28 Şubat davasında 30. duruşma görülüyor. Duruşmada sanık savunmalarının alınmasına devam ediliyor.
05.11.2013 11:25 28 Şubat darbe sürecine ilişkin 27´si tutuklu 103 sanığın ´Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti´ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak´ suçundan müebbet hapis cezası talebiyle Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde yargılandığı davanın 30. duruşması görülüyor.
Tutuklu sanıkların hepsinin hazır bulunduğu duruşmaya davanın bir numaralı sanığı dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı yine katılmadı.
Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı emekli Koramiral Aydan Erol ve emekli Albay Ruşen Çakır´ın savunması alınmıştı. Bugünkü duruşmaya 28 Şubat döneminde Genelkurmay Başkanlığı´nda görev yapmış Korgeneral Tevfik Özkılıç´ın savunması ile devam ediliyor.
SANIK TEVFİK ÖZKILIÇ´IN SAVUNMASI
Emekli Korgeneral Tevfik Özkılıç, savunmasında, 28 Şubat döneminde, Genelkurmay Personel Başkanlığı General-Amiral Şubesinde görev yaptığını, bu şubenin görevinin, amiral ve generallerin terfi, atama ve emeklililkleri konusunda çalışma yapma, özlük dosyaları tutma, sağlık ve idari işlemleri takip etme olduğunu anlattı.
28 Şubat sürecinde, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararlarını takip etmek için bir çalışma grubu kurulduğunu ve bunun, İç Güvenlik Harekat Dairesine bağlı olarak görev yaptığını duyduğunu belirten Özkılıç, mahkeme dosyasında bulunan, Batı Çalışma Grubu (BÇG) personeline sürekli giriş kartı verilmesini içeren isimlerin bulunduğu evrağın, gerçek olmadığını savundu.
Söz konusu evrağın, tutuklanmasına gerekçe gösterildiğini ifade eden Özkılıç, evrakta isimleri bulunan çok sayıda kişinin, tahliye edildiğini söyledi.
Dava dosyasında bulunan 103 kişiden, 40´ının bu evrak yüzünden sanık durumuna düştüğünü ileri süren Özkılıç, BÇG´nin, 16-17 personelden oluştuğu daha önceki ifadelerden ortaya çıkmıştır. Neden 46 kişinin ismi bu evrakta yer almaktadır? Bu belge, hiç hazırlanmamış ve yayınlanmamıştır. Maddi hatalar vardır. 2007´den sonraki bir tarihte, hedef alınan bazı personele, manipilasyon olarak hazırlanmış, sahte bir evrak olduğu kanaatindeyim. Bu durumuyla delil olmadığına inanıyorum dedi.
General-Amiral Şubesinin görevlerinden birisinin de Genelkurmay Başkanı ve ikinci başkanının emirleri çerçevesinde takdir belgesi hazırlamak olduğunu ifade eden Özkılıç, çalıştığı süre içinde, 150 kişiye takdir yazdığını, bunların iddianamede suç gibi gösterildiğini iddia etti.
Özkılıç, şunları kaydetti: BÇG´de çalışmadım. BÇG´nin hiçbir evrakında parafım ve imzam yoktur. Hiçbir toplantı ve brifinge katılmadım. Şubemdeki 14 personelden hiçbiri, geçici olarak bile olsa BÇG´de görevlendirilmemiştir. Şahsıma isnat edilen belgelerin hiçbiri delil niteliğinde değildir. Yaklaşık 1,5 yıldır tutukluyum. Durumum mağduriyet boyutlarını da aşmıştır, tahliyemi ve beraatımı talep ederim.
-Çapraz sorgu-
Savunmasını tamamlamasının ardından Özkılıç´ın çapraz sorgusuna geçildi. Üye Hakim Hakan Oruç´un, ?BÇG´de çalışmamış olsanız da toplantı yapılan yere sürekli gidip geliyor muydunuz? Bu yüzden size giriş kartı verilmiş olabilir mi?? sorusuna ?Genelkurmay komuta katına izin almadan girebilirim. İşim generallerle olduğu için ona uygun kimlik kartım bulunmaktadır. İç Güvenlik Harekât Dairesi sadece BÇG´den ibaret değildir. BÇG haricinde alınan belgeleri personel başkanlarına sunardık. Kartım ile Genelkurmay Başkanı odası dâhil her yere girebiliyordum.? cevabını verdi.
Özkılıç iddianamede yer alan ve kendisine ait ´Ajitasyon için asılsız ihbarlar yaptık. Yeter ki siz bir adamdan şüphelenin, onun dosyasını doldururuz... Biz bazen ajitasyon için asılsız ihbar yapardık... Biz adamı usulüne uygun yargılar asarız. Delile ihtiyaç yok, biz adamı usulüne uygun yargılarız asarız. Delile ihtiyaç yok. Böyle bir delile ihtiyaç yok...´ şeklindeki ses kaydı ile ilgili ise savcılık soruşturmasında kendisine sorulmadığını öne sürdü. Kendisine isnat edilen diğer suçun takdir belgeleri olduğunu belirten Özkılıç, ?BÇG´de çalışanlara verilen takdirler var. 6 personele verilen takdirler suç delili olarak yer almaktadır. Yalnız bunlarla ilgili bana suç isnadı yoktur. Görev yaptığım süre içerisinde birçok yerde çalıştım. Çalıştığım yıllarda 150´ye yakın takdir belgesi hazırladım. Takdir belgeleri Genelkurmay Başkanı, 1. Başkan veya personel başkanları gibi başkanlar tarafından belirlenir. Biz rutin yazıları hazırladık ve yayımladık. İddianamede takdir yazma işi yanlış anlaşılmış. Bir suç unsuru olarak gösterilmektedir.? dedi.
Özkılıç ayrıca BÇG´de çalışmadığını, hiçbir brifinge ve toplantıya katılmadığını ileri sürdü.
Özkılıç, müşteki avukatlarının sorularını, müştekilerin, davaya katılma durumlarının belli olmadığı gerekçesiyle, cevaplamadı.
Özkılıç´ın avukatı Haluk Pekşen de Bizler adaletin er yada geç tecelli edeceğini düşünüyoruz. Ancak inancımızın zedelendiğini düşünüyoruz. Hukuk ve savunma için buradayız dedi. İddianamede ispat edilmiş tek bir kanıtın bulunmadığını iddia eden Pekşen, şunları kaydetti: Toplumun ortak beklentisi adil yargılamadır. Hepimizin varlık nedeni adalete olan inançtır. Bir çok iddia ortaya konmamıştır, araştırılmamıştır. Kuşkuya dayanarak, sanıklara hüküm verilmemelidir. Dokunmazlara dokunduk demek marifet değildir, marifet dokunulması gerekenlere dokunmaktır.
SANIK CENGİZ ÇETİNKAYA´NIN SAVUNMASI
Duruşmada 28 Şubat döneminde Genelkurmay Karargâhı´nda görev yapmış olan emekli Albay Cengiz Çetinkaya´nın da savunması alındı. TSK´da çeşitli birlik ve karargâhlarda görev yaptığını belirten Çetinkaya, ?28 Şubat döneminde emrinde bir asker bile bulunmayan proje subayıydım. BÇG kuruluş emrinde 4 kurmay subayın görevlendirilmesi emredilmiş. Kurmay subay olmadığım halde nisan ayı ortalarından itibaren BÇG faaliyetlerine katıldım. BÇG´nin hareket tarzlarını belirliyor ve gerekli mercilere ulaştırıyordum.?
Henüz kuruluş aşamasında olan BÇG´den yeni bir görev olan sınır harekâtından dolayı ayrıldığını dile getiren Çetinkaya, Görev dönüşü başarılı çalışmalarımdan dolayı madalya ile ödüllendirildim. Savcılıkta yapılan soruşturmada daha önce bilmediğim şeyler soruldu. BÇG´de kısa süre çalıştığım için takdir belgesi alamadım. 10-15 gün çalıştığım BÇG´de proje subayı olarak görev yapmadım. BÇG telefon rehberinde de adım yok.? ifadelerini kullandı.
Sanıkların savunmalarının alınması ile devam edecek duruşma yarın 10.00´da başlayacak.
(05 Kasım 2013, 11:25)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
28 Şubat´a Balyoz etkisi
28 Şubat davası duruşmaları
Flaş!!! 28 Şubat davası açıldı
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
28 Şubat iddianamesinde arama yap