Uluslararası faiz lobisi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Ülkemizde son dönemde adı sık sık duyulan bu lobi, merkezi Londra'da bulunan LIBOR üyesi likiditesi yüksek 20 kadar bankadan oluşuyor. Aralarında anlaşarak dünyada geçerli faiz oranlarını belirleyen bu bankaların manipülasyon yaparak dünya ekonomisini haksız şekilde ve önemli ölçüde etkiledikleri daha önce çeşitli ülkelerde bir çok kez gündeme gelmiş ve soruşturma konusu olmuştu. Ancak tıpkı twitter olayında olduğu gibi yasaların devreye girmesi üzerine bu lobi geri adım atarak ilgili ülkelerle uzlaşmaya varmıştır. Adalet Platformu, işte bu lobinin faiz oranlarını belirlerken manipülasyon yaptığı ve hedef ülkelerin ekonomileri aleyhine fiili bir durum meydana getirdiği şüphesinin araştırılması için savcılığa bir suç duyurusu dilekçesi verdi. Dilekçede; sadece bu lobinin Türkiye'ye yönelik faaliyetlerinin soruşturulması değil, lobinin şüpheli faaliyetlerinin ülkemizde daha önce defalarca gündeme gelmiş olmasına ve Türkiye'nin söz konusu ekonomik kaybının şok edici boyutlarda olduğunun dile getirilmesine rağmen şimdiye kadar hiç bir incelemenin yapılmaması nedeniyle ilgili kamu görevlilerinin olası ihmal ve rollerinin de soruşturma kapsamına alınması talep edildi.
14.04.2014 12:40 Sivil toplum kuruluşlarından Adalet Platformu, uluslararası faiz lobisi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Adalet Platformu'na göre; global bir FAİZ LOBİSİ/ÇETESİ'nin varlığı artık, sadece Türkiye'de özellikle Başbakan Erdoğan'ın öncülüğündeki bir kesim tarafından değil, bir çok ülkenin üst düzey ekonomistleri, bilim adamları ve devlet adamları tarafından da dile getirilmeye başlanmış bulunmaktadır. Bu lobi, KUR ve FAİZ oranları ile oynarak, belli bankalar ve ülkelerin lehine, yine belli bankalar ve ülkelerin ise aleyhine sonuç üretecek şekilde manipülasyon yapmaktadır.
Ülkemizde son dönemde adı sık sık duyulan bu lobi, merkezi Londra'da bulunan ve kısa adı LIBOR olan London Interbank Offered Rate (Londra bankalar arası para piyasası) üyesi likiditesi yüksek bankalardan oluşmaktadır. Sayısı 20 civarında olan ve suç duyurusunda tümü belirtilen bu bankaların, aralarında anlaşarak dünyada geçerli faiz oranlarını belirlediği, yani manipülasyon yaptıkları, diğer bir deyişle doğal akışa müdahale ederek istedikleri sonuçların oluşmasını sağladıkları, bu yolla da dünya ekonomisini haksız şekilde ve önemli ölçüde etkiledikleri iddiası daha önce çeşitli ülkelerde bir çok kez gündeme gelmiş ve soruşturma konusu olmuştu. Ancak tıpkı twitter olayında olduğu gibi yasaların devreye girmesi üzerine bu lobi geri adım atarak ilgili ülkelerle uzlaşmaya varmıştı.
Adalet Platformu, işte bu lobinin faiz oranlarını belirlerken manipülasyon yaptığı ve hedef ülkelerin ekonomileri aleyhine fiili bir durum meydana getirdiği şüphesinin araştırılması için savcılığa bir suç duyurusu dilekçesi verdi.
Dilekçede; sadece bu lobinin Türkiye'ye yönelik faaliyetlerinin soruşturulması değil, lobinin şüpheli faaliyetlerinin ülkemizde daha önce defalarca gündeme gelmiş olmasına ve Türkiye'nin söz konusu ekonomik kaybının şok edici boyutlarda olduğunun dile getirilmesine rağmen şimdiye kadar hiç bir incelemenin yapılmaması nedeniyle ilgili kamu görevlilerinin olası ihmal ve rollerinin de soruşturma kapsamına alınması talep edildi.
Adalet Platformu'nun oldukça geniş olan suç duyurusu dilekçesinin TAMAMINA ulaşmak için tıklayın.
(Abdullah Harun /kontrgerilla.com)
(14 Nisan 2014, 12:40)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: