MİT TIR'ları için arama emri veren Savcı Aziz Takcı'nın hakim eşi Selma Rahşan Takçı'nın usulsüz şikayeti üzerine soruşturma başlatan Savcı Ahmet Mithat Temel, bir skandala imza attı. Polise kanunsuz emir vererek Yenişafak bilgisayarlarına 'siber suç'tan el konulmasını istedi. Savcının kanunsuz emrine uyan polis de gazeteye yazı yazarak soruşturma konusu haberi yapan, yayınlayan ve yayınlanmasında sorumlu bulananların bildirilmesini istedi. Olaya tepki gösteren Yenişafak ise, polis talimatına uymadı ve savcı hakkında Adalet Bakanlığı ile HSYK'ya suç duyurusunda bulundu. Usülsüz soruşturma başlatmak ve bir gazeteyi basacak kadar ileri gitmek gibi skandal girişimler, paralel yapının iyice köşeye sıkıştığı ve bu nedenle çılgınca hamleler yapmaya başladığı şeklinde değerlendiriliyor.. Öte yandan basına yönelik bu skandal baskın girişimi Odatv davasında yaşanan iki ayrıntıyı hatırlattı.. Bu ayrıntıların paralel yapı ile bağlantılı olduğu da görülüyor.
03.07.2014 11:00 Adana Cumhuriyet Savcısı Ahmet Mithat Temel, MİT TIR'larının aranması ve subayların yerlerde süründürülmesi skandalına imza atan Savcı Aziz Takcı'nın eşi Hakim Selma Rahşan Takcı'nın şikayeti üzerine ne yapacağını şaşırdı. Tüm yasa ve prosedürleri çiğneyerek Adana Emniyeti'ne bir yazı yazan Savcı Temel, polis marifetiyle Yeni Şafak'ın bilgisayarlarındaki bilgilerin kopyalanmasını, gerekirse de bilgisayarlara el konulmasını istedi.
PARALELCİLERİ GEÇTİ
Adana'daki yasa dışı dinlemelerden sorumlu tutulan 6 polisin, nöbetçi mahkeme oyunlarıyla serbest bırakılmasıyla ilgili Yeni Şafak haberinde Hakim Selma Rahşan Takcı'nın adının geçmesi, Adana Savcısı Ahmet Mithat Temel'i çileden çıkardı. Paralel yapılanmanın hakim ve savcılarının birbirleri arasındaki örgüt ve meslektaş dayanışması bile Savcı Temel'in Emniyet'e yazdığı yazıda verdiği talimatlar karşısında gölgede kaldı.
AÇIK GÖZDAĞI GİRİŞİMİ
Yazılı basının tabi olduğu 5187 sayılı Basın Yasası'yla, gazetelerin internet sitelerinde yayınlanan versiyonlarının bağlı bulunduğu 5651 sayılı yasada, gerçekleştirmek istediği eyleme gerekçe bulamayan Savcı Temel, bu kez internette yayınlanan gazete haberini 'siber suçlar' kategorisine soktu. İnternet ortamında yapılan yayınları düzenleyen 5651 sayılı yasaya göre, müşteki Selma Rahşan Takcı'nın, doğrudan sulh ceza mahkemesine başvurması gerekirken, savcıyı devreye sokması ve Savcı Temel'in de başvuruyu reddetmeyerek, 'polise kanunsuz emir verme'yi göze alması, 'Yeni Şafak'a gözdağı girişimi' olarak değerlendirildi.
Gazetemizin 14 Nisan 2014 tarihli haberinde, yasa dışı dinleme yapmakla suçlanan polislerin yargıdan kaçırılmak istendiğine dair, Adana Adliyesi içerisinden edinilen bilgiler aktarıldı. Haberde, polislerin Asliye Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesi sayesinde, nöbetçi Hakim Selma Rahşan Takcı'nın huzuruna çıkarılmadıkları anlatıldı. Hakim Takcı'yı hedef göstermek gibi bir niyet olmadığı için adı da 'S.R.T.' şeklinde kodlanarak verildi.
'EV VE İŞYERLERİNİ ARAYIN'
Haberde adı yukarıda ifade edilen boyutta ve bir kez, o da kodlanarak verilen Hakim Selma Rahşan Takcı için, Savcı Ahmet Mithat Temel, teamülleri, prosedürleri, yasaları çiğneyerek Adana Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bir yazı yazdı. Yazıda Savcı Temel, şu talimatları verdi: 'Olayın aydınlanması bakımından gerekiyorsa şüphelilerin ev ya da işyerlerinde CMK 116 vd. maddeleri ve bilgisayarlarında ya da bilgisayar kütüklerinde CMK 134. Maddesine göre mahkemeden alınacak karar doğrultusunda arama yapılması, kopya çıkartılması, metin haline getirilmesi, gerektiği takdirde CMK 134/2-3-4-5. Maddesindeki işlemlerin yapılabilmesi için mahkemeden el koyma kararının alınması…. rica olunur.'
CEVAP VERMEYECEĞİZ
Adana Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, 'haberi siber suç kategorisine sokan' Ahmet Mithat Temel'in garip isteklerle dolu talep yazısı üzerine bir usülsüzlüğe imza attı. Adana Emniyeti, 5187 sayılı Basın Yasası'na aykırı olarak Yeni Şafak'a yazdığı yazıda, 'Mahkeme Oyunu Bozdu' başlıklı haberi yapan, yayınlayan ve yayınlanmasında sorumlu bulananların bildirilmesini istedi. Yeni Şafak yönetimi, yasaya aykırı bu talebe cevap vermeme kararı aldı.
Habere 'siber suç' diyen Adana Savcısı'nın talepleri:
- Gazete bilgisayarlarına el koyun
- Bilgilerin dökümünü çıkarın
- Haberde emeği olan herkesin ev ve iş yerlerini arayın
HSYK'yı göreve çağırıyoruz
Bir hakim olarak, 5651 sayılı yasaya göre doğrudan sulh ceza hakimine başvurması gerektiğini bildiği halde, savcıyı devreye sokarak 'kanunsuz işlem' yapılmasını sağlayan Adana Adliyesi'nde görevli Hakim Selma Rahşan Takcı ile görev ve yetkilerini aşarak, yürüttüğü işlemlerde kendini hiçbir kural ve yasa ile bağlı kabul etmeyen, tüm soruşturma usül ve esaslarını çiğneyen ve polise de 'kanunsuz emir' niteliğinde talimat verdiğini düşündüğümüz Adana Cumhuriyet Savcısı Ahmet Mithat Temel hakkında Adalet Bakanı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) suç duyurusunda bulunuyoruz.
Takcı'yı hatırlayalım
Suriye'ye yardım götüren MİT TIR'larına 19 Ocak 2014'te 'baskın' emri veren Savcı Aziz Takcı'nın bu kanunsuz eylemi infiale neden olmuştu. MİT'e ait araçları aratma yetkisi bulunmamasına rağmen Takcı, TIR'lar Adana Emniyeti'nin sorumluluk alanından çıktığında basılması talimatını jandarmaya iletmiş ve yüzlerce görevliyle birlikte operasyon yaptırmıştı. Takcı'nın, araçlarla ilgili 156 Jandarma hattına yapılan ihbara terör örgütü 'El-Kaide' ifadesini sonradan eklettiği, bununla, Türkiye'yi terör örgütlerine yardım eden bir ülke gibi gösterip TIR baskınlarıyla birlikte uluslararası alanda zor duruma düşürmeyi hedeflediği iddia edilmişti. Aynı zamanda Takcı'nın, ihbardan saatler önce Adana İl Jandarma Komutanı Albay Özkan Çokay ile 'operasyonun detaylarını konuşmak üzere evde biraraya geldiği' ortaya çıkmıştı. Takcı, geçtiğimiz nisan ayında HSYK 1. Dairesi'nin kararıyla Adana'dan Trabzon'a atanmıştı.
Suç isnadını açıkla!
Adana'da yasadışı dinlemelere ilişkin geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan polislerin 'nöbetçi mahkeme oyunuyla serbest bırakılmaya çalışıldığı'na dikkat çeken Yeni Şafak'ın, 'Mahkeme oyunu bozdu' başlıklı haberi, Savcı Ahmet Mithat Temel tarafından 'siber suç' olarak yorumlandı. MİT TIR'larına baskın yaptıran Savcı Aziz Takcı'nın eşi Hakim Selma Rahşan Takcı'nın isteğiyle bunu yapan Temel'in, 'siber suç' tanımına uyan eylemleri de bilmediği ortaya çıktı. Zira siber suç, 'Bir bilişim sisteminin güvenliğini ve/veya buna bağlı verileri ve/veya kullanıcısını hedef alan ve bilişim sistemi kullanılarak işlenen suçlar' olarak tanımlanıyor. Siber suç çeşitleri ise; yetkisiz ve hukuka aykırı erişimden sonra verilerin sistemdeki verilere eklenmesi, verilerin silinmesi, değiştirilmesi, şifrelenmesi, çalınması, verilere erişimin engellenmesi, hackleme, çocukların cinsel istismarı ve pornografi, online örgütlü kumar, interaktif dolandırıcılık, hırsızlık, banka ve kredi kartı ile ilgili suçlar olarak sıralanıyor. Savcı Temel'den, Yeni Şafak aleyhinde başlattığı soruşturmayı bu suçlardan hangisi veya hangileri kapsamında yürüttüğünü açıklaması bekleniyor. (Yenişafak)
TIR BASKINCILARININ YENİ HEDEFİ YENİŞAFAK
Yenişafak'ın haberi bu şekilde.. MİT tırlarının basılması olayındaki yasadışılık ve skandalın bu olayla devam ettiği görülüyor. Usülsüz soruşturma başlatmak ve bir gazeteyi basacak kadar ileri gitme girişimleri, paralel yapının iyice köşeye sıkıştığı ve bu nedenle çılgınca hamleler yapmaya başladığı şeklinde de değerlendiriliyor.
ODATV DAVASINI HATIRLATTI
Basına yönelik bu skandal girişim 2011 yılında Odatv davasında yaşanan gelişmeleri hatırlattı. Hatırlanacağı gibi Odatv soruşturmasında henüz basılmamış bir kitap örgüt dokümanı gerekçesiyle bilgisayarlardan toplatılmaya çalışılmıştı. Taslak haldeki kitabın dijital nüshasını elinde bulundurduğu ileri sürülen tanınmış gazetecilerden o nüshaları savcılığa getirmeleri dahi istenmişti. Basına yönelik bu şok girişim Türkiye'yi sarsmış, bu olaydan sorumlu tutulan hükümete karşı yurtiçi ve dışından sert tepki gösterilmişti. Hükümet çevreleri ise olaydan sorumlu olmadıklarını ve kabul edilemez bu duruma kendilerinin de tepki gösterdiğini ifade etti. Kısa süre sonra ise şaşırtıcı bir gelişme yaşandı. Hükümetin devreye girmesi üzerine gerçekleştiği öne sürülen bir müdahale ile soruşturma savcısı Zekeriya Öz HSYK tarafından soruşturmadan alındı, özel yetkileri de alınarak başka bir göreve getirildi.
Savcı Öz ile ilgili bir başka iddia daha gündeme getirilmişti. 17 Aralık soruşturmasından hemen sonra bizzat Başbakan Erdoğan tarafından dile getirilen iddiaya göre, Odatv soruşturmasından alınması üzerine Savcı Zekeriya Öz, bundan sorumlu tuttuğu hükümete büyük tepki göstermiş, bunu sağda solda kapalı ortamlarda sık sık dile getirmişti.
SAVCI ÖZ PARALEL YAPIDAN İDDİASI
17 Aralık soruşturması sonrası Öz'ün paralel yapıya mensup savcılardan olduğu iddiaları somut bulgular ışığında gündeme geldi. Bu konuyu da içeren suç duyuruları savcılıklara yapıldı. Bunlardan biri, Sakarya Adalet ve Vicdan Platformu tarafından savcılığa yapılan suç duyurusu idi. "Emniyet ve Yargı içindeki gizli yapılanma"nın soruşturulması talep ediliyor, buna dair çok çarpıcı somut deliller gösteriliyordu. Suç duyurusunda ayrıca 17 Aralık 2013 tarihinde Başsavcıvekili Zekeriya Öz tarafından başlatılan yolsuzluk operasyonlarının da bu yapılanmayla bağlantılı olduğu şüphesinin ortaya çıktığı dile getiriliyor, buna dair deliller sıralanıyordu. (1)
BAKANLIK VE HSYK ACELE GÖREVE!
Odatv davasındaki basına yönelik skandal girişimin bir benzeri şimdi Yenişafak gazetesine yönelik gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Adalet Bakanlığı ile HSYK'nın nasıl bir tavır göstereceği ise merakla bekleniyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(1) Kontrgerilla.com/mansetgoster.asp?haber_no=5745
(03 Temmuz 2014, 11:00)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: