Hapis cezalarıyla sonuçlanan 361 sanıklı Balyoz Planı Davası´nda temyiz kararı 9 Ekim Çarşamba günü açıklanıyor. Dijital verilerin delil sayılıp sayılamayacağı, delillerin çelişkili ve sahte olduğu gibi sanıklar tarafından yoğun şekilde ileri sürülen iddialara karşı Daire´nin vereceği hüküm merakla bekleniyor. Bu durum, aynı tartışmaların yaşandığı Ergenekon davasının temyizini de yakından ilgilendiriyor.
07.10.2013 10:29 Yargıtay 9. Ceza Dairesi´nde görülen 361 sanıklı Balyoz Planı Davası´nın temyiz duruşmasında kritik viraja gelindi. 117 avukattan 96´sının savunma yaptığı, Yargıtay tarihinin en uzun süren duruşması olan Balyoz Planı Davası´nda kararın açıklanmasına yaklaşıldı. Daire, dijital verilerin delil sayılıp sayılamayacağına ilişkin içtihat oluşturacağı kararını, 9 Ekim Çarşamba günü açıklayacak.
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz Davası´nda aralarında Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına´ya 20 yıl hapis kararı verdiği gerekçeli kararını 7 Ocak 2013 tarihinde açıkladı. Balyoz Planı Davası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına 27 Şubat 2013 tarihinde geldi. Başsavcılık, yaklaşık 4 aylık bir incelemenin ardından tebliğnamesini tamamladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesinde, 361 sanıktan, 256 sanık hakkında verilen mahkûmiyet kararlarının onanmasını, 67 sanık hakkındaki mahkûmiyet kararlarının bozulmasını, 2 sanık hakkındaki mahkûmiyet kararının düzelterek onanmasını, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanmasını, 1 sanık hakkındaki beraat kararının ise bozulmasını istedi. Tebliğname ile dosya temyiz incelemesinin yapılacağı Yargıtay 9. Ceza Dairesi´ne gönderildi. Daire, yaklaşık bir aylık incelemenin ardından 14 Temmuz için duruşma günü verdi.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ARTIRILDI
Yer sıkıntısı nedeniyle Balyoz Planı Davası için düzenlemeler yapıldı. Temyiz duruşması için Yargıtay konferans salonu özel olarak hazırlandı. Avukatlar ses sisteminin kurulduğu salona yerleştirilen kürsüde savunma yaptılar. Yargıtay´ın dört bir yanına güvenlik noktası koyan polis, duruşmayı izleyecekleri tek tek kontrol ederek içeri aldı. Duruşmayı izlemek için ise 42 gazeteci akredite yaptırdı. Gazeteciler listeye bakılarak tek tek alındı. Yargıtay Konferans Salonu´nda, basın mensuplarının fotoğraf ve görüntü almaması için ekranlara uyarı yazısı yazıldı. Ceza Muhakemeleri Kanunu´nun 183. ve 286. maddeleri hatırlatılıp cezai müeyyide uygulanacağı ifade edildi. Duruşmaların ilk günlerinde, Emniyet´in aldığı olağanüstü güvenlik önlemleri tartışma konusu oldu.
SOYADI GERGİNLİĞİ
Dava nedeniyle Yargıtay 9. Ceza Dairesi nöbetçi mahkeme olarak adli tatilde de görev yaptı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul başkanlığındaki heyette üyeler, Fikriye Şentürk, Hamza Yaman, Ahmet Toker ve Abdurrahman Kavun yer aldı. Savunma makamında, Cumhuriyet Savcısı Zülfikar Altınyüzük bulundu. Duruşmanın ilk günkü oturumunda ilgili yasa gereği Yargıtay´daki temyiz duruşmalarında sanıkların bulunamayacağını anımsatan Ertuğrul, savunmaların, duruşmalı temyiz incelemesi talebinde bulunan avukatların alfabetik sıralamasına göre yapılacağını bildirdi. Bu karar avukatlar ile başkan arasında tartışmalara neden oldu. Avukatların yalnızca duruşmalı temyiz istediği sanıklar açısından savunma yapması gerektiğini vurgulayan Ertuğrul, savunma sırasının değiştirilmesi taleplerinin dikkate alınmayacağını belirtti. Ertuğrul, Yargıtay´daki temyiz incelemesine ilişkin davanın ilgili yasalar uyarınca kendine özgü olduğunu ifade ederek, duruşma düzenini bozanlara karşı gerekenin yapılacağı uyarısında da bulundu.
AMACIMIZ ÇIPLAK GERÇEĞİ GÖREBİLMEK
Duruşmalarda sanık avukatları ile mahkeme başkanı arasında ilginç diyaloglar gelişti. Kimi zaman sanık avukatlarına hukuki savunma yapılması konusunda uyarılarda bulunan Daire Başkanı Ertuğrul´un Amacımız çıplak gerçeği görebilmek. Yargıtay tarihinde bu kadar uzun duruşma yoktur. Çıplak gerçeği görmek istiyoruz amacımız aynı gerçeği bulmak şeklindeki sözleri sanık yakınları tarafından memnuniyetle karşılandı. Ertuğrul, sık sık avukatlara yönelik savunma hakkını kısıtlanamayacağına yönelik sözleri de avukatları rahatlattı.
DİJİTAL VERİLERİN SAHTELİĞİ
117 avukatın savunma sırası soyadına göre belirlendi. 17 gün süren temyiz duruşması maratonunda 2.5 gün boyunca 60 avukat tarafından hazırlanan ve yaklaşık 400 sayfalık savunmayı yapan Avukat Kazım Yiğit Akalın en uzun savunma ile Yargıtay tarihine geçti. Bazı sanıkları ise yakınları savundu. 117 avukattan 96´sının savunma yaptığı temiyiz davası Yargıtay tarihinin en uzun süren duruşması oldu. 17 gün boyunca avukatlar yaklaşık 120 saat savunma yaptı. Savunmalarda avukatlar özellikle dijital verilerin sahteliğine ve veriler arasındaki zaman çelişkisine dikkat çekti. Suç tarihindeki bazı sanıkların görevli olarak yurt dışında olduğuna ilişkin belgelerin de dillendirildiği duruşmalarda, avukatlar slaytlarla verilerin sahteliğine ilişkin belgeleri tek tek heyete göstererek savunma yaptı. Ertuğrul, dosyanın incelenerek karar verilmek üzere 9 Ekim 2013 tarihine bırakıldığını açıkladı. Adli tatilde izin kullanmayan Daire, temyiz duruşmasını 16 Ağustos tarihinde tamamladı. Daire, dijital verilerin delil sayılıp sayılamayacağına ilişkin içtihat oluşturacağı kararını, 9 Ekim Çarşamba günü açıklayacak.
DARBE 5 AŞAMALI İDİ
08.10.2013 10:31 Temyize giden Balyoz darbe davasında sona gelindi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi´nde hapis cezalarıyla sonuçlanan davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 361 sanıkla ilgili nihai kararı yarın veriyor. Karar duruşması Yargıtay Ana Binası´nda saat 09.00´da başlayacak. Duruşmaya yer darlığı sebebiyle sadece sanık yakınları ile her basın kuruluşundan bir temsilci alınacak.
Balyoz darbe planına ilişkin hazırlanan binlerce sayfalık iddianamede planın 5 aşamadan oluştuğu ifade edilmişti. Aşamalar, ?Birinci aşama istihbarat faaliyetlerinin yer aldığı aşamadır. İkinci aşama askeri müdahale için zemin hazırlama sürecidir. Üçüncü aşama askeri müdahalenin fiilen ilan edildiği aşamadır. Dördüncü aşama, yürütme görevinin ´Milli Mutabakat Hükümeti´ tarafından devralınmasıdır. Beşinci ve son aşama ise yürütmenin tekrar sivil yönetime devredilmesi için ´seçime´ gidilmesidir.? şeklinde sayıldı. Yapılan yüzden fazla duruşmanın ardından, 29 Mart 2012´de savcı tarafından 920 sayfalık esas hakkında mütalaa mahkeme heyetine sunuldu. Mütalaada davadaki bütün sanıklar hakkında ?Türkiye Cumhuriyeti hükümetini devirmeye eksik teşebbüs? suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası verilmesi talep edildi. Mahkeme, emekli generaller Çetin Doğan, Özden Örnek ve Halil İbrahim Fırtına hakkında 20 yıl hapis, 78 sanık için 18 yıl hapis, 214 sanığa 16 yıl hapis, 28 sanığa 13 yıl 4 ay, 1 sanık hakkında da 15 yıl hapis cezası verdi. 69 sanık hakkında yakalama kararı çıkartılırken, duruşmada olan 5 tutuksuz sanık tutuklandı. 36 sanık ise beraat etti.
Sanık ve avukatlarının kararı temyize götürmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğname hazırlayarak, Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına ile 258 sanığın mahkûmiyet kararlarının onanmasını istedi. Haklarında mahkûmiyet kararı verilen 67 sanığın isimlerinin dokümanlarda geçtiğini ancak doğrudan icra hareketi niteliğinde bir faaliyette bulunduklarına dair yeterli delil elde edilemediği gerekçesiyle beraat etmesi gerektiği savunuldu. Yargıtay 9. Ceza Dairesi de 1 ay süren 17 oturumda, 96 sanık avukatının savunmasını dinledi. Sanıklara temyiz duruşması sırasında sınırsız savunma hakkı verildi. (Zaman)
(07 Ekim 2013, 10:29), son güncel.: (08 Ekim 2013, 10:31)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Balyoz temyiz duruşmaları manşetlerimiz
Yargıtay Başsavcılığı: Balyoz onansın
Flaş!!! Balyoz davası bitti
Balyoz Planı ve davasıyla ilgili manşetlerimiz
Balyoz ve diğer davalardaki delil tartışmaları
Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon, Balyoz ve bağlantılı iddianamelerde arama yap