28 Şubat davasında 56. duruşma görülüyor. Duruşmada tutuksuz sanıkların savunmalarına devam ediliyor.
13.01.2014 14:53 28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanığın, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan yargılandıkları davanın 56. duruşması görülüyor. Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanıklar ve avukatları ile müşteki ve avukatları katılıyor.
SANIK İSMAİL HAKKI ÖNDER'İN SAVUNMASI
Duruşmada sanıkların savunmalarına devam edildi. Tutuksuz sanık Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder savunma yapmak için kürsüye geldi. Sözlerine, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) aldığı görevleri anlatarak başlayan Önder, TSK'da çalışan her personelin kanunlar çerçevesinde hareket etmekle yükümlü olduğunu ifade etti.
Genelkurmay karargahında görev yaptığı süre içinde, ilgili kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde hareket ettiğini kaydeden Önder, 28 Şubat döneminde binbaşı rütbesinde bulunduğunu, BÇG ve evrakları hakkında hiçbir bilgisinin olmadığını savundu.
Savcılıkta kendisine gösterilen belgeleri ilk kez gördüğünü ileri süren Önder, "BÇG'nin ne amaçla, kim tarafından kurulduğunu, burada kimlerin çalıştığını bilmiyorum. BÇG'de çalışmadım, bu kapsamda herhangi bir faaliyette bulunmadım. Hukukun üstünlüğüne inanan ve bunu tüm yaşamı boyunca savunan biri olarak üzerime atılı suçu kabul etmiyorum. Beraatıma karar verilmesini talep ediyorum" dedi.
Sanık avukatı Müşteba Aydın da iddianamede, müvekkilinin isminin bulunduğu "BÇG giriş listesinin" gerçek olmadığını savundu. Suçlamaları kabul etmediklerini belirten Aydın, müvekkilinin beraatına karar verilmesini istedi.
SANIK NAZMİ SOLMAZ'IN SAVUNMASI
Emekli Kurmay Albay Ahmet Nazmi Solmaz da 1996-1998 döneminde, iç güvenlik harekat dairesi harekat şube müdürü görevinde bulunduğunu, burada, bölücü terör örgütü PKK'ya karşı faaliyet yürüttüğünü anlattı.
İddinamede, BÇG görev ve giriş kartı listesinde isminin bulunduğunun iddia edildiğini belirten Solmaz, 28 Şubat davasında birçok personelin, gerçek olmayan bu belge nedeniyle suçlamaya uğradığını savundu.
İsminin yer aldığı BÇG telefon rehberindeki numaraların, iç güvenlik harekat dairesine ait olduğunu ifade eden Solmaz, bu numaraların, iç güvenlik harekat dairesince kullanıma bugün de devam edildiğini kaydetti.
Sanıkların bir çoğuyla cezaevinde tanıştığını ifade eden Solmaz, savcılıkta sorulan sorularda yönlendirmelerin yapıldığını iddia etti.
BÇG ile ilgili kendisine ve şubesine görev verilmediğini savunan Solmaz, "BÇG ile igili hiçbir belge, bana ve şubeme gönderilmedi. Bu belgelerle ilgili hiçbir işlem yapmam söz konusu olmadı. Beraatımı talep ediyorum" dedi.
-"Çalışmaları görüyordum"-
Savunmasını tamamlamasının ardından Solmaz'ın, sorgusuna geçildi.
Müşteki avukatı Emrullah Beytar'ın, "28 Şubat sürecinde BÇG yapılanmasının olduğunu nereden duydunuz?" sorusuna Solmaz, "Plan şubeyle koordineli çalışıyorduk. Dolayısıyla o salona girip çıkıyordum. Oradaki çalışmaları görüyordum" cevabını verdi.
Müşteki avukatı İbrahim Öztürk'ün, "Sizin makamınızın, BÇG'nin de bulunduğu eksi 2. katta olduğunu söylediniz. O kata girip çıkarken, size 'buraya giremezsiniz' deniyor muydu?" sorusuna, Solmaz, "Bizim dairemiz eksi 2. kattaydı ve bizim kartımızla komuta merkezine giriyorduk. Ayrı bir kart yoktu" yanıtını verdi.
Müşteki avukatı Namık Kemal Urhan'ın, "BÇG'nin irticayla mücadele konusunda yaptığı planları, siz mi uyguluyordunuz?" sorusuna, Solmaz, "Plan şubeyle yaptığım görüşmeler iç güvenlik harekatıyla ilgili. BÇG'nin yaptığı çalışmalarla herhangi bir ilgimiz yok" karşılığını verdi.
-"BÇG'de görev verilmedi"-
Sorgunun sona ermesinin ardından söz alan Solmaz'ın avukatı Özlemnur Alpaslan da müvekkilinin bulunduğu şubenin, terör faaliyetleri konusunda çalışma yaptığını söyledi.
BÇG'de görev almayan müvekkiline, çalışmalara katılması için ikinci bir kart verilmediğini ifade eden Alpaslan, dava dosyasında "delil" olarak yer alan CD'nin, gerçek olmadığını iddia etti.
Alpaslan, müvekkilinin beraatına karar verilmesini talep etti.
Duruşmaya, ara verildi.
SANIK MUSTAFA KÖSEOĞLU'NUN SAVUNMASI
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, sanıklar savunmalarını yapmaya devam ediyor. emekli Kurmay Albay Mustafa Köseoğlu, savunmasında, dava dosyasındaki bir CD'de bulunan belgede, adı yer aldığı için evinin arandığını ve 14 ay tutuklu kaldığını söyledi.
Gözaltına alındığında Ege Ordu Komutanlığı Harekat Başkanlığı'nda görev yaptığını belirten Köseoğlu, geleceği parlak bir subay olarak, yükselmesinin engellendiğini iddia etti.
Tutuklanmalarına neden olan belgenin, gerçekliğinin iddia makamınca araştırılmadığını ileri süren Köseoğlu, Genelkurmay Başkanlığı'nın, söz konusu belgeyi, imha tutanaklarında da bulamadığını savundu.
BÇG'de birlikte çalıştığı iddia edilen birçok kişiyle cezaevinde tanıştığını öne süren Köseoğlu, "Bana BÇG kapsamında hiçbir görev verilmedi. Görev verilmişse binlerce belgenin hangisinde benim imzam var? Hangi toplantılara katılmışım? Hangi fiilim yada hareketim Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini devirmeye iştirak suçunu oluşturdu?" dedi.
28 Şubat sürecinde Ankara'da çok kısa bir süre bulunduğunu kaydeden Köseoğlu, hükümeti düşürme suçunu işlemediğini savunarak, beraatını talep etti.
Köseoğlu'nun avukatı Ali Mehmet Kocaoğlu da müvekkilinin "hükümeti devirmek" suçundan, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. Maddesiyle görevli mahkemede yargılanmasını eleştirerek, "Bu insanların neresi teröre bulaşmış? Hepsi efendi, devletine hizmet etmiş insanlar" dedi. Müvekkilinin BÇG'de bir faaliyetinin olmadığını savunan Kocaoğlu, beraat talebinde bulundu.
SANIK NECDET BATIRAN'IN SAVUNMASI
Duruşmada, emekli astsubay Necdet Batıran da savunmasını yaptı. 28 Şubat döneminde Genelkurmay karargahında, maaş ve özlük hakları astsubayı ve iç güvenlik harekat şubesinde idari işler astsubayı olarak görev yaptığını anlattı.
Rütbe ve konumu nedeniyle, iddianamede isnat edilen suçu işlemesinin mümkün olamayacağını savunan Batıran, "BÇG içinde görev almadım. BÇG'nin hiçbir toplantısına katılmadım. Bana hiçbir görev verilmedi" dedi.
Suçlamaları reddeden Batıran, beraatına karar verilmesini istedi.
Batıran'ın avukatı Dilek Yılmaz Şahin de müvekkilinin rütbesi nedeniyle atılı suçu işleyemeyeceğini iddia ederek, müvekkilinin beraatını talep etti.
DURUŞMA SONA ERDİ
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tayyar Köksal, hakkında yokluğunda tutuklama kararı bulunan sanık Erdoğan Öznal'ın avukatının, bu kararın kaldırılması talebiyle dilekçe verdiğini bildirdi.
İsteme ilişkin görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, mahkemece diğer sanıklar hakkında verilen kararlar gözetilerek, Öznal hakkında verilen yoklukta tutuklama kararının kaldırılmasını istedi.
Mahkeme Başkanı Köksal, heyetin müzakeresinin ardından ara kararları açıkladı.
Buna göre, sanıklardan Necdet Batıran, Mustafa Köseoğlu, İsmail Hakkı Önder ve Ahmet Nazmi Solmaz'ın duruşmalardan vareste tutulmasına, Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanlığından, 13 Mart 1997 tarihli Bakanlar Kurulu kararları ile 14 Mart 1997 tarihinde yayımlanan Başbakanlık genelgesinin suretlerinin istenmesine karar verildi.
TBMM'den 54. Hükümet üyelerinin adresleri ile hükümeti oluşturan RP ve DYP milletvekillerinden istifa edenlerin güncel adres bilgilerini soracak olan mahkeme, sanıklardan Erdoğan Öznal hakkında verilen yokluğunda tutuklama kararının, "dosyanın geldiği aşama, diğer tutuklu sanıklarla ilgili verilen kararlar ve sanık avukatının talebini" dikkate alarak kaldırılmasını kararlaştırdı.
Genelkurmay Başkanlığı ve MGK Genel Sekreterliğine ayrı ayrı müzekkere yazılarak, "başka yer ve tarihlerde başka kişi ve kurumlara yapılan sunumların metinleri bulunduğu halde, 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısında sanıklardan Fevzi Türkeri tarafından yapıldığı belirtilen irtica ile ilgili sunumunun metninin neden bulunmadığının araştırılarak, bu metnin arşivlere alınıp alınmadığı, alınmış ve imha edilmiş ise imha tutanaklarının bulunup bulunmadığı" konularında bilgi istenecek.
Genelkurmay Başkanlığına, müşteki Tamer Tatar tarafından savcılığa verilen CD'ler ile ilgili soruşturmanın akıbetinin sorulması kararlaştırılarak, duruşma yarın 09.30'a ertelendi.
(13 Ocak 2014, 14:53)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Darbe kaydına tekzip talebi
Darbe kaydına suç duyurusu
28 Şubat davasında mahkeme heyeti ile ilgili tartışmalar
28 Şubat´a Balyoz etkisi
28 Şubat davası duruşmaları
Flaş!!! 28 Şubat davası açıldı
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
28 Şubat iddianamesinde arama yap