Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 'Casusluk' iddiasıyla başlattığı soruşturma kapsamında, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) Ankara Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından baskın düzenlendi. TİB'de bulunan serverlara el konuldu. Baskının, çanak antenler vasıtasıyla yurtdışına kurumdaki gizli verilerin aktarıldığı şeklinde, bir süre önce gündeme gelen şüphe üzerine yapıldığı ileri sürülüyor.
31.05.2014 14:00 ANKARA Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 'Casusluk' iddiasıyla başlattığı soruşturma kapsamında, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) Ankara Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından baskın düzenlendi. TİB'de bulunan serverlara el konuldu.
Edinilen bilgiye göre, inceleme çarşamba günü akşam saatlerinde başlatıldı. TİB'de yapılan incelemede, aralarında kablolama ve sistemi uzmanı ile bilgisayar mühendislerinin de bulunduğu bilirkişi ekibi yer aldı. Söz konusu incelemenin, delillerin yerinde tespiti amacıyla yapıldığı öğrenildi.
Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı 1 Mayıs'ta yaptığı yazılı açıklamada, TİB binasında yüksek kapasitede veri aktarıldığı tespit edilen birçok uydu internet çanak anteninin tespit edildiği ve bunların yabancı uydulara dönük olduğunun anlaşıldığı ve bu internet çanak antenden, TİB'in verilerinin yabancı uydular aracılığıyla bilinmeyen bir yere, yabancı uydulara aktarıldığı, iddialarının da araştırıldığını söylemişti. (Hürriyet, AA)
SUÇÜSTÜ YAPILDI İDDİASI
01.06.2014 13:28 TİB'e düzenlenen polis baskınıyla ilgili detaylar ortaya çıkmaya başlarken, baskının nedeni ile ilgili bir de iddia ileri sürüldü. Buna göre; yasadışı dinlemeleri silmeye çalışan birçok görevlinin suçüstü yakalanması üzerine baskın yapıldı. Yapılan baskında binlerce kişiyi yasa dışı olarak dinleyen paralel yapıya ilişkin eldeki deliller üzerinde inceleme yapılarak tespitlerde bulunuldu. Operasyon kapsamında ulaşılan dokümanların birer kopyası alındı, serverlara da el konuldu. Kaynaklar, birkaç gün önce TİB'de yasadışı dinleme kayıtlarını silen bazı görevlilere suçüstü yapıldığı, bunun üzerine konunun savcılığa aktarıldığını belirtti. Baskın sonrası Gülen'in tansiyonunun çıktığı belirtildi. Türkiye'deki örgüt üyeleriyle temas kuran Gülen'in, devletten çaldıkları birçok belgenin iptal edilmesini istediğine dikkat çekildi. (Takvim)
CASUS KABLOYA SİNYAL TESTİ
Baskınla ilgili diğer detaylar ise Yenişafak'ın haberinde yer aldı. Buna göre; Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 'casusluk' soruşturması kapsamında TİB'e giren uzman ekipler, yurtdışına bilgi aktarılan fiberoptik kabloların hangi ülkede sinyal verdiğini belirlemeye çalışıyor. Uzman ekipler 'paralel yapının dinleme merkezi' haline gelen TİB'de 2012 öncesindeki çok sayıda usülsüzlüğü inceliyor.
BASKIN 30 MAYIS SABAHI YAPILDI
Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı doğrultusunda dün sabah saatlerinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) baskın yapıldı. 2012 yılından önceki kayıtların önce kopyalanıp daha sonra silindiği, TİB arşivinin uydu aracığıyla başka ülke veya ülkelere aktarıldığı iddialarından hareketle başlatılan 'casusluk' soruşturması kapsamındaki operasyon, Ankara Emniyeti terörle mücadele ekiplerince gerçekleştirildi.
SUNUCULARA EL KONULDU
TİB'deki tüm bilgisayarların bağlı olduğu sunuculara el konulurken, bu sunuculara bağlı tüm bilgisayar harddiskleri ekiplerce götürüldü. Bilişim suçlarıyla mücadele ekiplerinin de destek verdiği operasyonda el konulan cihazlar uzman ekiplerce incelenecek. Ayrıca kurumda detaylı bir incelemeye girişen polis, paralel yapının çanak antenler dışında bilgi aktarımı için kullandığı fiberoptik kabloların hangi ülkelerde sinyal verdiğini tespit etmeye çalışıyor. GSM şebekelerine bağlı hatların da dahil olduğu sistemde, yasadışı dinleme kayıtlarının yurtdışına aktarıldığı kablonun 'uluslararası dolaşıma çıktıktan sonra hangi ülkenin santralinde son bulduğu' araştırılıyor.
'İZ'LERİ SİLENLER TESPİT EDİLECEK
Başbakanlık Teftiş Kurulu (BTK) müfettişlerinin hazırladığı rapor doğrultusunda dinleme kayıtlarının akıbetini araştıran Başsavcılık, TİB'deki kayıtların önce çalındığı sonra da silindiği yönündeki istihbarat üzerine harekete geçti. Savcılığın 2012 yılı öncesi dinleme kayıtlarının log'larını (iz) çalan ve silen kişileri ortaya çıkarmak için operasyon talimatı verdiği öğrenildi.
CASUSLAR ARANIYOR
BTK, TİB binasında bulunan 3 adet internet haberleşme antenlerinden birinin yabancı uyduya dönük olduğunu ve bu antenden yüklü miktarda veri transferi yapıldığını ortaya çıkarmıştı. Bunun üzerine üç uydu anteni de devre dışı bırakılmıştı. BTK raporu doğrultusunda çalınan ve daha sonra da silinen bilgilerin yurtdışına gönderilmesi ihtimalini araştıran savcılık bu doğrultuda bu casusluğu kimlerin yaptığını ortaya çıkarmak için yoğun bir çalışma yürütüyor. Son operasyona benzer incelemelerin önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor.
Yazılı kararlar kurtarıldı
TİB'de 2012 öncesine ait tüm dinleme kayıtlarının sunucular üzerinden önce alınmasına sonra da geri dönüştürülmeyecek şekilde silinmesine rağmen yazılı mahkeme kararları ise paralel yapı elemanlarınca silinmeden önce kurtarıldı. Mahkemelerden alınan dinleme kararları, yapılan TİB teftişinde ele geçirilerek güvence altına alındı. Mahkemelerden alınan bu kararlar doğrultusunda incelemeyi derinleştiren müfettişler 2012 yılı öncesi birçok kişinin hem de yargıda delil oluşturacak şekilde dinlendiği ve bunların yabancı ülke veya ülkelere servis edildiğini tespit etmişti.
IMEI ile kitleleri dinlediler
TİB'de insanların isimlerini ve telefon numaralarını belirtmeye gerek duymadan 'IMEI' (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) numaraları üzerinden dinleme kararları alındığını Yeni Şafak daha önce belgeleriyle birçok kez ortaya koymuştu. Mahkeme kararıyla ve adli dinleme kapsamına yapılan bu uygulamayla siyasetten sanat dünyasına, medyadan bürokrasiye ve işadamlarına kadar çok geniş yelpazede geniş kitlelerin iletişimlerinin kayıt altına alındığı belirlenmişti.
Yargıda hesap verecekler
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TİB'deki incelemeye ilişkin, 'Türkiye'de adeta herkesi 'dinleniyoruz' noktasına taşıyanların yargıda mutlaka hesap vermesi lazım' dedi. İstanbul'da Faziletliler Kulübü'nün açılış törenine katılan Işık, burada yaptığı açıklamada, sahte isimlerle, hiçbir şekilde terörle, uyuşturucuyla alakası olmayacağı düşünülen insanların farklı gerekçelerle dinlenmesinin çok vahim bir durum olduğunu söyledi. Bu durumun Türkiye'ye yakışmadığını belirten Işık, 'Ama buna cesaret edecek kadar pervasızlaşmış bir yapı var. Bu paralel yapıyla mücadelenin ne kadar önemli olduğunu anlamayanlar, eminim bu dinleme kayıtları, hiç birbiriyle alakalı olmayan insanı aynı terör örgütünün üyesiymiş gibi sahte isimlerle dinlemek pervasızlığını gösteren bir yapının eminim farkına varırlar. Bu Türkiye açısından derhal aydınlığa kavuşturulması, ortaya çıkartılması gereken çok ama çok önemli bir durum' diye konuştu. (Yenişafak)
------------------------------------------------------------------------------
İKİ PERSONELE SUÇ ÜSTÜ YAPILDI
03.06.2014 12:25 Paralel yapının binlerce kişiyi yasa dışı olarak dinlediği ortaya çıkan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) hareketli günler yaşanıyor. 17 Aralık darbe girişiminin ardından gündemden düşmeyen TİB'e geçen hafta polis savcılık nezaretinde baskın yaptı. TİB'in yeni yönetici kadrosunun bilgisi dahilinde gerçekleşen baskın, 2 personelin log şifrelerini silmeye çalışırken suçüstü yakalanmasının ardından gerçekleşti. 17 Aralık'tan sonra TİB'in başına getirilen Ahmet Cemalettin Çelik, paralel yapının illegal faaliyetlerini tespit etmek için titiz bir çalışma yürüttü. Başbakanlık Teftiş Kurulu da, iddiaları araştırmak için TİB'de detaylı çalışmalar yaptı. Birçok defa gazete manşetlerine de yansıyan TİB'deki paralel yapılanmayla ilgili olarak Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı 'casusluk' soruşturması başlattı. TİB yöneticileri, dinleme kayıtlarının 2012'den öncesine ait bölümlerinin silindiğini anlayınca tüm personelin ifadesini aldı.
BAŞBAKAN'A ARA RAPOR
TİB çalışanları, yasa dışı dinlemelerle ilgili ifadelerinde dönemin yönetici kadrosunu işaret etti. Teftiş Kurulu ve TİB'in uzman ekibi, dinlemelerin detaylarına ulaşabilmek için görevli personelden log kayıtlarının şifrelerini istedi. Önce "şifrelerin kaybolduğu" yalanına başvuran personelden bir kişiye log şifrelerini silmeye çalışırken suçüstü yapıldı. Daha önce de yine aynı şekilde bir personelin suçüstü yakalandığı belirtilirken, kurum içinde yaşananlar kayıt altına alındı. Başbakanlık Teftiş Kurulu da, personel ifadelerini raporlaştırarak, 'ara rapor' şeklinde Başbakan Tayyip Erdoğan'a sundu. Başbakan, paralel yapının TİB üzerinden yaptığı yasa dışı dinlemeler hakkında haberdar edildi. Diğer yandan da 'casusluk' soruşturması başlatan Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın TİB'e gelerek inceleme yapması beklendi. Fakat uzun zaman geçmesine rağmen savcılığın bir türlü TİB'e gitmemesi üzerine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı devreye girdi ve savcılığa çağrıda bulundu. Bunun üzerine Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı da kurumun kapısını çaldı. TİB'deki uzman ekibin daha önceden tespit ettiği deliller üzerinde incelemelerde bulunularak serverlara el konuldu. Tüm dokümanların birer kopyası alınarak, çalınan log şifreleriyle ilgili personel ifadesine başvuruldu. Daha önceden suçüstü yapılan personelin kimlikleri savcıyla paylaşıldı. Dinleme kayıtlarını silme talimatıyla ilgili personel ifadeleri savcılık dosyasına girdi. (Takvim)
(31 Mayıs 2014, 14:00), son güncel.: (03 Haziran 2014, 12:25)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: