Yargıtay 11. Ceza Dairesi, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner´in Ergenekon terör örgütü üyeliği iddiasıyla yargılandığı davaya zorla getirilmesine karar verdi. Hatırlanacağı gibi dönemin Başsavcısı Cihaner 2010 yılında makamında gözaltına alınmak istenmiş, direnmesi üzerine gözaltı kararı için zor kullanılmıştı.
10.05.2013 12:12 CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk´in de arasında bulunduğu 11 sanığın Ergenekon terör örgütü üyeliği suçundan yargılanmalarına, Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nde devam edildi. Daire, ara kararında, savunmasının alınması amacıyla çeşitli kereler usulüne uygun davetiye tebliğine rağmen duruşmalara gelmeyen sanık Cihaner´in, CMK´nın 199. maddesi uyarınca zorla getirilmesine karar verdi. (AA)
Yargıtay 11. Dairesi´nde yargılaması devam eden CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner´in çağrıya rağmen 2. kez duruşmaya katılmaması nedeniyle şok bir karar alındı. Yargıtay, Cihaner´in bir dahaki duruşmada hazır bulundurulması için kolluk kuvvetlerine müzekkere yazılmasına karar verdi.
Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı yaptığı dönemde yürüttüğü bir soruşturma nedeniyle tutuklanan daha sonra Yargıtay´ın tahliye ettiği CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, 11. Ceza Dairesi´nde yargılanıyordu. Cihaner, tebligat çıkarılmasına rağmen daha önce 2 kez duruşmaya katılmamıştı. Yargıtay´daki dünkü duruşmaya da katılmayan Cihaner hakkında zorla getirilme kararı çıkarıldı. Ve duruşma 28 Haziran tarihine ertelendi.
Cihaner´in avukatı Turgut Kazan, karar üzerine MİT mensuplarını getiremeyenler milletvekilini zorla getirecek. Bu nasıl olacak göreceğiz. Şaşkınız dedi.
CİHANER GÖZALTINA ALINIRKEN POLİSE DİRENMİŞTİ
Yargıtay´ın kararı, aynı soruşturma kapsamında geçmişte yaşanan benzer bir olayı hatırlattı. Hatırlanacağı gibi, dönemin Erzincan Başsavcısı olan İlhan Cihaner, 2010 yılında Ergenekon soruşturması kapsamında makamında gözaltına alındı. Soruşturmayı yürüten Savcı Osman Şanal, nezaretindeki polis ekipleri ile birlikte geldiği makamında Cihaner´e gözaltı kararını bildirdi. Ancak Cihaner gözaltı kararına direndi. Polislerle itiş kakış yaşandı. O dakikalarda yaşanan bu çarpıcı gelişmeler daha sonra basına yansıyan şok fotoğraflarla da belgelendi.
Erzincan Ergenekon soruşturması kapsamında kendisini gözaltına almak üzere Erzurum´dan gelen Özel Yetkili Savcı Osman Şanal´la makamında sert bir tartışmaya giren ve ´Bu eşkıyalıktır, direneceğim´ diyen Cihaner´in dediği gibi direndiği basına yansıyan fotoğraf ve video kayıtlarıyla da belgelendi. Fotoğraflarda Cihaner´in makam odasındaki aramanın ardından koluna giren Terörle Mücadele polislerine karşı çıktığı ancak buna rağmen ekip otosuna götürüldüğü görülüyordu.
İlhan Cihaner´in gözaltına alındığı dönemde makamında Osman Şanal´la yaptığı tartışmanın polis kamerası görüntüleri de televizyonlarda yayınlandı. Bu görüntülerde Erzurum´dan gelen Savcı Şanal ile Başsavcı Cihaner karşı karşıya oturuyor. Şanal, yakalama ve gözaltı kararını Cihaner´e veriyor. Mahkeme kararını şaşkınlık içinde okuyan Cihaner, ´Evrakta sahtecilik, iftira, tehdit ne için bunlar´ diye soruyor. Şanal´ın ´Anlatacağız´ sözleri üzerine Cihaner, ´Bunu yapamazsınız. Hukuk dışı, direneceğim. Bunu yapamazsınız arkadaşlar´ diyor. Şanal´ın ´mahkeme kararını uyguluyoruz´ karşılığı vermesi üzerine İlhan Cihaner, ´Bu karar da eşkıyalıktır´ diye devam ediyor. Şanal ise ´Sizi yanımızda götüreceğiz İlhan Bey´ diyerek gözaltına alınacağını tekrarlıyor.
Cihaner´in gözaltı kararına direnmesi ve kararı veren mahkemeyi de eşkiya olarak nitelediğinin ortaya çıkması Türkiye gündemini sarsmıştı. Cihaner´e tepki gösteren hukukçulardan biri emekli savcı Gültekin Avcı idi. Avcı şunları söylüyordu: İlhan Cihaner´in ´Bu yaptığınız eşkıyalıktır´ sözleri ile görevli savcıya ve mahkemeye hakaret etmiştir. İlk etapta kamu görevlisi olan savcıya hakaret etmesi 125. madde gereğince suçtur. Ayrıca Türk Ceza Kanunu´nun 301/2 maddesine göre de devletin askerine ve adliyesine hakaret kapsamına giren bu sözler Cihaner´in suç işlediğini ortaya koymaktadır. Başsavcı hakkında şikâyetin beklenmesine gerek yok. Doğrudan cumhuriyet savcısı soruşturma başlatabilir. Cihaner´in bu tarz hakareti kesinlikle kabul edilemez ve suç teşkil eder. İnsan infial içerisinde de olsa bu devletin kamu görevlisine ve mahkemesine hakaret etme yetkisine sahip değildir. Bu hakaret konuşması tutanaklara geçirilmeli. (Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
DURUŞMADAN DETAYLAR
Yargıtay´daki duruşmanın detayları da ilerleyen saatlerde belli oldu. Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk´in de aralarında bulunduğu 11 sanığın, terör örgütü üyeliği suçundan yargılanmalarına devam edildi. Duruşmaya, sanıklar Ali Tapan, Nedim Ersan, Ersin Ergut ve Orhan Esirger ile sanık avukatları katılırken, Cumhuriyet başsavcısı olduğu dönemdeki faaliyetleriyle yargılanan Cihaner ve duruşmalardan vareste tutulan Berk katılmadı.
Daire, ara kararında, savunmasının alınması amacıyla çeşitli kereler usulüne uygun davetiye tebliğine rağmen duruşmalara gelmeyen sanık Cihaner´in, CMK´nın 199. maddesi uyarınca zorla getirilmesine karar verdi. Daire, Cihaner´in bir dahaki duruşmada hazır bulundurulması için kolluk kuvvetlerine müzekkere yazılmasına karar verdi.
Daire Başkanı Hüseyin Eken, Cihaner adına çıkarılan meşruhatlı davetiyenin Tebligat Yasası´nın 21. maddesine göre tebliğ edildiğini, yargılaması durdurulan 3 MİT mensubu hakkında kovuşturma izni verilip verilmeyeceğinin Başbakanlık´tan sorulması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına yazılan yazıya ise yanıt verilmediğini açıkladı.
Eken, celse arasında sanık Yaşar Baş´ın avukatı Mustafa Çağatay Çam´ın müdafilikten çekildiğine ilişkin dilekçe verdiğini söyledi.
-Gizli tanık Fıratın dilekçesi-
Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının 9 Nisan´da müzekkereyle gizli tanık Fıratın bu davada dinlenmek istediğine ilişkin dilekçesinin gönderildiğini açıklayan Eken, dilekçeyi okudu.
Gizli tanık Fırat dilekçesinde, 4 Nisan´da Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığına sunulmak üzere Erzincan Tanık Koruma Büro Amirliğine verdiği dilekçede, 2010´da Erzincan´daki Ergenekon terör örgütü yapılanması hakkında birkaç defa Erzurum Başsavcılığınca dinlendiğini belirtti.
Gizli tanıkların deşifre edildiğini, Erzincan gibi küçük bir ilde herkes tarafından isimlerinin bilinir hale geldiğini ileri süren Fırat bu durumun, kendisine ve ailesine maddi, manevi birçok zararı olduğunu savundu.
Fırat, Erzincan Emniyet Müdürlüğünde görüştüğü görevlilerin kendisine Yargıtaydaki davayla ilgili çağrılmasının beklendiğini söylediğini, ancak ifadesinin üzerinden üç yıl geçmesine rağmen mahkemenin kendisini çağırmadığını iddia etti.
Ailesine ve kendisine yönelik koruma kararına ek olarak, daha farklı bir koruma uygulanmasını talep eden Fırat, Bu konudaki mağduriyetlerimin biraz olsun giderilmesini ve yapmış olduğum tanıklıktan doğan haklarımdan istifade edebilmek için halen Yargıtay 11. Ceza Dairesi´nde görülen davada tanık olarak dinlenmek ve ifade vermek istiyorum ifadelerini kullandı.
-Cihaner´in avukatı tebligata itiraz etti-
Cihaner´in avukatı Mustafa Güler, müvekkiline yapılan tebligatın, Tebligat Kanunu´nun 21. maddesine uygun olmadığını ileri sürdü ve müvekkilinin bugünkü duruşmaya neden katılmadığını bilmediğini söyledi.
Başkan Hüseyin Eken de Türkiye Cumhuriyeti milletvekili olan birine ilanen tebligat yapılmaz dedi.
Cihaner´in diğer avukatı Turgut Kazan da yaşanan bazı örneklerle, paralel soruşturma boyutunun aşıldığını öne sürerek, Müvekkillerimizin burada yargılandığını düşünürken, İstanbul´da özel yetkili mahkemede gizli tanıkların dinlendiğini ve müvekkilimizle ilgili sorular sorulduğunu öğrendik. Savcılığın ve emniyetin, savunma tanığının beyanlarını geçersiz kılmaya çalıştıklarını gördük. Dün akşam o metinleri okuyunca yaşadığım ülkeden korktum dedi.
Bu davayla ilgili İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, özel yetkili Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı ile Erzurum ve Erzincan emniyetinde paralel soruşturma ve kovuşturma yürütüldüğünü savunan Kazan, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde dinlenen gizli tanıklar Munzur ve Efenin, gerçekte bu davanın tanıkları olduğunu söyledi.
Kendisi ve müvekkilinin yokluğunda gizli tanıkların dinlenerek, Cihaner ve arkadaşları hakkında sorular sorulduğunu, ancak bu davaya usulen katılma imkanları bulunmadığını anlatan Kazan, Erzurum ve Erzincan´daki kolluk görevlilerinin de mahkemede savunma tanığı olarak dinlenen Özden Irmak´ın ifadelerini geçersiz saymaya çalıştıklarını iddia etti.
Bütün bunların, adil yargılama ilkesini zedelediğini, hukuka aykırı olduğunu, bunları yapan yargı ve kolluk görevlilerinin suç işlediğini ileri süren Kazan, bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
Müvekkilinin suç tarihinde Cumhuriyet Başsavcısı olduğunu anımsatan Kazan, müvekkili hakkında HSYK 3. Dairesi´nce verilen soruşturma izni bulunmadığı halde, doğrudan 2. Daire´nin kovuşturma izni verdiğini, son soruşturma açılması kararının da Tunceli Ağır Ceza Mahkemesi´nce alındığını ifade etti.
-Yargılamanın durdurulması talebi-
Hakimler ve Savcılar Yasası´na göre verilen bir soruşturma izni bulunmadığı için sonraki işlemlerin geçerli olmadığını, dolayısıyla bunlara dayanarak yargılama yapılamayacağını savunan Kazan, bu eksiklerin giderilmesi için öncelikle yargılamanın durdurulmasını talep etti.
Kazan, bu talebin reddedilmesi durumunda, birleştirme kararından önce müvekkilinin Erzurum Ağır Ceza Mahkemesi´nce alınan savunmasının geçerli kabul edilmesini, bunun da kabul edilmemesi durumunda, yasaya uygun soruşturma izni verilmeden toplanan delillerin, yapılan işlemlerin geçersiz olduğundan derhal beraat kararı verilmesini istedi.
Avukat Fatih Mehmet Yoğurtçu, tanık Özden Irmak´ın Erzincan´da ifadesinin alınacağı gün belirlenince, müvekkili Şenol Bozkurt´a duruşmada hazır olması için talimat verdiklerini bildirdi. Bozkurt´un, Irmak ile 15 yıldır tanıştığını vurgulayan Yoğurtçu, Müvekkilimizin yanına askerleri alarak, tanığı yönlendirmek için tanıkla buluşmaya gittiği iddiası gerçek dışıdır. Tespit tutanaklarından, bu davayla paralel Erzincan ve Erzurum´da soruşturma yürütüldüğü anlaşılmaktadır. Bu hem mahkemenize hakaret hem de adil yargılama hakkının ihlalidir dedi.
Yoğurtçu, paralel soruşturma yürüten, yasaları ve adil yargılanma hakkını ihlal eden görevliler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
Sanık Saldıray Berk´in avukatı Zeynel Yüksel de aynı iddialarla ilgili suç duyurusunda bulunulmasını isteyerek, Daha önceki celselerde de aynı talepte bulunduk, ancak mahkemeniz reddetti. Belli ki mahkemenizin ret kararından güç alan görevliler, bu işlemleri daha da güçlü bir şekilde sürdürüyorlar diye konuştu.
Söz alan sanık Ali Tapan, Erzincan İl Jandarma Komutanlığı´na makam telefonu olarak tahsis edilen numarayla 25 Kasım 2008 ve sonraki yakın günlerde sanıklardan Yaşar Baş ile görüştüğüne ilişkin bir tutanak okunduğunu dile getirdi. Erzincan´a 20 Temmuz 2009´da atandığını kaydeden Tapan, Göreve gelmemden önceki tarihte makam telefonunu kullanmam mümkün değil. Benden önce görev yapan sanıklardan Recep Gençoğlu, görüşmeyi kendisinin yaptığını duruşmada söylemiştir dedi.
-Suç duyurusu talepleri reddedildi-
Cumhuriyet Savcısı Mehmet Reis Koca, dönmeyen müzekkere cevaplarının beklenilmesini istedi. Cihaner´e çıkarılan tebligatı inceleyip, beyanda bulunacağını açıklayan Koca şu anda takdirin mahkemede olduğunu ifade etti.
Aranın ardından Daire, savunmasının alınması amacıyla çeşitli kereler usulüne uygun davetiye tebliğine rağmen duruşmaya gelmeyen CHP Denizli Milletvekili Cihaner´in CMK´nın 199. maddesi uyarınca zorla getirilmesine hükmederken, 3 MİT mensubu hakkındaki kovuşturma izniyle ilgili yazının cevabının beklenmesini kararlaştırdı.
Sanık Ersin Ergut´un ev ve iş yerinde yapılan aramada, ele geçirilen ajandaların incelenmek üzere celbi için yazılan yazının tekrarlanması ve sanık Ali Tapan´ın avukatlarının, Erzincan´da bulunan mühimmatın Erzincan İl Jandarma Komutanlığı envanterinde mevcut olup olmadığının araştırılmasına karar verilirken, sanık avukatlarının, bazı görevliler hakkında suç duyurusunda bulunulması talebi reddedildi.
Buna ilişkin gerekçede, suç duyurusu için dairenin aracı kullanmasına gerek bulunmadığı, ilgili kişilerin savcılığa doğrudan şikayette bulunabilecekleri belirtildi.
Sanıkların savunmaları alındıktan sonra delillerin okunmasına ve tanıkların dinlenilmesine geçilmesine karar veren daire, duruşmayı erteledi. Duruşmanın 28 Haziran tarihine ertelendiği öğrenildi.
Cihaner´in avukatı Kazan, duruşma sonrasında bir gazetecinin, Müvekkiliniz zorla getirilebilir mi sorusuna, Bilmiyorum, göreceğiz karşılığını verdi. (AA)
DOKUNULMAZLIĞI ZORLA GÖTÜRÜLMESİNE ENGEL DEĞİL
11.05.2013 09:51 Defalarca tebliğ edilmesine rağmen bir buçuk yıldır yargılandığı davanın duruşmalarına katılmayan Cihaner için Ceza Muhakemeleri Kanunu´nun 199. maddesi uygulanacak. CHP´li vekil, 28 Haziran´daki duruşmaya polis zoruyla getirilecek. Milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen Anayasa´nın 83. maddesinin ikinci fıkrasında, seçimden önce soruşturması başlamış olmak üzere, milletvekillerinin tutulması, sorguya çekilmesi, tutuklanması ve yargılanmasına imkan tanınıyor. Cihaner hakkındaki zorla getirme kararı, dokunulmazlığını kaldırmıyor.
Cihaner, söz konusu yargı kararı üzerine dün Meclis´te basın toplantısı düzenledi. Davanın başlangıcından bu yana ağır hukuksuzluklar ve hak ihlalleri olduğunu ileri sürdü. ?Avukatlarımla değerlendirip nasıl davranacağımıza dair bir karar vereceğiz.? dedi. ?Zorla mahkemeye götürülebilir misiniz?? sorusuna ise ?Türkiye´de hukukî öngörülebilirlik yok. Bu nedenle neyin, nasıl olacağına dair hiç kimse bir kestirimde bulunamaz. Hep birlikte göreceğiz.? karşılığını verdi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise gazetecilerin konuya ilişkin sorularını, ?Bana da şu ana kadar gelmiş herhangi bir talep, tebligat, evrak yok. Nedir, ne değildir onu önümüze geldiğinde, biz yasalara bakarız. Bu konu ilk defa olmuyor, geçmiş uygulamalar var. Onlara bakarak da bir karar veririz.? karşılığını verdi.
Cihaner´in gözaltıya direnmesini izleyin
Arama görüntülerini izleyin
(10 Mayıs 2013), son güncel.: (11 Mayıs 2013)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Flaş!!! Başsavcı Cihaner gözaltında
Cihaner: Mahkemenin kararı eşkıyalıktır
Cihaner´in gözaltına alınırken HSYK Başkanvekili Özbek tarafından destek için aranması
Yeniden görülmeye başlanan Cihaner davasının duruşmaları
Erzincan´da uygulamaya konulan ıslak imzalı ´irtica ile mücadele eylem planı´ manşetlerimiz
Flaş!!! Islak İmza ve Cihaner birleşti
Mahkeme: Islak imza Erzincan´da uygulandı
Cihaner´e şok: Yeniden yargılanacak
HSYK: Cihaner yargılanmalı
Erzincan´da savcı Cihaner ve Jandarma işbirliğiyle ´ıslak imza´ operasyonları
İŞTE ADIM ADIM ERZİNCAN´DAKİ ISLAK KOMPLO: CEMAATLERİ SİLAHLANDIRMA OPERASYONU
Cihaner´i Yargıtay´da kurtarma planı manşetlerimiz
Ses Kaydı: Cihaner ve diğer davalar Ankara´ya
´Er Cihaner´i kurtarmak´ oyununa devam
Tiyatro: Er Cihaner´i kurtarmak
Savcı: Ergenekon Yargıtay´da mı?
Yargıda Kontrgerilla örgütlenmesi
SAVCI OLDUĞU ÖĞRENİLEN GİZLİ TANIK EFE´DEN MAHKEMEYİ SARSAN CİHANER İDDİALARI
Gizli tanıktan şok ifadeler: Cihaner ´terör arttırılmalı´ diyordu
Cihaner´in gizli sorgu odası
Cihaner davasının gizli tanığına: İfadeni değiştir, yoksa
Cihaner´den tanığa: Kalemini kırdık
Adana´daki cemaatler de ıslak imza ile silahlandırılacak mı?
Terör sanığı Başsavcı Cihaner görevden alınacak mı?
CHP´nin Erzincan davasında tanıklara şok baskısı manşetlerimiz
CHP´liler hakim karşısına çıktı
CHP´li Ersin Ergenekon sanığı olabilir
CHP´li Ersin de Ergenekon´da
CHP´li Tınastepe Ergenekon sanığı oldu
Örneklerle CHP´nin Ergenekon davalarında sempatizanlıktan öte tavırları
´Ergenekon ve CHP´ manşetlerimiz
Erzincan iddianamesinde ara
Islak İmza iddianamesinde ara
Ergenekon, Balyoz ve bağlantılı iddianamelerde arama yap
Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri