´Sahte çürük raporu´ davasında karar çıktı. Emekli Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, ´örgüt üyesi olmak´, ´yağmaya teşebbüs etmek´ ve ´dolandırıcılık´ suçlarından 9 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı. Üçok, Balyoz davasından 16 yıl, hipnoz ve işkenceli sorgu davasında ise 7 yıl 6 ay hapis cezaları almıştı. Üçok hakkındaki cezalar 33 yıla ulaşmış oldu. Bunların dışında Üçok hakkında başka dava ve soruşturmalar da yürütülüyor.
05.04.2013 09:50 İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen ´Sahte çürük raporu´ davası dün sonuçlandı. Aralarında Balyoz davasında 16 yıl hapse mahkûm edilen emekli Hâkim Albay Zeki Üçok´un da bulunduğu 17 sanığın yargılandığı davada Üçok ile tutuksuz sanıklar Tahir Mete Turan, Taylan Özgür Düşko, Hayrullah Çelebi ve İsmail Es hazır bulundu.
Karar öncesi son sözleri sorulan sanıklardan Üçok, davanın tek amacının hakimlik döneminde yürüttüğü soruşturmalar olduğunu iddia etti. İddianamedeki suçlamaları kabul etmeyen Üçok, beraatini talep etti.
Üçok´un ardından söz alan tutuksuz sanıklar da üzerlerine atılı suçu kabul etmediklerini dile getirip, beraat talebinde bulundu.
Ardından mahkeme heyeti karar için ara verdi. Yaklaşık 5 saatlik aranın ardından Mahkeme Başkanı Metin Özçelik, mahkemenin kararını okudu.
ÖRGÜT ÜYESİ ÜÇOK´A 9 YIL 7 AY HAPİS
Mahkeme heyeti, aralarında Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ve oyuncular Murat Cemcir ile Engin Akyürek´in de olduğu 61 müştekili davada Ahmet Zeki Üçok´u ´örgüt üyesi olmak´, ´yağmaya teşebbüs etmek´ ve ´dolandırıcılık´ suçlarından 9 yıl 7 ay hapse mahkum etti.
Savcılık iddianamesinde Üçok için 405 yıla kadar hapis talep ediliyordu. Yine iddianamede Üçok´a örgüt yöneticiliği suçlaması da yöneltiliyordu. Ancak mahkeme bu suçlamadan ceza vermedi.
ÖRGÜT LİDERİ TEPE´YE 52 FARKLI OLAYDAN 142 YIL
Mahkeme, diğer sanık Murat Tugay Tepe´yi ise ´örgüt yöneticisi olmak´, ´yağma´, ´yağmaya teşebbüs´ ve ´dolandırıcılık´ suçlarını işlediği 52 farklı olaydan 142 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırdı. Aldığı suç oranı göz önüne alınan tutuksuz sanık Tepe hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Sanık Erdem Kılıç´ı toplam 51 yıl 6 ay hapse mahkûm eden mahkeme, 7 sanığı ise 2 yıl 6 ay ile 13 yıl 4 ay arasında değişen cezalara çarptırdı. Mahkeme 7 sanığı ise tüm suçlamalardan beraat ettirdi.
Sanıkların hepsi, müşteki Aziz Yıldırım´a yönelik atılı ´yağmaya teşebbüs´ suçundan beraat ederken, dizi oyuncusu Sinan Çalışkanoğlu´na yönelik ´yağmaya teşebbüs´ suçundan sanıklar Murat Tugay Tepe, Erdem Kılıç ve İsmail Es 1 yıl 8´er ay hapis cezası aldı. Oyuncular Murat Cemcir, İlker Ayrık ve Engin Akyürek´e yönelik ´nitelikli dolandırıcılık´ suçundan ise Tepe 7 yıl 6 ay hapse mahkum edildi. (Metin Çolak / Zaman)
ÜÇOK ÇOK SAYIDA DAVADA SANIK
Ahmet Zeki Üçok, şaşırtacak kadar çok sayıda dava ve soruşturmada sanık ve şüpheli oldu. Bu davalardan bir kısmı sonuçlandı, bir kısmı ise devam ediyor. Üçok Hava Kuvvetleri askeri savcılığı görevini yürütmekteydi. Hakında açılan tüm dava ve soruşturmalara bakıldığında meslek ve rütbesini yasadışı işlere alet ettiği açıkça görülüyor.
Üçok´a ilk ceza Kayseri´de üç astsubaya hipnoz ve işkenceli sorgu uyguladığı suçlamasıyla açılan davadan geldi: 7 yıl 6 ay hapis cezası.. Ardından Üçok Balyoz davasından 16 yıl hapse çarptırıldı. Üçüncü cezasını ise sahte çürük raporu davasından aldı: 9 yıl 7 ay.. Üçok hakkındaki cezalar bu şekilde 33 yıla ulaşmış oldu.
GENELKURMAY ÜÇOK´A DAVA AÇTI
Ancak Üçok hakkında başka dava, soruşturma ve suçlamalar da söz konusu. Üçok hakkında Genelkurmay da dava açtı. 9 yıla kadar hapsi ve ´memuriyetten men´ edilmesi istenen Üçok hakkında iddianamede çarpıcı suçlamalar var. İddianamede Üçok´un makam aracını yasalara aykırı olarak bir çok kez özel işlerinde kullandığı, Bugün Gazetesi Haber Müdürü Güngör Ergün´ün ifadesinin tespiti sırasında usule aykırı hareket ettiği ve Kayseri´de üç astsubayın gözaltı işlemlerinde zincirleme olarak görevini kötüye kullandığı suçlamaları yöneltiliyor. İddianamede, Askeri Adalet müfettişlerine ´tanık´ sıfatıyla ifade veren Hava Hakim Yüzbaşı Evren May Doğru´nun şok bir itirafı da yer alıyor. Üçok´un kendi yaptığı soruşturmalarla ilgili bazı işlemlerde kendilerine imza attırdığını belirten Doğru, İtiraz ettiğimizde (Senin yardımcılığını kaldırmam, ayağını denk al) diyerek tehdit ediyordu ifadelerini kullanıyor.
KARARGAH EVLERİ SORUŞTURMASINI ÖRTBAS ETMEYE ÇALIŞTI
Üçok hakkındaki en ciddi suçlamanın, Ergenekon hücresi Karargah Evleri´ne yönelik soruşturmayı örtbas etmeye çalışmak olduğu söylenebilir. Karargah Evleri oluşumu, Ergenekon davasında örgütün varlığına yönelik önemli bir delil ve sanıklara yönelik önemli bir suçlama konusu. 2008 yılında İşçi Partisi binasında yapılan aramada çarpıcı belgeler ele geçirildi. Oluşumun MİT tarafından 2007 yılında Genelkurmay´a bildirildiği ortaya çıktı. Bu bilgiye ulaşan Ergenekon savcısı Zekeriya Öz, Genelkurmay´a başvurarak yapılanmaya dair nasıl bir soruşturma yürütüldüğünü sordu. Genelkurmay ise konuyla ilgili bir soruşturmanın yeni başlatıldığını bildirdi. Diğer bir deyişle, 2007 yılında oluşumu MİT kanalıyla haber alan Genelkurmay, Savcı Öz´ün 2008´de devreye girmesi üzerine 1,5 yıl sonra askeri savcılıkça bir soruşturma başlatmak zorunda kalmış oldu. Soruşturmayı askeri savcı Zeki Üçok yardımcısı yüzbaşı Mehmet Çelik ile birlikte yürüttü. Ancak soruşturma sürecinde çok tuhaf bazı gelişmeler yaşandı. Örneğin İşçi Partisi´nin konu olduğu soruşturmaya İşçi Partili bilirkişi atandı. O süreçte yaşanan bir başka tuhaflık, İşçi Partililerin yakında bize yönelik operasyon yapılacak, bakın görün aklanacağız demeleriydi. Hemen ardından askeri savcı Üçok´un emriyle davet usülüyle bazı gözaltılar yaşandı. Gözaltına alınan İşçi Partililer bir kaç gün sonra serbest bırakıldı.
ASKERLER DE ÜÇOK´UN KARARTMA YAPTIĞINI TESPİT ETTİ
Bu ve diğer bazı garipliklerin basının dikkatini çekmesi üzerine Üçok ile yardımcısı soruşturmadan alındı. Bir soruşturma başlatan yeni askeri savcı, Zeki Üçok´un Karargah Evleri´ne yönelik soruşturma dosyasından 7 ses kaydı tutanağı ile 9 ses kaydını yok ettiğini tespit etti. Genelkurmay Askeri Savcısı Yarbay Yaşar Yüce tarafından hazırlanan iddianamede şok iddialar gündeme geldi. Üçok´un görevi kötüye kullanmak suçundan memuriyetten atılması istemiyle hazırlanan iddianamede, ´Karargah Evleri´ soruşturmasının nasıl örtbas edilmeye çalışıldığı da gözler önüne serildi.
ERGENEKON SAVCISINCA SORGULANDI VE TUTUKLANDI
Üçok Ergenekon soruşturması kapsamında savcı Zekeriya Öz tarafından sorgulandı. Mahkemece tutuklandı. Kendisine yöneltilen suçlama, Ergenekon´un TSK´daki yapılanması olan Karargah Evleri´ne yönelik soruşturmayı örtbas etmekti.
HERON SKANDALINI SORUŞTURMADI
Üçok´un adı heron skandalında örtbas suçlamasıyla geçiyor. ´Çok PKK´lı vuruluyor düşürün şu heronları´ şeklindeki şok telefon görüşmeleri soruşturmasına onun baktığı ortaya çıktı. Tıpkı Karargah Evleri gibi bu soruşturmayı da kararttığı iddia edildi. Bu konuyla ilgili 29 Mart 2013 tarihli Karargah Evleri Ne oldu? başlıklı haberimizde de belirttiğimiz gibi, heron skandalında ihanet konuşmalarını yapan subayların Karargah Evleri ile bağlantıları tespit edildi. Dolayısıyla Karargah Evleri soruşturmasını örtbas etmeye çalışan Üçok´Un heron ihanetini de örtbas etmesine şaşmamak gerekir. Buradan hareketle Üçok´un Karargah Evleri yapılanamsında rol aldığı da söylenebilir. 2008´de başlayan soruşturma, yasalarda yapılan değişiklikler sonrasında sivil savcılara devredildi. 5 yıldır sürüyor. Üçok bu soruşturma kapsamında tutuklu bulunuyor.
YARDIMCISINI KURTARMAK İÇİN SAVCILIĞA SAHTE EVRAK VERDİ
Askeri savcı Üçok´a yönelik ilginç bir suçlama, kendisi kadar renkli kişiliğe sahip yardımcısı askeri savcı yüzbaşı Mehmet Çelik´in Konya´da karıştığı bir havaya ateş açma olayını soruşturan Kayseri Yunak savcılığına başka kişinin resmini göndermiş olması. Bu şekilde filmlere konu olabilecek cesur bir operasyonla yardımcısını ateş açma suçlamasından kurtardı. Ancak evrak sahteciliği ortaya çıktı. Sivil savcılar bu olayın peşine düştü. Soruşturmanın son durumu bilinmiyor.
FUHUŞ, ŞANTAJ VE ASKERİ CASUSLUK SORUŞTURMASINA ADI KARIŞTI
Üçok´un adı ´Fuhuş, şantaj ve askeri casusluk´ soruşturmasına da karıştı. Ele geçen ´şantaj ve casusluk´ belgelerini ´komutanım emretmedi´ diye soruşturmadığı ortaya çıktı. İddialara göre, ASELSAN ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı´na ait gizli belgeler, tutuklu sanık Askeri Hakim Albay Zeki Üçok´la ilişkisi tespit edilen bir hayat kadınının evinden çıktı.
Görüldüğü gibi askeri savcı Zeki Üçok, çok sayıda davada sanık olup ceza aldı. Hakkındaki bazı dava ve soruşturmalar ise halen sürüyor. Askeri savcı Üçok´u konu alan 2 Şubat 2010 tarihli haberimizin başlığı Savcılar suçu aydınlatır.. Ya kendileri de karışmışsa?.., 24 Mart 2011 tarihli haberimizin başlığı ise Bazı savcılar suçu aydınlatır, bazıları karartır şeklinde idi.
(Abdullah Harun / kontrgerilla.com)
GEREKÇELİ KARAR AÇIKLANDI |
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, emekli Askeri Hakim Ahmet Zeki Üçok ile beraber 17 sanığın yargılandığı sahte çürük raporu davasında verdiği kararın gerekçelerini açıkladı. Gerekçeli kararın ´Delillerin değerlendirilmesi´ başlıklı bölümünde askerlikle ilgili ilginç tespitler yer aldı. Dr. Salih Akyürek´in ´Zorunlu Askerlik ve Profesyonel Ordu´ adlı çalışmasından ve Can Dündar´ın yazılarından alıntılara yer verildi. Türkiye´deki zorunlu askerlik sürecinin Avrupa ile kıyaslandığında, daha katı ve toplumdan yalıtılmış bir uygulama olduğu belirtilen kararda, Köyünden ve kasabasından çıkarak toplamı 30 gün olan 2-3 izin dönemi dışında, ailesinden uzak kalan pek çok erbaş ve erin fiziksel tecrit edilmişliği üst düzeydedir. denildi.
Sistem, evli olan ve ailesine bakacak kimsesi olmayan insanları dahi yaşadığı yerden farklı ve uzak bir garnizonda, ailesi için bir sosyal güvence sağlamadan askere alıp, şahsı ve aileyi sosyal, psikolojik ve ekonomik açıdan mağdur edebilmektedir. ifadelerinin yer aldığı kararda, erbaş ve erlerin askere davul zurnayla, bayram havasında gönderilmesi veya bu göreve kutsallık atfedilmesinin bu durumu değiştirmediği anlatıldı.
Türkiye´nin her yöresinde askere çağrı mektubu gelen gençlerin akrabaları ve arkadaşları tarafından sırayla yemeğe davet edildiğinin anlatıldığı kararda, Kars, Silifke´nin Kırtıl Köyü, Seydişehir, Denizli Acıpayam, Kayseri Tomarza´daki asker uğurlama törenlerinden örnekler verildi.
Davanın sanıklarının askerlikle ilgili mağdurların içinde bulundukları durumu kullanarak onları aldattıkları ifade edilen kararda, bulundukları sosyal çevre, eğitim durumları dikkate alındığında dolandırılmaları için normalin üstünde çaba gerektiren mağdurların, toplumdaki askerlik algısının etkisiyle aldatıldığı belirtildi.
Kararda: Türk toplumunda askerlik kavramının kutsal bir niteliği bulunduğu aşikardır. Toplumda askerlik çağına gelen gencin bu ödevini yapmaya gönderilmesi törensel anlamda kurallara bağlandığı gibi bu ödevi yapmayanın yeteri olgunluğa ulaşamadığı varsayılmaktadır. Günümüzde ise 20 yaşı ve sonrasında askerlik görevini yapmak için gitmek, sivil hayatta edinilen bir kısım haklardan mahrum kalmayı, belirli kurallar dahilinde hareket edilmesi nedeniyle bulunduğu makam ve sosyal statüden ayrılmayı gerektirdiği için askerlik hizmetinin daha rahat yapılması, hiç yapılmaması veyahut geciktirmek suretiyle bedelli olarak yapılma arayışları içine girilmesine neden olmaktadır. Anayasal bir ödev olan, toplumsal olarak yapılmasına önem atfedilen askerlik hizmetini yapma çağındaki birçok kişi erteleme, bakaya kalma, yoklama kaçağı kalma şeklinde bu görevden kaçınmaktadır. Sanıkların yargılandığı birçok olayda da mağdurların bulundukları sosyal çevre, gelir durumları, çalıştıkları sektör itibariyle askerlik görevini sonra yapma ya da rahat yapma arayışı içinde oldukları, sanıkların ise bu durumu kullanarak mahkememizce işlendiği kabul edilen eylemlerini gerçekleştirdikleri sonucuna varılmıştır. denildi.
Gerekçeli kararda Ahmet Zeki Üçok ile ilgili değerlendirme bölümünde, hakim-savcı olarak görev yapan bir kişinin normal vatandaşlara göre daha dikkatli hareket etmesi gerektiği, buna ilişkin sınırlamalara uyacağını mesleği seçmekle kabul ettiğinin evrensel ilke olduğu kaydedildi.
Savcıların görevleri sırasında elde ettikleri bir bilgiyi özel amaçları doğrultusunda kullanmamaları gerektiği belirtilen kararda, Üçok´un örgüt lideri olduğu belirtilen sanık Murat Tugay Tepe ile ilişkisinin sanıklar tarafından kabul edildiği, diğer delillerle de bunun ortaya konduğu anlatıldı.
Üçok´un yaptığı soruşturmalar nedeniyle kendisi ve ailesinin güvenliğini sağlamak için Tepe aracılığıyla kimliğini gizleyerek otel kayıtları yaptırdığını, ödenen paraları Tepe´ye sonradan ödediğini savunduğu hatırlatılan kararda, Türkiye´nin görevleri nedeniyle korunması gereken memurlarını koruma konusunda yasal düzenlemeleri olan bir devlet olduğu kaydedildi. Kararda, Yasa uygulayıcısı bir kişinin norm dışı hareket etmek suretiyle sanık Murat Tugay Tepe aracılığıyla işlemleri yaptırdığına ilişkin savunmasının suç ve suçlamadan kurtulmaya yönelik yapıldığı değerlendirilmiştir. denildi.
Sanık Tepe´nin bazı mağdurları, kamu görevlileri üzerindeki etkisi konusunda ikna etmek için Üçok ile görüştürdüğü belirtilen kararda, Tepe´nin askerlikle ilgili işlemleri yaparken mağdurlar üzerindeki etkisini artırmak için Üçok´un makamını kullandığı da kaydedildi. Buna karşılık da Üçok´un örgütün imkanlarından faydalandığı, işlenen suçlardan haberdar olduğu ve bu suçlara iştirak ettiği dikkate alındığında örgüt üyesi olduğunun kanıtlandığı belirtildi.
Davada Üçok, 9 yıl 7 ay, Tepe ise 142 yıl 11 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. (Cihan)
(05 Nisan 2013), son güncel.: (31 Temmuz 2013)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
´Sahte Çürük Raporu´ soruşturması manşetlerimiz
Albay Zeki Üçok´la ilgili manşetlerimiz
Üçok davası Askeri Yargıtay´da
Skandal!!! Askeri savcılara evrakta sahtecilik suçlaması
Üçok´un hayat kadınında gizli belgeler
Fuhuş ve casusluk soruşturmasıyla ilgili manşetlerimiz
Flaş!!! Çubuklu´nun ses kaydı Genelkurmay´ı sarsar: Üçok´un bilgisayarında belge temizliği
Asgari savcıya azami hukuk: Üçok´a işkence davası
Savcılar suçu aydınlatır.. Ya kendileri de karışmışsa?..
Bazı savcılar suçu aydınlatır, bazıları karartır
Karargah Evleri´yle ilgili bilgiler.. Soruşturmanın askerlerce savsaklanması
İşte Karargah Evleri soruşturması böyle örtbas edildi
Karargah Evleri gibi diğer soruşturmaları da karartmak istediler
Asker de Suç Örtme Makinesini gördü
Üsteğmen: PKK vuruluyor, düşürün Heronu
Flaş!!! İşte Heron ihanetinin kayıtları
Heron ihaneti manşetlerimiz
PKK´nın bitirilememesi gücünden değil ihanetten
Ergenekon, Balyoz ve benzer davaları engelleme girişimleri
Ergenekon ve bağlantılı iddianamelerde arama yap