Özel harekat polisi Ayhan Çarkın´ın itirafları üzerine başlatılan soruşturmada çarpıcı gelişme.. 16 cinayetten biri olan Mecit Baskın dosyasıyla ilgili iddianame hazırlandı. Savcı, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, emekli Yarbay Korkut Eken ile Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin´i, ´suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgütün faaliyetleri çerçevesinde taammüden adam öldürme´ ile suçladı ve ´ağırlaştırılmış müebbet´ hapis cezası talep etti. İddianamede, Ayhan Çarkın ve diğer polisler de sanık olarak yer alıyor. Sanıkların arasında Mehmet Eymür ile Veli Küçük´ün olup olmadığı da merak ediliyor.
19.09.2013 10:53 1990´lı yıllarda işlenen 16 faili meçhul cinayetle ilgili 2011´in şubat ayında başlatılan soruşturmada flaş bir gelişme yaşandı. Türkiye gazetesinden Arzu Yıldız´ın haberine göre soruşturmada, Ankara Gölbaşı´nda cesedi bulunan Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın´ın dosyası yürürlüğe konuldu.
Soruşturmayı yürüten TMK.10. Maddesiyle Yetkili Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili iddianameyi tamamladı. Savcı Bilgili, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar , emekli Yarbay Korkut Eken ile Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin´i, ?suç işlemek amacıyla kurulan silahlı örgütün faaliyetleri çerçevesinde taammüden adam öldürme? ile suçlayarak, ?ağırlaştırılmış müebbet?le cezalandırılmalarını talep etti.
İddianamede, sanık olarak ayrıca eski özel harekat polisleri Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Seyfettin Lap, Ayhan Özkan yer aldı.
3 Haziran 2011´de ifade veren eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın, Baskın cinayetini şöyle anlatmıştı:
?O zaman Özel Harekat Daire Başkanı olarak İbrahim Şahin görev yapıyordu. Mecit Baskın, Altındağ Nüfus Müdürüydü. Bize söylenen bu kişinin emniyete intikalini sağlamaktı. Bilgisine başvurulacağı söylendi. Biz istihbaratımızı yaptık. Oğuz Yorulmaz, Ercan Ersoy ve ben, bir haftalık çalışma sonucunda Altındağ Nüfus Müdürlüğü´ne gidip kendisini emniyete davet ettik. Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Seyfettin Lap ve Ahmet Sakarya´nın olduğu araçta Mecit Baskın emniyete götürüldü.
Akça´nın içinde bulunduğu araçta diğerleri daire başkanlığına gitti. Biz de bir müddet sonra daire başkanlığına gittik ama orada yoktular. Bunun üzerine İbrahim Şahin, bize ´Burada ne işiniz var. Gidin onlarla buluşun´ dedi. Onların piecers denilen mesaj aleti vardı. Gölbaşı´nda olduklarını anladık. Yanlarına gittiğimizde Mecit Baskın´ın ölmüş olduğunu gördük. Kimin öldürdüğünü bilmiyorum. Orada Ayhan Akça ile kavga ettik. ´Bu ne biçim görev, ne biçim iştir?´ diye tepki gösterdim. ´Bu işi daire başkanı biliyor, sen karışma´ cevabını verdi. Bunun üzerine birbirimize yumrukla girdik. Ardından bölgeden uzaklaştık. Ceset orada kaldı. Olay yerinde Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Seyfettin Lap, Ayhan Özkan, Ahmet Sakarya vardı. Biz Oğuz Yorulmaz ve Ercan Ersoy ile birlikte aynı araçla sonradan gitmiştik. O günden sonra onlarla emniyetteki ilişkilerimiz bozuldu.? (Türkiye)
SORUŞTURMA 2011´DE BAŞLADI
Eski Özel harekat polisi Ayhan Çarkın, 22 Mart 2011 tarihinde CNN Türk Televizyonundaki 5N1K programına katılarak şok itiraflarda bulunmuştu. Ergenekon soruşturmasının kararlı şekilde genişlemesi ve yaşadığı vicdan azabı üzerine harekete geçen Çarkın, 90´lı yıllarda kendisinin de katıldığı operasyonlarda yargısız infaz yaptıklarını, Kürt işadamlarını devlet emriyle öldürdüklerini söylüyordu. Çarkın´ın bu açıklamaları ve ilerleyen günlerde basında yer alan yeni açıklamaları üzerine İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. İlerleyen günlerde Ankara´da da bir soruşturma başlatıldı. 1994 yılında işlenen avukat Yusuf Ekinci, Faik Candan, Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın ve Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan cinayetleriyle ilgili eski Özel Harekâtçı Ayhan Çarkın´ın itirafları üzerine başlatılan bu soruşturmada, aralarında eski Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin´in de bulunduğu 9 polis tutuklandı. Soruşturmada Mehmet Eymür, Korkut Eken, Sedat Peker gibi isimler de ifade verdi. İstanbul´daki soruşturma dosyasının ilerleyen süreçte Ankara´ya devredilmesiyle soruşturmalar burada birleştirildi.
SANIKLAR ARASINA BAŞKA HANGİ İSİMLER GİRECEK
Mecit Baskın dosyası, soruşturma kapsamındaki 16 dosyadan sadece bir tanesi. Diğer isimlere yönelik soruşturmanın da tamamlamasının ardından önümüzdeki süreçte iddianamelerinin hazırlanacağı, davaların açılması halinde ise dosyaların birleştirilebileceği belirtiliyor.
MEHMET EYMÜR
Mecit Baskın iddianamesine girecek sanıkların arasında, eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür´ün olup olmadığı merak ediliyor. Soruşturmada gözaltına alınan Eymür´ün Sarıyer´de bulunan evinde yapılan aramada faili meçhul cinayetlere ilişkin delil aranmıştı. Ancak Eymür savcılıkça serbest bırakıldı. Çarkın, ifadesinde Eymür´le ilgili şu iddialarda bulunuyordu:
?Mehmet Eymür´ün ifadelerini cezaevinde okudum. Eymür, kendini kurtarmak amaçlı kıyıdan, köşeden konuşmaktadır. Bu olay ilk başladığında Mehmet Eymür, İbrahim Şahin, Emin Aslan, Abdullah Çatlı, Özer Çiller, Korkut Eken, Mehmet Ağar, Duran Fırat, Özel Harp Dairesi´nden (ÖHD) gelen ve MİT´te çalışan subaylar, Hanefi Avcı ve özel harekât polisleri hep birlikte hareket ediyorlardı. Ancak daha sonra aralarında, benim tahminime göre rant paylaşımı kaynaklı sorunlardan, ayrışma meydana geldi. Bu ayrışmadan sonra da tamamen menfaat kaynaklı cinayetler işlendi. Bu işin tam ortasında Mehmet Eymür ve Hanefi Avcı vardır. Özellikle Hanefi Avcı bu işlerin genel koordinatörüdür.?
VELİ KÜÇÜK
Yine sanıkların arasında Ergenekon davasından müebbet hapis cezası alan Veli Küçük´ün yer alıp almadığı da merak ediliyor. Çünkü bu cinayetlerde onun adı da sık sık geçiyor. Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, 5 Ağustos´ta sonuçlanan Ergenekon davasında Ergenekon örgütü yöneticiliği sabit görülerek 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve diğer suçlardan da 99 yıl 1 ay hapis cezası aldı. 22 Ocak 2008´de Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Evinde ele geçirilen bir ajandada, Susurluk´la ilgili 16 cinayetten bir diğerine kurban giden Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan´la ilgili önemli bir bilgi yer alıyordu. 3 Mart 2000 tarihini taşıyan ´Namık Erdoğan neden öldürüldü´ başlığı altındaki notta şu ifadeler yer alıyor: ?Namık Erdoğan görevi gereği eroin üretiminde kullanılan asitlerin Türkiye´ye kimler adına ne miktarda girdiğini araştırıyordu. Bir gerçeği görmüştü. Ankara´nın uluslararası oligarşik çete üyelerine doğru uzanan zincirin halkalarında yer alanları isim isim gözler önüne seren liste onun elindeydi. Görmemesi gereken gerçek az önce yukarıda özetle ifade etmeye çalıştığım eroin üretiminde kullanılan asit trafiğiydi. Öldürüldü.?
Susurluk cinayetleri olarak da adlandırılan 16 cinayetin işlendiği 1994 yılında dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, Kocaeli Jandarma Alay Komutanı ise şimdi Ergenekon davasının tutuklu sanığı olan Tuğgeneral Veli Küçük idi. Adı ilk kez Susurluk davası ile gündeme gelen Küçük, Susurluk kazasında hayatını kaybeden ülkücü Abdullah Çatlı´nın ölmeden önce telefonla görüştüğü son kişiydi. Susurluk davasının kilit isimlerinden Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım´ın kullandığı cep telefonunun Küçük´ün üzerine kayıtlı olduğu da saptanmıştı.
Birinci Ergenekon davasının iddianamesinde savcılık, Ergenekon´un Susurluk´un devamı olduğunu iddia ederek şu ifadelere yer veriyor: ?Susurluk´ta meydana gelen bir trafik kazasıyla ülkemizdeki Ergenekon adlı kanlı örgütün kapıları kısmen de olsa aralanmıştır. Fakat örgütün o dönemdeki etkinliği ve gücü nedeniyle yeterince derinleştirilememiş, sadece buz dağının görünen yüzü aydınlatılmış ve örgüt amaçlan doğrultusunda karanlık eylemlerine devam etmiştir. Veli Küçük´ün adı birçok yerde geçmesine rağmen hakkında herhangi bir işlem yapılamamıştır. Küçük görevde olduğu dönemlerde birçok çıkar amaçlı suç örgütü ile ilişkiler kurmuş ve bu ilişkilerini emekli olduktan sonra da devam ettirmiştir. Küçük´ün Susurluk olayının tam merkezinde olduğu fakat örgütün o dönemdeki gücü ve etkinliği nedeniyle hakkında herhangi bir işlem yapılamadığı kanaatine varılmıştır. Bu ilişkiler kendisine sorulduğunda ise yeterli ve açıklayıcı beyanlarda bulunamamıştır.?
İkinci Ergenekon davasının ek delil klasörlerinde yer alan bir gizli tanık ifadesi de Küçük´ü suçlamaktaydı. Gizli tanık, ifadesinde Tolga Atalay´ın Peker tarafından öldürülmeden önce kendisini telefonla arayarak, ?Sedat Peker, Veli Küçük´le beraber hareket edip, bizi kullanarak çok işler yaptı. Sapanca Kavşağı´na atılan cesetlerin tamamı bizim teşkilatın işiydi? dediğini iddia ediyordu. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
İDDİANAME ZAMAN AŞIMINA 10 GÜN KALA TAMAMLANDI
20.09.2013 10:27 Ankara´daki faili meçhul cinayetler soruşturması 2,5 yıldır tamamlanamadı. Soruşturmayı yürüten Ankara TMK 10. Madde ile görevli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, zaman aşımı riski ortaya çıkınca ayıklama yoluna gitti. 30 Eylül 1993 tarihinde öldürülen Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın dosyası, bu şekilde soruşturma dosyasından ayrıldı. Cinayetle ilgili iddianame hazırlandı ve zaman aşımına 10 gün kala mahkemeye sunuldu. 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından incelenen iddianamede eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, eski Emniyet Özel Harekat Müdürü İbrahim Şahin, eski Özel Harekatçı Korkut Eken, Ercan Ersoy, Ayhan Çarkın, Ziya Bandırmalıoğlu, Ayhan Akça, Seyfettin Lap, Alper Tekdemir, Uğur Şahin, Ayhan Özkan ve Ahmet Demirel şüpheli olarak yer alıyor. Söz konusu isimler hakkında, ´cürüm işlemek amacıyla teşekkül oluşturmak´ suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Faili meçhul cinayetler soruşturması, 1994´te Gölbaşı´nda cesedi bulunan avukat Yusuf Ekinci´nin eşi Avukat Ülkü Ekinci´nin 25 Şubat 2011 tarihinde yaptığı suç duyurusu üzerine başlatılmıştı. Tutuklanan Ayhan Çarkın, ifadesinde 1993´te öldürülen Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın, DEP İl Başkanı Faik Candan, Avukat Yusuf Ekinci ve Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan´ın Özel Harekat polisleri tarafından kaçırılarak infaz edildiklerini ileri sürmüştü. (Zaman)
DİĞER 15 CİNAYET DOSYASI AYRILDI
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, 30 Eylül 1993´te öldürülen Ankara Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın´la ilgili soruşturma dosyasını zamanaşımı riski nedeniyle, 16 faili meçhul cinayetle ilgili yürüttüğü ana soruşturmadan ayırarak, iddianame hazırladı. İddianamede, dönemin Emniyet Genel Genel Müdürü Mehmet Ağar, eski Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin, emekli Yarbay Korkut Eken ile eski özel harekât polisleri Ayhan Çarkın, Oğuz Yorulmaz, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Seyfettin Lap, Ahmet Sakarya ve Alper Tekdemir´in de bulunduğu 12 kişi hakkında, ?cürüm işlemek amacıyla kurulan silahlı suç örgütünün faaliyeti çerçevesinde adam öldürmek? suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları uyarınca, kamu görevlilerinin işlediği suçlarda zamanaşımı uygulanmasa bile Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili´nin, soruşturmanın iç hukuka göre zamanaşımına uğramaması için davayı açtığı bildirildi. Davanın açılması, Baskın cinayetiyle ilgili zamanaşımını durdururken, ?adam öldürmek? suçuna öngörülen 20 yıllık zamanaşımı süresini de 10 yıl daha uzatarak 30 yıla çıkardı. Bilgili, hazırladığı iddianameyi, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderdi. Mahkemenin iddianameyi incelemesi için 15 günlük süresi bulunuyor.
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, Avukat Yusuf Ekinci, Avukat Faik Candan, Müfettiş Namık Erdoğan, işadamı Behçet Cantürk ile şoförü Recep Kuzucu, Cantürk´ün yakını müteahhit Fevzi Aslan ile kardeşi Şahin Aslan, Behçet Cantürk´ün avukatı Medet Serhat, Medet Serhat´ın şoförü İsmail Karaalioğlu, işadamı Savaş Buldan, Savaş Buldan´ın akrabaları Hacı Koray ve Adnan Yıldırım, İranlı uyuşturucu kaçakçısı Lazem Esmaeli ve Asger Simitko, ANAP´lı Keskin İlçe Başkanı Metin Vural cinayetleriyle ilgili ana soruşturmaya ise devam ediyor. Bilgili´nin 15 cinayetle ilgili iddianameyi de 2013 yılı sonuna kadar hazırlaması bekleniyor.
(19 Eylül 2013), son güncel.: (20 Eylül 2013)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ayhan Çarkın´ın Susurluk cinayetlerine dair itirafları ve yürütülen soruşturma manşetlerimiz
Çarkın´ın itirafları dosyaları açtırdı
Mehmet Ağar´ın Susurluk´tan yargılandığı dava manşetlerimiz
MİT kayıtları Ağar´ı gösterdi
MİT: İnfazlar Ağar ekibinin işi
Çarkın: Cinayetleri MGK biliyordu
Çarkın´ın itirafları: MGK üyelerine sorgu hazırlığı
Eski Bakan ölüm listesini doğruladı
Demirel ve 34 kişiye suç duyurusu: Susurluk infazları
Liderlerin MGK´da cinayet atışması
Yeşil´den Köşk ve MGK´ya telefonlar
Behçet Cantürk dosyası açıldı
Ölüm Üçgeni dosyası yeniden açıldı
İddianamede Sapanca Üçgeni
Mehmet Eymür gözaltına alındı
Eymür serbest bırakıldı
Eymür´ün ifadesi dışarı sızdı
Eymür yeni soruşturmaları başlatacak
Susurluk skandalı ve cinayetlerine dair çeşitli devlet kurumlarınca hazırlanan raporlar
Susurluk dosyası Ergenekon davasında
Ergenekon, Balyoz ve diğer iddianamelerde arama yap