Albay Cemal Temizöz´ün yönetimindeki JİTEM infaz mangasında yer aldığı iddia edilen ve 15 yıl arandıktan sonra yakalanan Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak ile 3 itirafçı hakkında Diyarbakır´da dava açıldı. Sanıklar hakkında 10 kez müebbet hapis talep edilen iddianamede, o dönem öldürülen kişilerin beyaz renkli ´Toros´la götürüldükleri vurgulandı. 4 sanıktan 3´ü halen Temizöz davasında tutuklu olarak yargılanıyor. Mahkeme, davaların birleştirilmesini talep etti.
28.11.2012 09:51 Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz´ün Cizre´de görev yaptığı 1990´lı yıllarda oluşturduğu öne sürülen sorgu ekibinde yer aldıkları gerekçesiyle biri uzman çavuş, 3´ü terör örgütü PKK itirafçısı 4 kişi hakkında ?Taammüden adam öldürmek? suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Şırnak´ın Cizre ilçesinde 1993-95 yılları arasında işlenen 10 faili meçhul cinayetle ilgili soruşturma tamamlandı. Soruşturma sürerken ´Yavuz Hoca´ kod adını kullanan, 1994 yılında Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı´nda görevli Uzman Çavuş Burhanettin Kıyak, Ankara´da gözaltına alındıktan sonra gönderildiği Diyarbakır´da tutuklanmıştı. JİTEM´in sorgu amiri olduğu iddia edilen Kıyak hakkındaki iddianame tamamlandı. 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede Kıyak´ın yanı sıra Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi´nde devam eden faili meçhul cinayetler davasında Cemal Temizöz ile birlikte tutuklu yargılanan terör örgütü PKK itirafçısı Adem Yakin, Abdulhakim Güven (Fırat Altın) ve Hıdır Güven hakkında da 10 kez müebbet hapis talep edildi.
İşlenen faili meçhul cinayetlerle ilgili benzerliklere yer verilen iddianamede, ?Anlatılan eylemlerde maktullerin gözaltına alınma şekilleri, alan kişilerin aynı kişiler olması, beyaz renkli Renault marka bir araç ile alınmaları, Kalaşnikof tüfeği ya da tabanca ile öldürülmeleri, benzer yerlerde öldürülmeleri, öldürüldükten sonra birçoğunun özensiz olarak 8-10 cm toprak altına konulup üzerine taş koyulmak suretiyle gömülmeleri, üzerlerinden kimlik belgelerinin çıkmaması gibi verilerin benzer oldukları görülmüştür.? denildi. İddianamede 14 Şubat 1994 tarihinde Ramazan Elçi´nin, 14.3.1994 tarihinde İbrahim Adak ve Mehmet Gürri Özer´in, 8.3.1994 tarihinde Süleyman Gasyak, Abdulaziz Gasyak, Yahya Akman ve Ömer Candoruk´un, 31.3.1994 tarihinde Abdurahman Afşar´ın ve 3.9.1995 tarihinde yabancı uyruklu bir kişinin öldürüldüğü eylemler ve bu eylemlerle ilgili tanık beyanlarına geniş yer verildi. Bu eylemlerde ´Yavuz Hoca´ kod adını kullanan Burhanettin Kıyak ile itirafçı Adem Yakin, Abdulhakim Güven (Fırat Altın) ve Hıdır Güven´in yer aldığı vurgulandı.
İnfazlara ´PKK iç hesaplaşması´ şeklinde tutanak tutulmuş
JİTEM´in infaz timi ile ilgili savcının hazırladığı iddianamede, 1994 yılında kaybolan Ramazan Elçi´nin öldürüldükten sonra kullanılmayan bir petrol istasyonuna atıldığına dikkat çekilerek, ?Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından tanzim edilen olay yeri tespit tutanağında, maktulün üzerinden kimliğini tanıtıcı herhangi bir belgenin çıkmadığı belirtilmiştir. Delil olmamasına rağmen İlçe Jandarma Komutanı Cemal Temizöz´ün Cumhuriyet Başsavcılığı´na hitaben yazdığı yazıda söz konusu eylemin PKK terör örgütü mensuplarınca iç hesaplaşma neticesi meydana geldiği belirtilmiştir. Olay tespit tutanağını tanzim eden kişinin imzası ile söz konusu yazıdaki imzanın aynı olduğu görülmüştür.? tespitine yer verdi. İddianamede bu olay ile ilgili gizli tanık ´Tükenmez Kalem´in de Temizöz´ün Elçi´nin örgüte yardım ettiğine dair bilgi edindiğini ve infazı hususunda ´Yavuz´ isimli uzman ile ´Tuna´ isimli uzman çavuşa talimat verdiği belirtiliyor.
İddianamede İbrahim Adak ile Mehmet Gürri Özer´in de öldürüldükten sonra haklarında PKK tarafından gerçekleştirildiği kanaati ile soruşturma evrakının dönemin DGM Cumhuriyet Başsavcılığı´na gönderildiği vurgulandı. Bu olay ile ilgili gizli tanık ´Sokak Lambası´nın şunları söylediği belirtildi: ?İlçe Jandarma komutanı olan Cemal Temizöz´ün talimatıyla Cabbar uzman, Selim Hoca uzman, Yavuz uzman, Tuna uzman, ´Tayfun´ kod adlı Hıdır Altuğ, ´Bedran´ kod adlı Adem Yakin, ´Ferit´ kod adlı Abdulhakim Güven, şahsı sorgudan sonra bir dere yatağına götürüp öldürdüler, boş kovanları toplayarak şahısların üzerlerini taşlarla kapatarak oyuğun üst tarafını göçürmek suretiyle toprakla da kapanmasını sağladılar.? (İsmail Avcı / Zaman)
3 SANIK TEMİZÖZ DAVASINDA DA YER ALIYOR
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı´nca hazırlanan ve Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi´nce kabul edilen iddianamede yer alan 4 sanıktan 3´ü, Albay Cemal Temizöz´le birlikte halen Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi´ndeki Jitem davasında da yargılanıyor.
Yeni iddianamenin ?Örgütün (Teşekkülün) Yapısı? bölümünde, Temizöz´ün 1993´te Cizre´de ?korucu, itirafçı ve uzman çavuşlardan? oluşan sorgu ekibi adı altında bir grup oluşturduğu belirtildi.
Bir süre önce yakalanan ve söz konusu dönemde Jandarma Uzman Çavuş olarak görev yapan sanık Burhanettin Kıyak´ın da aralarında yer aldığı grubun Temizöz´ün idaresi altında faaliyet yürüttüğü ifade edilen iddianamede, şu ifadeler yer aldı:
?O dönem, Cizre Jandarma Komutanı olarak görev yapan Binbaşı Cemal Temizöz´ün idaresi altında, Cizre´de ´Yavuz´ kod adlı Burhanettin Kıyak, ´Tuna´ kod adlı Gündür Güler ile kimlik bilgileri tespit edilemeyen ´Selim Hoca´ ve ´Cabbar´ kod adlı uzman çavuşlar ile itirafçılar ´Şahin-Bedran´ kod adlı Adem Yakin, ´Ferit´ kod adlı Fırat Altın (Abdurrahim Güven), ´Tayfun´ kod adlı Hıdır Altuğ´dan oluşan bir grup oluşturulmuş ve ´sorgu ekibi´ denilen bu grup süreç içerisinde asli görevinden ayrılarak terör örgütü PKK´ya yardım ettiğini değerlendirdikleri şahısları ya da özel sebeplerden dolayı gözaltına aldıkları kişileri sorgulayarak bir kısmını öldürmüşlerdir. Bu şekilde suç işlemek amacıyla kurulmuş bir teşekkül haline dönüştürülmüştür.?
Sorgu ekibinin bölükte görev yapan diğer rütbeli ve askerlerden farklı olarak kalaşnikof marka tüfek ve tabanca taşıdıkları, eylemleri de bu silahlarla gerçekleştirdikleri önü sürülen iddianamede, şu ifadeler yer aldı:
?Cizre´de meydana gelen olaylara ilişkin adli evrak tanzim etme görevi merkez jandarma karakol komutanlığında olmasına rağmen yakalama, gözaltına alma, savunma alma ve gözaltından serbest bırakma gibi adli işlemler bu sorgu ekibi tarafından yerine getirilmiştir. Nitekim, birçok öldürme olayıyla ilgili olarak düzenlenen olay yeri tespit tutanaklarında tutanak tanzimi yapan görevlilerin isimleri ve sicil bilgileri yazılmamış, imzanın altında ´ilçe jandarma komutanlığında görevli´ ibaresi yazılmıştır. Bir kısım tutanaklarda ise kod isimlerin yazılı olduğu görülmüştür. Karakol hiyerarşisinde karakola bağlı olarak çalışması gereken kod isimli uzman çavuşların çalıştıkları dönemde karakol komutanının emir ve komutasında olmayıp doğrudan şüpheli Cemal Temizöz´den talimat almışlardır. Yani kurumsal hiyerarşinin dışında örgütsel hiyerarşiye bağlı olarak görev yapmışlardır.?
İddianamede, Cizre´de 1993 yılından itibaren şüpheli Temizöz´ün liderliğinde suç işleyen bir teşekkülün meydana getirildiği, bu yapının tasarlayarak kasten öldürme de dahil olmak üzere bir çok suç işlediği, terörle mücadele edilmesi amacıyla devlet tarafından kendilerine sağlanan her türlü imkanı da kullandıklarının mevcut delillerden anlaşıldığı kaydedildi.
-Yargıtay kararı örnek gösterildi-
İddianamede, yürütülen soruşturmaya, Yargıtay 8. Ceza Dairesi´nin 15.01.2002 gün ve 16176-125 sayılı kararı örnek gösterildi.
Yargıtay kararında şu tespitin yapıldığı bildirildi:
?Terörle mücadele adı altında da olsa açıklandığı gibi hukuk dışı bir örgütlenme ile devletin meşru güçleri gibi güç kullanarak yürürlükteki yasalar yerine kendi güç ve kuralları ile sözde yasalar oluşturmanın, devleti, hukuk devleti olmaktan çıkaracağı, bu koşullarda da güçlünün sözünün geçtiği, nerede başlayıp nerede sona ereceği belli olmayan her türlü yasa dışılığın egemen olduğu bir sistem oluşacağı, sonuçta yurttaş-devlet ilişkisinde hukuk kuralları yerine korku ve kaygının geçerli olacağı, bunun da bir Anayasa ve yasa ihlalinin ötesinde tam bir hukuk ihlali niteliği taşıyacağı ve hukuk devletinin bütünü ile ortadan kalkması sonucunu doğuracağı göz önüne alındığında...?
İddianamenin ?Örgüt (Teşekkül) hakkındaki tanık ifadeleri? bölümünde ise 1990´lı yıllarda Cizre´de görev yapan bazı askeri personeller ve gizli tanık ifadeleri yer aldı.
Bazı tanıklar, beyanlarında, beyaz renkli Reanult marka araç kullanan söz konusu sorgu ekibinin terör olaylarıyla ilgili adli işlemleri yürüttükleri, karakol teşkilat kadrosunda ´sorgu´ diye bir birimin o dönemde olmadığını ancak fiilen devam eden böyle bir birimin bulunduğunu anlattığı bildirildi.
-İstenen cezalar-
İddianamede, 1992-1996 yılları arasında Cizre´de uzman çavuş olarak görev yapan sanık Kıyak´ın Ramazan Elçi, İbrahim Adak, Mehmet Gürri Özer, Abdurrahman Afşar, yabancı uyruklu bir şahıs, kimliği tespit edilemeyen kadın terörist, Süleyman Gasyak, Abdulaziz Gasyak, Ömer Candoruk ve Yahya Akman´ın öldürülmesine iştirak etmek suçlarından 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.
Aralarında Temizöz´ün de yer aldığı 7 sanıklı davada tutuklu bulunan ve haklarında yeniden iddianame hazırlanan diğer sanıklar Adem Yakin, Fırat Altın (Abdülhakim Güven) ve Hıdır Altuğ´ın da toplam 8 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.
İddianamede, dosyanın Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen davayla birleştirilmesi de istendi. 8. Ağır Ceza Mahkemesi, birleştirme talebini değerlendirmek için iddianameyi 6. Ağır Ceza Mahkemesi´ne gönderdi.
Bu arada Cemal Temizöz´ün halen Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi´nde devam eden davasında, sanık Temizöz için 9 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep ediliyor. (AA)
(28 Kasım 2012, 09:51)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER:
Diyarbakır savcılığı: Jitem, terör örgütü
JİTEM´in varlığını ispatlayan resmi belgeler
JİTEM´le ilgili tüm manşetlerimiz
JİTEM tartışmalarını maaş bordrosuyla bitiren Abdulkadir Aygan hakkında geniş bilgi
Bir JİTEM tescili de Bakanlıktan
Savcılık JİTEM´in varlığını belgeledi
Diyarbakır´daki JİTEM davaları birleştirildi
JİTEM davası özel yetkili mahkemeye devredildi
JİTEM cinayetlerine mahkeme bulunabildi
JİTEM´ci Babat´ın itirafları mahkemede
Ergenekon, Balyoz ve bağlantılı iddianamelerde arama yap