre oldu. Kelepçeli ellerini göstererek ‘şov’ yapan müdürlerin, polislerden kelepçeyi takmalarını özellikle isteyerek tutanakla taktırdığı ortaya çıktı.
Star'dan Helin Şahin'in bildirdiğine göre, paralel yapının emniyet teşkilatı içindeki uzantılarının kelepçeli ellerini göstererek şov yaptıkları ve böylece operasyon mağduru olduklarını göstermek istedikleri görüldü. İstanbul Emniyeti eski TEM Müdürü Yurt Atayün kendilerini gözaltına almayan gelen kolluk görevlilerine “Beni arkadan kelepçeleyin, bunu da tutanağa yazın” dediği belirtilirken, İstihbarat eski Müdürü Ali Fuat Yılmazer de kameralara kelepçeli ellerini göstererek mağdur gibi görünmeye çalıştığı dikkat çekti.
Yılmazer’den sloganlı direniş!
Polis maaşıyla villada yaşayan İstanbul İstihbarat Şubesi eski Müdürü olan ve gazeteci Hrant Dink cinayetinin şüphelileri arasında bulunan Ali Fuat Yılmazer, sağlık kontrolünden çıkartılırken kelepçeli ellerini kameralara gösterip şov yaptı. Emniyette gözaltındayken her ihtiyacı karşılanan Yılmazer, susma hakkını kullandı ancak kameralara kelepçeli ellerini göstererek konuştu. Yılmazer, hastane çıkışında kelepçelenmiş ellerini havaya kaldırıp, gazetecilere bağırdı, görevli polisler, Yılmazer’i arabaya bindirebilmek için sık sık “Müdürüm lütfen” uyarısı yaptı. Ancak Yılmazer kelepçe şovuna “Ne güzel polislik. Şov yapın kardeşim kameralara. Şov yapıyorsunuz ya. Poz verseniz ya” sözleriyle devam etti.
Atayün’ün kelepçe oyunu
İstanbul Terörle Mücadele ESKİ Şube Müdürü Yurt Atayün de meslektaşı Yılmazer gibi kelepçe şovu yaptı. Gözaltı işlemini uygulamaya koyan kolluk görevlilerine “Benim ellerimi arkadan kelepçeleyin ve bunu tutanağa geçirin” diyen Atayün, bu talimatının ardından kelepçe şovu yaptı. Atayün sağlık kontrolü için getirildiği hastane girişinde, “Kimin ülkemizde operasyon yaptığı çok net görülüyor” derken, kelepçelerini göstererek hastane çıkışında da “Sistematik olarak psikolojik işkence yapılmaktadır. Teslim olduk arkadan kelepçelediler “ diye bağırdı. Atayün dün arkadan kelepçelenmesine ilişkin suç duyurusunda bulunup, haklarının gözaltına alındıktan 2 saat sonra okunduğunu iddia etti.
Kelepçesiz girdi kelepçeli çıktı
Kelepçe şovunu yapan bir başka isim ise İstanbul TEM Şubesi’nin eski müdürü Ömer Köse. Operasyon sabahı sağlık kontrolü için hastaneye getirilen Köse, kelepçesiz girdiği hastanede kendisine refakat eden polislere “Beni kelepçeleyin” dedi. Köse, gazetecileri görünce de ellerindeki kelepçeleri gösterdi.
Başdağ’ın ‘tişörtlük’ pozu
Kelepçeli şovu yapanlardan biri de İstanbul Eski Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürü Hayati Başdağ. Sağlık kontrolü için hastaneye getirildiği sırada Başdağ, kelepçeli ellerini kaldırarak içeriye girdi. Başdağ, hastane çıkışında da ellerine kaldırdı ve “Haram lokma yemedim. En ufak kanun dışı hiçbir işim yok” dedi. Başdağ’ın bu pozu ve sözlerinin 24 saat geçmeden tişört haline getirilip sosyal medyadan yayılması ise dikkat çekti.
HEP BİR AĞIZDAN AYNI İFADEYİ VERECEKLER
Emniyette başlayacak olan ve savcılıkta devam edecek sorgu işlemi sırasında şüphelilere “Yasa dışı dinleme ve eylemler için kimden talimat aldıkları”nın sorulacağı belirtildi. Şüphelilerin önlerine konulacak sorgu dosyasında “Uydurma işlemlerle devletin üst düzey kademesi dahil toplumun birçok kesimine yönelik dinlemelerin kimlere ne amaçla servis edildiği” de en can alıcı sorulardan biri olacağı kaydedildi. Yine, yapılan teknik dinleme ve izlemelerin yapıldığı cihazların nerede olduğu, söz konusu kayıtları kimlere servis ettikleri sorulacak. Şüphelilere kaçırıldığı iddia edilen dosyaların ve kayıtların da akibetinin sorulacağı belirtildi. İddiaya göre, şüphelilerin sorgu sırasında hep bir ağızdan aynı savunmayı yapacakları veya susma haklarını kullanacakları öğrenildi.
DOSYA UYAP'A GİRİLİR GİRİLMEZ SIZDIRILDI
Paralel yapının emniyet ayağına yönelik önceki gece başlayan operasyonun Ulusal Yargı Ağı Projesi'ne (UYAP) girildikten sonra sızdırıldığı ortaya çıktı. Sabah'tan Abdurrahman Şimşek'in haberine göre, saat 20.00 sularında dosya, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda sisteme girildikten birkaç dakika sonra gözaltı listesi zanlı polislere sızdırıldı. Savcılık sızıntıyı tespit edince operasyon sabah yerine gece saatlerinde gerçekleştirildi. Fakat operasyonu haber alan bazı polisler firar etti ve bulunamadı. Bu kişilerin yurtdışına firar etme ihtimaline karşı da sınır kapılarında tedbir alındı. Soruşturmanın koordinatörü Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı sızıntının kaynağının bulunması talimatını verdi. Adalet Bakanlığı yetkilileri de sızıntının kaynağını araştırıyor. Hangi bilgisayardan dosyaya ulaşıldığı araştırılıyor. 17 ve 25 Aralık operasyonları büyük bir gizlilik içinde gerçekleştirilmiş ve dosya UYAP'a girilmemişti. Buna rağmen devletin operasyonu önceden haber aldığı anlaşılınca da darbe girişimi erkene alınmıştı.
Şener: Nezarette vicdan mahkemesi kursunlar
Odatv soruşturması kapsamında tutuklanan ve 375 gün tutuklu kalan gazeteci Nedim Şener, dünkü köşe yazısında, paralel yapının emniyetteki uzantılarına yönelik operasyonu ele aldı. "Keşke ben 2009'dan beri hayatımı zindana çeviren, mahkeme mahkeme yargılatan, tetikçi savcısına mahkemesine tutuklatan, suçsuz yere kızımı bir sene babasız, Vecidem'i eşsiz bırakan, Silivri'yi bana mesken yapan polisler gözaltına alınmış diye sevinebilseydim" diyen Şener özetle şunları söyledi: "Neden bilmiyorum ama olamıyorum. Bu onların suçlu olması ya da olmaması ile ilgili bir konu değil. Elimde değil, ben bu özgürlük katili polisleri değil, onların eşleri ve çocuklarını düşünüyorum. Onlar benimkine acımadı ama ben acıyorum. Üzgünüm ama onlar gibi acımasız olamıyorum." Kendisini mağdur edenlerin de bir zamanlar kullandıkları hukuka emanet olduğunu yazan Şener, "Akıllarına, yargılanacakları iddialar değil, evlerine sahte delil koydukları insanlar gelsin. Yıllarca birbirinden ayırdıkları aileler gelsin. Gece yarısı ağlayan çocuklar gelsin. Tutukluyken ölen Kuddusi Okkır, Türkan Saylan, intihar eden Ali Tatar, cezaevinde ölen Kaşif Kozinoğlu ve diğerleri gelsin. Nezarette ilk gecede vicdanlarında bir mahkeme kursunlar, sabaha hükmü de kendileri versinler" ifadelerini kullandı.
(24 Temmuz 2014, 12:47), son güncel.: (24 Temmuz 2014, 16:39)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: