Ümraniye ilçesinde 12 Haziran 2007 tarihinde bir evde ele geçirilen patlayıcı maddeler nedeniyle başlatılan ve ´Ergenekon´ adı verilerek yaklaşık iki yıldır genişletilerek sürdürülen soruşturma kapsamında hazırlanan ikinci iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İlk duruşma 20 Temmuz tarihinde yapılacak. 1913 sayfadan oluşan İkinci İddianame çok sayıda terör eylemi ve ağır suçlamayı kapsıyor. Bu iddianame kapsamına giren 19´u tutuklu 37´si de tutuksuz toplam 56 sanığın listesi de belli oldu. Buna göre Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt´ün eşi Ferda Paksüt de 15 numaralı sanık olarak iddianamede yer alıyor. Açılan ikinci dava ile halen görülmekte olan davanın birleştirilmesi yönündeki savcılığın talebinin daha sonra değerlendirileceği kaydedildi. Devam eden dava dosyasındaki sanıkların savunmalarının tamamlanması için bu yeni dosyanın duruşma tarihi 20 Temmuz 2009 olarak tespit edildi. Mahkeme heyeti, tutuklu 19 sanığın bu hallerinin devamına karar verdi.
Flaş!!! Ergenekon 2. iddianamesine kabul
Ümraniye ilçesinde 12 Haziran 2007 tarihinde bir evde ele geçirilen patlayıcı maddeler nedeniyle başlatılan ve ´Ergenekon´ adı verilerek yaklaşık iki yıldır genişletilerek sürdürülen soruşturma kapsamında hazırlanan ikinci iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İlk duruşma 20 Temmuz tarihinde yapılacak. 1913 sayfadan oluşan İkinci İddianame çok sayıda terör eylemi ve ağır suçlamayı kapsıyor. Bu iddianame kapsamına giren 19´u tutuklu 37´si de tutuksuz toplam 56 sanığın listesi de belli oldu. Buna göre Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt´ün eşi Ferda Paksüt de 15 numaralı sanık olarak iddianamede yer alıyor. Açılan ikinci dava ile halen görülmekte olan davanın birleştirilmesi yönündeki savcılığın talebinin daha sonra değerlendirileceği kaydedildi. Devam eden dava dosyasındaki sanıkların savunmalarının tamamlanması için bu yeni dosyanın duruşma tarihi 20 Temmuz 2009 olarak tespit edildi. Mahkeme heyeti, tutuklu 19 sanığın bu hallerinin devamına karar verdi.
İKİNCİ İDDİANAME DE TAMAM GELSİN SONRAKİ..
ERGENEKON SORUŞTURMASI HALEN DEVAM EDİYOR. GİTTİKÇE ARTAN İHBARLARLA ÖRGÜT GİDEREK ÇÖZÜLÜYOR. ÜÇÜNCÜ İDDİANAME HAZIRLIĞININ BAŞLADIĞI ZATEN BİLİNİYORDU. SİLOPİ ASİT KUYULARINDAKİ KAZILARLA PARALEL BAŞLAYAN TUTUKLAMALAR İSE HALEN SÜRÜYOR VE NEREDEYE KADAR GİDECEĞİ KESTİRİLEMİYOR. HERGEÇEN GÜN YENİ İHBARLAR YENİ GÖZALTILARI GETİRİYOR. ERGENEKON SORUŞTURMASI ZİNCİRLEME REAKSİYONLARLA GİDEREK GENİŞLİYOR. ÜÇÜNCÜ İDDİANAMEYE YETİŞTİRİLEMEYEN SUÇLAMALAR MUHTEMEL BİR DÖRDÜNCÜ İDDİANAMEYE KONULABİLİR.
Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, soruşturma kapsamında hazırlanan 19´u tutuklu, 37´si tutuksuz 56 sanık hakkında hazırlanan ve 15 gün önce UYAP sisteminden mahkemeye tevzi edilen ikinci iddianameye ilişkin incelemeyi tamamladı. Mahkeme, 1909 sayfa ve 5 bölümden oluşan iddianamenin kabulüne karar verdi. Mahkemenin bu kararının ardından ´Ergenekon´ soruşturmasına ilişkin ikinci dava da açılmış oldu. Mahkeme, halen görülmekte olan ´Ergenekon´ davası ile ikinci davanın birleştirilmesi yönünde karar vermezken duruşma tarihini 20 Temmuz 2009 olarak belirledi. İkinci iddianamenin tamamlanmasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, iddianamede 21 tutuklu, 35 tutuksuz olmak üzere 56 şüpheli olduğu, yakın tarihlerde soruşturmaya dahil edilen 48 tutuklu, 29 tutuksuz olmak üzere 77 şüpheli hakkındaki soruşturma evrakının tefrik edildiği ve bunlar hakkındaki soruşturmanın devam ettiği belirtilmişti. Açıklamada, 5 bölümden oluşan iddianamenin birinci bölümde, ´Ergenekon´ soruşturmasının ilk aşamasıyla birinci iddianamenin özetinin yapıldığı, ikinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve ´Ergenekon´ örgütünün anlatıldığı dile getirilerek, üçüncü bölümde ´örgütün işlediği suçların genel olarak ve topluca anlatıldığı´, dördüncü bölümde ´örgütün diğer faaliyetleri, başka örgütlerle sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkilerinin´ yer aldığı, beşinci bölümde ise iddianamede yazılı ´şüphelilerin bireysel eylemleri ve bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ve sevk maddeleri ile hukuki durumlarının işlendiği´ bildirilmişti. Açıklamada, 12 şüpheli hakkında ´örgüt yöneticisi olmak´ suçlamasının yer aldığı kaydedilmişti. Savcılığın açıklamasında tutuklu sanıklar arasında yer alan teğmenler N.Ç. ve E.M´nin avukatlarınca daha önceden İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine verilen tahliye talebine ilişkin dilekçe incelenmiş, mahkeme 2 teğmenin serbest bırakılmasını kararlaştırmıştı. Ferda Paksüt ismi de iddianamede geçiyor.
İddianamenin içeriği saat 13:30´da avukatlara verilmeye başlandı.
İddianame dijital ortamda elde edilir edilmez nereden indirebileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz.
İŞTE İDDİANAMEDEN BAZI DETAYLAR
Ergenekon davasında ikinci iddianame açıklandı. İddianamede örgütün PKK, Hizbullah ve DHKP-C ile ilişkileri, siyasi partileri yönlendirme çalışmaları, medya ve sivil toplum kuruluşlarıyla bağlantıları yer alıyor. Ergenekon davasında 21´i tutuklu 56 sanık hakkında hazırlanan 1909 sayfalık ikinci iddianamenin ilk bölümünde, Ümraniye´de bir gecekondunun çatı katında bulunan patlayıcılar ile başlayan soruşturma ve ilk iddianame anlatılıyor. 56 sanığın ismi ve sevk maddelerinin yazıldığı giriş bölümünde, Emekli Orgeneraller Mehmet Şener Eruygur ve Ahmet Hurşit Tolon, silahlı örgütün üst düzey yöneticileri olmakla suçlanıyor. Bu nedenle Eruygur ve Tolon, Danıştay baskını başta olmak üzere örgütün işlediğinin iddia edildiği bütün suçlardan sorumlu tutuluyorlar. Ergenekon sürecinin anlatıldığı bölümde, Ümraniye´de bir gecekonduda bulunun el bombalarıyla başlatılan soruşturma çerçevesinde, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması ile irtibat kurularak soruşturmanın genişletildiği belirtiliyor. Ardından ilk iddianamenin özeti yapılıyor ve Yapılan çalışmalar ile ´Ergenekon´ isimli terör örgütüne ulaşılmıştır deniliyor.
1999´DAN ÖNCE GİZLİ FAALİYET
Ele geçirilen dokümanlardan Ergenekon terör örgütünün 1999´dan öncesine dayanan gizli örgütlü faaliyet içerisinde bulunduğu belirtiliyor. Yönetici ve üyelerinin örgütü ´derin devlet´ kabul edip, dışa karşı da bu şekilde gösterdikleri belirtiliyor. Örgütün yakın amacının, ülkede yönetim zaafiyeti oluşturacak eylemler yaparak kargaşa yaratmak, nihai amacının da oluşacak kargaşa ortamında hukuk dışı bir müdahale ile yönetimi ele geçirmek olduğu iddia ediliyor. Bu bölümde devlete ait çok gizli belgelerin ele geçirildiği, kamuoyunun yakından tanıdığı kişilere suikast planlarının yapıldığı da yer alıyor. Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Emekli Albay Fikri Karadağ, eski Yüzbaşı Muzaffer Tekin, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk, eski rektör Kemal Alemdaroğlu örgüt yöneticisi olmakla suçlanıyor.
CAN ALICI BÖLÜM
İddianamenin ikinci bölümünde soruşturmanın sonraki aşamaları, üçüncü bölümünde ise örgütün işlediği suçlar topluca ve genel olarak anlatılıyor. Asıl can alıcı kısım ise 4. bölümde yer alıyor. Bu bölümde Ergenekon örgütünün başka örgütler, sivil toplum kuruluşları ve medya kuruluşları ile ilişkileri anlatılıyor. Örgütün özellikle CHP´nin mevcut yapısının değiştirilmesi yönünde çalışmalar yaptığı öne sürülüyor. Birinci iddianamenin özetinin ardından ikinci iddianame 6 dalga operasyon ile devam ediyor. Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek ve Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin´in de aralarında bulunduğu 48´i tutuklu 29´u tutuksuz 77 kişi hakkında soruşturmanın devam ettiği belirtiliyor.
GAZİ MAHALLESİ OLAYLARI
Üçüncü bölümde örgütün işlediği suçlar topluca ve genel olarak anlatılıyor. Gazi Mahallesi olayları ile ilgili tanık 9 olarak gösterilen Danıştay davası sanığı Osman Yıldırım´ın anlatımıyla, Gazi Mahallesi olaylarının Osman Gürbüz tarafından gerçekleştirildiği öne sürülüyor.
PKK VE HİZBULLAH İLE İLİŞKİLER
İddianamenin 4. bölümünde ise Ergenekon Terör Örgütü´nün PKK, Hizbullah, DHKP-C ve Hizbu´t Tahrir örgütü ile ilişkileri anlatılıyor. Bu bölümde, çoğunluğu cezaevinde bulunan terör örgütü üyesi gizli tanıkların ifadelerine yer veriliyor. İlk iddianamede numaralandırılan gizli tanıklara bu kez imdat ve kıskanç gibi kod adlarının verildiği görülüyor. Bu bölümde örgütün siyaset dünyasına yön verilmesi faaliyetleri başlığı altında yürütülen çalışmalara değiniliyor.
HEDEF CHP
Örgütün bazı parti ve parti mensuplarına karşı dezenfermasyon çalışması yaptığı, hatta bazı siyasi parti kurullarında kargaşa yaratmayı amaçladığı öne sürülüyor. Örgütün, kendileri gibi düşünmeyen siyasiler gerekirse suikast düzenlenlemeyi, CHP´nin mevcut yapısının mutlaka değiştirmeyi planladığından söz ediliyor.
MEDYA AYAĞI
Medya yapılanması başlığı altında ise medya kuruluşlarının kontrol altına alınması ve kendi medya kuruluşları oluşturulması anlatılıyor. Ulusal medya grubu kurulması amaçlandığı belirtilen bu bölümde Türk Metal-İş Sendikası´nın Doğu Perinçek´in ve Tuncay Özkan´ın televizyonlarının da aralarında bulunduğu 4 kanalda ortak bildiriler yayılarak ortak hareket edilmesinin planlandığı belirtiliyor.
ÖRGÜTÜN ADD İLE İLİŞKİSİ VAR
Mevcut demokratik yönetimin değiştirilmesi başlığı altında ise örgütün amaçlarından birisinin darbe yaparak yönetime el koymak olduğu öne sürülüyor. İddianamede Örgütün ülkede darbe zemini oluşturmak için ciddi faaliyetlerde bulunduğu, birçok silahlı ve bombalı eylem gerçekleştirdiği, ülkede kaos ve anarşi ortamı oluşturmaya çalışarak ordunun darbe yapması için telkin, tavsiye ve teşviklerde bulunduğu anlaşılmıştır deniliyor. Örgütün Atatürkçü Düşünce Derneği başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu ile ilişki içinde olduğu, bu kuruluşların hükümete karşı Cumhuriyet Mitingleri´ni organize ettiği de iddianamede yer alıyor. (Ntv)
İŞTE İDDİANAMEDEKİ SIRALAMAYA GÖRE 56 SANIĞIN TAM LİSTESİ (19´u tutuklu, 37´si tutuksuz)
01) Mehmet Şener Eruygur 02) Hurşit Tolon 03) Levent Ersöz 04) Hasan Atilla Uğur 05) Mustafa Ali Balbay 06) Sinan Aydın Aygün 07) İlker Güven 08) Birol Başaran 09) Barbaros Hayrettin Altıntaş 10) Erol Mütercimler | 11) Emin Şirin 12) Hakan Şanlı 13) Yüksel Dilsiz 14) Turhan Çömez 15) Ferda Paksüt 16) Halis Yavuz Işıklar 17) Ufuk Mehmet Büyükçelebi 18) Tanju Güvendiren 19) Ahmet Tuncay Özkan 20) Adil Serdar Saçan | 21) Gürbüz Çapan 22) Emcet Olcaytu 23) Adnan Türkkan 24) Tunç Akkoç 25) Mesut Özcan 26) Hüseyin Nazlıkul 27) Adnan Bulut 28) Merdan Yanardağ 29) Murat Ağırel 30) Selim Utku Gümrükçü | 31) Mahir Akkar 32) Evrim Baykara 33) Fatma Sibel Yüksek 34) Osman Gürbüz 35) Arif Doğan 36) Muzaffer Öztürk 37) Levent Temiz 38) Ertaç Giray 39) Hüseyin Keskin 40) Durmuş Ali Özoğlu | 41) İbrahim Özcan 42) Kemal Aydın 43) Neriman Aydın 44) Mehmet Ali Çelebi 45) Noyan Çalıkuşu 46) Eren Mumcu 47) Önder Koç 48) Hasan Hüseyin Uçar 49) Yaşar Tozkoparan 50) Doğukan Yorulmaz | 51) Hatice Bahtiyar 52) Hamza Demir 53) Ercüment Ovalı 54) Muhammed Murat Avar 55) Siyami Yalçın 56) Süleyman Solmaz |
İkinci iddianamede sanıklar nelerle suçlanıyor?
´Ergenekon´da açılan ikinci davada sanıklar arasında emekli Orgeneraller Hurşit Tolon, Şener Eruygur ile Adil Serdar Saçan, Mustafa Balbay, Arif Doğan, Ferda Paksüt, Tuncay özkan, Sinan Aygün de yer alıyor. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen ikinci iddianameyle birlikte açılan ´2009/85´ numaralı ceza davası dosyasında, sanıklar hakkında isnat edilen suçlar şöyle:
´2863 Sayılı Kanun´a aykırılık, askerleri itaatsizliğe teşvik etme, açıklanması yasaklanan gizli bilgileri açıklama, açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etme bir adet ateşli silah ve mutat sayıdaki mermileri bulundurma, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma hile ile alma çalma, devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, hukuka aykırı olarak kişiler verileri kaydetmek, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, pek az sayıda mermi bulundurma veya taşıma, resmi belgede sahtecilik, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma, sayı ve nitelik bakımından vahim olan silah veya mermileri satın alınması, taşınması bulundurulması, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, silahlı terör örgütüne üye olma, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama, yargıç üzerinde nüfuz kullanmak, örgüte bilerek isteyerek yardım etme, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek´
İŞTE SANIKLARIN TAM LİSTESİ VE HAKLARINDAKİ SUÇLAMALAR
01- Mehmet Şener Eruygur: Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme, Hukuka Aykırı Olarak Kişiler Verileri Kaydetmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Yargıç üzerinde nüfuz kullanmak, Devletin Güvenliğine İlişkin Belgeleri Tahrip Etme Amacı Dışında Kullanma Hile İle Alma Çalma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik Etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Devletin Güvenliğine İlişkin Gizli Belgeleri Temin Etme,
02- Hurşit Tolon: Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme, Hukuka Aykırı Olarak Kişiler Verileri Kaydetmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik Etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Açıklanması Yasaklanan Gizli Bilgileri Temin Etme.
03- Levent Ersöz: Silahlı Terör Örgütü Yönetme, Hukuka Aykırı Olarak Kişiler Verileri Kaydetmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik Etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Resmi Belgede Sahtecilik
04- Hasan Atilla Uğur: Silahlı Terör Örgütü Yönetme, Pek Az Sayıda Mermi Bulundurma veya Taşıma, Bir Adet Ateşli Silah ve Mutat Sayıdaki Mermileri Bulundurma, Hukuka Aykırı Olarak Kişiler Verileri Kaydetmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik Etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme
05- Mustafa Ali Balbay: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Devletin Güvenliğine İlişkin Belgeleri Tahrip Etme Amacı Dışında Kullanma Hile İle Alma Çalma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik Etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Devletin Güvenliğine İlişkin Gizli Belgeleri Temin Etme, Açıklanması Yasaklanan Gizli Bilgileri Temin Etme
06- Sinan Aydın Aygün: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik Etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme
07- İlker Güven: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Açıklanması Yasaklanan Gizli Bilgileri Temin Etme
08- Birol Başaran: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine Karşı Silahlı İsyana Tahrik Etme
09- Barbaros Hayrettin Altıntaş: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
10- Erol Mütercimler: Silahlı terör örgütüne üye olma
11- Emin Şirin: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
12- Hakan Şanlı: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
13- Yüksel Dilsiz: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Hukuka Aykırı Olarak Kişiler Verileri Kaydetmek
14- Turhan Çömez: Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
15- Ferda Paksüt: Silahlı Terör Örgütüne Bilerek İsteyerek Yardım Etme
16- Halis Yavuz Işıklar: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
17- Ufuk Mehmet Büyükçelebi: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Ruhsatsız Ateşli Silahlarla Mermileri Satın Alma veya Taşıma veya Bulundurma
18- Tanju Güvendiren: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
19- Ahmet Tuncay Özkan: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Bir Adet Ateşli Silah ve Mutat Sayıdaki Mermileri Bulundurma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurma veya El Değiştirme, Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Devletin Güvenliğine İlişkin Gizli Belgeleri Temin Etme, Ruhsatsız Ateşli Silahlarla Mermileri Satın Alma veya Taşıma veya Bulundurma, Açıklanması Yasaklanan Gizli Bilgileri Temin Etme
20- Adil Serdar Saçan: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Açıklanması Yasaklanan Gizli Bilgileri Açıklama
21- Gürbüz Çapan: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Bir Adet Ateşli Silah ve Mutat Sayıdaki Mermileri Bulundurma, Ruhsatsız Ateşli Silahlarla Mermileri Satın Alma veya Taşıma veya Bulundurma
22- Emcet Olcaytu: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Özel Hayatın Gizliliğini İhlal Etmek, Hukuka Aykırı Olarak Kişisel Verileri Kaydetmek
23- Adnan Türkkan: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
24- Tunç Akkoç: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Hukuka Aykırı Olarak Kişiler Verileri Kaydetmek
25- Mesut Özcan: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
26- Hüseyin Nazlıkul: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
27- Adnan Bulut: Silahlı terör örgütüne üye olmak
28- Merdan Yanardağ: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
29- Murat Ağırel: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
30- Selim Utku Gümrükçü: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
31- Mahir Akkar: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Bir Adet Ateşli Silah ve Mutat Sayıdaki Mermileri Bulundurma
32- Evrim Baykara: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
33- Fatma Sibel Yüksek: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
34- Osman Gürbüz: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
35- Arif Doğan: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Ticareti Yapma veya Sağlama, Sayı ve Nitelik Bakımından Vahim Olan Silah veya Mermileri Satın Alınması Taşınması Bulundurulması, Açıklanması Yasaklanan Gizli Bilgileri Temin Etme
36- Muzaffer Öztürk: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma,Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Ticareti Yapma veya Sağlama, Sayı ve Nitelik Bakımından Vahim Olan Silah veya Mermileri Satın Alınması Taşınması Bulundurulması, Örgüte Bilerek İsteyerek Yardım Etme
37- Levent Temiz: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Bir Adet Ateşli Silah ve Mutat Sayıdaki Mermileri Bulundurma
38- Ertaç Giray: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, 2863 Sayılı Kanuna Aykırılık, Örgüte Bilerek İsteyerek Yardım Etme, Ruhsatsız Ateşli Silahlarla Mermileri Satın Alma veya Taşıma veya Bulundurma
39- Hüseyin Keskin: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Örgüte Bilerek İsteyerek Yardım Etme, Ruhsatsız Ateşli Silahlarla Mermileri Satın Alma veya Taşıma veya Bulundurma
40- Durmuş Ali Özoğlu: Silahlı Terör Örgütü Yönetme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Askerleri İtaatsizliğe Teşvik Etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme
41- İbrahim Özcan: Silahlı Terör Örgütü Yönetme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Hukuka Aykırı Olarak Kişiler Verileri Kaydetmek, Askerleri İtaatsizliğe Teşvik Etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Hukuka Aykırı Olarak Kişisel Verileri Kaydetmek
42- Kemal Aydın: Silahlı Terör Örgütü Yönetme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Askerleri İtaatsizliğe Teşvik Etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme
43- Neriman Aydın: Silahlı Terör Örgütü Yönetme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Hukuka Aykırı Olarak Kişiler Verileri Kaydetmek, Yargıç üzerinde nüfuz kullanmak, Askerleri İtaatsizliğe Teşvik Etme, Türkiye Büyük Millet Meclisini Ortadan Kaldırmaya veya Görevini Yapmasını Engellemeye Teşebbüs Etme, Hukuka Aykırı Olarak Kişisel Verileri Kaydetmek
44- Mehmet Ali Çelebi: Silahlı Terör Örgütü Yönetme, Hukuka Aykırı Olarak Kişiler Verileri Kaydetmek
45- Noyan Çalıkuşu: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Hukuka Aykırı Olarak Kişiler Verileri Kaydetmek
46- Eren Mumcu: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
47- Önder Koç: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
48- Hasan Hüseyin Uçar: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
49- Yaşar Tozkoparan: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
50- Doğukan Yorulmaz: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
51- Hatice Bahtiyar: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
52- Hamza Demir: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
53- Ercüment Ovalı: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
54- Muhammed Murat Avar: Hukuka Aykırı Olarak Kişiler Verileri Kaydetmek, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Hukuka Aykırı Olarak Kişisel Verileri Kaydetmek
55- Siyami Yalçın: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Hukuka Aykırı Olarak Kişiler Verileri Kaydetmek, Hukuka Aykırı Olarak Kişisel Verileri Kaydetmek
56- Süleyman Solmaz: Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma
Tolon: O (Perinçek) bizim büyüğümüz, muhterem bir insan
Emekli Orgeneral Hurşit Tolon´dan, Ergenekon tutuklusu Doğu Perinçek´e büyük övgü. Tolon´a göre Perinçek muhterem bir insan... İşte iddianamede geçen o bölüm... Şüpheli Ahmet Hurşit TOLON´un ifadesinde, hiçbir siyasi oluşum içinde olmadığını beyan etmesine rağmen birçok siyasi oluşumu doğrudan yönlendirip koordine etmesi de ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜNÜN amaçlarına uygun faaliyetlerde bulunduğunu göstermektedir. Yine şüpheli Ahmet Hurşit TOLON´un birçok ortamda birlikte olmak istemediğini beyan ettiği sanık Doğu PERİNÇEK için, Tape No:4299 de kayıtlı 15.03.2008 saat:10.46 da, X Şahıs / Başkent Üniv. Rektörü ile yaptığı görüşmede, ...(kapatma davası için) öbür konuda inşallah öbür konuda mutlaka hele bu aşamada çok ciddi şekilde yürümek zorunda artık efendim ama orda da bir sıkıntım var o bitane eski siyasi partinin bişeyi var .... varya birisi İŞTE ESKİ SİYASİ PARTİNİN BİLMEM NESİ VAR HER ŞEYE DALAŞIYO BACAĞI SAKAT HANİ dediği, Rektör´ün ANLADIM ANLADIM dediği, A. H. TOLON´un HIH İŞTE O O. YOKSA BİZİM BÜYÜĞÜMÜZ MUHTEREM İNSAN YANİ. EVET ALLAH VAR dediği, Rektör´ün Ha anladım da şimdi tabi şöyle şimdi malum hep söylüyoruz ya ülke bize emanet edilmiş bu köprüden geçmek zorunda işte gele gele nereye geldik dediği, A. H. TOLON´un Doğru işte o köprüde köprünün bacağı demesemde tahtalarından biri o doğru yoksa bizim büyüğümüz muhterem insan yani Allah var diyerek övgüyle bahsetmesi, köprünün bacağı olarak sanık Doğu PERİNÇEK´i göstermesi, özellikle isminden bahsetmemek için telefonda vasıflarını anlatarak gizliliğe riayet etmesi hususlarının, örgütsel irtibatın mahiyetini ve gizliliğe verilen önemi ortaya koymaktadır.
2. ERGENEKON İDDİANAMESİNDEN: KANADOĞLU ŞÜPHELİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´nca yürütülen Ergenekon davasının ikinci iddianamesinde, Şüpheli Turan Çömez´in mevcut deliller, incelemeler ve telefon görüşmeleri göz önüne alındığında, Ergenekon silahlı terör örgütünün yargılanan sanıklarından, Güler Kömürcü, Mehmet Zekeriya Öztürk, Veli Küçük, Doğu Perinçek, Erkut Ersoy, Bekir Öztürk, Sevgi Erenerol, Oktay Yıldırım, Muammer Karabulut ile devam eden soruşturmada ki, şüphelilerden Mehmet Şener Eruygur, Ahmet Hurşit Tolon, Sinan Aydın Aygün, Ferda Paksüt, Mustafa Özbek, Mustafa Ali Balbay, Emin Şirin, Sabih Kanadoğlu ve Ufuk Mehmet Büyükçelebi ile irtibatlı olduğu belirlenmiştir. Tape No:7710 , 19.06.2008 tarihinde Ahmet Tuncay ÖZKAN ile Metin AKPINAR´ ın yaptığı telefon görüşmesinde özetle; A.T. ÖZKAN´ın Ama partinin tamamı bizim kadrolar tarafından oluşturulacak burda önemli olan şey abi ne kadar çok merkezde insanla yolculuk yapabilirsek ne kadar çok merkeze insan katabilirsek o kadar çok şey olacak ıı kabulü artacak ....Aptüllatif ŞENER çalışıyor aynı zamanda Turan şeyde çalışıyor ÇÖMEZ dediği, A.T. ÖZKAN´ ın ÇÖMEZ ŞEYDE BİZİMKİLERLE GÖRÜŞÜYOR dediği Görüşme içeriğinden şüpheli Turan ÇÖMEZ in de ERGENEKON SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜNÜN üst düzey yapılanmasıyla irtibatlı olduğu ve birlikte hareket ettiği anlaşılmaktadır.
2. İDDİANAMEDEN: ORHAN PAMUK, AHMET TÜRK, OSMAN BAYDEMİR, FEHMİ KORU´YA SUİKAST PLANI
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 2. Ergenekon İddianamesi´nde Kuvayı Milliye Derneği üyelerinin Orhan Pamuk, Ahmet Türk, Osman Baydemir, Fehmi Koru gibi isimlere suikast düzenleyerek Türkiye´yi çatışma içine sokmaya çalıştığı belirtiliyor. Kuvayı Milliye Derneği´nin Ergenekon´un sivil toplum kuruluşlarındaki yapılanması olduğu öne sürülen iddianemede, Ergenekon Terör Örgütünün sivil toplum kuruluşlarındaki bir yapılanması olan Kuvayı Milliye derneğinin illegal yapılanmasında yer alan örgüt üyelerinin bir taraftan Gazeteci Yazar Fehmi Koru ve Orhan Pamuk gibi isimlere suikast yapmak için hazırlıklar yaptıkları görülürken, diğer taraftan da DTP´li Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir , DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve DTP milletvekili Sebahat Tuncel gibi isimlere suikast hazırlıkları planladıkları da görülmektedir. Bu konuya ilişkin şüpheliler arasında oldukça açık telefon görüşmeleri mevcuttur. Bu konudaki telefon görüşmeleri Ergenekon Terör Örgütünün yapmayı tasarladığı eylemler bölümünde yazıldığından burada tekrar edilmemiştir. ifadeleri yer aldı. Kuvayı Milliye Derneği üyelerinin suikastlerle halkı etnik ve siyasi çatışma içine sokmayı planladığı belirtilen iddianamede, Şüphelilerin görüşmelerinde haklarında suikast planları yapılanların etnik, siyasi, yazar ve gazeteci kişilik ve kimlikleri ile uluslar arası düzeyde dahi tanınan ve dile getirdikleri bazı söylemleri nedeni ile de yandaşları olduğu kadar halkın bir kısmının tepkisini de çeken kişiler olduğu, bu kişilere yapılacak bir suikastın asıl amacına uygun şekilde halkın bir kısmının tepkisini sağlayacak, hatta Muhammet Yüce´nin ifadesinde ´Gerçekleştirmeyi düşündüğü eylemden sonra Türkiye´nin ikiye bölüneceği ve iç savaş çıkacağını düşünerek vazgeçtiği´ şeklindeki kaçamaklı beyanına uygun bir tehlike oluşturacak nitelikte oldukları anlaşılmaktadır. deniliyor.
2. İDDİANAMEDEN: CUMHURİYET GAZETESİ, AYDINLIK DERGİSİ VE ULUSAL KANAL, ÖRGÜTÜN AMAÇLARI DOĞRULTUSUNDA YÖNLENDİRİLDİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´nca yürütülen Ergenekon davasının ikinci iddianamesinde, örgütün medya yapılanmasına büyük önem verdiği ortaya çıktı. İddianamenin medya yapılanması bölümünde, Ergenekon Terör Örgütü´nün (ETÖ) kendi medya kuruluşlarını oluşturması ve diğer medya kuruluşlarını kontrol altına alması yöntemleriyle basın yayın organlarını kontrol altında tutmaya çalıştığı belirtiliyor. Soruşturma sırasında ele geçirilen örgütsel dokümanlara göre, örgütün medyayı ele geçirme amacını gerçekleştirebilmek için öncelikle kendisine bağlı medya kuruluşlarını oluşturmayı hedeflediği belirlendi. Bu çerçevede Ulusal Medya 2001, Televizyon Analiz Yönetim Ve Geliştirme Projesi, Kanal 6 Analiz Yönetim Ve Geliştirme Projesi ve Dergi Analiz Proje isimli dokümanlar hazırlayan ETÖ´nün gerekli çalışmaları yaptığı tespit edildi. İddianamede, Bu kapsamda örgütün Cumhuriyet Gazetesi, Aydınlık Dergisi ve Ulusal Kanal üzerinde gerekli reorganizasyon çalışmasını yaparak örgütün amaç ve hedefleri doğrultusunda yönlendirmeye çalıştığı, diğer taraftan bunlarla da yetinmeyip şüpheli Hayrettin Ertekin vasıtasıyla o dönemde Business Channel´i kontrol altına almaya çalıştığı görülmüş ve bu hususlar önceki iddianamemizde ayrıntılı olarak anlatılmıştır. denildi.
Ümraniye ile Hizbullah bombaları aynı kafileden
2. Ergenekon İddianamesi´nde Ümraniye´de ele geçirilen ve soruşturmanın başlamasını sağlayan el bombaları ile ilgili dikkat çekici bilgiler yer alıyor.
Yapılan kriminal inceleme sonucu sözkonusu bombalarla aynı kafile ve stok numaralı bombaların kullanıldığı 18 ayrı olay tespit edildi. Bunlar arasında Hizbullah operasyonunda ele geçirilen ile Cumhuriyet Gazetesi´ne yapılan saldırıda kullanılan el bombaları da bulunuyor. Ümraniye ve Eskişehir ilinde ele geçirilen toplam 39 adet el bombası hakkında Kriminal Polis laboratuarları, Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü Bomba Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen Bomba İrtibat Raporlarında özetle bu el bombaları ile aynı/yakın kafile ve stok numaralı bombaların kullanıldığı 18 olayın tespit edildiği, bunlardan 7 sinin şiddet içerikli eylemlerde kullanıldığı belirtildi. Bu olaylardan bazıları şunları: İstanbul Şişli ilçesindeki Cumhuriyet Gazetesi ön bahçesine 10.05.2006 günü 1 adet el bombası atılmış, el bombası patlamamıştır. Bu olayda elde edilen 1 adet el bombasının fünye grubunda M 204 A2 MKE 173-9-85 seri numarası yazdığı, Ümraniye ilçesinden elde edilen el bombalarından 2 adedinin fünye grubunda M 204 A2 MKE 169-5-85 seri numarası yazdığı, her iki olayda elde edilen el bombalarının numaralarının benzerlik gösterdiği bildirilmiştir.
Şırnak ilinde 18.03.1999 tarihinde il genelinde Hizbullah/İlim Terör Örgütüne yönelik yapılan operasyonlar neticesinde İhsan Tekin, İsmail Tekin ve Haci Demir isimli şahsın ikametinde yapılan aramada toplam 6 adet el bombası elde edilmiştir. Bu olayda elde edilen 6 adet el bombasından 1 adedinin MKE MOD 45 KF MKE 1-23 10-92 seri numaralı olduğu, Ümraniye ilçesinden elde edilen el bombalarından 1 adedinin MKE MOD 45 KF MKE 1-23 10-92 seri numaralı olduğu belirtilmiştir.
Trabzon ili Of ilçesindeki bir işyerine Romanya uyruklu Nicu Portase isimli şahıs tarafından 26.05.1999 günü el bombası atılmış el bombasının patlaması neticesinde 2 şahıs yaralanmıştır. Turgut Sarıalioğlu isimli vatandaş el bombasını atan şahsı kovaladığı sırada Nicu Portase isimli şahıs tarafından tabanca ile vurulmuş bilahare kaldırıldığı hastanede ölmüştür. Bu olayda elde edilen 1 adet el bombasını MKE MOD 45 MKE 1-25 10-92 seri numaralı olduğu, Ümraniye ilçesinden elde edilen el bombalarından 1 adedin MKE MOD 45 MKE 1-25 10-92 seri numaralı olduğu belirtilmiştir.
İstanbul Şişli ilçesindeki Cumhuriyet Gazetesi ön bahçesine 05.05.2006 günü (1) adet el bombası atılmış, el bombası patlamamıştır. Bu olayda elde edilen 1 adet el bombasının, TAPA M 204 A2 KF-MKE-91 12-77 seri numaralı olduğu, Eskişehir´de elde edilen el bombalarından 1 adedin TAPA M 204 A2 KF-MKE-91 12-77 seri numaralı olduğu belirtilmiştir.
İstanbul Şişli ilçesindeki Cumhuriyet Gazetesi ön bahçesine 11.05.2006 günü (1) adet el bombası atılmış, el bombasının patlaması neticesinde maddi hasar meydana gelmiştir. Bu olayda elde edilen 1 adet el bombasının TAPA M 204 A2 KF-MKE-91 12-77 seri numaralı olduğu, Eskişehir´ de elde edilen el bombalarından 1 adedin TAPA M 204 A2 KF-MKE-91 12-77 seri numaralı olduğu belirtilmiştir.
İzmir Konak ilçesinde İbrahim Çiftçi´ye ait Alsancak Cafe isimli işyerine 02.10.2006 tarihinde Erdinç Utaş tarafından iki adet el bombası atılmış, el bombalarının patlaması neticesinde 2 si ağır olmak üzere 11 kişi yaralanmış, yaralılardan İbrahim Çiftçi bilahare ölmüştür.
Gizli tanık C ifadesinde soruşturma kapsamındaki Sami Hoştan´ın İbrahim Çiftçi´ye kumarda 3 milyon dolar kaybettiğini bu paranın ödenmesi konusunda aralarında husumet çıktığını beyan ettiği belirtilen iddianameye göre, bu olayda kullanılan el bombalarından 1 adedinin TAPA M 204 A KF-MKE-151-6-83 seri numaralı olduğu, Ümraniye ilçesinden elde edilen el bombalarından 4 adedinin de TAPA M 204 A KF-MKE-152-6-83 seri numaralı olduğu belirtiliyor.
Şüpheli Ferda Paksüt´ün, Turan Çömez ve Ahmet Hurşit TOLON ile irtibatının olduğu anlaşılmıştır
28.03.2008 günü saat: 12.27 de Turhan Çömez ile yaptığı görüşmede özetle; şüphelinin, ..dün raportör şeyi verdi raporu dediği, Turhan´ın Doğru mu gazetelere yansıyan dediği, şüphelinin Doğru doğru çift taraflı ...esas reddedilme yönünde de Yalnız biz basına öyle demeç verdik bu sırada açık olan megafonda arka planda konuşmaya dahil olan erkek şahsın Karar mahkemenin diyor tabi sonuçta ama yani kendi görüşüde şey reddedilmesi lazım deliller yetersiz diyor yani devamında ´Ama biz ortalığı karıştırmak için öyle şey yapıyoruz ki biraz karışsın, şimdidediği şüphelinin ..Raportörün raporu öyle diye basında çıkarsa bunlar iyice rahatlar Ama iyice tutuşmuşlar. Bulgaristan´dan geri adım atacağım diye demeç veriyormuş şeklindeki ifadelerinin, Turhan ÇÖMEZ ile telefonda fazla konuşmak istemediğinden yaptığını, buradaki yönlendirmeden kastının basının peşini bırakmasını söylemek amacıyla olduğunu, beyan etmiş ise de savunması ile konuşma içeriğinin farklı olduğu, özellikle ortalık karışsın sözünün örgütün amaçlarına uygun söylemler olduğu,
03.04.2008 tarihinde şüpheli Turhan Çömez´in Ahmet Hurşit Tolon ile yaptığı telefon görüşmesinde özetle; A.H. Tolon´ un Değerli dostum Tolon saygılarını sunuyor efendim Meşgul etmicem zatıalinizi biliyorum ne kadar yoğunsunuz o görüştüğümüz dostumuzdan henüz cevap almadım İkincisi ben 14:30 belirttiğim yerin lobisinde olucam zatıalinizle mulaki olucam o buyurduğunuz gibi görüşürüz sonra yukarı birlikte çıkarız saygılarımızı sunuyorum size dediği,
03.04.2008 günü Turhan Çömez ile yaptığı görüşmenin, Turan Çömez´in dönemin Cumhurbaşkanını ziyareti ile ilgili olduğunu, beyan etmiş ise de ,aynı görüşmenin Turan Çömez ve Ahmet Hurşit Tolon arasındaki görüşme ve buluşmayla alakalı olduğu, o görüştüğümüz dostumuzdan henüz cevap almadım derken Ferda Paksüt´ ün kast edildiği, anlaşılmaktadır.
03.04.2008 tarihinde T.Çömez´in Ahmet Hurşit Tolon ile yaptığı telefon görüşmesinde özetle; T.Çömez ´in efendim özür diliyorum tam olarak yeri bir kez daha ben biraz Ankara´yı iyi bilmiyorum da dediği, A.H. Tolon´ un Efendim Büklüm sokak Çankaya hastanesinin olduğu Büklüm sokak dediği, T. Çömez´in Tamam efendim geliyorum dediği,
Görüşmelerden de aynı tarihte şüpheliler Turan Çömez ve Ahmet Hurşit Tolon´un buluşmak için görüşme yaptıkları, Ferda PAKSÜT´ün de bu görüşmeyi bildiği, buradan gelecek habere göre hareket edeceği bu sebebiyle o görüşmeyi yaptın mı diye sorduğu anlaşılmaktadır.
DARBE PLANLARI AYRINTILI OLARAK YER ALIYOR
Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek ve Mustafa Balbay´ın günlüklerindeki notlara Ergenekon davasının ikinci iddianamesinde geniş yer veriliyor. İddianamede, Özden Örnek´e ait günlüklerle ilgili şu bilgilere yer veriliyor: 2003-2005 yıllarına ait günlükler incelendiğinde, her gün olmasa da 3-5 gün aralıklarla notlar tuttuğu, bu notlar içerisinde o yıllarda yapmayı tasarladıkları darbenin planları ve darbe sürecini anlatır notlar olduğu görülmüştür. Özden Örnek´in 2003-2005 yıllarına ait notların 1004 sayfa olduğu ve notlarda darbe planı ve hükümetin devrilmesi ile ilgili bölümlerin detaylı bir şekilde yer aldığı belirtiliyor. Günlüklerin 19- 25 Mayıs 2003 başlıklı notunda şöyle deniliyor; 23 Mayıs günü PBS denetleme sonuçlarını tartıştık Çok önemli sonuçlar çıkarılmış, bazı engeller var... Akşam Sevil ile beraber Sarıyer´de I. Ordu Komutanı ve eşi tarafından Genelkurmay Başkanı ve komutanlar onuruna verilen akşam yemeğine gittik. Bizimki ve havacı yoktu. Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanı ile yaptığımız görüşmelerden anladığım, Genelkurmay Başkanı´na karşı tam bir tavır oluşmuş vaziyete. Kendisini yumuşak ve korkak buluyorlar. Ayrıca AKP ile ilişki içinde olduğundan şüpheleniyorlar. Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Mustafa Balbay, Jandarma Genel Komutanı´na gelerek ´Bildiklerimi bir yazarsam kaçacak delik bulamaz´ demiş. Bugün ayrıca Cumhuriyet gazetesinde ´Genç subaylar AKP´den tedirgin´ başlıklı bir haber yayınlandı.
ERUYGUR, HÜSEYİN ÇELİK VE EGEMEN BAĞIŞ´I DA FİŞLEMİŞ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı´nca yürütülen Ergenekon davasının ikinci iddianamesinde, ADD Genel Merkezi Genel Başkan odasında Mehmet Şener Eruygur´dan ele geçirilen bir CD içerisinde üniversite rektörlerinin, belediye başkanlarının, milletvekillerinin ve bakanların bilgilerinin yer aldığı belirtildi. CD içerisindeki iki excel dosyasında 2 bin 814 kişinin dini ve siyasi görüşlerine göre kişisel bilgilerinin kaydedildiği ve böylelikle fişlendikleri iddia edildi. İddiaya göre, YÖK ve üniversiteler başlıklı klasörde ise Dicle, Elazığ Fırat, Gaziantep, Malatya, Van Üniversitesi´ndeki öğretim görevlileri fişlendi. Siyasi partiler klasöründe fişlenen bakan ve milletvekilleri arasında, Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Adana Milletvekili Ömer Çelik, Kültür ve Turizm eski Bakanı Atilla Koç, AKP´nin Genel Başkan Danışmanı Cüneyd Zapsu, 2004 yerel seçimlerinde AKP´den belediye başkanı olan şahıslar, RTÜK üyeliği adayları bulunuyor.
İddianamenin içeriği saat 13:30´da avukatlara verilmeye başlandı.
(25 Mart 2009, 17:08)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: