1962´deki darbe girişimini örgütlediği nedeniyle idam edilen Albay Talat Aydemir´in ´kayıp dava dosyası´ 49 yıl sonra bulundu. Ergenekon davasında mahkeme Talat Aydemir dosyasını Genelkurmay ve Kara Kuvvetleri´nden istemiş ancak ´bizde yok´ cevabı almıştı. Dosya, AK Parti Milletvekili Haluk Özdalga´nın babası Hakim Amiral Numan Özdalga´nın sandığından çıktı. Dosya bugün yetkililere teslim edilecek.
16.05.2013 11:27 1962 yılında darbe girişimini örgütlediği gerekçesiyle yargılanan ve 1964 yılında idam edilen Albay Talat Aydemir´in ´kayıp darbe dosyası´ 49 yıl sonra bulundu.
Genelkurmay ve Kara Kuvvetleri´nin ´bizde yok´ dediği darbe dosyası, AK Parti Ankara Milletvekili Nazmi Haluk Özdalga´nın babası Hakim Amiral Numan Özdalga´nın 37 yıldır el değmemiş sandığından çıktı. Haluk Özdalga, davayla ilgili gerekçeli kararın yanı sıra birçok evrakın yer aldığı ve iki kişinin ancak kaldırabildiği sandığı, bugün Meclis´teki odasında Milli Savunma Bakanlığı Adalet İşleri Başkanlığı yetkililerine teslim edecek. Sandıkta, idam kararının ardından kırılan kalemin hokkası da bulunuyor. İlk defa bir darbe girişiminin idamla cezalandırıldığı gerekçeli kararın bulunduğu dava dosyası 239 sayfadan oluşuyor.
Talat Aydemir dosyasının kayıp olduğu, Ergenekon davasına bakan İstanbul 13´üncü Ağır Ceza Mahkemesi´nin, Genelkurmay ve Kara Kuvvetleri´nden tüm yargılama arşivini istemesiyle ortaya çıktı. Kurumlardan mahkemeye gelen cevaplar, dosyanın olmadığı yönündeydi. TSK´nın ´bizde yok´ dediği dosya, AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga´nın oturduğu evin bodrumunda 37 yıldır kapağının açılmasını bekleyen sandıktan çıktı. Gün yüzüne çıkan kayıp dosya ile ilgili Özdalga, şunları anlattı: ?Evimi taşıyordum. Evimin altında büyük bir depomuz var. İçinde de babamdan (Hakim Amiral Numan Özdalga) kalma büyük bir sandık vardı. Sandığın daha önce orada olduğunu biliyordum ama karıştırma fırsatım olmamıştı. Bu sefer sandığı karıştırdığımda, Talat Aydemir yargılamasına ilişkin dosya ve evrakların olduğunu fark ettim. Babam, davanın kıdemli albayıydı. Kararda onun imzası var. Kalemi kıran da babamdı. Kırık kalemi bulamadım ama hokka sandıkta.?
Askeri Yargıtay´ın bozma kararından sonra yazılan gerekçeli karanın 19. sayfasında davanın kıdemli hakimi Numan Özdalga´nın kendi imzasıyla düştüğü notlar bulunuyor. Numan Özdalga´nın el yazısı ile yapılan hesaplamada; 8 tasdik, 3 beraat ve 3 bozma notu düşülmüş. Dava dosyasında Alparslan Türkeş´in, hükümeti uyarmak istediği de yer alıyor. (Selim Kuvel / Zaman)
ERGENEKON DAVASINDA MAHKEME TALEP ETMİŞTİ
Ergenekon davasında mahkeme, 20 Ekim 2009 tarihli duruşmada aldığı ara karar ile ilgili kurumlara müzekkere yazılarak Talat Aydemir dosyasının tetkik ve iade edilmek üzere istenilmesine hükmetmişti. Mahkemenin bu kararı alması ise bazı sanıkları rahatsız etmişti. Ergenekon örgütünün yöneticilerinden olma suçlamasıyla tutuklu yargılanan emekli tuğgeneral Veli Küçük, 1962 yılında idam edilen Harbiye öğrencileri ile darbe yapmak isteyen öğrencilerin başındaki Talat Aydemir´in dosyasının istenmesini şu sözlerle eleştirmişti: Bu dosyadan bir şey çıkmaz. Çünkü bu olay olduğunda ben harbiye de değil Kuleli Askeri Lisesi´nde öğrenciydim.
TSK: AYDEMİR´İN ADI VE SORUŞTURMA AÇILDIĞI BİLGİSİ ARŞİVLERİMİZDE YOK!
Ancak mahkemenin talebine askeri yetkililerin olumsuz ve ilginç bir yanıt verdiği 26 Mart 2010 tarihli duruşmada ortaya çıktı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesinden gelen yazıda, Mahkemenin Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 Numaralı Askeri Mahkemesi´nde yargılandığı bildirilen Talat Aydemir´e ait iddianame ve karar örneğinin tasdikli bir suretinin istendiği hatırlatıldı. Askeri mahkemenin dava dosyalarının, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Adli Müşavirliğe bağlı Sıkıyönetim Arşivi´nde bulunduğu belirtilerek, bu arşivde, Türkiye genelindeki 1979-1985 yıllarına ait Sıkıyönetim Komutanlıkları askeri savcılık ve mahkemelerinin işi biten dava dosyaları ile 1970-1974 yıllarına ait sıkıyönetim komutanlıklarına ait fihristler bulunduğu, Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı adli ünitelerine ait bu fihrist ve kayıtların incelenmesinde Aydemir´in ismine ve soruşturma açıldığına dair bir kayda rastlanılmadığı vurgulandı.
DARBECİLİK İLİKLERİNE İŞLEMİŞ
Albay Talat Aydemir, 1960´da Demokrat Parti Adnan Menderes hükümetine yönelik darbe girişiminde rol aldı. 1962´de ise Cumhuriyet Halk Partisi İsmet İnönü hükümetine karşı darbe girişimine öncülük etti. Çıkarılan bir yasa ile affedilmesine rağmen darbe girişimlerinden vazgeçmeyince idam edildi.
1940 yılında Harp Okulu´nu, 1954 yılında da Harp Akademisi´ni bitiren Albay Talat Aydemir, 1956-1959 yılları arasında DP iktidarına karşı darbe yapmak için örgütlenen cuntada çalıştı. 1959 yılında Kore´ye gitti. 1960 Haziranına kadar orada kaldığı için 27 Mayıs 1960 hareketine katılamadı.
Yurda dönünce Milli Birlik Komitesi´nce Kurmay Albay rütbesindeyken Kara Harp Okulu komutanlığına atandı. 22 Şubat 1962´de yapılan atama ve tutuklamalara karşı, askeri öğrencilerin de desteğini alarak hükümete karşı direniş hareketini örgütledi. Bu darbe girişimi, Harp Okulu Komutanı Kurmay Albay Talat Aydemir ve arkadaşlarının, ordu içindeki 27 Mayısçıların tasfiyesi için, 20 Şubat günü İsmet İnönü hükümetince başlatılan atama ve gözaltına almalara karşı direnişi olayıdır. Direniş hükümetle uzlaşma ile sonlandırıldı ve Aydemir emekli edildi, 10 Mayıs 1962´de çıkarılan özel af yasasıyla serbest bırakıldı.
20 Mayıs 1963´de Anayasa´da öngörülen reformların gerçekleştirilmediği gerekçesiyle bir darbe girişiminde daha bulundu, fakat başarılı olamadı. Yapılan yargılamadan sonra Süvari Binbaşı Fethi Gürcan ile birlikte idama mahkum edildi. 5 Temmuz 1964 günü sabaha karşı hücresinden alınarak idam edildi. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
AYDEMİR DOSYASI BAKANLIĞA TESLİM EDİLDİ
22.05.2013 09:55 Darbe girişimleri nedeniyle idam edilen Albay Talat Aydemir´in 49 yıldır kayıp olan ´darbe dosyası´, AK Parti Ankara Milletvekili Haluk Özdalga tarafından Meclis´teki odasında, Milli Savunma Bakanlığı´nda (MSB) görevli memurlara teslim edildi. Davayla ilgili dosya, Özdalga´nın babası Hâkim Amiral Numan Özdalga´nın 37 yıldır el değmemiş sandığından çıkmıştı. Numan Özdalga, Aydemir davasına bakan ve idam kararını veren kıdemli hâkim olarak tarihe geçen bir isim. Yetkililere teslim edilen sandığın içinde 1962 ve 1963´te iki defa darbe girişiminde bulunan Aydemir´in davasıyla ilgili 23 resmî belgenin yanı sıra muhtelif evrakların asılları yer alıyor. Evraklar arasında, mahkemenin gerekçeli hükmü, Askerî Yargıtay´ın bozma kararı ve bozma kararı sonrası mahkeme dosyası, duruşma tutanakları, avukatların müşterek müdafaaları, fihrist, sanık savunmaları ve zabıtlar yer alıyor. Sandıktan çıkan bir evrakta, Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları adına Numan Özdalga´ya gönderilmiş isimsiz ve imzasız bir mektup da bulunuyor. Mektup, 2 Eylül 1963 tarihli. Mektupta, Talat Aydemir ve arkadaşlarının darbe girişimi, milletin kaderiyle oynamak olarak değerlendiriliyor. Mektubu kaleme alan TSK mensupları, orduyu milletin Kabe´si olarak görüyor. Sanıkların, cezasının idam olması gerektiği üstünde ısrarla duruyor. Talat Aydemir dosyasının kayıp olduğu, Ergenekon davasına bakan mahkemenin, Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri´nden tüm yargılama arşivini istemesiyle ortaya çıktı. Mahkeme, Aydemir dosyasını çok önemsiyor. Zira, Aydemir için hazırlanan darbe iddianamesi ile Ergenekon iddianamesi arasında benzerlikler olduğunu düşünüyor. (Selim Kuvel / Zaman)
(16 Mayıs 2013), son güncel.: (22 Mayıs 2013)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: