Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Balyoz Davası´nda Yargıtay 9. Ceza Dairesi´nin verdiği kararlara itiraz etmedi. Bu nedenle, aralarında emekli generaller Çetin Doğan, Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına, Bilgin Balanlı, Deniz Cora, Engin Alan, Ergün Saygun, Mehmet Otuzbiroğlu, Dursun Çiçek, Cemal Temizöz ve MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan´ın da bulunduğu 237 kişi hakkındaki onanan mahkumiyet kararları kesinleşmiş oldu. Bu sanıklar, rütbeleri sökülerek er statüsüne indirilecek. Bu sanıklar AYM ve AİHM´e başvurma hakkına sahipler ve Çetin Doğan 4 gün önce AYM´ye başvurdu. Ancak bu mahkemelerin temyiz makamı olmamaları nedeniyle kesinleşmiş cezaları değiştirme yetkisi yok. AYM Başkanı da yaptığı açıklamada ´Boş yere sanıklara ümit vermeyin´ demişti.
12.11.2013 10:38 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Balyoz Darbe Planı Davası´nda Yargıtay 9. Ceza Dairesi´nin verdiği karara itiraz etmedi. Aralarında emekli generaller Çetin Doğan, Özden Örnek, Halil İbrahim Fırtına, Bilgin Balanlı, Deniz Cora, Engin Alan, Ergün Saygun, Mehmet Otuzbiroğlu, Dursun Çiçek, Cemal Temizöz ve MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan´ın da bulunduğu 237 kişi hakkındaki onanan mahkûmiyet kararı kesinleşmiş oldu.
Haklarında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nce verilen mahkûmiyet kararı onanan asker sanıklar, rütbeleri sökülerek er statüsüne indirilecek. Yargıtay´ın haklarındaki mahkumiyet kararını bozduğu 88 kişinin dosyası ise yerel mahkeme olan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nin önüne gidecek. Hakkındaki karar onanan sanıklar son yol olarak Anayasa Mahkemesi´ne bireysel başvuruda bulunabilecek.
Cezaları onanan sanıkların Anayasa Mahkemesi´ne bireysel başvuruda bulunacağı öğrenildi. Kararın kesinleşmesiyle birlikte sanıkların için iç yargı yolları tükendi. Ancak, cezanın Anayasa´ya aykırı olduğu iddiasıyla Yüce Mahkeme´ye 30 gün içerisinde ´bireysel başvuru´ hakları bulunuyor. Süre dün itibariyle işlemeye başladı. (Bugün)
-Çetin Doğan, Anayasa Mahkemesi´ne başvurmuştu-
Ancak bu sürenin bitmesini beklemeden sanıklardan biri harekete geçmişti. Balyoz davasında, hakkında verilen 20 yıllık hapis cezası Yargıtay tarafından onanan eski 1. Ordu Komutanı emeki Orgeneral Çetin Doğan, bu kararın Anayasa´ya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi´ne (AİHS) aykırı olduğu iddiasıyla 8 Kasım´da Anayasa Mahkemesi´ne başvurmuştu.
Doğan´ın avukatı Hüseyin Ersöz tarafından Anayasa Mahkemesi´ne sunulan dilekçede, soruşturma ve davanın başlangıçıyla ilgili hatırlatmalar yapılarak, bireysel başvuru kapsamındaki haklardan hangisinin, hangi nedenlerle ihlal edildiği de gerekçeleriyle anlatıldı.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi´nin (AİHS) 6. maddesi ile Anayasa´nın 36 ve 38. maddelerinin ihlal edildiği belirtilen dilekçede, Başvurucu, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nin kararının, AİHS ve Anayasa´ya aykırı olarak onanması sebebiyle, halen Ankara 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu´nda tutulmaktadır. Bu çerçevede, hukukta aykırı işlemler sebebiyle başvurucunun hak kaybı ve mağduriyeti, başvuru tarihinde de devam etmektedir denildi.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nin verdiği kararın, Yargıtay´ın onamasının ardından kesinleştiğinin ve başvuru yollarının tükenmesinin ardından Anayasa Mahkemesi´ne başvuru yapıldığının aktarıldığı dilekçede, mahkemenin 21 Eylül 2012 tarihli mahkumiyet kararı ile Yargıtay 9. Ceza Dairesi´nin 9 Ekim 2013 tarihli kararlarının, AİHS´in 6. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına ve Anayasa´nın 36, 37, 38, 138 ile 140. maddelerine aykırı olduğuna hükmedilmesine karar verilmesi talep edildi.
Gerekli görüldüğü taktirde bilimsel mütalaalarda yer alan tespitler çerçevesinde bilirkişi incelemesi yaptırılması istenen dilekçede, başvurunun duruşma açılmak suretiyle değerlendirilmesi de talep edildi.
-AYM: İnsanlara boş yere umut vermeyin-
Ancak Balyoz sanıklarının ve kamuoyunun bir kısmında oluşan yanlış anlamaları gidermek için Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç 12 Ekim´de bir açıklama yapmıştı. Yargıtay´ın Balyoz davası kararı sonrasında bazı çevrelerin ?halen üst itiraz ve temyiz yolları açık? diyerek AYM ve AİHM´i işaret etmelerine tepki gösteren Kılıç, ?İnsanlara boş yere umut veriliyor? demişti. Kılıç, temyiz makamı olmadıklarını, cezaları iptal ya da değiştirme yetkisine sahip olmadıklarını belirtmişti.
?Yargıtay´daki arkadaşlarımızı yıllardır tanırım? diyen Kılıç, ?Donanımlı, bilgili ve tecrübelidirler. Başından beri de yıllardır bu dairede çalışmış, olaylara hâkim titiz ve tecrübeli bir ekiptir. Bu nedenle arkadaşlarımızın yanlış yapma ihtimali çok ama çok düşüktür.? demişti.
?Anayasa Mahkemesi temyiz makamı gibi gösteriliyor. Sonra insanlara boş yere umut veriliyor. Mahkemenin kararlarına dair bizim böyle bir görevimiz yok. Bizimle ilgili süper temyiz algısı yaratmak son derece yanlış? diyen Kılıç, açıklamasında, bu yanlış algının aynı şekilde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) için de lanse edildiğini belirtiyordu.
-Yeniden yargılama söz konusu değil-
?Bazı konuları bu vesileyle aydınlatmak gerekiyor. Çünkü özellikle Balyoz davasında Yargıtay´ın kararı sonrasında bizim veya AİHM´nin ´süper temyizlerle süper kurtarıcı´ olduğumuz havası yaratılmaya çalışılıyor. İlk olarak şunu söyleyeyim Anayasa Mahkemesi, temyize alınmış ve değerlendirilmiş davaların kararlarını yeniden temyize alma yetkisine sahip değildir. Bu konuda hüküm var. Biz sadece eğer bize başvuru gelirse Yargıtay ceza dairesinin mahkumiyet kararlarına değil, yargılama süresince özgürlük ihlali var mı yok mu, sanık savunmaları hukuka uygun gerçekleşti mi, uzun tutukluluk ve yargılama hukuka uygun mu başvurularına bakabiliriz. Onun ötesinde mahkumiyet ve hapis cezalarına müdahalemiz olamaz. Aynı şekilde AİHM de Anayasa Mahkemesi´yle aynı görev ve yetkilere sahiptir. Sadece, AİHS´de belirtilen hak ve özgürlüklerle ilgili ihlal var mı buna bakar. Suçun vasfına, delillere ve mahkumiyetin derecesine, ne AİHM ne de biz bakabiliriz.?
-Rütbeleri sökülecek-
Cezaları kesinleşen 237 Balyoz hükümlüsünün rütbeleri önümüzdeki süreçte sökülecek. Bu isimler ´er´ statüsünde olacak. Aldıkları devlet üstün hizmet madalyaları, nişanları ve altın kaplı kılıçları da geri alınacak. Kendilerinin yanı sıra eş ve yakın akrabalarına verilen askeri kimlikler de alınacak. Askeri tesislerin hiç birinden yararlanamayacaklar. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(12 Kasım 2013, 10:38)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Bir Balyoz da AYM´den
Flaş!!! Yargıtay Balyoz´u onadı
Yargıtay´dan Balyoz gibi gerekçe
Tutuklu askerlerden bildiri
Balyoz temyiz duruşmaları manşetlerimiz
Yargıtay Başsavcılığı: Balyoz onansın
Flaş!!! Balyoz davası bitti
Balyoz Planı ve davasıyla ilgili manşetlerimiz
Balyoz ve diğer davalardaki delil tartışmaları
Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon, Balyoz ve bağlantılı iddianamelerde arama yap