Taksim Gezi Parkı´ndaki eylem, 19. günde polisin yaptığı müdahaleyle bitti. Polis parkın boşaltılması çağrılarından sonuç alamayınca tazyikli su ve gaz bombasıyla müdahale etti. Göstericilerle polis çatıştı, 44 kişi yaralandı. Parkın boşaltılmasının ardından çadırlar, çöpler ve barikatlar kaldırıldı.
16.06.2013 22:12 Taksim Gezi Parkı´ndaki eylem, 19. gününde polisin yaptığı müdahaleyle bitti. İlk olarak eylemcilere ´dağılın´ uyarısı yapan emniyet güçleri, aralarında provokatörlerin olduğunu, parkın boşaltılmaması halinde müdahale edileceğini bildirdi. 21.00 sularında tazyikli su ve gaz bombalarıyla Gezi Parkı´na giren polis, herhangi bir fizikî müdahalede bulunmadı. Parkı terk eden eylemciler, Talimhane ve Divan Otel tarafına kaçtı. Parkın tamamen boşalmasının ardından temizlik çalışmalarına başlandı. Çadırlar, barikat kalıntıları ve çöpler kaldırıldı. Sıraselviler Caddesi´nde toplanan bir grup, dükkânların çatısına çıktı. Polis, dağılmamakta direnen göstericilere tazyikli su ve biber gazı ile karşılık verdi. Olaylarda 44 kişi yaralandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün ?Artık herkes evine gitmeli?, Başbakan Tayyip Erdoğan´ın ?Mesaj alındı, yargı kararını bekleyeceğiz? çağrılarının ardından dün gözler Gezi Parkı´ndaki eylemcilere çevrildi. Erdoğan´la önceki gün görüşen Taksim Dayanışması Platformu, sabah 04.00´ü bulan bir toplantı yaptı. Ancak Platform, eyleme devam edeceklerini duyurdu. Bunun üzerine Sincan´da partililere seslenen Başbakan Erdoğan, ?Meydan boşalmadığı takdirde artık bu ülkenin güvenlik güçleri orayı boşaltmayı bilir.? ifadelerini kullandı.
Bu açıklamaların ardından polis ekipleri saat 21.00 sularında Gezi Parkı´na gitti. Polis, ilk olarak eylemcilere dağılmaları yönünde çağrıda bulundu. Bu duyuru karşılık bulmayınca biber gazı ve tazyikli suyla parka girdi. Eylemciler de, Divan Otel´e sığındı. Emniyet güçleri, otel önünde kendilerine havai fişek atan grupla çatıştı. Polis ekipleri, İstiklal Caddesi ve Sıraselviler caddelerinin girişlerini de tutarak göstericilerin meydana çıkmalarına engel oldu. TOMA´lar ile yolu kapatan ekiplere, bazı eylemciler saldırdı. Polis, parka kimsenin girmesine izin vermezken, Talimhane, Tarlabaşı, Okmeydanı ve çevresinde toplanan gruplarla çatışma uzun süre devam etti. Alınan bilgilere göre olaylarda ikisi basın mensubu 44 kişi yaralandı. Polisin Gezi Parkı´na tamamen hâkim olmasının ardından da 100 kişilik temizlik ekibi çadırlar, çöpler ve barikat kalıntılarını temizledi.
2 POLİS SİLAHLA YARALANDI
Taksim´e polisin müdahalede bulunmasının ardından Sarıgazi´de toplanan bir grup ile Kadıköy´den yola çıkan eylemciler Boğaziçi Köprüsü´ne yürüdü. Gruplara polis izin vermedi. Mecidiyeköy´de ise göstericiler 2 polise kurşun sıktı. Komiser Volkan Saray kasığından, diğer polis ise diz kapağından vuruldu. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da olaylara ilişkin açıklama yaptı. Parkı boşaltmaları için eylemcilere 40 dakika boyunca çağrıda bulunduklarını anlatan Mutlu, ?Marjinal grupların polisle bir çatışma pozisyonu oldu. Bunlara da uygun bir müdahaleyle Gezi Parkı boşaltılmış oldu. Gezi Parkı´yla ilgili yapmış olduğumuz bu çalışmanın fevkalade düzgün, sıkıntı olmaksızın, kısa sürede tamamlanmış olması memnuniyet oluşturmuştur.? dedi.
Sağduyu çağrıları karşılık bulmadı
Başbakan Tayyip Erdoğan, Gezi Parkı´na Topçu Kışlası projesi için yargı kararına uyacaklarını açıklamış, lehte bir karar çıksa bile halka götüreceklerini söylemişti. Başbakan´ın bu yaklaşımı kamuoyu tarafından olumlu karşılandı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de ´Artık herkes evine gitmeli´ çağrısı yaptı. Ancak Taksim Dayanışması Platformu, eyleme devam kararı aldı. Bunun üzerine Başbakan Erdoğan, Sincan´daki mitingde, ?Meydan boşalmadığı takdirde artık bu ülkenin güvenlik güçleri orayı boşaltmayı bilir.? ifadelerini kullandı. Polis, dün akşam müdahale etti.
Eylem, Topçu Kışlası´na karşı başladı
Taksim Gezi Parkı´ndaki eylem, 28 Mayıs´ta yayalaştırma çalışması için iki ağacın yerinden sökülmesiyle başladı. Çevreye duyarlı göstericiler, durumu protesto etti. Topçu Kışlası´na karşı olduklarını belirterek parkta çadır kurdu. Bunun üzerine polis, eylemin 4´üncü gününde gaz bombalarıyla müdahalede bulundu. Bu olayın ardından eylem ülke geneline yayıldı. Yaklaşık 450 kişi, çıkan olaylarda gözaltına alındı. Polis ekipleri, Taksim Meydanı´na geçtiğimiz salı tekrar geldi. Cumhuriyet Anıtı ve Atatürk Kültür Merkezi (AKM) üzerindeki pankartları sökeceğini, parka müdahalede bulunmayacaklarını duyurdu. Ancak marjinal gruplar, emniyet güçlerine molotof bombası, sis bombası ve taşlarla saldırdı. Olaylarda 74 kişi gözaltına alındı. Polis, meydandaki pankart ve flamaları indirirken çevreci eylemcilere dokunmadı. Salı gününden itibaren Taksim´de sükunet hakimdi. Bu süre zarfı boyunca Başbakan Tayyip Erdoğan, sanatçılar ve Taksim Platformu´nu kabul ederken, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da çevreci eylemcilerle bir araya geldi. Ancak bütün bu çabalara rağmen göstericiler eylemi sonlandırmadı. (Zaman)
(16 Haziran 2013, 22:12)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: