Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, 28 Şubat soruşturması kapsamında İstanbul´da gözaltına alındı. Ankara´ya gönderilen Karadayı savcılık sorgusu sonrası tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi. İlerleyen saatlerde nöbetçi hakimlikçe sorgulanan Karadayı, yaşının ileri olması nedeniyle adli kontrol uygulanmak şartı ile serbest bırakıldı.
03.01.2013 11:00 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı İstanbul´da gözaltına alındı. Soruşturmayı yürüten TMK´nın 10. maddesi ile görevli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili´nin talimatı doğrultusunda Karadayı´nın İstanbul Fenerbahçe Orduevi´nin yanındaki lojmanına polis gönderildi. Polis eşliğinde Atatürk Havalimanı´ndan Ankara´ya getirilecek Karadayı, Ankara Adliyesi´nde Mustafa Bilgili´ye ifade verecek.
EVİNDE ARAMA YOK
İSTANBUL Valisi Hüseyin Avni Mutlu: (İsmail Hakkı Karadayı ) Evinde arama yok. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın gönderdiği talimat gereği ifadesi alınmak üzere Ankara´ya çağrılması söz konusu. Karadayı´nın avukatı Erol Yılmaz Aras ise Gözaltı kararı yok. Polis marifetiyle getirilmesi istendi. Arama yapılmadı. dedi.
SAĞLIK KONTROLÜ İÇİN ADLİYEDE
Karadayı,sağlık kontrolü için Çağlayan´daki İstanbul Adalet Sarayı´na getirildi. Sabah saatlerinde Fenerbahçe Orduevi´ne giden polis ekipleri, eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ile birlikte Çağlayan´daki İstanbul Adalet Sarayı´na getirildi. Karadayı, yoğun güvenlik önlemleri altında adliye binasına alındı.
´CUMHURİYETİN ASKERİYİZ!´
İsmail Hakkı Karadayı´nın adliyeye girişi sırasında birkaç kişinin Cumhuriyet´in askeriyiz dediği duyuldu. Tutuklu Ergenekon sanığı Doğu Perinçek´in lideri olduğu İşçi Partisi´ne mensup bir grup da, eski genelkurmay başkanı Karadayı´ya destek için adliyeye geldi. İşçi Partili üyeler Orgeneral Karadayı´ya destek vermek için adliye önünde toplandı. Parti bayraklarını taşıyan grup üyeleri, ´Ordu millet el ele tam bağımsız Türkiye´, ´Karanlığa geçit yok aydınlık Türkiye´ sloganları attı. Toplanan grup adına konuşan İP Genel Başkanvekili Hasan Basri Özbey, Türk ordusunun imha edilip, dağıtılmaya çalışıldığını savundu. 28 Şubat´ın Atatürk devrimini bin yıl süreyle savunma iradesi olduğunu söyleyen Özbey, bunu savunmanın suç hale geldiğini kaydetti. Özbey, Karadayı´nın gözaltına alınmasını protesto etti. Emekli Orgeneral Karadayı´yı taşıyan otomobilin adliye önüne geldiğini gören partililer buraya doğru hareket etti. Adliye önünde güvenlik önlemi alan çevik kuvvet ekipleri, grubun geçişini engellemek için barikat kurdu. Partililer, polis barikatına yüklenerek adliyenin diğer tarafına geçmeye çalıştı. Bu sırada kısa süreli arbede yaşandı. Polisin izin vermemesine tepki gösteren partililer, başka bir yoldan Karadayı´nın aracının yanına geçti. Polis ekipleri de grubu durdurmak için koşarak adliye önüne gitti. Polis adliye girişinde barikat kurarken, partililer bir süre slogan attıktan sonra buradan ayrıldı. (Cihan)
18:55 SAVCILIK İFADESİ TAMAMLANDI
28 Şubat süreciyle ilgili İstanbul´da gözaltına alınan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Ankara Adliyesi´ne getirildi. Karadayı soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısına yaklaşık 3,5 saat ifade verdi.
KARADAYI SORULARI CEVAPSIZ BIRAKTI
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nca yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Ankara´ya getirildi. Emekli Orgeneral Karadayı´nın bulunduğu THY ait yolcu uçağı, saat 13.50´de Esenboğa Havaalanı´na indi. Karadayı yoğun güvenlik önlemleri altında buradan Ankara Adliyesi´ne getirildi. Karadayı´yı taşıyan otomobil adliyenin ´C´ kapıya yanaştı. Bu sırada aracından inen Karadayı´yı görüntülemek isteyen basın mensupları ile görüntü çekilmesini engellemeye çalışan güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Gazetecilerin sorularını cevapsız bırakan Karadayı, adliyeye girdi. Emekli Orgeneral Karadayı soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na 3,5 saat ifade verdi.
22:35 SERBEST BIRAKILDI, TUTUKSUZ YARGILANACAK
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nca yürütülen 28 Şubat soruşturması kapsamında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, yaklaşık 3.5 saat süren savcılık ifadesinin ardından tutuklanması istemiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Karadayı´nın avukatı Erol Aras, Karadayı´nın onayı olmadan böyle bir yapılanmanın (Batı Çalışma Grubu-BÇG) oluşturulamayacağı düşüncesiyle tutuklamaya sevk edildiğini bildirdi. Aras, adliye önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, müvekkiline, soruşturmayı yürüten savcılar tarafından 83 soru yöneltildiğini ifade etti. Mahkemede, Karadayı´nın haberi olmadan yapılanmanın (BÇG) kurulduğu yönünde savunma yapacaklarını belirten Aras, ´Herhangi bir imza, paraf, yasal belge olmamasına rağmen, Genelkurmay başkanının haberi olmadan bu tür yapılanmanın olamayacağı düşüncesiyle tutuklamaya sevk edildi´ dedi. İlerleyen saatlerde TMK´nın 10. maddesiyle görevli nöbetçi hakimlikçe sorgulanan Karadayı, yaşının ileri olması nedeniyle adli kontrol uygulanmak şartı ile serbest bırakıldı. Karadayı, tutuksuz yargılanacak.
TANKLARI SİZ Mİ YÜRÜTTÜNÜZ?
İsmail Hakkı Karadayı´nın savcılıkta soruların hepsine yanıt verdiği öğrenildi. ?Sincan´da tankları siz mi yürüttünüz?? sorusuna Karadayı´nın, ?Haberim yok. Güzergahtaki yolun bozuk olması nedeniyle tankların oradan geçirildiğini biliyorum. Bunun dışında bilgim yok? yanıtını verdiği öğrenildi. Karadayı ayrıca, ?Islak imzam olmayan hiçbir belgeyi kabul etmiyorum. Hazırlanan belgelerle ilgili bilgim yok, Bilgim olsaydı ıslak imzam olurdu? diye konuştu.
ÇEVİK BİR İSYAN ETMİŞTİ: KARADAYI NİYE HALA DIŞARIDA?
28 Şubat soruşturması kapsamında daha önce tutuklanan eski Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir, geçtiğimiz haftalarda ´Emri veren Genelkurmay Başkanı. Biz içerdeyiz ama o dışarda´ diyerek savcılığa suç duyurusunda bulunmuş, savcılığın harekete geçmemesi üzerine de ´Neden hala Karadayı´yı almıyorlar?´ diye tepki göstermişti.
28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklu bulunan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Suç duyurusunda, Karadayı´nın Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu´nda söylediği ?Batı Çalışma Grubu´ndan (BÇG) haberim yok? sözlerinin gerçeği yansıtmadığını iddia eden Çevik Bir dilekçesinde şu ifadelere yer vermişti:
´28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısı sonrasında da Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Genelkurmay Başkanı Karadayı´dan aldığı emir ve direktiflere göre mutad çalışmayı başlatmış, yönergeler, usul ve prensipler çerçevesinde hazırlıklarına başlamıştır?
APTALCA SÖZÜ MÜ KIZDIRDI?
İsmail Karadayı´nın, Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu´na yaptığı açıklamalarla çoğu cezaevinde olan eski mesai arkadaşlarının öfkesini üzerine çektiği belirtiliyor. Kulislerde, dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Erol Özkasnak´ın literatüre geçirdiği ?postmodern darbe? tanımlamasına yönelik, ?fevkalade aptalca bir ifade? sözüne büyük tepki olduğu konuşuluyor. Batı Çalışma Grubu da dahil bir çok 28 Şubat dönemi uygulamasından haberinin olmadığını söylemesinin de eski çalışma arkadaşlarını kızdırdığından söz ediliyor.
O TUTANAK SAVCIDA
Karadayı´nın, Meclis Başkanlığı tarafından 28 Şubat soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´na iletilen komisyon tutanağındaki ?postmodern darbe? sözüne yönelik değerlendirmesi şöyle:
Ak Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin: Sayın Karadayı biz bir şey demiyoruz da sizin silah arkadaşlarınız, yanınızda çalışma arkadaşınız diyelim ki sizin adınıza, bakın burada bir belge de var, biraz sonra arz edeceğim, Genelkurmay Başkanı adına diye imza atan Çevik Bir´in yazıları da var. Bunları da size soracağız ama sizin adınıza konuşanlar diyor ki: ?Bu bir postmodern darbedir.?
Karadayı: Hah, çok güzel bir laf.
APTALCA BİR İFADE
Komisyon Başkanı Nimet Baş: Yani siz söylemeseniz bile sizin adınıza imza atanlar ve sizi temsil edenler bunu böyle tasnif ediyorlar. Onun için adı ?postmodern darbe? veya ?darbe girişimi? olarak...
Karadayı: Benim oradaki notumda var postmodern darbe. ?Postmodern darbe? ifadesini kullanan fevkalade aptalca bir ifade kullanmıştır. Hani bazı insanlar vardır, ileri çıkmak, önde görünmek şeyi... Bunu kim çıkarttı, nereden çıkarttılar hala hayıflanırım ve üzülürüm.
BÇG´Yİ HATIRLAMIYORUM
Karadayı, Baş´ın, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya´nın açıklamalarına atıfla gündeme getirdiği Batı Çalışma Grubu ?BÇG? konusunda ise şunları söyledi:
?Şimdi, evvela Genelkurmay Başkanlığı bir Meclis gibi düşünün. Bir Meclis Başkanı var, bir olay düşünülüyor, komisyon kuruluyor. Kim kuruyor komisyonu? Meclis Başkanı. Öyle mi efendim? Şimdi, Genelkurmayda da böyledir. Bir şey olduğu zaman, önemli konu olduğu zaman... Mesela Kardak olayı, mesela Suriye olayı, mesela şu olay, bu olay, bunlar olduğu zaman bir komisyon kurulabilir. Bu komisyon geçici olur, daimi değil, bu olay bitinceye kadar bu devam eder. Bunun için de MİT elemanı da vardır, gelir, bilgi verir. Ondan sonra Dışişlerine de personel gelir, bilgi verir. Emniyetten gelir, bilgi verir. Dolayısıyla bu komisyon doğrudan doğruya o olayı aydınlatmak, o olayın çözümüne çare bulmak için bazı tedbirler, ondan sonra fikirler ortaya atmak için kurulmuş bir şeydir. Bu geçicidir. Bunlar önemli ise gelir Genelkurmay Başkanlığına sunulur, Genelkurmay Başkanlığı da gerektiği zaman Başbakana bunu intikal ettirir veya Cumhurbaşkanına intikal ettirir. Mesele bu. Onun için ben, Batı Çalışma Grubu, şuydu, buydu... Batı Çalışma Grubu ismini dahi ben tam net şey yapmıyorum. Bu şeyin devamlı bir kuruluşu da değil, olduğunu sanmıyorum. Çünkü bu şu anda dava meselesi. Onun için de fazla konuşmak istemiyorum.?
SAMİMİ SÖYLÜYORUM BİLEMİYORUM
CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker´in, ?Batı Çalışma Grubu diye bir grup yok? sözü üzerine, ?Batı Çalışma Grubu diye bir grup yoktu? diyen Karadayı, Baş´ın, ?Paşam, siz değil ama size rağmen bu alttaki arkadaşlar isimlerini de vererek ben sorayım, Güven Erkaya olsun, Çevik Bir olsun, Özkasnak olsun, diğerleri, böyle bir çalışma ortamı oluşturmuş olabilirler mi size rağmen?? sorusu üzerine de, ?Ben tahmin etmiyorum. Çünkü bana intikal eden bir şey yok? dedi. Karadayı, BÇG konusunun savcılıkta soruşturulduğunu anımsatarak yönelttiği, ?Yani olmayan bir şey, savcı böyle bir şeyi niye soruştursun?? sorusu üzerine de, ?Ben bilemiyorum. Samimi söylüyorum bilemiyorum? diye konuştu. (Turan Yılmaz / Hürriyet)
KARADAYI´NIN AVUKATINDAN İLK AÇIKLAMA
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı´nın 28 Şubat soruşturması kapsamında ifadesine başvurulmak üzere Ankara´ya gönderileceğini söyledi. Mutlu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın gönderdiği bir talimat gereği ifadesi alınmak üzere Ankara´ya çağırılması söz konusu. Bununla ilgili yürütülen bir işlem var. Bunun dışında ilave bir bilgi yok. diye konuştu. Evinde arama olup olmadığı yönündeki soruya Mutlu, Arama yok. Verilen talimatta da böyle bir şey yok. Sadece ifadesine müracaat edilmek üzere Ankara´ya bugün götürülmesi yönünde bir talimat var. İstanbul Emniyeti de bununla ilgili olarak evlerinden alarak Ankara´ya intikallerini sağlamak üzere. cevabını verdi. Vali Mutlu, Şu anda Ankara´ya götürüldü mü? sorusunu da, Henüz daha gitmiş değil. Ama bugün götürülecek. şeklinde cevapladı.
SİYASİLERDEN İLK ´KARADAYI´ YORUMLARI
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: ´Devam eden adli bir süreç. Adli süreç devam ettiği için şimdi işin özüne dair bir yorum yapmamız doğru olmaz. Süreci hep beraber görmekte fayda var´ dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı M. Ali Şahin: ´Türkiye normalleşirken, daha güçlü demokrasiye doğru yol alırken, geçmişte yaşanmış demokrasi ve hukuk dışı uygulamaların hesabının sorulmaması mümkün değildir´ dedi.
61 KİŞİ TUTUKLU BULUNUYOR
Soruşturma kapsamında daha önce 62 kişi tutuklanmıştı. Bu kişilerden muvazzaf Albay Mehmet Haşimoğlu hayatını kaybetti. Bu nedenle halen tutuklu olan kişilerin sayısı 61. İlk iddianamenin tamamlanmak üzere olduğu, 28 Şubat´la ilgili özellikle sivil isimlere yönelik ikinci bir soruşturmanın da yürütülmekte olduğu geçtiğimiz haftalarda basına yansımıştı. Ancak Karadayı´nın savcılık ifadesi sonrası davaya sanık olarak dahil edilmesine karar verilirse ilk iddianameye mi yoksa ikincisine mi gireceği bilinmiyor. Bir iddiaya göre ilk iddianame onun ifadesine göre şekillenecek..
İŞTE SORUŞTURMA KAPSAMINDA TUTUKLU BULUNAN 61 KİŞİ
Orgeneral Çevik Bir (emekli) Orgeneral Fevzi Türkeri (emekli) Orgeneral İlhan Kılıç (emekli) Orgeneral Hikmet Köksal (emekli) Orgeneral Ahmet Çörekçi (emekli) Orgeneral Çetin Doğan (emekli) Orgeneral Teoman Koman (emekli) Korgeneral Tevfik Özkılıç (muvazzaf) Korgeneral Yıldırım Türker (emekli) Korgeneral Mustafa Bıyık (emekli) Korgeneral Hakkı Kılınç (emekli) Korgeneral Vural Avar (emekli) Korgeneral Metin Yavuz Yalçın (emekli) Korgeneral Kamuran Orhon (emekli) Korgeneral Engin Alan (emekli) Tümgeneral Berkay Turgut (muvazzaf) Tümgeneral Mehmet Faruk Alpaydın (muvazzaf) Tümgeneral Erol Özkasnak (emekli) Tümgeneral Erdal Şenel (emekli) Tümgeneral Çetin Dizdar (emekli) Tümgeneral Çetin Saner (emekli) Tuğgeneral İsmail Hakkı Önder (muvazzaf) Tuğgeneral Lokman Ekinci (muvazzaf) Tuğgeneral Celalettin Bacanlı (muvazzaf) Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım (muvazzaf) Tuğgeneral Metin Keşap (muvazzaf) Tuğgeneral Ünal Akbulut (emekli) Tuğgeneral Abdullah Kılıçarslan (emekli) Tuğgeneral İdris Koralp (emekli) Kurmay Albay Hüsnü Dağ (emekli) Kurmay Albay Sezai Kürşat Ökte (emekli) | Kurmay Albay Ahmet Nazmi Solmaz (emekli) Kıdemli Albay Serdar Çelebi (emekli) Kıdemli Albay İbrahim Selman Yazıcı (emekli) Albay Mustafa İhsan Tavazar (muvazzaf) Albay Mustafa Hakan Bural (muvazzaf) Albay Ahmet Dağcı (muvazzaf) Albay Seyfullah Sönmez (muvazzaf) Albay Mustafa Köseoğlu (muvazzaf) Albay Yahya Kemal Yakışan (muvazzaf) Albay Bahattin Çelik (emekli) Albay Osman Bülbül (emekli) Albay Veli Seyit Akarbaşı (emekli) Albay Yüksel Sönmez (emekli) Albay Yahya Cem Özarslan (emekli) Albay Ruşen Bozkurt (emekli) Albay Oğuz Kalelioğlu (emekli) Albay Cengiz Çetinkaya (emekli) Albay Alican Türk (emekli) Albay Abdurrahman Yavuz Gürcüoğlu (emekli) Albay İsrafil Aydın (emekli) Albay Mustafa Kemal Savcı (emekli) Albay Ziya Batur (emekli) Binbaşı Salih Eryiğit (emekli) Binbaşı Ahmet Aka (emekli) Yüzbaşı Refik Tanju Sirmen (emekli) Yüzbaşı Mustafa Babacan (emekli) Yüzbaşı Orhan Nalcıoğlu (emekli) Astsubay Adem Demir (muvazzaf) Kenan Deniz (emekli Tuğgeneral, eski YÖK üyesi) Kemal Gürüz (emekli, eski YÖK başkanı) |
KARADAYI: ´(ÇEVİK BİR´İN SUÇ DUYURUSU) SAVUNMA PSİKOLOJİSİYLE YAZILMIŞ´
04.01.2013 09:34 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı´nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında, önce gözaltına alınan Karadayı, savcılık sorgusunun ardından ?Hükümetini görevini engellemek, darbe girişiminde bulunmak? suçlamalarıyla tutuklanması talebiyle 3 No´lu Nöbetçi Hakimliğe sevk edildi. Burada yaklaşık 2 saat sorgulanan Karadayı, mevcut delil durumu gözününde alınarak adli kontrol şartıyla tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Karadayı´ya haftada bir gün polis merkezine giderek imza atması ve yurt dışına çıkış yasağı getirildi. Karayoluyla İstanbul´a dönen Karadayı, adliye çıkışında soruları yanıtsız bırakarak ?İyi geceler çocuklar? demekle yetindi. Karadayı´nın avukatı Erol Aras, mahkemenin kararında Karadayı´nın yaşlılığı ve sağlık durumunu da göz önünde bulundurduğunu söyledi.
İsmail Hakkı Karadayı´nın savcıya verdiği ifadenin detayları belli oldu. Karadayı, BÇG belgelerinin hiçbirinde imzası olmadığını savundu. Karadayı´nın tüm suçlamaları reddetmesi üzerine Savcı Mustafa Bilgili´nin Çevik Bir´in 11 sayfalık suç duyurusunu önüne koyduğu öğrenildi. Çevik Bir´in ?BÇG´nin Karadayı´nın bilgisi dahilinde kurulduğu? şeklindeki dilekçesini okuyan Karadayı, ?Bunlar tamamen savunma psikolojisiyle yazılmış yazılar? cevabını verdi. Karadayı, Sincan´da tankların yürütülmesiyle ilgili olarak, ?Tankların yürütüleceğinden haberim yoktu.? dedi.
Çevik Bir´e kızgın değilim
İSMAİL Hakkı Karadayı´nın savcılıkta soruların hepsine yanıt verdiği belirtildi. ?Sincan´da tankları siz mi yürüttünüz?? sorusuna Karadayı, ?Haberim yok. Sonradan haberim oldu. Güzergahtaki yolun bozuk olması nedeniyle tankların oradan geçirildiğini biliyorum. Bunun dışında bilgim yok? yanıtını verdi. Karadayı, kendisine gösterilen BÇG belgeleriyle ilgili ?Islak imzam olmayan hiçbir belgeyi kabul etmiyorum. Hazırlanan belgelerle ilgili bilgim yok. Bilgim olsaydı ıslak imzam olurdu? diye konuştu. Sorgulamada ?Çevik Bir dilekçe yazarak sizinle ilgili suç duyurusunda bulundu, bu konuda ne düşünüyorsunuz? sorusuna Karadayı ?Savunma psikolojisiyle yaptığını düşünüyorum, kızgın değilim? diye cevapladı.
İddianamede son halka
28 Şubat soruşturmasında sona gelindiği, savcıların 15 gün içinde iddianamenin yazımını tamamlayarak mahkemeye sunacakları öne sürülüyor. İddianame yazımı tamamlanmadan son halka olarak hakkındaki suçlamalar nedeniyle eski Genelkurmay Başkanı emekli orgeneral İsmail Hakkı Karadayı´nın gözaltına alındığı belirtiliyor. Soruşturmayı yürüten Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin´in, Çevik Bir´in suçlamaları karşısında Karadayı´nın ifadesini alarak iddianameyi tamamlayacakları iddia ediliyor. (Hürriyet)
BİR İLE KARADAYI MAHKEMEDE KAPIŞIR
04.01.2013 09:48 Zaman yazarı Hüseyin Gülerce köşe yazısında Çevik Bir ile İsmail Karadayı arasında mahkeme sürecinde tartışmalar yaşanabileceğine işaretle şöyle diyor:
Anlaşılan mahkeme salonunda Çevik Bir ile İsmail Hakkı Karadayı arasında, daha önceki davalarda görmediğimiz diyaloglar olacak. Çünkü Karadayı; ?Batı Çalışma Grubu´ndan haberim yok.? derken, Çevik Bir, ?Direktif ve emirleri o verdi.? diyor. Sincan´daki tanklar için Çevik Bir, ?Demokrasiye balans ayarı yaptık.? diyor. Karadayı; ?Tesadüftü, boşboğazlara aldırmayın.? diyor. Karadayı, Taha Akyol´a gönderdiği açıklamada (Milliyet, 3 Mart 2009) ?Ben ´yazarları atacaksınız´ diye hiç kimseye emir vermedim. Bu yaşa gelmiş bir insanın söylediklerine herhalde inanırsınız.? diyor. Çevik Bir ise bazı gazete sahiplerini Genelkurmay´da öğle yemeğine davet ediyor ve ?komutan adına? diyerek, gazetelerin nasıl yayın yapacağı ve hangi yazarların işten atılacağı konusunda ´talimat´ üslubuyla bir konuşma yapıyor. Dikkat buyurun, bu yemek Genelkurmay binasında yapılıyor ve Karadayı, bu yemekten haberdar olmuyor! 28 Şubat davası, demokratikleşme yolunda yeni bir dönemi başlatacak... (Hüseyin Gülerce / Zaman)
İŞTE KARADAYI´NIN İFADESİNİN AYRINTILARI
05.01.2013 12:17 28 Şubat soruşturması kapsamında gözaltına alınan ve mahkemeden tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı´nın savcılık ve mahkemede vermiş olduğu ifadelerin ayrıntılarına Hürriyet ulaştı. Önceki dalgalarda tutuklanan Çevik Bir´e yöneltilen şablon soruların yanı sıra, bazı farklı sorularla da karşılaşan Karadayı, kendisine isnat edilen suçlamaları kabul etmedi. Savcılar Murat Esen ve Mustafa Bilgili, Karadayı´ya Batı Çalışma Grubu (BÇG) ile ilgili 5 ayrı belge, 2 vatandaştan gelen ?bu faaliyetler içerisinde Karadayı da vardı? şeklindeki ihbar mektubu ile Çevik Bir´in geçtiğimiz aylarda savcılığa sunduğu 11 sayfalık dilekçesini sordu. Avukatı Erol Aras ile birlikte sorulara tek tek yanıt veren Karadayı özetle şunları söyledi:
-Aptalca isim-
?28 Şubat ´postmodern darbe´ diye açıklama yapanlar aptalca bir isim koymuşlardır. 28 Şubat bir darbe değildir, şiddet yoktur, baskı yoktur, hükümet üzerinde kamuoyu baskısı oluşmuştur. O dönemi o günkü koşullarda değerlendirmek gerekir. Görev yaptığı dönemde Başbakan Sayın Necmettin Erbakan ile aramız gayet iyiydi. Özellikle terörle mücadele konusunda tüm taleplerimizi yerine getirmiştir. Ortak çalışmalarımız gayet güzeldi. Bükreş´te bir toplantıda gazeteciler Refah Partisi´nin laiklik karşıtı bir parti olduğu ancak koalisyon ortağı olması soruldu. Bende ´siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Kiminle nasıl koalisyon yapacaklarına kendileri karar verirler´ şeklinde yanıt verdim. Türkiye´ye döndüğümde Sayın Erbakan hem telefonla hem de yüzyüze geldiğimizde bana defalarca teşekkür etmiştir.
-Darbe değildi-
O dönem bizim hükümet üzerinde hiçbir baskımız olmamıştır. O dönem çok gergin bir dönemdi, sokaklarda huzursuzluk vardı. Bana gelen raporlarda toplum çok gergindi. Orduda yaşanan rahatsızlıkları ben devletin başı olan Cumhurbaşkanına aktardım. Yani her şey yasal zeminde konuşuldu. 28 Şubat kesinlikle darbe değildir. Her şey anayasal sınırlar içinde olmuştur. Böyle bir darbe olmaz, zor kullanma yok. Kendisi istifa eden bir hükümet. Tek taraflı yaşanan bir olay. O günün koşullarını düşünün, bütün bu işler siyasidir. Milletin iradesine müdahale olmadı. Meclis´e yönelik hiçbir baskımız olmadı. Dönemin hükümetiyle de ilişkilerimiz gayet iyiydi. Meclis kendine göre çözüm buldu. Aynı milli iradeden başka bir hükümet çıktı. O günün koşullarında her şeyi değerlendirmek gerekir. Hükümet kamuoyu baskısından etkilenmiştir. Bizim baskı ve müdahalemiz söz konusu değildir.
-İlk kez gördüm-
Askeriyenin içinde MİT´ten ayrı bir istihbarat servisi kurulduğundan bir bilgim yoktur. Böyle bir şey olması söz konusu olamaz. Dış ülkelerin içişlerine müdahale etmek söz konusu olamaz. Bunlar askerlerin işi değildir. Hükümetlerin işidir. Bana göstermiş olduğunuz Batı Çalışma Gurubu, belgelerini ilk defa burada görüyorum. Şu size izah etmek isterim. Bana göstermiş olduğunuz Çevik Bir´in imzasının bulunduğu ve Kuvvet Komutanlıklarına gönderildiği belirtilen belgelere göre askeri kaidelerde böyle olmaz. Yani Kuvvet Komutanlıklarına ikinci Başkan imzasıyla genelge gönderilmez. Birinci başkan kendi imzasıyla ancak genelge gönderir. Bu askeri teamüllere aykırıdır. Ayrıca sevk yazısında imza ve parafı yoktur. Bana gösterdiğiniz hiçbir belgede gördüğünüz gibi hiç paraf ve imzam yoktur. Ancak gerek görülürse alt kurumlara gönderilecek emirlere paraf yaparım.?
-Husumetimiz yok-
Karadayı´ya savcılık ve hakimlik de Çevik Bir tarafından bir süre önce kendilerine sunulan ?her şey bilgisi dahilinde yapıldı? ifadelerinin yer aldığı dilekçesi soruldu. Karadayı, Çevik Bir ile ilgili şu ifadeleri kullandı: ?Benim TBMM Darbe Komisyonu´nda vermiş olduğum ifadelerim bazı yayın kuruluşları tarafından saptırıldı. Sanki ben onları suçluyormuşum gibi bir anlam çıkarıldı. Bunun üzerine Çevik Bir bu dilekçeyi verdiğini düşünüyorum.? Karadayı hakimin, ?aranızda bir husumet var mı o nedenle yazmış olmasın? sorusuna Karadayı, ?Kesinlikle aramızda herhangi bir husumet yoktur. Cezaevi psikolojisiyle yazdığını düşünüyorum? yanıtını verdi.
-Onunla savundu-
Karadayı, 6 saatlik sorgulamasında 27 Mayıs 1960 ihtilalini örnek göstererek kendisini savundu. Batı Çalışma Grubu´ndan (BÇG) ve faaliyetlerinden bilgisi olmadığını kaydeden Karadayı´ya soruşturma savcısı Mustafa Bilgili, ?Genelkurmay başkanının, böyle bir yapılanmadan ve astlarının faaliyetlerinden bilgisinin olmaması mümkün mü? sorusunu yöneltti. Bu soruya 1960 ihtilalini örnek göstererek yanıt veren Karadayı, ?27 Mayıs da dönemin Genelkurmay Başkanı Rüştü Erdelhun´un bilgisi dışında gerçekleşmişti. Erdelhun, darbeye karşı çıkmasına rağmen albaylar cuntası darbeyi yapmıştı ve onu da yargılamışlardı? dedi. Orgeneral Rüştü Erdelhun, 23 Ağustos 1958´de Genelkurmay Başkanı oldu ve 27 Mayıs 1960 darbesinin ardından, 3 Haziran´da emekliye sevk edildi. 1960 Mayıs´ında darbe hazırlığı istihbaratını alan Erdelhun, Ankara dışından takviye kuvvet getirilmesini emretmiş, ancak Başbakan Adnan Menderes ´Takviye kuvvet rahatsızlık oluşturur´ fikrine yönlendirilince, isteğini gerçekleştiremedi.
-Tutuklanmıştı-
27 Mayıs´tan bir gün önce cuntacıların da aralarında olduğu subayları Genelkurmay Karargahı´nda toplayan Erdelhun, silahlı kuvvetlerin seçimle gelmiş iktidar hükümetinin emrinde olduğunu belirterek, demokrasiye ve seçime yapılacak darbenin, milletçe tutulmayacağını ve neticesinin hüsran olacağını söylemişti. Orgeneral Erdelhun, 27 Mayıs gece saat 03.00´de tutuklanarak Harp Okulu´na götürüldü. Cuntanın başına geçmesine yönelik teklifi kabul etmedi. Yassıada Mahkemesi´nde idama mahkûm edilen Erdelhun´un cezası daha sonra ömür boyu hapse çevrildi. 1964´te de dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel tarafından affedildi. İngilizce, Fransızca, Japonca, Almanca, Arapça ve Rusça bilen Erdelhun, 9 Kasım 1983´te 89 yaşındayken İstanbul´da yaşamını yitirdi.
-Madalyasını örnek gösterdi-
28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, ifadesinde, madalyasını örnek gösterdi ve şöyle dedi: ?Genelkurmay Başkanı olmam nedeniyle öncelikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı´nda ancak ifadem alınabilirdi. Ancak Cumhuriyet Savcılarına ve adalete güvendiğim için 10 gün önce avukatım aracılığı ile savcılığınıza dilekçe vererek ifade vermeye hazır olduğumu beyan ettim. Şahsım Hükümet kararıyla verilen ilk Devlet Şeref Madalyası sahibi bir kişiyimdir. (Madalya fotoğrafını savcılara gösterdi) Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel´in gazetecilerle yaptığı mülakatlarda Karadayı ´devlet adamlığına yakışanı yaptı´ şeklinde beyanatları var. Bu demeçlerden hazırlanan kitabı size delil olarak sunuyorum. (Karadayı ayrıca benzer konularda çıkan gazete kupürlerini de savcılara verdi)?
-3. yargı paketi kurtarmış-
Karadayı´nın mahkeme hakimliği tarafından yaş sınırında değil, 3´üncü yargı paketinde yapılan değişiklikle adli kontrolde yaş sınırı kalktığı için serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Tutuklama talebiyle sevk edildiği mahkemede hakim, Karadayı´nın BÇG belgelerinde kuvvetli ve somut suç olgusu vardır, şeklinde görüşünü kararına yazdırmasına rağmen 3´üncü Yargı paketinde yapılan değişiklikten dolayı adli kontrol ve yurtdışı çıkış yasağı ile serbest bıraktı. (Hürriyet)
ÇEVİK BİR: PSİKOLOJİM SAĞLAM
05.01.2013 12:37 Çevik Bir´in kendisini suçlamasını ?Sanırım cezaevinde kalma psikolojisi ile yapılmış bir şey? diye değerlendiren Karadayı´ya, Bir´den cevap geldi. 28 Şubat soruşturması kapsamında 4 saatlik savcılık ifadesinde yaklaşık 83 soruya yanıt veren Eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, o dönemde emir-komuta zincirinin dışına çıkıldığını, BÇG belgelerinden haberi olmadığını söylemişti. Karadayı´nın bu sözlerine Sincan´da tutuklu bulunan Çevik Bir´den cevap geldi. Sincan Cezaevi´nde ?28 Şubat?tan tutuklu bulunan eski Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı´nın ?Sanırım cezaevinde kalma psikolojisi ile yapılmış bir şey? sözlerine yanıt verdi.
Habertürk´ün haberine göre; Bir, avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada, ?Psikolojim bozuk değil. Bomba gibiyim. Suçsuzluğun verdiği onuru yaşıyorum? dedi. Karadayı hakkında suç duyurusu değil başvuru yaptığını da belirten Bir, ?Başvurumda, ´Ortada bir suç yoktur´ dedik. Bu eylemleri Karadayı´dan aldığım emirle yaptığımı söyledim. Ancak Karadayı da aldığı emirleri uyguluyordu, ben de? dedi.
-´Emirlere uydum´-
Çevik Bir, 28 Şubat sürecinde bir kez olsun emir ve komuta hiyerarşisi dışına çıkmadığını belirterek, şunları söyledi: ?Bunları doğrulayan, dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel´in aynı gün içerisinde Karadayı´ya yazdığı 3 mektuptur. Ayrıca bizim yürüttüğümüz çalışma ve görevlerle ilgili MGK kararları var. Tahliye kararında ´Kuvvetli suç var ancak adli kontrol yeterli´ deniliyor. Onun için de deliller toplanmış, ´Suç şüphesi var´ diyorlar benim için de... Ancak o dışarıda, biz içerideyiz. Ona adli kontrolü yeterli görenler bize neden görmediler??
´Neden tutukluyuz?´-
Karadayı´nın serbest kalmasının emsal oluşturduğu gerekçesiyle avukatından savcılığa başvurmasını isteyen Bir, ?Karadayı 81 yaşında, ben ise 75 yaşındayım. Daha genç mi oluyorum bu durumda? Biz neden tutukluyuz?? dedi. (Habertürk)
BÇG´Yİ YÜZBAŞI RÜTBEMLE BEN BİLİYORUM, SİZ NASIL BİLMEZSİNİZ?
10.01.2013 10:41 ?BÇG´den haberim yoktu´ diyen Karadayı´ya Sincan Cezaevi´nden sitem dolu bir mektup yazan emekli Albay Türk ?Karargâhın en üstündeki komutan olarak söylediğiniz şeyler size de komik gelmiyor mu?? diye sordu. 28 ŞUBAT soruşturması kapsamında ifade veren ve özgürlük hakimi tarafından adli kontrolle serbest bırakılan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı´nın ?Batı Çalışma Grubu´ndan haberi olmadığı? iddialarına, ?BÇG´de bulunmak? suçlamasıyla aynı soruşturmada tutuklanan emekli Albay Alican Türk´ün mektuplu tepkisine neden oldu.
Size olan sevgim yerle bir oldu
Tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi´nden Karadayı ile basın mensuplarına bir mektup gönderen Alican Türk, 9 aydır tutuklu olduğunu belirterek Karadayı´ya serzenişte bulundu. O dönemde 10 yıl boyunca Genelkurmay karargahında görev yaptığını yazan Türk, ?Size sevgim ve saygım hep sürdü. Ta ki 28 Şubat soruşturmasına kadar. Önce TBMM Darbe Komisyonu´nda BÇG´den haberdar olmadığınızı söylediniz. Hadi yaşı icabı, o an unutmuştur dedik. Ancak aynı yaklaşımı savcılık karşısında da sergilemeniz, dahası alt rütbedekilerin yasa dışı oluşumlar içinde olabileceğini ima etmeniz size olan sevgimi de saygımı da yerle bir etti? dedi.
Size de komik gelmiyor mu?
?BÇG´de görev yaptığım suçlamasıyla 9 aydır içerideyim? diyen Türk şöyle devam etti: ?Yine benim gibi BÇG´ye hiç gitmediği, orada hiç görev yapmadığı halde sırf imzasız bir isim listesinde adı geçtiği için aylardır hapis yatan pek çok personeliniz var burada. BÇG´de görev yapan herkes BÇG´nin emirle kurulan bir birim olduğunu ve yaptığı işleri hiç saklamadan ifadelerinde belirttiler zaten. Şimdi diyeceğim şu ki, evet BÇG´de çalışmadım ama o dönem BÇG diye bir çalışma grubu olduğunu yüzbaşı rütbemle ben biliyordum da, siz o karargâhın en üstündeki komutan olarak mı bunu bilmiyordunuz? Söylediğiniz size de komik gelmiyor mu??
Size siviller belki inanır ama!..
?Evraklarda imzam yok, Çevik Bir imzalı o evrakları ilk kez görüyorum sözlerinize inanıyorum, doğrudur? diyen emekli Albay Türk, ?Tabii o sözleriniz siviller üzerinde etkili olabilir fakat kusura bakmayın Genelkurmay´daki emir komuta akışını, bir emrin oluşturulma, çıkarılma ve yayımlanması sürecini bilen bir asker olarak o sözler benim için pek bir anlam ifade etmiyor? dedi. (Star)
(03 Ocak 2013), son güncel.: (10 Ocak 2013)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Çevik Bir: Karadayı niye hala dışarda?
Şok!!! Bir´den Karadayı´ya suç duyurusu
28 Şubat soruşturması manşetlerimiz
28 Şubat süreci manşetlerimiz
Flaş!!! YÖK´e 28 Şubat operasyonu
28 Şubat: 4 memur sorgulandı
28 Şubat yargısına inceleme
Flaş!!! 28 Şubat´a soruşturma
Karadayı´nın skandal içerikli ses kayıtlarıyla ilgili manşetlerimiz