17 ve 25 Aralık darbe girişimleri sürecinde yetkisini kötüye kullandığı gerekçesiyle Türkiye'nin ilk özel yetkili kadın hakimi olan Menekşe Uyar hakkında HSYK tarafından soruşturma başlatıldı. Uyar'ın yetkisi olmadığı halde soruşturma dosyalarına imza attığı iddia ediliyor. Nöbette olmadığı halde kritik kararlara imza atan, dosyayı savcılardan ve HSYK müfettişlerinden kaçıran Uyar'ın çok sayıda önemli ismin telefonun dinlendiği Selam soruşturmasındaki dinleme kararlarında da imzası olduğu belirtiliyor. Menekşe Uyar'ın ayrıca 1 Numaralı özgürlük hakiminin nöbetinde bazı kararları imzaladığı ve bu hakimin bu imzalardan haberdar olmadığı tespit edildi.
07.07.2014 10:26 Türkiye'nin ilk özel yetkili kadın hakimi olan Menekşe Uyar hakkında, 17 ve 25 Aralık darbe girişimleri sürecinde yetkisini kötüye kullandığı gerekçesiyle HSYK tarafından soruşturma başlatıldı. Müfettişler soruşturma kapsamında geçtiğimiz haftalarda Uyar'ın ifadesini aldı.
Yenişafak'tan Cihat Arpacık'ın haberine göre; özel yetkili mahkemelerin kaldırılması üzerine düz hakimliğe atanan Uyar'ın, 25 Aralık soruşturmasında yetkisiz olarak evraklara imza attığı iddia ediliyor. Uyar'ın Savcı Muammer Akkaş'ın hukuksuz gözaltı talimatıyla açığa çıkan darbe girişimi öncesinde başka bir hakimin nöbetçi olduğu gün soruşturmayla ilgili çok sayıda arama-el koyma ve dinleme kararına imza attığı belirtiliyor.
TEDBİR KARARININ KALKMASINA ENGEL
25 Aralık darbe girişiminin başarısız olmasının ardından dosya Savcı Akkaş'tan alınmış ve başka savcılara verilmişti. Akkaş'ın adliye önünde basın bildirisi dağıtması ve HSYK'nın Akkaş'a destek vermesiyle gündeme gelen savcı değişikliğinin ardından bazı işadamları avukatları aracılığıyla malvarlıklarına konulan tedbir kararının kaldırılması için talepte bulundu.
HAKİM DOSYAYI GÜNLERCE KAÇIRDI
Talep önce 2 No'lu Özgürlük Hakimi Süleyman Karaçöl'ün masasına gitti. Karaçöl 3 günlük aradan sonra tedbir kararının kaldırılması talebini reddetti. Hakim Karaçöl'ün kararına itiraz eden avukatlar dönemin 3 No'lu Özgürlük Hakimi olan Menekşe Uyar'a başvurdu. Uyar günlerce dosya hakkındaki kararı açıklamadı. Soruşturmaya yeni atanan savcılar dosya Uyar'da olduğu için bir süre inceleme yapamadı. Soruşturmanın yürümemesi üzerine savcılar dosyayı Uyar'dan istedi. Hakime Uyar savcıların isteğini kabul etmeyerek dosyayı savcılara vermedi. Savcılar bu kez dosyanın fotokopisini istedi. Fotokopi talebi de hakime tarafından kabul edilmedi. Konu HSYK'ya intikal ettirildi. Bu kez HSYK Müfettişi Vedat Ali Tektaş dosyayı Uyar'dan istedi. Uyar, HSYK müfettişinin talebine de red cevabı verdi.
SAVCILAR KARARI EKRANDAN KALDIRDI
Uyar'ın tavrı üzerine soruşturmanın çıkmaza girmesi iş adamlarının malvarlıkları üzerindeki tedbir kararının kalkmasının da önüne geçmişti. 25 Aralık soruşturmasının savcıları son çare olarak adliyenin bir odasının kapısını kilitleyip malvarlıkları üzerindeki tedbiri UYAP ekranı üzerinden kaldırdı.
Dosya ancak tedbirinin elektronik sistemden kaldırılması üzerine Uyar tarafından iade edildi. Yeni Şafak'ın görüştüğü adli kaynaklar, Uyar'ın bu tavrının bireysel değil örgütsel bir tavır olduğu görüşünde. Kaynaklara göre Çağlayan Adliyesi'nde paralel yapılanmaya yakın olduğu ileri sürülen hakim ve savcıların toplanarak dosyanın yeni savcılara verilmemesi konusunda bir karar aldı.
HSYK müfettişleri hakimin ifadesini aldı
Nöbette olmadığı halde kritik kararlara imza atan, dosyayı savcılardan kaçıran Uyar'ın çok sayıda önemli ismin telefonun dinlendiği Selam soruşturmasında da dinleme kararlarında imzası olduğu belirtiliyor. HSYK'ya şikayet edilen Uyar hakkında idari soruşturma başlatıldı. Müfettişler soruşturma kapsamında geçtiğimiz haftalarda hakimenin ifadesini aldı. (Yenişafak)
NÖBETÇİ HAKİM İKEN İMZALADIĞI KARARLARDAN ASIL HAKİM HABERSİZ
Aynı olayı konu edinen Sabah'tan Nazif Karaman'ın haberinde ek detaylar yer alıyor. 17 ve 25 Aralık soruşturmalarına ilişkin soruşturma yürüten HSYK Müfettişleri ilginç bir bulguya ulaştı. 25 Aralık soruşturması olarak da bilinen 2012/656 sayılı dosyada alınan arama, el koyma ve dinleme kararlarını inceleyen müfettişler bazı dinleme kararlarında nöbetçi olmayan hakimlerin imzasını tespit etti. 3 numaralı özgürlük hakimi olarak görev yapan Menekşe Uyar'ın 1 Numaralı özgürlük hakiminin nöbetinde bazı kararları imzaladığı ve bu hakimin bu imzalardan haberdar olmadığı tespit edildi. Tespitleri üzerine HSYK'ya başvuran müfettişler kurulun ilgili dairesinden Menekşe Uyar ile ilgili izni aldı. Geçtiğimiz günlerde müfettişlerce çağırılan Uyar'a soruşturma dosyası bir zarf içinde tebliğ edildi. Uyar savunma yapacak. Müfettişler de konu ile ilgili hazırlayacakları raporu HSYK'ya bildirecek. Son kararı HSYK verecek.
TUTANAKTA SAVCILIĞA TAVIR
Hakim Menekşe Uyar'ın adı 25 Aralık 2013'te çeşitli işadamlarının mal varlıklarına el konulup gözaltına alınmak istenmeleri ile ayyuka çıkan dosyada, 7 işadamı ve 2 şirketin mal varlıklarına konulan tedbir kararının savcılık tarafından re'sen (kendiliğinden) kaldırılmasına tepki göstermesi ile gündeme gelmişti. İşadamlarının mal varlıklarına el konulması üzerine şüpheli avukatları itiraz etti. İtirazı değerlendiren 2 No'lu hakimlik, 9 Ocak'ta itirazın reddine karar verdi. 10 Ocak'ta dosya 3 No'lu hakimliğe gönderildi ve mahkeme tedbir kararıyla ilgili 'ivedi' karar vermenin mümkün olmadığını bildirdi. Fakat bu arada savcılık re'sen tedbir kararını kaldırdı. Menekşe Uyar savcılığa tavrını konu ile ilgili hazırladığı tutanağa yansıtmıştı. (Sabah)
(07 Temmuz 2014, 10:26)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: