Polis alımlarında paralel sınav skandalı yaşandığı iddiaları üzerine başlatılan soruşturmada ilginç bir tezgah ortaya çıkarıldı. Paralel yapı, komiser yardımcılığı sınav sorularını 'belirli' kişilere önceden verdi. Sınav yeniden değerlendirildi. Fakat bu defa da paralel olmayan polislere haber verilmedi.
17.07.2014 16:19 Sabah'ın 31 Ocak'taki "Poliste Paralel Sınav Skandalı" haberi üzerine İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla emniyet teşkilatında komiser yardımcılığı sınavlarına yönelik soruşturma başlatıldı. Soruşturma, paralel yapının kadrolaşma için tezgâhladığı oyunu da ortaya çıkardı. Paralel Yapı'nın sınavlarda başvurduğu hileleri araştıran Mülkiye Başmüfettişi Yusuf Suntay ile Polis Başmüfettişi Mustafa Aydın'ın hazırladığı raporda, skandalın iç yüzü deşifre edildi. 2009-2012 arası komiser yardımcılığı sınavlarını kapsayan 4 ön inceleme raporu düzenlendi. İşte paralel tezgâh böyle işledi:
HİLELİ SORULARI DA BİLDİLER
Başmüfettişlerin örnekleme yöntemiyle ifadelerine başvurduğu, sınavda başarılı olan 2 komiser yardımcısı, "Sınav sonrası açılan kurslara katılanlar arasında, İstihbarat, Kaçakçılık ve Organize Suçlar Müdürlüğü (KOM) ile Genel Müdürlük kadrosunu kazananların sayısı çoktu. Zaman zaman toplanıyorlar, bizleri aralarına almıyorlardı" dedi. Raporlarda, "2009 ve 2010'da mahkeme kararıyla iptal edilen soruların Polis Akademisi tarafından hazırlanmış olduğu belirlenince önlem alındığı ve 2011 ve 2012'deki soruların hazırlanmasının Milli Eğitim Bakanlığı'nın sorumluluğuna bırakıldığına" dikkat çekildi. Belgelerdeki incelemede sınavların düzenli yapılmadığı, paralel yapıdan kişilerin hak etmedikleri halde kursa çağırıldığı belirlendi. Bu bilgiyi destekleyen en net örnek ise 2012'deki sınavın ciddi gerekçe ve onay alınmadan 14 gün ertelenmesi... Komiser yardımcılığı sınavı müracaat tarihleri 20 Şubat-2 Mart tarihleri olarak açıklanmasına rağmen 2 hafta ertelendi. Milli Eğitim ile Emniyet arasında düzenlenen protokolde müracaat sürelerinin Emniyet Genel Müdürlüğü'nce belirlenmesi, ek müracaat süresi veren düzenlemenin ise sadece Eğitim Daire Başkan Yardımcısı'nın imzasıyla gerçekleştirilmesi gerektiği belirtiliyor. Ancak müfettişler, paralel yapının daha alt düzeydeki yetkililerle bu işlemleri halledip, idare hukuku kurallarını çiğnediğini tespit etti.
ÖN RAPOR HAZIRLANDI
Sorular Polis Akademisi'ndeki paralel ekipçe hazırlanıp, önceden belirli isimlere iletildi. Raporlarda, 2009'da 9 adayın, 2010'da 684 adayın, 2011'de 130 adayın ve 2012'de ise 58 adayın hileli soruların da içinde bulunduğu tüm soruları doğru yanıtladığı kaydedildi. Mülkiye Başmüfettişi Yusuf Suntay ile Polis Başmüfettişi Mustafa Aydın, ön inceleme raporu düzenleyerek, Eski Emniyet Genel Müdürü Yardımcısı Merkez Valisi Ahmet Pek, Eski Emniyet Genel Müdürü Yardımcısı Mustafa Doğan Kılınç ve Eğitim Dairesi eski Başkanı Mustafa Çankal'ın da aralarında bulunduğu 12 müdür hakkında soruşturma izni verilmesini talep etti.
ÇARK NASIL İŞLEDİ?
1- Sınav soruları Polis Akademisi'ndeki paralel ekip tarafından hazırlanıp, önceden belirlenmiş isimlere iletildi. İçişleri Bakanlığı, bu durumu fark etti ve soru hazırlama işini Akademi'den alıp, Milli Eğitim Bakanlığı'na verdi.
2- Komiser yardımcılığı sınav başvuruları teşkilattan gizlendi. Başvuru yapmak isteyen paralel dışındaki polislere 'Sistemde yığılma var' denildi. Ancak bir saat içinde paralel ekibin tüm adayları başvurusunu tamamladı.
3- Sınav sonuçları hatalı sorulara yapılan itiraz nedeniyle yeniden değerlendirildi. Yeni değerlendirmede sınavı kazanan ancak paralel yapı elemanı olmayan polislere bilgi verilmedi ve hakları yandı.
4- Komiser Yardımcılığı Sınavı'nda sorulan sorulardan 2009'da 12, 2010'da 13, 2011'de 19 ve 2012'de 4 olmak üzere toplam 48 sorunun yanlış olduğu ancak yanlış sorulara paralel ekibin tüm adamlarının doğru cevap verdiği anlaşıldı. (Sabah)
(17 Temmuz 2014, 16:19)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: