Dün görülen son duruşma ile 5 yıldır süren Ergenekon davası esas itibarıyla sona erdi. Dava, dosyası ayrılan firari sanıklar yönünden devam edecek. 275 sanıktan 21´i hakkında beraat, 19´u hakkında müebbet cezası veren mahkeme, Ergenekon Terör Örgütü´nün varlığını tescilledi. Kararlar 6 hakimin oy birliği ile alındı.
06.08.2013 12:39 66´sı tutuklu 275 sanığın yargılandığı Ergenekon davasında dün karar günüydü. Asrın davasının Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi´ndeki son duruşmasına izleyici alınmadı. 63 tutuklu sanık salonda hazır bulundu. Duruşma, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese´nin de aralarında bulunduğu 6 hâkim ile 3 savcının yerini almasıyla öğlen saatlerine doğru başladı. Ve kararlar, duruşmaya katılan sanıkların yüzüne okundu. Danıştay saldırganı Alparslan Arslan, Muzaffer Tekin, Veli Küçük ve Doğu Perinçek´in de aralarında bulunduğu 10 sanık ´darbe teşebbüsü´ suçundan ´ağırlaştırılmış müebbet hapis´ cezasına çarptırıldı. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Şener Eruygur, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ve emekli Orgeneral Nusret Taşdeler´le birlikte 9 sanığa müebbet hapis cezası verildi. Yaklaşık 100 sanık da ´terör örgütü üyeliği´ suçundan mahkum oldu. 17 sanık tahliye edilirken, 13 sanık hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Kararları oybirliğiyle alan mahkeme heyeti ´Ergenekon´ diye tanımlanan yapının terör örgütü olduğunu da tescil etti.
10´U AĞIRLAŞTIRILMIŞ 19 MÜEBBET HAPİS
Danıştay saldırganı Alparslan Arslan: 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 90 yıl hapis
Emekli Tuğgeneral Veli Küçük: 2 kez ağırlaştırılmış müebbet
Emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin: 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 117 yıl hapis
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek: Ağırlaştırılmış müebbet
Emekli Albay Dursun Çiçek: Ağırlaştırılmış müebbet
Tuncay Özkan: Ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıl hapis
Dursun Ali Özoğlu: Ağırlaştırılmış müebbet
Emekli Albay Fikri Karadağ: Ağırlaştırılmış müebbet
Avukat Kemal Kerinçsiz: Ağırlaştırılmış müebbet
Emekli Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım: Ağırlaştırılmış müebbet
Müebbet alan 9 isim ise şunlar:
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ: Müebbet
Eski 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız: Müebbet
Eski Jandarma Komutanı Orgeneral Şener Eruygur: Müebbet
Emekli Orgeneral Hurşit Tolon: Müebbet
Emekli Orgeneral Nusret Taşdeler: Müebbet
Emekli Albay Fuat Selvi: Müebbet
Emekli Korg. Mehmet Eröz: Müebbet
Türk Ortodoks Patrikhanesi sözcüsü Sevgi Erenerol: Müebbet
Sendikacı Mustafa Özbek: Müebbet
HAPİS CEZASI ALANLAR
Emekli Org. Tuncer Kılınç: 13 yıl 2 ay hapis
Mehmet Haberal: 12 yıl 6 ay
Eski Özel Harekat Daire Bşk. Vkl. İbrahim Şahin: 49 yıl 4 ay
Emekli Albay Arif Doğan: 47 yıl 3 ay
Mustafa Balbay: 34 yıl 8 ay
Evinde mühimmat bulunan Oktay Yıldırım: 33 yıl 10 ay
Yalçın Küçük: 22 yıl 6 ay
Emekli Tuğg. Levent Ersöz: 22 yıl 6 ay
Emekli Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu: 20,5 yıl
Emekli Yarbay Mustafa Dönmez: 49 yıl 2 ay
Emekli Binbaşı Fikret Emek: 41 yıl 4 ay
Eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu: 15 yıl 8 ay
Eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz: 13 yıl 11 ay
Eski İnönü Rektörü Fatih Hilmioğlu: 23 yıl
Emekli Albay Levent Göktaş: 23 yıl 9 ay
Emekli Albay Hasan Atilla Uğur: 29 yıl 3 ay
Emekli asker ve Avukat Serdar Öztürk: 25 yıl 6 ay
Emekli Astsubay Zekeriya Öztürk: 19 yıl 6 ay
Eski Emniyet Müdürü Adil Serdar Saçan: 14 yıl 5 ay hapis
CHP Milletvekili Sinan Aygün: 13 yıl 6 ay
Cumhuriyet Gazetesi saldırısı faili Bedirhan Şinal: 18 yıl 8 ay
İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ferit İlsever: 15 yıl hapis
Emekli Astsubay Mehmet Demirtaş: 22 yıl hapis
Eski Genelkurmay Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu: 9 yıl 6 ay
Eski Genelkurmay Adli Müşaviri Erdal Şenel: 7 yıl 6 ay
Emekli Org. Kemal Yavuz: 7 yıl 6 ay
Emekli Tuğamiral Alaattin Sevim: 10 yıl
Emekli Korg. İsmail Hakkı Pekin: 7,5 yıl
Albay İlyas Çınar: 12 yıl 2 ay
Teğmen Noyan Çalıkuşu: 8 yıl 6 ay
Teğmen Mehmet Ali Çelebi: 16 yıl 6 ay
Gazeteci Adnan Bulut: 6 yıl
Eski Aydınlık Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk: 7 yıl 6 ay
Gazeteci Vedat Yenerer: 7 yıl 6 ay
Gazeteci Ünal İnanç: 19 yıl 1 ay
Eski rektör Ferit Bernay: 10 yıl
Eski rektör Mustafa Yurtkuran: 10 yıl
UBP Genel Başkanı Semih Tufan Gülaltay: 12 yıl
Sedat Peker: 10 yıl, Mehmet Perinçek: 6 yıl
Ali Yasak (Drej Ali): 6 yıl 3 ay
Ferda Paksüt: 2 yıl 6 ay
Danıştay sanığı Osman Yıldırım: 8 yıl 9 ay
Ergun Poyraz: 29 yıl 4 ay
İşçi Partisi´nin avukatı Emcet Olcayto: 13 yıl 2 ay
Prof. Dr. Erol Manisalı: 9 yıl, Bekir Öztürk: 12 yıl
Turan Özlü: 9 yıl, Güler Kömürcü: 7 yıl 6 ay
Özlem Konur Usta: 6 yıl 3 ay
Fatma Cengiz: 11 yıl
Eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan: 1 yıl 3 ay
Adli Tıp Enstitüsü´nden Doç. Dr. Ümit Sayın: 4 yıl
İşçi Partili Hikmet Çiçek: 21 yıl 9 ay
İşçi Partisi yöneticisi Hayrettin Ertekin: 12 yıl
Eski Ülkü Ocakları Başkanı Avukat Levent Temiz: 10 yıl, Boğaç
Kaan Murathan: 17 yıl
İşçi Partisi Yöneticisi Adnan Akfırat: 19 yıl
İbrahim Özcan: 12 yıl
Aydınlık Dergisi Yayın Yönetmeni Deniz Yıldırım: 16 yıl 10 ay
İbrahim Özcan: 14 yıl 8 ay
Avukat Nusret Senem: 20 yıl 3 ay
Sami Hoştan: 10 yıl, Kemal Aydın: 20 yıl 8 ay
ŞARTLARI OLGUNLAŞTIRMA PLANLARI
Ergenekon dava dosyasının en dikkat çekici bölümlerinden birini de terör örgütünün ülkede darbe yapmak için hazırladığı planlar oluşturdu. ´Ergenekon Terör Örgütü´ne Ait Eylem ve Operasyonlara Dair Belgeler´ başlığı altında sıralanan deliller, sanıkların sistematik bir örgüt faaliyeti içinde Türkiye´yi yönetilemez hale getirmeye çalıştığını gösteriyordu. İşte ağırlaştırılmış müebbet hapis kararına yol açan kanlı eylem planlarından bazıları: Suikast planları: Başta Başbakan olmak üzere aralarında Fehmi Koru, Orhan Pamuk, Osman Baydemir, Sebahat Tuncel ve Ahmet Türk´ün de olduğu bazı isimlere saldırı planları soruşturma sırasında ele geçirildi. Ayrıca Ermeni patriği Mesrob Mutafyan, Ermeni asıllı Minas Durmazgüler ile Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ve Genel Sekreter Kazım Genç´e yönelik suikast planlarına ulaşıldı. Bunların büyük bölümü sanık İbrahim Şahin´in adreslerinde ve İşçi Partisi´nde bulundu. İP Genel Merkezi´nde Yargıtay binasına ait detaylı krokiler de ortaya çıktı. Bunların incelenmesinde AK Parti hakkında kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya´ya suikast yapılacağı anlaşıldı. Yine İP´te ele geçirilen bir başka belgede, Yaşar Büyükanıt´ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı döneminde gerçekleştireceği İzmir-Balıkesir ziyaretindeki koruma güçleri hakkında detaylı bilgiler bulundu. Sanıklardan İşçi Partili Hayati Özcan´da ele geçirilen ?Susacak? yazılı fotoğrafta NATO komutanı İspanyol Eduardo Zamarripa Martinez´in ağzı bantlı olarak yer aldı. İzmir´deki NATO tesislerine dair ayrıntılı planlara ulaşıldı.
Darbe planları: Ayışığı, Sarıkız, Yakamoz ve Eldiven isimli darbe planlarına dair belgeler, Cumhuriyet Çalışma Grubu´nun faaliyetlerine dair belgeler dosyaya girdi.
İrtica ile Mücadele Eylem Planı: Hükümetin gazete, televizyon ve internet sitelerinde yayınlanacak haberlerle yıpratılması, mütedeyyin insanların askeri mahkemelerde yargılanmaları, ev, yurt ve okullarına silah ve mühimmat konularak terörist ilan edilmeleri planlandı. Belgede, ?AKP mensuplarının ülkemizde ekonomik krizin etkisinin ciddi olarak hissedildiği bir dönemde, lüks yaşamlarından taviz vermedikleri yönünde haberler yaptırılarak, bu durumun hem ?İslam anlayışıyla çeliştiği?, hem de uygulamaya çalıştıkları ?Halk adamı? yaklaşımlarının gerçeği yansıtmadığı konusunda kamuoyu bilgilendirilecektir.? deniliyor.
Kara propaganda: Emekli ve muvazzaf askerler ile sivillerden oluşturulan bir grup vasıtasıyla hükümet ve çeşitli cemaatler hakkında internet yoluyla kara propaganda faaliyetlerinin yürütülmesi planlanan soruşturma sırasında ele geçirildi. Genelkurmay´ın kara propaganda yapmak amacıyla yayın yapan 42 internet sitesinin deşifre olması sonrası yeni kurulacak sitelere yasal zemin hazırlama amacıyla oluşturulan belge ortaya çıktı. Hükümet aleyhine yayın yapan adreslerin kapatılması sonrası 4 yeni internet sitesinin açılması için çalışma yapıldığı anlaşıldı.
TARTIŞMALARI BİTİREN BİLİRKİŞİ RAPORLARI
Ergenekon soruşturması ve dava sürecinde önemli eylem planları, kanlı saldırılar ve yer altına gömülen silahlar gündeme geldi. Bu konularla ilgili dosyaya giren delillere çeşitli itirazlar dile getirilirken, yargı söz konusu tartışmaları bilimsel çalışmalarla bitirdi.
Kamuoyunun gündemine gelen itirazlar TÜBİTAK, Adli Tıp Kurumu gibi birimlerde uzmanlarca incelendi. Dava dosyasına konulan bilirkişi raporları delilleri tek tek teyit etti. Bazı çarpıcı deliller ve yaşanan hukuki süreç özetle şöyle:
İrtica ile Mücadele Eylem Planı: ?AKP ve Gülen´i bitirme planı? olarak da bilinen belgeyi kamuoyu 12 Haziran 2009´da Taraf gazetesinin yayınıyla öğrendi. Gazetenin belgeyi yayınlamasının ardından kamuoyunda bazı çevreler evrakın ?fotokopi olduğu?nu, işlem yapılamayacağını ileri sürdü. Dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ da belge için ?kâğıt parçası? tabirini kullandı. Ancak 30 Ekim 2009´da ?Meçhul Subay? belgenin ıslak imzalı nüshasını İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´na gönderdi. Ancak bu kez de kamuoyunda imzanın makinelerle atıldığı ileri sürüldü. Ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Adli Tıp Üst Kurulu´na yaptırdığı bilirkişi incelemesinde imzanın Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek´e ait olduğunu tespit etti.
Zir Vadisi Cephaneliklerine götüren kroki: Sanık Mustafa Dönmez´e ait ajandada Ankara Zir Vadisi´nde cephaneliğin yer aldığı bir kroki bulundu. Ancak Dönmez söz konusu ajandadaki krokinin kendi el yazısı olmadığını, başkaları tarafından çizildiğini ileri sürdü. Mahkeme Dönmez´in bu iddiaları üzerine krokiyi Adli Tıp´a gönderdi. Kurumun Fizik İhtisas Dairesi 4 Haziran 2012´de hazırladığı raporda krokinin Dönmez´in eli ürünü olduğunu belirledi.
Danıştay cinayetinde kamera kayıtları silindi: Danıştay saldırısı gerçekleştiğinde kamuoyunda eylemin başörtüsü nedeniyle yapıldığına dair beyanlarda bulunuldu. Ancak yürütülen soruşturmalar neticesinde cinayetin başörtüsü nedeniyle işlenmediği ortaya çıktı. Yargıtay´ın Danıştay davası Ergenekon ile birleştirilsin kararından sonra dosya üzerindeki incelemelerini yoğunlaştıran İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi çok önemli bir bilgiye ulaştı. Danıştay binasının kameralarına ait hard diskleri inceleyen TÜBİTAK, mahkemeye davanın seyrini değiştiren bir rapor gönderdi. Rapora göre, güvenlik kamera kayıtlarının alındığı hard disklere kaydedilen görüntülerin bir kısmının silindiği tespit edildi.
HABERAL´A EKSİK TEŞEBBÜS VE İYİ HALDEN İNDİRİM YAPILDI
Ergenekon davasında 12 yıl 6 ay ceza alan ve tahliye edilen Mehmet Haberal´a önce ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. Ancak darbe teşebbüsünün eksik kaldığı gerekçesiyle ve iyi halden indirim yapıldığı belirtildi.
Ergenekon davasında, 12 yıl 6 ay hapis cezası alan ve tahliye edilen CHP Milletvekili Mehmet Haberal hakkında önce darbeye teşebbüs suçunun sabit olduğu kaydedildi. Haberal´ı bu suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptıran mahkeme, sanığın eyleminin eksik teşebbüs aşamasında kaldığını belirterek cezada indirime gitti. Eksik teşebbüs nedeniyle cezayı 15 yıla indiren mahkeme, Haberal´ın yargılama sürecindeki tutum ve davranışları nedeniyle de 2 yıl 6 ay daha indirim yaptı. 12 yıl 6 ay hapis cezası verilen Haberal, tutuklu kaldığı süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verildi. Haberal mahkeme sürecinde sağlık gerekçesiyle yaklaşık 2 yıl hastanede kalmış ancak taburcu olabileceği yönündeki raporun mahkemeden gizlendiği ortaya çıkmıştı.
(06 Ağustos 2013, 12:39)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Ergenekon: Sanıklara ceza yağdı
Ergenekon´un bitişine 3 gün kaldı
Baskına çağıran TGB´ye baskın
Flaş: Ergenekon´da izleyici yok
Ergenekon´da karar 5 Ağustos´ta
Flaş!!! Mütalaa: Ergenekon var
Ergenekon ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon, Balyoz ve benzer davalarda delil tartışmaları
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap