28 Şubat davası başladı.. 28 Şubat 1997´de Refahyol hükümetinin devrilmesine yol açan postmodern darbe sürecine ilişkin 103 sanığın ´Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti´ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak´ suçundan müebbet hapis cezası talebiyle yargılanacağı davanın ilk duruşması saat 10.00´da Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde başladı.
02.09.2013 10:21 28 Şubat darbe sürecine ilişkin 103 sanığın ´Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti´ni cebren devirmeye, düşürmeye iştirak´ suçundan müebbet hapis cezası talebiyle yargılandığı davanın ilk duruşması saat 10.00´da Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde başladı.
Davanın tutuklu sanıkları ilk duruşma için yoğun güvenlik önlemleri altında Ankara Adliyesi´ne getirildi. Sanıkların gelişi sırasında adliyeye önünde bekleyen yakınları alkışlarla karşıladı. Araçların önleri diğer cezaevi araçlarıyla kapatılarak sanıkların adliyeye getiriliş görüntülerinin alınması engellendi. Yaklaşık 40 kişilik sanık yakınları adliye önünde beklerken çevik kuvvet ekipleri de güvenlik tedbirleri aldı.
Duruşma listesi, Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nin kullanacağı salonun girişine asıldı. Duruşmalar 6 Eylül´e kadar aralıksız devam edecek. Bu yargılamadaki sanık sayısı gözönünde bulundurularak 10. Ağır ve 11 ağır ceza mahkeme salonları aradaki duvar yıkılarak birleştirildi. Bugünkü duruşmada salonda, sanık yakınları, izleyiciler, gazeteciler ve siyasilerle birlikte 500´e yakın kişinin bulunması bekleniyor. İddianamenin okunmasının ardından bir numaralı sanıktan başlamak üzere sırasıyla sanıkların sorgulamalarına geçilecek. Davanın bir numarası emekli Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı raporlu olduğu için, iki numara Orgeneral Çevik Bir´den itibaren sırayla sorgulamalarına geçilecek.
10.00: Duruşma başladı
Dava saat 10.00 itibarıyla başladı. Ankara 11.Ağır Ceza Mahkemesi, başkan, 2 üye hakim ve 2 savcı ile duruşmaya çıktı. Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, ilk duruşmayı açtı ve sanıkların kimlik tespitine geçti. Sanıkların mal varlıkları tek tek soruluyor ve kayıt altına alınıyor. 1 numaralı sanık dönemin Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, raporlu olduğu için duruşmaya katılmadı.
-Heyet üyeleri-
Mahkeme heyeti, Başkan Tayyar Köksal ile üyeler Süleyman Köksaldı ve Hakan Oruç´tan oluşuyor. Hakim Kadriye Çatal da yedek üye olarak salonda bulunuyor. Duruşmanın savcılığını ise iddianameyi hazırlayan savcılardan Kemal Çetin yapıyor.
11.15: Ses sisteminde sorun çıktı
Mahkeme salonundaki ses sisteminde sorun yaşandı. Sanık avukatları mahkeme başkanına mikrofonsuz konuşma teklifinde bulundu. Teknik ekipler, sorunun giderilmesi için çalışma başlattı. Sorunun giderilmesiyle kimlik tespitine devam edilecek.
11.49: Duruşmaya itiraz arası
Bu sorun nedeniyle yaklaşık 40 dakika devam edilemeyen davada mahkeme, sanık avukatlarının isimlerini tutanağa geçirmeye tekrar başladı. Bir sanık avukatın Müvekkilimi soruşturmada tutuklayan hakim heyette olamaz. diye itirazı üzerine mahkeme duruşmaya bir kez daha ara verdi.
14.12: Darbeyle devrilen hükümetin Adalet Bakanı Kazan adliyede
28 Şubat döneminin Adalet Bakanı Şevket Kazan, Postmodern darbenin ilk duruşmasının görüldüğü Ankara Adliyesi´ne geldi. Kazan, adliye önünde bekleyen gazetecilerin yönelttiği sorulara, Yoklamalar yapılıyor yanıtını verdi. Kazan daha sonra gazetecilerin yanından ayrılıp, adliyenin arka tarafına yöneldi. Öte yandan 28 Şubat dönemi mağduru bazı başörtülü kadınlar da davayı izlemek üzere adliyeye girdi.
16.31: REDDİ HAKİM TALEBİNE RET
Duruşmanın sabahki bölümünde sanık avukatları reddi hakim talebinde bulunmuş, br sanık avukatı Müvekkilimi soruşturmada tutuklayan hakim heyette olamaz. diye reddi hakim talebinde bulunmuştu. Mahkeme heyeti, konuya ilişkin bir karar verdi. 28 Şubat davasında üye Hakim Hakan Oruç´a ilişkin ´reddi hakim´ talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi. CMK´ya göre kanuna aykırı bir durum olmadığı ifade edildi.
17.41: Duruşmadan diğer detaylar
Kimlik tespitinin ardından mahkeme başkanı dava dosyasına gelen bilgi ve belgeleri açıkladı. Açıklanan bilgilerde çarpıcı bir detay yer aldı. 28 Şubat döneminde Hasan Celal Güzel´in Batı Çalışma Grubu ile ilgili yaptığı suç duyurusuna Ankara savcılığı takipsizlik kararı vermişti ve karar kesinleşmişti. Ceza Muhakemesi Kanunu´na (CMK) göre hakkında daha önce soruşturma yapılmış bir konuda yeniden soruşturma yapılabilmesi için verilen takipsizlik kararının kaldırılması gerekiyor. Ancak, 28 Şubat sürecine ilişkin soruşturmayı sürdüren savcıların bu takipsizlik kararının kaldırılmasını talep etmeden soruşturmayı sürdürdükleri ortaya çıktı. Bu duruma fark eden mahkeme heyeti duruşma öncesinde İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi´ne başvurarak yargılamanın devam edip etmeyeceği konusunda görüş istedi. İstanbul´daki mahkemenin de yargılamanın devamı yönünde görüş bildirdiği bugünkü duruşmada açığa çıktı.
DAVA SAKAT
Yargılamanın devam etmesi yönünde İstanbul´daki mahkemenin verdiği kararın duruşmada açıklanması avukatların tepki göstermesine neden oldu. Sanık avukatları böyle bir karardan haberdar olmadıklarını ifade ederek, söz konusu kararın soruşturma aşamasında savcılarca alınması gerektiğine vurgu yaptı. Avukatlar, takipsizlik kararı kaldırılmadan yapılan soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamenin yok hükmünde olduğunu savundu.
MGK: O KARARLARI AÇIKLAYAMAYIZ
Mahkeme iddianameyi kabul ederken Milli Güvenlik Kurulu´na yazı yazarak (MGK) 28 Şubat kararlarının alındığı toplantının tutanaklarının kendilerine gönderilmesini talep etmişti. MGK, mahkemenin bu talebine olumsuz verdi. Gerekçe olarak da söz konusu MGK toplantısının ´devlet sırrı´ kapsamında olduğu ve bu nedenle tutanakları açıklayamayacağını mahkemeye bildirdi.
SPİKERLER KÜRSÜDEN İNSİN
İddianameyi okumak üzere görevlendirilen TRT spikerlerinin heyetin bulunduğu kürsüde yer almasına sanık avukatları tepki gösterdi. Avukatlardan Celal Ülgen, ?Spikerlerin kürsüde yer alması ceza hukuku açısından doğru değildir. Spikerlerin kürsüden inmesi gerekir. Biz, savcıları kürsüden indirmeye çalışırken siz spikerleri de kürsüye koymuş durumdasınız. Bu Timur´un filleri hikayesini hatırlatmaktadır? dedi.
İLK DURUŞMA TAMAMLANDI
03.09.2013 11:10 37 tutuklu sanığın bulunduğu davaya isim tespitiyle başlandı. Davaya tutuklu sanıkların tamamı katıldı. Tutuksuz isimlerden dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ile birlikte 6 sanık, sağlık raporu sunarak duruşmaya mazeret bildirdi. Duruşmaya Silivri´deki darbe yargılamalarını da takip eden CHP ilgi gösterdi. CHP´li milletvekilleri Kamer Genç ile Mahmut Tanal, duruşma salonuna girdiklerinde sanık yakınları tarafından alkışlandı. Dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir´in solunda eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz, sağında ise emekli Tuğgeneral Refik Zeytinci oturdu. İsimleri okunan sanıklar, ayağa kalkarak veya oturdukları yerden ´burada´ diye cevap verdi. Çevik Bir, Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal´ın ?Sanık, Çevik Bir? hitabı üzerine ayağa kalkarak ?burada? dedi.
İki ayrı salonda görülen davada sanıklar ile müştekiler ayrı salonlara alındı. Tutuklu ve tutuksuz sanıklar, isim tespiti sırasında salon içinde dolaştı. Yakınları ve avukatlarıyla sohbet etti. İki salon arasında bağlantı kurulması konusunda büyük problem yaşandı. Mahkeme heyetinin salona tam olarak hakim olamadığı görüldü. Bu sırada isim tespiti yapan Mahkeme Başkanı Köksal, yoğun gürültüye rağmen salona müdahale etmedi. 481 müştekinin ve çok sayıda müdahillik talebinin bulunduğu duruşmada isim tespiti uzun sürdü. Gürültünün artması üzerine Köksal, sanıkları yerlerine oturmaları konusunda uyardı.
İsim tespitinin ardından dosyaya gelen evraklar okundu. Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili´nin MGK´dan istediği 28 Şubat MGK toplantısı tutanakları devlet sırrı gerekçesiyle gönderilmemişti. Belgeler, mahkeme tarafından da talep edilmişti. Ancak MGK Hukuk Müşavirliği, ?tutanakların açıklanmasına yönelik bir imkân bulunmadığı? gerekçesiyle mahkemeye de olumsuz cevap verdi. 54. hükümetin istifasına ilişkin dilekçe örneğinin ise mahkemeye ulaştığı görüldü.
Sanıkların kimlik tespiti sırasında renkli dakikalar yaşandı. Çevik Bir, 4 bin lira aylık geliri olduğunu ifade ederek, ?Herkesin olduğu gibi evim, yazlığım, arabam var.? dedi. Yıldırım Türker ise okur-yazar olduğunun tutanaklara geçmesi üzerine, ?Okur yazar olduğum tutanaklara geçmese olmaz mı?? diye sordu.
İsim tespitinden sonra sanık avukatları, Köksal´ın ara vermesini engelleyerek davanın usulsüz olarak açıldığını iddia etti. 28 Şubat hakkında daha önce İstanbul´da verilen bir takipsizlik kararı olduğunu savunan avukatlar, iddianameyi hazırlayan Bilgili´nin kararı veren mahkemeden izin almadan soruşturma açtığını ileri sürdü. Sanık avukatları ile talebi iddianamenin okunmasının ardından karara bağlamak isteyen mahkeme heyeti arasında tartışmalar yaşandı. Mahkeme heyeti, önceki suç duyurusunun reddine karar veren İstanbul Başsavcı Vekilliği´ne yazı yazılarak soruşturmanın devam edebileceğine dair cevabi müzekkere yazıldığını kaydetti.
Söz alan Çetin Doğan ise savunmasına ilişkin beyanlarda bulunmak isteyince avukatlar tarafından uyarıldı. Avukatlar, Doğan´a iddianamenin henüz okunmadığını hatırlattı. Doğan´la sanıklar arasında da münakaşaların yaşandığı görüldü. Karadayı´nın avukatı Erol Aras ise müvekkilinin Genelkurmay başkanı olduğunu hatırlatarak, Yüce Divan´da yargılanması gerektiği yönündeki talebini yineledi. Aras, iddia edilen suçun görev kapsamında olduğunu öne sürerken, kuvvet komutanlığı yapmış sanıkların da görevsizlik verilerek serbest bırakılması gerektiğini iddia etti.
-Reddihakim talebi kabul edilmedi-
Karadayı´nın avukatı Erol Aras da, kuvvet komutanları ile Genelkurmay başkanının yargılanmasının 2010 yılındaki değişiklikle Yüce Divan´da yapılması gerektiğini savunarak görevsizlik iddiasında bulundu. Sanık avukatlarından Celal Ülgen ise iki TRT spikerinin kürsüde yer almasına itiraz etti. Sanıklardan Kenan Deniz´in avukatı Mustafa Bir de mahkeme heyetinde müvekkilinin tutuklama kararını veren üye bulunduğunu, soruşturma evresinde yer aldığı için kovuşturma aşamasında bulunamayacağını savundu. Ancak reddihakim talebi kabul edilmedi. Davayla ilgili iddianame ise okunamadı. Duruşma sonraki güne ertelendi. (Zaman)
(02 Eylül 2013), son güncel.: (03 Eylül 2013)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
28 Şubat davası duruşmaları
Flaş!!! 28 Şubat davası açıldı
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
28 Şubat iddianamesinde arama yap