İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'nin yönetiminde İstanbul merkezli olmak üzere 22 ilde paralel yapıya operasyon başlatıldı. Biri 'Selam Tevhid örgütü soruşturmasında kumpas', diğeri ise 'yasadışı dinleme' konulu iki ayrı soruşturma kapsamında yapılan operasyon geceyarısı başladı. İlerleyen saatlerde açıklama yapan Başsavcılık, 115 emniyet görevlisi hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldığını, 67 kişinin de şu anda gözaltına alındığını bildirdi. Bu kişilere casusluk, usulsüz dinleme, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, özel hayatın gizliliğini ihlal, konut dokunulmazlığını ihlal, soruşturma gizliliğini ihlal, delil üretme suçları yöneltildi. Polislerin evlerinde yapılan aramaların şu saat itibarıyla devam ettiği bildiriliyor. İlginç bir ayrıntı, operasyonların yapılabileceğine dair ilk işareti bugün gözaltına alınan eski emniyet müdürlerinden Yakup Saygılı dün twitter hesabından duyurmuştu. Gözaltına alınan isimler arasında İstanbul İstihbarat Eski Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve Emniyet İstihbarat Eski Daire Başkanı Ramazan Akyürek ile Yakub Saygılı ve Yurt Atayün de bulunuyor. Operasyonların Gülen cemaatinin Türkiye imamı, yargı imamı, emniyet imamı, yargıtay imamı, TSK imamı gibi üst düzey isimlerine ve paralel yapının yargı uzantılarına doğru genişleyebileceği dile getiriliyor.
22.07.2014 10:12 İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'nin yönetiminde İstanbul merkezli olmak üzere 22 ilde paralel yapıya karşı büyük bir operasyon başlatıldı. Biri "Selam Tevhid örgütü soruşturmasında kumpas", diğeri ise "'yasadışı dinleme" konulu iki ayrı soruşturma kapsamında yapılan operasyon geceyarısı başladı. İlerleyen saatlerde bir açıklama yapan Başsavcılık, 115 emniyet görevlisi hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarıldığını, 67 kişinin de şu anda gözaltına alındığını bildirdi.
PARALEL YAPININ EVLERİNE ATEŞ DÜŞTÜ!
'Paralel Yapı'ya 22 ilde operasyon
İlk operasyonda aralarında eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün’ün de bulunduğu 40 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında dönemin Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse, müdür yardımcıları emniyet amiri Kazım Aksoy, emniyet amiri Ramazan Candan, emniyet amiri Gafur Ataç da bulunuyor. Gözaltına alınan kişilere casusluk, usulsüz dinleme, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, özel hayatın gizliliğini ihlal, konut dokunulmazlığını ihlal, soruşturma gizliliğini ihlal, delil üretmekle suçladıkları belirtildi.
Atayün kelepçelendi
Gözaltına alınanlardan Yurt Atayün, 7 Şubat'ta MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve istihbarat yöneticilerine yönelik operasyonu yürüten eski Terörle Mücadele Müdürü idi. MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı gözaltına aldırmak için MİT binasına operasyon yapmayı bile planlayan Atayün'ün ellerinin arkadan kelepçelendiği görüldü.
KELEPÇELENME NEDENLERİ: POLİSE DİRENME
Paralel yapı operasyonunda gözaltına alınan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube eski Müdürleri Ömer Köse ve Yurt Atayün gözaltı ve sağlık kontrolleri sırasında polise zorluk çıkarınca kelepçelendiler. Sabah saatlerinde Emniyet davet edilen Yurt Atayün sağlık kontrolü için hastaneye götürüldüğü sırada görevli polislere zorluk çıkarınca kelepçelendi. Atayün'ün avukatı müvekkilinin şov amacıyla kelepçelendiğini iddia etti. Emniyet kaynakları ise Atayün'ün polise zorluk çıkardığı için kelepçelendiğini belirtti. Atayün'ün ellerinin arkadan kelepçelenmesi dikkat çekti.
Atayün gibi Ömer Köse de Haseki Hastanesine sabah 06:00 sıralarında getirildi. Ömer Köse elleri önden kelepçelenmiş şekilde hastaneden çıkarıldı. "Kudüs Selam Tevhid" soruşturmasında binlerce kişinin dinlendiği dönemde görevde olan Köse, elleri önden kelepçelenmiş şekilde görüntülendi.
İKİNCİ DALGA OPERASYONU
Organize Suçlar Şubesi’nin yaptığı 2. Dalga operasyon kapsamında İstanbul’da 12 kişi gözaltında. Gözaltı sayısının artması beklenirken şu an çok sayıda polisin evinde arama devam ediyor.
Gözaltındaki Kazım Aksoy, 7 Şubat Mit krizinde görevden alınmış, 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten Mali Şube'de görevliyken açığa alınmış daha sonra da ihraç edilmişti. Dönemin TEM müdürü Ömer Köse ise soruşturmadaki usulsüzlük iddiaları üzerine açığa alınmıştı.
İKİNCİ DALGA BAŞLADI
Organize Suçlar Şubesi 2. Dalga operasyon başlattı. İstanbul başta olmak üzere 15 ilde düzenlenen operasyon, 2008-2012 yılları arasında yapılan 200’ün üzerindeki yasadışı dinleme suçlamasıyla dönemin İstihbarat Şubesi görevlilerini kapsıyor. Sahte isimlerle yapılan usulsüz dinlenen kişiler arasında Hanefi Avcı, Emin Aslan, Sabri Uzun ve çok sayıda gazeteci de bulunuyor. Dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer başta olmak üzere tüm istihbaratçıların evinde arama yapılıyor, gözaltına alınacakları öne sürülüyor.
Bu kişilere yönelik suçlama; “Resmi belgede sahtecilik, görevi kötüye kullanma, bilişim sistemini engelleme-bozma, delilleri yok etme, değiştirme, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, haberleşmenin gizliliğini ihlal” şeklinde.
Organize Suçlar Şubesi’nin yaptığı 2. Dalga operasyon kapsamında İstanbul’da 12 kişi gözaltında. Gözaltı sayısının artması beklenirken şu an çok sayıda polisin evinde arama devam ediyor.
İŞTE GÖZALTINA ALINAN İSİMLER
İstanbul İstihbarat Eski Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer
İstanbul İstihbarat Eski Şube Müdürü Erol Demirhan
İstanbul Mali Şube Eski Müdürü Yakup Saygılı
İstanbul Terörle Mücadele eski Şube Müdürü Yurt Atayün
İstanbul Terörle Mücadele Eski Şube Müdürü Ömer Köse
Emniyet İstihbarat Eski Daire Başkanı Ramazan Akyürek
Emniyet İstihbarat Eski Daire Başkanı Ömer Altıparmak
Emniyet Müdürü Ramazan Candan
Emniyet Müdürü Yasin Topçu
Emniyet Amiri Kazım Aksoy
Emniyet Amiri Gafur Ataç
Emniyet Amiri Kürşat
Emniyet Amiri Hanif
Polis Memuru Recep Güleç
DİYARBAKIR'DA 2 GÖZALTI
İstanbul merkezli 22 ilde yapılan 17 ve 25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu'nda görev alan polislerin evlerine yapılan baskında Diyarbakır’da da bir emniyet müdürü ve bir polis gözaltına alındı. Diyarbakır’da eş zamanlı iki ayrı adrese operasyon yapıldı. Operasyonda Gaffar Polis Okulunda görevli Emniyet Müdürü Murat Çetiner ile Hazro ilçesinde görevli bir polis memuru gözaltına alındı. Emniyete getirilen müdür ile polis memuru özel bir ekip tarafından soruşturmanın yürütüldüğü İstanbul’a götürülecek. Polisin yaptığı operasyon sırasında gözaltına alınan 2 polisle ilgili bazı evraklara da el konulduğu öğrenildi.
VAN VE BİTLİS'TE 3 GÖZALTI
İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü koordinasyonunda sabaha karşı birçok ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında Van'da da eski Terörle Mücadele Şube Müdürü Serdar B. ile Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğünde görevli bir komiserin gözaltına alındığı belirtildi.
Operasyon kapsamında Bitlis'te de bir polisin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan polisler emniyetteki işlemlerin ardından İstanbul'a gönderilecek.
İZMİR'DE 1 GÖZALTI
Operasyon kapsamında İzmir'de de 1 komiser yardımcısı gözaltına alındı. İzmir'deki görev yerine yakın zamanda atandığı öğrenilen bir komiser yardımcısı operasyon kapsamında gözaltına alındı. Adı açıklanmayan komiser yardımcısı İstanbul'a götürülecek.
ANTALYA'DA 1 GÖZALTI
Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonu kapsamında, Kriminal Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru Mehmet Ö.'yü (28), Muratpaşa ilçesindeki evinde gözaltına aldı. Antalya'da iki yıldır görev yaptığı belirtilen Mehmet Ö., sağlık kontrolünün ardından İstanbul'a gönderildi.
PARALEL YAPI ÖĞRENİNCE OPERASYONLAR ERKENE ALINDI
Paralel yapıya yönelik yapılan operasyonun tarihini erkene aldıran detay da ortaya çıktı. Buna göre, İstanbul Başsavcı vekili Orhan Kapıcı'nın nezaretinde başlatılan operasyon bayramdan sonra yapılacaktı ancak paralel yapıya mensup polislerin operasyon bilgisini dışarıya sızdırmasından sonra İstanbul Başsavcı Vekili Orhan Kapıcı kritik bir karar alarak operasyon tarihini erkene aldı. Operasyon daha önce görülmemiş bir biçimde geceyarısı çok erken bir saatte yapıldı. Operasyon sabaha karşı yapılacaktı ancak polislerin operasyon bilgisini dışarıya sızdırması üzerine savcı Kapıcı kritik bir kararla operasyonların hemen başlaması talimatını verdi.
GÖZALTINA ALINAN MÜDÜR DÜN OPERASYONLARI HABER VERMİŞTİ
Bugünkü operasyonlarda gözaltına alınanlardan biri İstanbul Mali Şube Eski Müdürü Yakub Saygılı. Saygılı, operasyonları dün twitter hesabından yaptığı açıklamada 'Havada Operasyon Var' diye duyurmuştu. 17 ve 25 Aralık soruşturmalarını yürüten, ertesi gün görevden alınan ve ardından meslekten ihraç edilen İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, hükümetin "paralel yapı" olarak nitelendirdiği Fetullah Gülen cemaatine yönelik başlattığı operasyonlardan beklenilen neticeyi alamaması, son dönemde İsrail'in Gazze saldırılarında etkisiz kalışı ve yolsuzluk iddialarının yoğun bir şekilde devam etmesi ile güç kaybettiğini öne sürerek, Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi imaj tazelemek ve kamuoyu gündemini değiştirmek için operasyon hazırlığında olduğunu iddia etmişti. Saygılı, kişisel Twitter hesabından paylaştığı mesajda, Gülen cemaatini işaret ederek, "Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bir kaç güne kadar yapılması planlanan bir operasyonla ev ve işyerlerinde aramalar yapılarak, 'Ev aramalarında ve bilgisayarlardan neler çıktı neler?" gibi delili olmayan söylemler ile hükümete yakın medya tarafından gündem oluşturulacağını" öne sürmüştü.
YAKUP SAYGILI: GÖZALTINA ALINMADIM, TAŞINMAK İÇİN EŞYALARI YOPLADIM!
İlerleyen saatlerde Yakup Saygılı'dan ilginç bir açıklama geldi. Dün gece yarısı polislere yönelik başlayan operasyon kapsamında gözaltına alındığı iddia edilen İstanbul Mali Şube eski Müdürü Yakup Saygılı, basına yaptığı açıklamada evinde olduğunu, gözaltına alındığı yönündeki bilgilerin doğru olmadığını söyledi.
Saygılı, dün geceden beri uyumadığını ifade ederek şunları söyledi: “Üst komşum ve alt komşum alındı. Böyle bir durumda insan uyuyamaz da… Ben de evimde bekliyor, günlük yaşamımı sürdürüyorum. Ancak, bizim evi lojmanda taşıma durumumuz vardı. Dolayısı ile evde eşyalar toplanmış durumda. Şimdi gelseler evde bir şey bulamayacaklar. Bu nedenle toplu olan eşyalara bakmaları gerekir. Eşyaların taşınması için kamyon bekliyorum” dedi.
Saygılı, dün akşam sosyal medya hesabında yazdığı mesajlara ilişkin ise “Birileri, benim de gözaltında olduğumu yazınca ben de doğrusu durumu biraz da alaya almak için yazdım onları. Yoksa evime gelen giden kimse olmadı. Gelen olur mu onu da bilmiyorum. Ama şunu söyleyebilirim, devlet istediği kişiyi dinlemek için davet edebilir” şeklinde konuştu.
OPERASYONLAR İMAMLARA UZANACAK
Operasyonların, Gülen cemaatinin imamlarını ve yargı uzantılarını da kapsayacağı duyumları gelen bilgiler arasında. Operasyonun Gülen cemaatinin Türkiye imamı, yargı imamı, emniyet imamı, yargıtay imamı, TSK imamı gibi üst düzey isimlerine ve paralel yapının yargıdaki uzantılarına yöneleceği ileri sürülüyor.
OPERASYONU YÜRÜTEN SAVCILAR
Gözaltıların yaşandığı paralel yapı soruşturmasını 3 savcının yürüttüğü belirtiliyor. İstanbul Cumhuriyet Savcıları İrfan Fidan ile Okan Özsoy soruşturmanın başında bulunurken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Orhan Kapıcı ise soruşturmanın koordinatörü. "Selam Tevhid / Casusluk" soruşturmasını İstanbul Cumhuriyet Savcısı İrfan Fidan'ın, "Yasadışı Dinleme" ile ilgili istihbarat şubesinden 39 şüpheli hakkında yürütülen soruşturmayı da İstanbul Cumhuriyet Savcısı Okan Özsoy'un yürüttüğü öğrenildi.
------------------------------------------------------------------------------
BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
Saat: 11.23 - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, operasyonlarla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamanın tam metni şu şekilde:
"T.C. İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI
Sayı : 2207/2014 Konu: 21.7.2014 tarihli soruşturmalar.
BASIN AÇIKLAMASI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunun yaptığı 21.07.2014 tarihli operasyonlara ilişkin açıklamadır:
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının kapatılan TMK 10 ile yetkili bölümünde 2010 yılından beri yürütülen ve daha önce konuyla ilgili C.Başsavcılığımızın açıklama yapılan sözde selam-tevhid adlı örgüt kurulduğu iddiasıyla 251 kişi hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili yapılan inceleme ve araştırma tamamlanıp 251 kişi hakkında Takipsizlik karan verildiği.
Karar gerekçesinde de belirtildiği üzere ortada terör örgütü kurulduğu yönünde delil olmadığı halde bir kurgu oluşturularak 2010 yılında soruşturmaya başlandığı, yaklaşık 3 yıl süreyle 251 hedef kişi toplamda 2280 kişinin dinlendiği, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın ve bakanlarının diğer ülke yetkilileri ile olan görüşmelerinin kaydedildiği, MİT müsteşarının kod adıyla örgüt üyesi olarak dinlenip kasdedildiği, özetle casusluk yapıldığının tespiti üzerine 21.7.2014 tarihli talimatımızla sözkonusu selam-tevhid adlı örgüt adıyla soruşturma yapan gerçekte amaçlarının casusluk olduğu belirlenen 76 emniyet görevlisi hakkında yakalama ve gözaltı talimatı verilmiş olup, şu an itibariyle 52 şüphelimiz alınmış diğer şahısların yakalanmaları ve gözaltına alınmaları yönündeki uygulamalar halen devam etmektedir.
Yine Emniyet Genel Müdürlüğü Müfettişlerinin İstanbul Emniyet İstihbarat Şubesi hakkında ki suç ihbarında çok sayıda kişinin sahte kimlik ve bilgilerle değişik zaman dilimlerinde özel amaçlı dinlenip konuşmalarının kayda alındığı yönündeki ihbarı üzerine yapılan soruşturmada ilk başta 250 civarında içlerinde milletvekili, hakim, basın mensubu, üst düzey bürokrat olan kişinin sahte belgelerle ilgisi olmadıktan yasadışı örgüt üyesi oldukları gerekçeleriyle dinlendikleri, bu işlemin tamamen özel amaçlı yapıldığı, devletin güvenliği ile ilgili olmadığı anlaşılması üzerine Emniyet İstihbarat Şubesinde görevli 39 şüpheli hakkında 21.7.2014 tarihli yakalama, arama, gözaltı talimatı verilmiş olup, şuan itibariyle 15 şüpheli gözaltına alınmış olup, uygulama halen devam etmektedir. Bu konudaki Basın açıklamamız ön bilgidir. Kamuoyuna saygıyla sunulur."
------------------------------------------------------------------------------
GAZZE'DEKİ VAHŞETE SESSİZ ÇIĞLIK ATMIŞLARDI
PARALEL MEDYADAN OPERASYONLARA SESLİ ÇIĞLIK!
Operasyonlar paralel medyada tepkiyle karşılandı. Paralel medyanın merkez yayın organı Zaman, haberi internet sitesinde sabaha karşı verdi. Zaman'ın "Yolsuzlukları ortaya çıkaran polislere sahur vakti operasyon" başlığıyla verdiği haber şöyle:
"17 ve 25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonu'nda görev alan polislere yönelik saat 01.30 sıralarında operasyon başladı. Bazı polis lojmanlarına baskın yapıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, şüpheli olarak görülen polislerin evlerine gece saat 01.30 sıralarında baskın yaptı. Ramazan ayında sahur vaktine denk gelen ilk baskınların Halkalı'daki polis lojmanlarında kalan Emniyet görevlilerine yapıldığı ve şu anda evlerde aramaların devam ettiği belirtildi.
17 ve 25 Aralık Büyük Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonları'nda hırsızları yakalayan polis şefleri ve emniyet mensuplarına gece yarısı hukuksuz operasyon yapıldı. TCK ve CMUK uygulamalarına göre gece yarısı arama, baskın ve operasyon yapılamıyor.
OPERASYONU YANDAŞLAR DUYURDU
Gece 1.30 sularında Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturmasını yürüten polislere yönelik yapılan operasyonu, ilk olarak hükümete yakın gazetelerde çalışan muhabirler duyurdu. TvNet, A Haber'in yanı sıra Yeni Şafak ve Sabah muhabirleri, sosyal medyadan operasyonun detaylarını paylaştı. TRT ve A Haber, gözaltılarının hemen ardından son dakika geçerek dün akşam saatlerinde Zaman'ın geçtiği haberi doğrulamış oldu. Haberde, yandaş medya çalışanlarına “Yarın 05.00-05.30'da 100 civarında polise operasyon yapılacak, erken gelin!”talimatının verildiği yazılmıştı."
'Operasyon yapılacak, gelin'
Zaman gazetesinin internet sitesinde, iktidara yakın yayınlardan gazetecilerin emniyete davet edilerek brifing verildiği iddiası da dün akşam şu haberle duyurulmuştu.
"Avukatlardan gizlenen soruşturma dosyalarının içeriğine hükümete yakın medya kuruluşlarında çalışan gazetecilerin vakıf olduğu, hatta yarın yapılacak operasyonlar için tetikte olmaları hususunda adliye ve emniyet kaynakları tarafından uyarıldıkları öğrenildi. İddiaya göre, bazı savcı ve emniyetçiler, “Yarın 05.00-05.30'da 100 civarında polise operasyon yapılacak, erken gelin!” diye uyarıda bulundu.
Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarında görev yapan dönemin Mali Şube Müdürü Yakup Saygılı’nın sabah erken saatlerde Twitter hesabında ‘Havada operasyon kokusu var’ başlığıyla dile getirildiği iddiaları teyit eden operasyonun mahiyeti bilinmiyor. Ancak Saygılı, Twitter’dan yazdığı notlarında “Hukuksuz bir operasyon yapılarak, bunun Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde meydanlarda Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından kullanılacağına dikkat çekmişti.
İktidarın operasyon amacıyla oluşturduğu yeni adli mekanizma için HSYK'nın geçen hafta atadığı sulh ceza hâkimleri ve kendine yakın gördüğü savcılar eliyle yapmak istediği operasyonları şova dönüştürmek istediği bu yüzden gazetecilerin haberdar edildiği ileri sürüldü. Operasyonların Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde sözde 'paralel yapı' safsatasına yönelik harekete geçirildiği algısı oluşturmak için şov yapmak, yolsuzluk ve rüşvet iddialarını örtbas etmek, hükümetin İsrail'in Gazze saldırılarından sonra yönetemediği dış politik yanlışları örtme amacı taşıdığı belirtiliyor. Gözaltına alınacak kişilerin adreslerinde aramalar sürerken zor durumda olduklarına ilişkin fotoğraflar çekilmesinin istendiği de gelen bilgiler arasında.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın paralel yapı ile mücadele safsatasına yönelik yapılması düşünülen operasyonlarda yeni kurulan Sulh Ceza Hâkimlerinin kullanılacağını itiraf ettiği “Zaten şimdi yargı süreci başlıyor. Sulh Ceza Hâkimleri götürecek” ifadelerinden hemen sonra ortaya atılan bu iddia adliye ve emniyet koridorlarına bomba gibi düştü."
'FUATAVNİ' TAKMA ADLI EMRE USLU OPERASYONU İLK HABER VEREN KİŞİ OLDU:
Operasyonların başladığı haberi sosyal medyada ilk olarak, 01:50 sıralarında Twitter'da @fuatavni adlı hesapta dile getirildi. Fuatavni’nin yanı sıra Yeni Şafak gazetesi muhabiri Cihat Arpacık da operasyonu "son dakika" olarak duyurdu. Twitter'da @fuatavni kullanıcı adıyla yazdığı ortaya çıkan cemaat yazarlarından eski polis görevlisi ve Taraf yazarı Emre Uslu, operasyonları gece ilk haber veren isim oldu. Uslu, twitter hesabından hesabından sabaha karşı şu mesajları paylaştı:
-Operasyon başladı. Gazze ateşini söndürmek bir yana yolsuzluğu ortaya çıkaran emniyet mensuplarını sahur sofrasından alıyorlar.
-Alibeyköy ve Halkalı başta olmak üzere İstanbul’da yirmi dokuz emniyet mensubunun evine an itibariyle girildi. BB, kara harekatı başlattı.
-DHKP-C’lilerin saat 5’te alınmasına isyan edenlere duyurulur. Dünyada örneği olmayan operasyon gece 1.50’de başladı.
-Emniyet mensuplarının ailelerine bilgi verilmiyor, sorgusuz sualsiz evler aranıp gözaltı oluyor. Bazılarının anne babaları fenalık geçiriyor.
-Gözaltına alınan emniyet mensuplarının bir kısmı emniyete getirildi. Diğerleri sevk ediliyor.
-Emniyet mensuplarının içerisinde genç ve rütbesiz olanlara operasyon devam ediyor. Müdürlere operasyon gece dörtten sonra düşünülüyor.
------------------------------------------------------------------------------
YILMAZER'İN EVİNDE ARAMA YAPILIYOR
Saat: 14.15 - Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" ve "yasa dışı dinleme" soruşturmaları kapsamında, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ali Fuat Yılmazer'in evinde başlayan arama çalışmaları devam ediyor. Yılmazer'in, Sarıyer Uskumruköy'de bir villa sitesinde bulunan evine sabah erken saatlerde gelen polis ekipleri, arama başlattı. Arama çalışmalarının devam ettiği sırada, Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne bağlı ekiplerin de Yılmazer'in evine geldiği görüldü. Basın mensuplarının girişine izin verilmeyen sitenin dışında ise jandarma ekipleri bekliyor.
YILMAZER İKİNCİ SORUŞTURMA KAPSAMINDA GÖZALTINA ALINDI
Yılmazer, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği 2. operasyon kapsamında gözaltına alındı. Sabah 07.00 sıralarında 15 ayrı ilde eş zamanlı olarak başlatılan ve 39 şüphelinin bulunduğu soruşturma kapsamında ilk aşamada 15 kişi gözaltına alındı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Okan Özsoy'un yönettiği operasyonun en önemli isimleri ise Ali Fuat Yılmazer ve Erol Demirhan oldu. Hakkında gözaltı kararı alınan Erol Demirhan henüz bulunamazken, Ali Fuat Yılmazer Zekeriyaköy’deki villasında gözaltına alındı.
Bu kapsamda aralarında siyasi, bürokrat, basın mensubu, savcı ve hakimlerin bulunduğu 250 kişinin sahte isimlerle ve usulsüz işlemlerle yasa dışı olarak telefonlarının dinlendiği tespit edildi. Bu kapsamda aralarında siyasi, bürokrat, basın mensubu, savcı ve hakimlerin bulunduğu 250 kişinin sahte isimlerle ve usulsüz işlemlerle yasa dışı olarak telefonlarının dinlendiği tespit edildi. Yasadışı telefon dinlemesinin özel amaçlı yapıldığı ve devlet güvenliğine ilişkin olmadığının belirlendiği açıklandı.
YILMAZER TWITTER'DAN YAZDI
Zekeriyaköy'de evi aranan Ali Fuat Yılmazer gözaltına henüz alınmamışken tepkisini twitter'dan şu sözlerle gösterdi:
"Doğrusu; ben bu operasyonun Ramazan'da yapılabileceğine çok ihtimal vermiyordum, hele ki tam da sahur vaktinde...Bu hükümet benim gibi birini bile hala şaşırtmaya devam ediyor ya, pes doğrusu...Allahım, bu ülke ne kadar ehliyetsizlerin eline kalmış ve ne yazık ki muazzam bir vurdumduymazlık hakim. İş vatan evlatlarına gelince aslan kesilen bu insafsızlar zümresine, bir şey anlatabilmek belli ki bizim harcımız değil.Hele ki inançlı kesimin tezahüratları da bu işe eşlik etmiyor mu, asıl insanı çaresiz bırakan da o...'Yetti artık' diyeceğim ama bilirim ki yakışık almaz... Şu mübarek Ramazan'da bu zulmü reva görenleri Sana havale ediyoruz Allahım!.."
YAKALAMA KARARLARI SULH CEZA HAKİMİNDEN
Saat: 14.43 - Polislere yönelik gece yarısı başlatılan operasyonda, arama, yakalama ve el koyma kararını yeni kurulan Sulh Ceza Hakimliğinin verdiği ortaya çıktı. Hakim Hulusi Pur kararı veren hakim.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), her türlü tutuklama, arama ve el koyma kararı ile bu kararlara itirazları karara bağlayacak olan Sulh Ceza Hakimlerini 16 Temmuz tarihinde atadı. Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na 6 Sulh Ceza Hakimi atandı. Bu hakimlerin arasında yer alan 2. Sulh Ceza Hakimi Hulusi Pur, gece başlatılan operasyonun arama, yakalama ve el koyma kararlarına imza attı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunun talebi üzerine Hakim Pur bu kararları aldı. Hakim Pur, aynı zamanda 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması kapsamında Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan'ın aralarında bulunduğu 6 kişinin tahliyesine karar vermişti. Paralel medyadaki haberlere bakıldığında operasyonlara ve Hakim Pur'a tepki gösterildiği gözleniyor.
İDDİA: HOCANIN BEDDUASI HEDEF ŞAŞTI, ATEŞ PARALEL MEDYAYA DÜŞTÜ
Paralel medyada ayrıca genel olarak operasyonların 17 Aralık hırsızlığını örtmek için yapıldığı iddia ediliyor. Gözaltına alınanlara yöneltilen suçlamalardan ise bahsedilmiyor. Örneğin 2280 kişinin 3 yıldır dinlendiği ortaya çıkmıştı. Bir çoğu tanınmış manken ve sanatçılara kadar uzanan isimlerin Selam Tevhid örgütüne üyelik gerekçesiyle dinlendiğinin ortaya çıkması şok etkisi yapmıştı. Ancak paralel medyanın nedense olayın bu yanına hiç dokunmadığı gözleniyor.
Sosyal medyada dile getirilmeye başlanan iddiaya göre; Hocanın bedduası hedef şaştı. 17 Aralık polis ve savcıların görevden alınmasına büyük tepki gösteren Fetullah Gülen, hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e tepkisini gösteren bir mektup yazmış ve devreye girmesini istemişti, hem de "Evlerinize ateş düşsün" diye olayın sorumlularına canhıraş beddua etmişti. Gülen'in bedduasının hedefini şaştığı ve kendi adamlarına isabet ettiği ileri sürülüyor. Gülen beddua olayından bir süre sonra yaptığı bir konuşmada bedduanın tutmamasına gerekçe olarak, cemaat mensuplarının ihlasının eksik olmasını göstermişti. Sahabe ve evliyaların bile şehit olup defnedilmek için geldiği vatanını terkedip ABD'de yaşamayı tercih ettiği için hocanın bedduasının tutmayacağı, tutmasını istiyorsa buraya gelmesinin birinci şart olduğu konuşuluyor. Diğer şartlar hoca geldiğinde konuşulur denilen sosyal medyada bedduanın hedef şaşması konuşuluyor.
GÖZALTI SAYISI 100'E ULAŞTI
YILMAZER KELEPÇELENEREK GÖTÜRÜLDÜ
Saat: 19.46 - İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'in evindeki aramalar sona erdi. Yılmazer gözaltına alınarak polis aracıyla götürüldü. Yılmazer'in Sarıyer Zekeriyaköy'deki evine sabah saatlerinde gelen polis ekipleri saat 17.30'a kadar aramalarını sürdürdü. Yaklaşık 12 saat süren aramanın ardından polis ekipleri Yılmazer'i gözaltına aldı. Sarıyer Zekeriyaköy’deki evinde yapılan 12 saatlik aramanın ardından gözaltına alınan eski İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık kontrolünden geçirildi. Hastanede sadece 5 dakika kalan Yılmazer, polisler eşliğinde Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Ali Fuat Yılmazer’in ellerinin kelepçeli olduğu dikkat çekti.
Bu arada İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi tarafından sabaha karşı yapılan operasyonda gözaltına alınanların sayısı 100'e yükseldi. Dün gece yarısından itibaren başlatılan operasyonda gözaltına alınan şüpheliler, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan sağlık kontrollerinin ardından Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Gözaltı sayısı akşam saatlerine kadar 99'a ulaştı. En son, Sarıyer Zekeriyaköy'deki evinde 12 saat arama yapılan eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer gözaltına alındı. Böylece gözaltı sayısı 100'ü buldu. Operasyonda, 115 emniyet mensubu hakkında yakalama ve gözaltı kararı bulunuyor.
------------------------------------------------------------------------------
SINIR KAPILARI ALARMA GEÇİRİLDİ
23.07.2014 13:03 Operasyonlar, paralel yapıda büyük paniğe neden oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verdiği bilgiye göre, "casusluk" ve "yasa dışı dinleme" soruşturması kapsamında aranan paralelci polislerin ve yapının diğer unsurlarının yurt dışına kaçma ihtimaline karşı sınır kapıları ile havaalanları alarma geçirildi. Avukat Celal Ülgen, "Panikleyip yurtdışına kaçabilirler. Bunun için önlem alınmalı. Hatta medya ayağından birkaçı yurtdışına kaçmış bile. İnternetten 'Brüksel'de kahve içmeye bekliyorum' deyip dalga geçiyor" diye uyardı.
OPERASYONLARA DESTEK
Ergenekon-Balyoz sanıklarının avukatı Celal Ülgen: Şu andaki operasyon aslında birinci dalga. Ergenekon davasındaki dalgalar gibi gözaltına almalar devam edecektir. Bunun arkasından medya ayağı ve yargı ayağı gelecek. Bu kişiler belli bir döneme damgasını vuran, komplo ve siyasi ahlaksızlıkların tam tepesinde yer almışlardı. Operasyon sadece polis şefleriyle kalırsa, hareket kadük olur. Bu isimler aslında kuklaydı. Bu kuklaların iplerini elinde tutan kişilere ulaşmak gerekir. Hukuksuzluğu bayrak edinenlere hukuk uygulansın diyebilirim.
Ergenekon hükümlüsü Dursun Çiçek'in kızı Avukat İrem Çiçek: Gözaltına alınan isimlerin çoğunluğu kumpas davalarının düzenleyicileri olarak sahte delillerle yüzlerce masum insanı tutuklatıp, müebbet hapis aldırdıkları süreçte görev almış kişiler. Bizlerin dava süresince suç duyurusunda bulunduğu isimler. Bu soruşturmanın gerçekleri ortaya çıkarmayı amaçlamasını istiyoruz. Açılan davaları müdahil olarak takip edeceğiz. Ve onlardan farklı olarak intikam değil adalet peşinde olacağız. Maşalar ve maşayı tutan eller ortaya çıkana kadar davaların peşini bırakmayacağız.
Ergenekon zanlısı iken intihar eden Yarbay Ali Tatar’ın ağabeyi Ahmet Tatar: Çok canımızı yaktınız. Çok zulmettiniz. Umarım siz adil hukuktan mahrum kalmazsınız.
Balyoz hükümlüsü Org. Ergin Saygun’un kızı Ece Saygun: Babamı gözaltına alan, sorgulayan ve sabah 5’te uyandırıp göğsüne yafta tutturup sabıka fotoğrafı çektiren Kazım Aksoy da gözaltında.
Paralel yapıyla ilgili içeriden itiraflarda bulunan Yazar Latif Erdoğan: Çok hayırlı bir operasyon. Bugüne kadar yüzlerce, binlerce insan haksızca dinlenmiş, takibe alınmış, hiç alakası olmayan örgütlerle ilişkilendirilmiş. Bu Tevhit- Selam Örgütü üzerinden yapılan operasyon başarılı olsaydı başta Başbakan olmak üzere iktidar partisindeki birçok insan bugün hapisteydi. İktidar paralel yapıya karşı Yargıtay ve HSYK da tedbirini almalı. Sahur vakti operasyon yapıldı şeklinde ajitasyon yapılıyor. Siz aynı saatte masum insanlara operasyonlar yapmadınız mı?
Cüneyt Toraman (Tevhid Selam davası avukatı): Davamız takipsizlik aldı. Zaten başka bir seçenek yoktu. Dosyada müvekkillerimiz hakkında tek bir suç yoktu. Bu dosya paravan olarak kullanıldı. İnsanları dinlemek için bizim dava dosyamızı kullandılar. Bu dosyanın tamamı düzmece ve sahteydi. Binlerce insanı dinlemek için paravana ihtiyaçları vardı. Bizim dosyayı kullandılar.
Adnan Bulut: F tipi basın ‘kelepçe’ diye yaygara yapıyor. F tipi polis uçağın kapısında yüzlerce kişinin önünde kelepçe taktı bana. Nereye kaçacaktım?
Barış Pehlivan: Gözaltına alınan polisler çok kişinin hayatını çaldı. Dileğim, gerçek suçlarından adil yargılanmaları ve bize ettikleri zulmü görmemeleri.
Recep Yeter: Kimse evlerinden delil vs. çıkmasını beklemiyor. Delil üretme ustalarının delil yok etmedeki ustalığını da tahmin edebilirsiniz.
(22 Temmuz 2014, 10:12), son güncel.: (23 Temmuz 2014, 13:03)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: