Cumhurbaşkanı Turgut Özal´a suikast davası yarın başlıyor. Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Cumhurbaşkanı Özal´ı zehirleyerek öldürdüğü iddiasıyla yarın hakim karşısına çıkıyor. Cezaevinde yeniden ifadesi alınan gizli tanık Selçuk, bu kez Tuncay Güney ve eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel´in isimlerini ortaya attı. Bir başka gelişme de Özal´ın eşinin ifade değiştirmesi oldu. Daha önce ´Eşim zehirlenerek öldürüldü´ diyen Semra Özal, yeni ifadesinde ´Şüphelendiğim kimse yoktur, eşim öldürülmüşse şikayetçiyim´ dedi. Halen süren soruşturmada, Özal´ın zehirlenmesinde eşinin rol aldığına dair tanık ifadesi bulunuyor.
10.09.2013 10:22 Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal´ı 1993´te zehirleyerek öldürdüğü iddiasıyla hakkında ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açılan emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, yarın ilk kez hakim karşısına çıkacak.
ÖZAL´DAN YENİ İFADE
Davanın görüleceği mahkemenin talimat yazısı üzerine gizli tanık Selçuk ile davanın müştekisi Semra Özal´ın hakim huzurunda yeniden ifadeleri alındı. Savcılık aşamasında ?Ben eşimini zehirlenmeden dolayı öldüğünü düşünüyorum ve eceliyle ölmediğini düşünüyorum. Eşimin ölümünde şüphelerim var, araştırılmasını istiyorum? diye ifade veren Semra Özal 20 Ağustos´ta raporlu olduğu için evinde ifadesini alan hakime, ?Adı geçen kişileri tanımam. Eşimin ölümüyle ilgili şüphelendiğim kimse yoktur. Eşimin öldürüldüğü iddia edilmektedir. Eğer öldürülmüşse şikayetçiyim. Ancak hakkında dava açılan kişiyle ilgili bir bilgim yok? dedi.
-Gizli Tanık: Suikast olduğunu Albay Gevrekçi söyledi-
Gizli tanık Selçuk ise 23 Ağustos tarihinde tutuklu bulunduğu cezaevinde kurulan mahkemeye ifade verdi. Selçuk ifadesinde özetle şöyle dedi:
?Ben 1990´lı yıllarda JİTEM´de görev yaptım. Bu sebeple bir çok kişiyle tanıştım. 2000´li yılların başında Tuğgeneral Veli Küçük ve Tuncay Güney´in yapmış olduğu bazı yanlış işleri, ihbar ettim. Meslekten tanıdığım Savaş Korkmaz (Gevrekçi) isimli, şimdi emekli olan albay bana Turgut Özal´ın ölümünün bir suikast olduğunu, yapılma şeklinin doğal olmadığını söylemişti.
-Suikast fırtınası MGK kararı-
Gevrekçi´nin anlattığına göre, Milli Güvenlik Kurulu kararları ve tavsiyesiyle dönemin kuvvet komutanlarının emir ve bilgisiyle yapılmış. Suikastla ilgili kendisinin de katıldığı brifingler alınmış. Süleyman Demirel bile aynı brifing ortamında bulunmuş. Sil-süpür-temizle operasyonuyla, bir bütünlük içinde Eşref Bitlis, Cem Ersever, Bahtiyar Aydın, Kazım Çillioğlu suikastları düzenlenmiş. CIA ve MOSSAD´ın bazı elemanları da operasyona katılmış. Turgut Özal suikastının operasyonunu yönlendiren MİT ve askeriye içindeki oluşumları harekete geçiren Teoman Koman paşadır. Bu kişi MGK´yı uygulatan kişidir.?
-Avukat: Hayal mahsulü-
Tuğgeneral Levent Ersöz´ün avukatı Hulusi Coşkun ise gizli tanık sıfatıyla ifade veren kişilerin hayal mahsulü beyanlarda bulunduklarını belirterek, şunları söyledi: ?TSK ve Jandarma Genel Komutanlığı gibi 2 saygın kurumun gönderdiği belgelere itibar edilmiyor. Her ifadesinde saçma sapan beyanlarda bulunan 2 gizli tanığın ifadesine itibar ediliyor. Bu kişilerin yalan söyledikleri apaçık ortadadır. Beyanda adı geçen Savaş Korkmaz (Gevrekçi) diye bir kişinin TSK´da olduğu tespit edilememiştir. Diğer taraftan eski bir cumhurbaşkanının eşinin şeref ve gururuyla oynanmış olması, her beyanında farklı isimleri bu davanın içine çekmesi, savcılık tarafından maalesef ciddiye alınıyor. Biz bu kişilerin hayal kurduğunu düşünüyoruz ve mahkemeden bu yönde bir talebimiz olacak gerekirse rapor talep edeceğiz.? (Hürriyet)
Özal´a suikast davası 11 Eylül 2013 tarihinde (yarın) saat 09.00´da Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde başlayacak. İddianamede, Şüpheli Levent Ersöz´ün, açık kimliği tespit edilemeyen ancak gizli tanık ´Selçuk´ tarafından ´Savaş Korkmaz´ olarak belirtilen kişi ile 17 Nisan 1993´te, Türkiye´nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal´ı önceden planlayarak zehirlemek suretiyle öldürttüğü, bu yolla atılı suçu işlediği sonuç ve kanaatine varılmıştır. deniliyor. İddianamede deliller olarak Türkiye Ulusal Stratejiler ve Harekât Dairesi´nde (TUSHAD) görev yaptığını ileri süren İlker Çınar ile gizli tanık Selçuk´un Ersöz´ü suçlayan beyanları bulunuyor.
İddianamede emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, 765 sayılı TCK´nın Cumhurbaşkanına suikasta ilişkin 156. maddesi kapsamında suçlanıyor. Maddede, Reisicumhur hakkında suikastta bulunanlarla, buna teşebbüs edenler fiilleri teşebbüsü tam derecesinde ise ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasıyla, nakıs ise müebbet ağır hapis ile cezalandırılır deniliyor.
Ersöz, 5 Ağustos´ta sonuçlanan Ergenekon davasında 22 yıl 6 ay hapis cezası almıştı. Ersöz Balyoz davasında da halen yargılanıyor. Balyoz davası 1 yıl önce 21 Eylül 2012´de sonuçlanmış, 356 sanıklı davada darbe hazırlığı sabit görülerek çok sayıda sanığa hapis cezaları verilmişti. Davada sağlık sorunları nedeniyle ifade veremeyen Ersöz´ün dosyası ayrılmıştı. Yargılama halen devam ediyor.
HALEN SÜREN ÖZAL SORUŞTURMASINDA GEÇEN İSİMLER
Bu arada Özal´ın ölümüne yönelik soruşturma da halen devam ediyor. Levent Ersöz dışında soruşturmada başka isimler de geçiyor. Tüm isimler şu şekilde sayılabilir: Levent Ersöz, Savaş Korkmaz, Hurşit Tolon, Sabri Yirmibeşoğlu, Nasrullah Ayan, Kemal Yamak, Aslan Güner, Süleyman Demirel, Hüsamettin Cindoruk, Emin Çölaşan, Bedrettin Dalan, Sadiye Kürsülü, Nesrin Fidan (Blackwood) ve Semra Özal.
Yarın davası görülmeye başlanacak 56 sayfalık ilk iddianamede, Özal´ın Ergenekon tutuklusu emekli tuğgeneral Levent Ersöz tarafından organize bir cinayetle öldürüldüğü iddia ediliyor. Kısa iddianame okunduğunda görülebileceği gibi suikastin ardındaki asıl güç olarak Özel Harp Dairesi´nin (ÖHD) adı geçiyor. Tushad ve Özal´ı indiren güçle konuştuğunuz unutmayın ibareleri ile diğer bulgular, soruşturma ve davanın bu yönde gelişeceğini düşündürüyor.
Savaş Korkmaz (Gevrekçi)
Özal davası tek sanıklı olarak açıldı. Ancak iddianamede Ersöz´e yardım etmekle suçlanan ikinci bir isim daha var. Yarbay Savaş Korkmaz. Bu isim, bir kod isim olması ve gerçek kimliğin bilinmemesi nedeniyle iddianamede sanık olarak yer almadı. Kimliği tespit etme çalışması sürüyor. Bittiğinde ikinci bir iddianame daha hazırlanacak.
Hurşit Tolon
Ersöz ve Korkmaz dışında en somut 3. şüpheli Ergenekon sanığı emekli orgeneral Hurşit Tolon. Soruşturma kapsamında Tolon´un ´şüpheli´ sıfatıyla ifadesi alındı. Tıpkı Ersöz gibi. İkisine de aynı sorular yöneltildi. Savcı ikisini de serbest bıraktı. Ancak Ersöz iddianameye sanık olarak girerken, Tolon girmedi.
Sabri Yirmibeşoğlu, Nasrullah Ayan
Özal´a yönelik suikastte adı geçen diğer iki isim Özel Harp Dairesi´nin (ÖHD) eski komutanlarından emekli orgeneral Sabri Yirmibeşoğlu ile MİT görevlisi Nasrullah Ayan. Yirmibeşoğlu´nun ismi özellikle çok önemli. Bu isimler Özal iddianamesinde Ergenekon iddianamelerine atıf yapılarak geçiyor. Özal´a 1987 yılında Başbakan iken düzenlenen suikast girişimini soruşturan Savcı Uğur Tönük´ün, Yirmibeşoğlu´nun tehdidi ve kızının kaçırılması nedenleriyle, Özal´ın da bilgisi dahilinde dosyayı kapatmak zorunda kaldığı iddiasını kabul ettiği, şimdiki savcıya çarpıcı bilgiler verdiği belirtiliyor. İddiaya göre Özal´ın öldürülmesi bir Özel Harp operasyonu. Özel Harp hücresi TUSHAD´ın suikastin ardında olduğu dile getiriliyor. Özal iddianamesinde savcının tespiti de bu yönde. Özal´ın öldüğü yıl içinde meydana gelen diğer bazı ölüm olaylarından da iddianamede bahsediliyor. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve ona bağlı -yani terörü ve ardındaki güçleri bitirme projesinde ona doğrudan ya da dolaylı destek veren- çok sayıda asker ve sivil yetkilinin ölümlerinin birbiriyle bağlantılı olduğu ima ediliyor. Bu açıdan Özal soruşturmasının çok büyüyeceği, çeşitli illerde yürütülmekte olan bazı komutan ölümleri dosyalarıyla birleştirilebileceği güçlü bir olasılık olarak değerlendiriliyor.
Kemal Yamak, Aslan Güner
Özal´ın ölümünde başka isimler de geçiyor. Özel Harp Dairesi´nin bir başka komutanı orgeneral Kemal Yamak bunlardan birisi. Cumhurbaşkanı Turgut Özal´ın genel sekreterliği görevini yürüten Yamak, Özal´ın ölümü üzerine o gün görevinden istifa etti. Diğer bir isim, o dönem Cumhurbaşkanı Özal´ın yaverliğini yapan Kurmay Albay Aslan Güner. Güner, fenalaşan Özal´ın hastaneye götürülmesinde yarı yolda arabanın güzergahının değiştirilerek başka hastaneye gidilmesi talimatını veren kişi idi. Özal´ın durumundaki bir kişi için saniyeler ve dakikalar hayati önem arz ettiğinden güzergah değişikliğinin ve daha yakın bir hastanenin tercih edilmemesinin ne kadar şüphe çekici olduğu açık. Ergenekon gizli tanığı Selçuk´un Özal dosyasına da giren ifadesinde bu iki isme açık bir suçlama yöneltiliyor: Savaş Albay, Özal´ın kanının değiştirilmesi ve suikastin yapılmasında da yardımcı tim olarak yer almış. O dönem yaşanan paniği, Deniz Tabip Kemal Yamak, Aslan Güner gibi komutanlar önlemiş. Savaş Albay, tüm ilk yardım olanaklarını, Özal´ın ölmesi için saydığım isimlerin ayarlamış olduğunu söyledi.
Süleyman Demirel, Hüsamettin Cindoruk, Emin Çölaşan
Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel ve Meclis Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile gazeteci Emin Çölaşan´ın isimleri de soruşturmada geçiyor. Demirel ile Cindoruk´un Özal´ın öleceğini bir kaç ay öncesinden bildiklerini gösteren ilginç bir konuşma Çölaşan tarafından köşe yazısında aktarılmıştı. Çölaşan, yazısı nedeniyle Özal soruşturmasında ifade verdi. Demirel´in o yazıdaki iddia için ABD Methodist hastanesinden gelen bilgiye dayandırarak yaptığı savunmayı yalanlayan önemli bir gelişme yıllar sonra DDK raporuyla ortaya çıktı.
Bedrettin Dalan
Özal suikastinde adı geçen bir başka isim Bedrettin Dalan. Özal´ı öldürmekle suçlanan Levent Ersöz, Ergenekon davasında 22 yıl hapis cezası aldı. Bedrettin Dalan da Ergenekon davasının en önemli sanıklarından birisi ve halen firari. Alman İstihbarat Teşkilatının kendisine verdiği sahte pasaportla Almanya´da yaşıyor. Türkiye´ye iadesi reddediliyor. Adeta uluslararası derin bir koruma çemberine alınmış gibi. Bu ikilinin aralarında yaptığı bir görüşmedeki Özal´la ilgili bölüm Özal iddianamesine alınmış. Bu konuşma Özal iddianamesinin 52. sayfasında yer alıyor. O satırlarda Dalan, Özal´ın Türk Silahlı Kuvvetlerinin karşısına polisi dikme projesini başlattığını belirtiyor.
Sadiye Kürsülü, Nesrin Fidan (Blackwood)
Özal´ın ölümünde adı geçen diğer iki isim, Köşk çalışanları Sadiye Kürsülü ile Nesrin Fidan Blackwood. Devlet Denetleme Kurulu´nun talebi üzerine Emniyet İstihbarat Dairesi, Özal´ın şüpheli ölümüyle ilgili 20 kişinin ifadesini aldı. Bu ifadeler daha sonra rapor haline getirilerek DDK´ya sunuldu. Raporda, o dönemde Köşk´te çalışan Sadiye Kürsülü ve Nesrin Fidan Blackwood isimli iki kadın görevlinin, ´en ciddi şüpheli pozisyonu´nda olduğu dile getiriliyor.
Semra Özal
Ve son olarak Özal´a suikast düzenlediği iddia edilen isimlerin arasına gündemi sarsan bir isim eklendi: Eşi Semra Özal.. Ergenekon gizli tanığı Selçuk´un Özal ve Ergenekon soruşturmasında verdiği iki ifadede ayrıntılar yer alıyor. Selçuk´un ifadesinde ağır suçlamalar var. Buna göre Özal, Ergenekon örgütünün şantaja maruz bıraktığı eşi Semra Özal tarafından zehirlendi. Kafaları karıştıran bu iddiaya Semra ve Ahmet Özal sert tepki gösterdi. İddiayı güçlendiren bazı ayrıntıların varlığı dikkatleri çekmekle birlikte, iddiayı zayıflatan çok güçlü bulguların olduğu da dikkatleri çekiyor. Örneğin Semra Özal´ın yıllardır ölüm olayının şüpheli olduğundan bahsedip, araştırılması için çabaladığı biliniyor. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
(10 Eylül 2013, 10:22)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
TURGUT ÖZAL SUİKASTİ VE ŞÜPHELİ ÖLÜMÜYLE İLGİLİ MANŞETLERİMİZ
Özal´ın sırrını açıklayın artık
Yarbay Savaş´ın izi sürülüyor
Özal soruşturması genişliyor
Özal´ı Meclis de araştırmalı
Flaş!!! Özal iddianamesine kabul
Özal iddianamesinde arama yap
Tanık: Özal´ı Tushad zehirledi
TUSHAD ile ilgili manşetlerimiz
Zehirlenme örtbas mı edilecek?
Özal´ın zehirlendiği iddiası ve adli tıp incelemesi manşetlerimiz
Ergenekon 1993´e uzandı: Tushad
Özal ve komutan cinayetleri bağlantılı
Özal: Dertleri beni tasfiye etmek
DDK: Özal´ın mezarı açılmalı
DDK raporunun tam metni
DDK´nın Özal´ın vefatına dair raporun orjinalini Cumhurbaşkanlığı sitesinden indirmek için tıklayın
DDK´nın Özal´ın vefatına dair raporun orjinalini sitemizden indirmek için tıklayın
DDK Özal´ın ölümüne yoğunlaştı
Özal suikastinde çember daralıyor
Özal suikasti muhteşem bir Özel Harp işiydi, amacına da ulaştı
Korkut Özal: Kardeşimi Ergenekoncular öldürdü
Kaynak: Özal´ın o dönem ölmesi birilerince uygundu
Kanlı ve Kara Yıl: 1993.. PKK´nın tasfiyesi durduruldu
Ergenekon-PKK bağlantısıyla ilgili manşetlerimiz
Özel Harp Dairesi ile ilgili manşetlerimiz
Özel Harp Dairesi sayfamız
Ergenekon, Balyoz ve diğer iddianamelerde arama yap