Ergenekon davasına 258. duruşma ile devam ediliyor. Duruşmada ifade veren PKK´nın eski bölge sorumlusu gizli tanık Emek, Türkiye´deki gladyo yapılanmasının ordu ayağına dokunulduğunu ancak bürokrasi ayağına dokunulmadığını söyledi. Emek, ´Asıl el atılması gereken ancak kimsenin gücünün yetmeyeceği üst seviyedeki yapılanması bürokrasi ayağıdır´ dedi.
09.11.2012 14:34 Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal ile emekli Tuğgeneral Veli Küçük´ün de aralarında bulunduğu 65´i tutuklu 274 sanıklı ´Ergenekon´ davasının 258. duruşması başladı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen duruşmaya Mustafa Balbay, Veli Küçük, İbrahim Şahin ve Tuncay Özkan´ın da aralarında bulunduğu 35 tutuklu sanık katıldı. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Mehmet Haberal, Hurşit Tolon, Levent Ersöz ve Danıştay saldırısı tetikçisi Alparslan Arslan´ın da aralarında bulunduğu 30 tutuklu sanık ise duruşmaya gelmedi. Bu davadan tutuksuz yargılanan ´Odatv´ davasının tutuklu sanığı Yalçın Küçük ile tutuksuz yargılanan Abdülvahit Özkaya ile Muhterem Bağcı da duruşmada hazır bulundu.
GİZLİ TANIK EMEK´İN İFADESİ
Sesi ve görüntüsü salona değiştirilerek yansıtılan gizli tanık ´Emek´in dinleneceğini ifade eden Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, gizli tanığın emniyet ifadesinde Alaattin Kanat, Veli Küçük ve Osman Gürbüz ile ilgili bir yapılanmadan söz ettiğini söyledi. Özese´nin bu yapılanmayı açıklamasını istediği gizli tanık, sadece Alaattin Kanat ile aynı ortamda bulunduğunu, diğerleri ile birlikteliği olmadığını kaydetti.
-´Hala bedel ödüyorum´-
Konumu gereği Kanat´ın bu kişilerden aldığı bilgileri kendisine aktardığını ifade eden gizli tanık, ´Konumum ve yeteneklerimden dolayı o yapılanmanın içine alınmak isteniyordum. Beni kazansalardı, farklı çalışma içinde olacağımı hissediyordum. Böyle bir yapılanmanın sadece üst yapılanma değil, alt düzeyde de insanlara rahatlıkla ulaşabildiği, ulaştıktan sonra da her şeyi yapabildiklerine eminim. Onlarla birlikte hareket etmemden o kadar emindiler ki rahat davrandılar. Terörle mücadele konusuna çok katkım oldu. Mesafe kat ettik. Dananın kuyruğu da o zaman koptu. Ağır bedeller ödetilmek istendim. Benden yetki ve yeteneğimin sergilenmesi istendi. 2,5 sene kadar benimle ilgilendiler. O dönemde onlara evet de demedim, hayır da demedim. İstediklerini yaptılar. Hala da bedel ödüyorum´ dedi.
Gizli tanık ´Emek´, bu yapının emniyet, bürokrasi ve hükümet bölümüne hiç dokunulmadığını ifade ederek, sadede ordunun bir bölümünden hesap sorulduğunu, daha üst yapıya gidilmediğini, uluslararası boyutu, ABD ve NATO bağlantılarının ortaya çıkarılmadığını öne sürdü.
-Gizli tanıktan Başkan´a tepki-
Bazı şeyleri ayrıntılı anlatması durumunda kimliğiyle ilgili her şeyin net anlaşılacağını belirten gizli tanık, 32 sayfalık emniyet ifadesinin doğru olduğunu söyledi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Özese´nin, emniyet ifadesinde ´PKK´nın Marmara bölge sorumlusu olarak faaliyet gösterdim´ dediğini anımsatması üzerine gizli tanık, ´Bu çok ağır bir durum oldu. Bu olmamalıydı. Galiba teknik bir arıza oldu. Bunu böyle söylememeliydiniz. Artık neyi saklayacağız´ dedi.
Özese´nin ´Bayrampaşa cezaevinde kaldığınızı söylemişsiniz´ dediği gizli tanık, ´Bunların hiçbirini söylemek istemiyorum. Ama beni zor durumda bıraktınız. Koşul ve olanaklar söylendikten sonra neyi gizleyeceğiz, merak ediyorum´ diyerek, Başkan Özese´ye tepki gösterdi.
Gizli tanık, emniyet ifadesini tekrarladığını, söylediklerinde ufak tefek hatalar olabileceğini belirtti. Duruşma, usul gereği gizli tanık ´Emek´in emniyet ifadesinin okunmasıyla devam etti.
ARA KARARLAR
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi´nde görülen Ergenekon Davası´nda gizli tanık Emek´in dinlenmesi işleminin tamamlanmasından sonra mahkeme heyeti sanıklar ile avukatların yazılı taleplerine ilişkin aldıkları ara kararları açıkladı. Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese tarafından okunan ara kararda Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği´nden, Ergenekon davasında tanık olarak dinlenen emekli Orgeneral Tanık Teoman Koman´ın ifadesinde geçen JİTEM ve Hizbullah konusunda kendisinin komutanlığa gelmesinden önce Jandarma Genel Komutanlığı tarafından bir soruşturma yapıldığı şeklindeki sözleri dikkate alınarak, bu soruşturmayla ilgili evrakın ile Koman´ın Susurluk Komisyonu´na yazdığını belirttiği yazının gönderilmesinin istenmesine hükmedildi. Mahkeme, Doğan Öz cinayetine ilişkin dosyanın da Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği´nden istenmesine karar verdi.
-Cem Ersever kararı-
Buna göre mahkeme heyeti, Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği´ne yazı yazılarak, Ahmet Cem Ersever´in öldürülmeden önce Aydınlık Dergisi´ndeki beyanları ve daha önce müstear isimli yazdığı ´Üçgendeki Tezgah´, ´Kürtler, PKK ve Abdullah Öcalan´ isimli kitaplardaki açıklamaları dolayısıyla herhangi bir idari ve adli tahkikat yapılıp yapılmadığının sorulmasına karar verdi.
-Özel Harp Dairesi kararı-
Milli Seferberlik Tetkik Kurulu, Özel Harp Dairesi ve Özel Kuvvetler Komutanlığı birimlerinin hangi tarihte kurulduğu, herhangi bir isim değişikliğine gidilip gidilmediğinin de bildirilmesini isteyen mahkeme heyeti, savcı Doğan Öz cinayeti ile ilgili dosyanın da tetkik ve iade edilmek üzere gönderilmesine karar verdi.
-Iğsız ve Başbuğ´un telefon numaraları-
Ayrıca Adli Müşavirlikten Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından İlker Başbuğ´un Genelkurmay Başkanlığı ve 1.Ordu Komutanlığı, Hasan Iğsız´ın ise 1.Ordu Komutanlığı sırasında kendilerine tahsis edilen sabit hat ve GSM numaralarının gerekli gizlilik esaslarına dikkat edilerek gönderilmesinin istenmesi de karara bağlandı. Ergenekon davasının asker kökenli sanıklarının mesleğe başlamalarından bugüne kadar haklarında adli veya idari tahkikat yapılıp yapılmadığı, yapılmışsa sanıkların ifadeleri ve tahkikatın sonucunun ilgili birliklerinden ve şahsi dosyalarından araştırılarak gönderilmesinin istenmesi kararlaştırıldı.
-Yavuz Ataç´ın Gladio yöneticiliği-
Asker kökenli sanıkların mesleğe başladıklarından bugüne kadar varsa haklarında adli ve idari tahkikat yapılıp yapılmadığı, yapılmışsa sanıkların ifadeleri ve tahkikatın sonucunun ilgili birliklerinden ve şahsi dosyalarından araştırılarak gönderilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, eski MİT mensubu Yavuz Ataç hakkında da 10 Ağustos 2004´te Milliyet Gazetesi´nde çıkan ´Gladyo denen yapıyı yönettim, Gladyo ismi takılan yapının 4 yıl sorumlusuydum´ beyanlarıyla ilgili hakkında adli ve idari tahkikat yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise ilgili evrakların gönderilmesine hükmetti.
-Şemdin Sakık kararı-
Ergenekon davasında 6 ve 7 Kasım 2012 tarihli duruşmalarda tanık sıfatıyla dinlenen terör örgütü PKK´nın eski sorumlularından Şemdin Sakık´ın beyanlarının içeriği de dikkate alınarak terörle mücadele görevi yapan Genelkurmay Başkanlığı, MİT Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı´na gönderilmesine hükmedildi.
Tutuklu sanık Mehmet Demirtaş´ın, diğer tutuklu sanık Ergün Poyraz´ın akli melekelerinin yerinde olup olmadığına dair rapor alınmasına ilişkin talebinin ciddi bulunmadığından reddine karar verildi.
SUÇ DUYURULARI
Dosya kapsamında mağdur ve müşteki olarak görünen kişilerin duruşmaya katılmaları için meşruhatlı davetiye çıkartılmasını kararlaştıran mahkeme heyeti, tanık olarak dinlenilen Rengin Erdal´ın, beyanları sırasında kamu görevi yapan tanık Mustafa Bolkan ve diğer bir kısım kişiler hakkındaki sözleri nedeniyle gereğinin takdir ve ifası için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı´na yazı yazılmasını hükme bağladı.
Tutuklu sanıklardan Muzaffer Tekin hakkında, tanık olarak dinlenilen Emrah Özdemir´e yönelik sarf ettiği beyanları nedeniyle gereğinin takdir ve ifası için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı´na müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, duruşma salonunda görevli jandarma personeli tarafından tutulan tutanaklar üzerine de tutuklu sanık Bora Perinçek´in söz ve eylemleri, babası Doğu Perinçek´in de mahkeme heyetine yönelik sarf ettiği sözleri nedeniyle aynı savcılığa yazı yazılmasını karlaştırdı.
Mahkeme yine sanıklardan Dursun Çiçek´in avukatı olan kızı İrem Çiçek ile sanık avukat Kemal Kerinçsiz´in eşi ve avukatı olan Gönül Kerinçsiz hakkında da sarf ettiği sözleri nedeniyle gereğinin takdir ve ifası için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı´na müzekkere yazılmasını hükme bağladı.
Toplam 40 ana başlıkta 100´ün üzerinde ara kararın okunmasının ardından duruşmanın 12 Kasım Pazartesi günü saat 09.00´a ertelediği açıklandı. (AA, Cihan)
(09 Kasım 2012, 14:34)
HABERLE İLGİLİ ŞİKAYET, DÜZELTME GİBİ TALEPLERİNİZİ İLETMEK İÇİN TIKLAYIN
HABERLE BAĞLANTILI OLABİLECEK LİNKLER: