12 Eylül 1980 askeri darbesini yapan generaller Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya´nın sanık olduğu davaya 15. duruşma ile devam edildi. Kısa süren duruşmada savcı değişikliği nedeniyle mahkemeye yeni savcıya süre verdi. Mahkeme, soruşturmanın genişletilmesi yönünde talep olup olmadığını bildirmesi, bu yönde talebi olmadığı takdirde esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için dava dosyasının cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar verdi.
21.06.2013 13:56 12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davaya 2 aylık aradan sonra 15. duruşma ile devam edildi. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, soruşturmanın genişletilmesi yönünde talep olup olmadığını bildirmesi, bu yönde talebi olmadığı takdirde esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için dava dosyasının cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar verdi.
Sanıkların katılmadığı duruşmada Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, duruşmaların teknik araçlarla kayıt altına alınmasına oy birliğiyle karar verildiğini açıkladı. Başna İnce, sanıkların esas hakkında mütaalanın okunması sırasında bağışık tutulmalarını talep ettiklerini de açıkladı.
Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, Genelkurmay Başkanlığı´ndan istenen Bayrak Harekat Direktifi´nin mahkemeye ulaştığını söyledi. Bayrak Harekat Direktifi olarak mahkemeye gönderilen belgeler arasında ´Sivil İşler Koordinasyon Grubu´, ´MGK Genel Sekreterlik Personeli´ bölümlerinin direktif içerisinde konulmadığına ilişkin nitelendirme bulunduğunu anlatan İnce, arşiv kayıtlarına konulmadığı belirtilen belgelerin, bulunması halinde mahkemeye gönderilmesi için Genelkurmay Başkanlığı´na müzekkere yazılmasına karar verildiğini ifade etti.
-Yurt-Kor belgesi mahkemece incelendi-
Duruşmada, 12 Eylül darbesinden 1 yıl önce darbe hazırlıklarını içeren resmi Yurt-Kor belgesi ile ilgili de önemli bir gelişme yaşandı. Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, belgenin 13 Haziran 2013 tarihinde mahkemede hazır edildiğini ve incelendiğini, konuya ilişkin bir tutanak tutulduğunu dile getirdi. Hasan Duman isimli kişinin mahkemeye verdiği dilekçe üzerine ´Yurt-Kor´ isimli belgenin varlığının ve niteliğinin tepsiti açısından Genelkurmay Başkanlığı´na 21 Mayıs´ta müzekkere yazıldığını ifade eden Başkan İnce, belgenin 13 Haziran´da incelenerek tutanak altına alındığını kaydetti. Başkan İnce, tutanağın özetini duruşmada okudu. Tutanakta, belgenin kimin tarafından hazırlandığının belirlenmediği ve İç Hizmet Kanunu 35. maddeye atıfta bulunduğu kaydedildi.
Duruşmada söz alıp konuşan müdahil avukatlarından Aydın Erdoğan ise bu belgenin örneğinin alınmamasını eleştirdi ve belgeyi görmek istediklerini söyledi.
Sanık avukatlarından Bülent Hayri Acar ise daha önce söylediklerini tekrarladıklarını ifade ederek, kovuşturmanın genişletilmesini talep etti.
-Mahkeme Yurt-Kor talebini reddetti-
Mahkeme, 12 Eylül darbesiyle ilgili Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davada ´Yurt-Kor´ belgesinin dosyaya tekrar getirtilmesi talebini reddetti. Başkan İnce, Yurt-Kor Planlama Direktifi´nin özet bilgiler içerdiği, mahkemeye Genelkurmay Başkanlığı´nca gönderilen Bayrak Harekat Direktifi ile diğer belgelerin daha ayrıntılı bilgiler içermiş olması karşısında Yurt-Kor Planlama Direktifi´nin dosyaya tekrar istenmesi taleplerinin ise reddedildiğini dile getirdi.
-Yeni savcıya süre verildi-
Cumhuriyet Savcısı Şükrü Cüneyt Hamdovalı, duruşmaya arızi olarak çıktığını belirterek, sanık avukatlarının kovuşturmanın genişletilmesi taleplerine ilişkin görüşünü bildirmek üzere süre verilmesini talep etti. Mahkeme, varsa soruşturmanın genişletilmesi talebini bildirmesi, bu yönde talebi yoksa esas hakkındaki görüşünü hazırlaması için dosyanın cumhuriyet savcısına gönderilmesine karar verdi.
-Sanıklar telekonferansla savunmaya devam edecek-
Gelecek celsede, esas hakkında görüşün verilebileceğine ilişkin, duruşmadan makul süre önce mahkemeye bilgi verildiği takdirde, sanıkların bulundukları yerlerde sesli ve görüntülü iletişim sistemiyle bağlantı kurulması için Adalet Bakanlığına müzekkere yazılmasına karar verildiğini açıklayan Mahkeme Başkanı Süleyman İnce, sanıkların şehir dışında bulunmaları durumunda ilgili yerdeki mahkemeye talimat yazılmasını, sanık avukatlarının buna ilişkin talebinin de reddinin kararlaştırıldığını bildirdi.
-Dava 27 Eylül´e ertelendi-
Başkan İnce, duruşmanın 27 Eylül 2013 saat 10.00´a ertelendiğini açıkladı.
-Darbeyi olgunlaştıran belge mahkemeye olgunlaşarak geldi-
12 Eylül darbesinden 1 yıl önce darbe hazırlıklarına başlandığını belgeleyen ve yapılacak hazırlıkları içeren Yurt-Kor kod adlı resmi askeri belge davada çok büyük bir öneme sahip bulunuyor. Terör olaylarına göz yumulduğu ve darbenin olgunlaştırıldığı iddialarını kanıtlayan bu belge 12 Eylül dava sürecinde gündeme geldi. Mahkeme belgeyi Genelkurmay´dan talep etti. Ancak Genelkurmay Başkanlığı belgenin ellerinde olmadığını mahkemeye bildirdi.
Ancak mahkemeye gelen bir ihbarda ayrıntılar veriliyor ve belgenin Genelkurmay´da olduğu belirtiliyordu. Somut bilgiler içeren bu ihbar üzerine mahkeme, belgenin devlet sırrı olup olmadığı konusunda yeniden bir değerlendirme yapılmasını müzekkere yazarak Genelkurmay´dan talep etti. Müzekkerede, belgenin mahkemeye yapılan ihbar sonucu ortaya çıktığı ifade edildi. Devlet sırrı olmadığının değerlendirilmesi halinde Yurt-Kor belgesinin mahkemeye gönderilmesi istendi. Eğer devlet sırrı ise hangi esaslara göre bunun belirlendiğinin bildirilmesi de talep edildi.
Bu gelişmeden kısa süre açıklama yapan Genelkurmay belgenin ellerinde olduğunu açıkladı. Yurt-Kor belgesinin devlet sırrına haiz bilgiler içerdiğinin değerlendirildiğini bildiren Genelkurmay, ´çok gizli gizli´ statüsündeki belgenin görevlendirilecek personel tarafından mahkemeye gönderilmesini ve mahkeme heyeti tarafından değerlendirilmesini talep etti. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
-12 Eylül Davası müdahil avukatları: Sonucu belli bir dava-
Duruşma sonrasında, müdahil avukatları Ankara Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Avukat Fikret Babaoğlu, yargılama sonrasında mahkemeden çıkan sonucun mağdurları ve kamuoyunu tatmin etmeyeceğini savunarak, sanıkların, ´işkence ve görevi kötüye kullanma´ suçlarından yargılanmamasını eleştirdi.
Mahkemenin ara kararını verdiğini ve mütalaanın okunmadığını belirten Babaoğlu, Aslında sonucu belli bir davayı götürüyoruz. İstediğimiz yargılamayı yapamadık. Evren ve Şahinkaya, 146. madde ile yargılanıyor. Savcı da o maddeye göre kararını okuyacak. Mahkeme, yargılama yaptım demek için 146. maddeden ceza verecek. Bu sonuç, mağdurları tatmin etmeyecek. dedi.
Avukat Arif Ali Cangı ise darbe planlarının ´devlet sırrı´ olduğu gerekçesiyle saklandığını ileri sürerek, Genelkurmay Başkanlığı´ndaki 12 Eylül belgeleri üzerindeki gizlilik kararının kaldırılmasını istedi. Avukat Öztürk Türkdoğan da 12 Eylül yargılamasının tekrarlanması gerektiğini savundu. (Cihan)
(21 Haziran 2013, 13:56)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Genelkurmay 1 ileri 1 geri
12 Eylül soruşturma ve davasıyla ilgili manşetlerimiz
Flaş!!! 12 Eylül iddianamesine kabul
12 Eylül iddianamesini okumak/indirmek için tıklayın
Flaş!!! 12 Eylül´e soruşturma açıldı.. Dosya no: 2010/605